Jump to content
POLITISTI.ro

Bastonul telescopic - arma de autoaparare, tehnici de utilizare si indemanare


Catalin

Recommended Posts

 • Moderator

Bastonul telescopic este o arma de autoapărare și atac foarte puternică și eficientă.
În foarte multe țări, bastonul telescopic este un accesoriu aflat în dotarea polițiștilor. Aceștia sunt instruiți cum să imobilizeze la sol un suspect folosind bastonul telescopic astfel încât să se evite rănirea acestuia.
Important:
Loviturile asupra capului, gâtului sau coloanei vertebrale cu un astfel de baston pot provoca decesul.
De aceea este foarte important ca bastonul telescopic să fie utilizat numai de cei care au deprins foarte bine tehnicile și îndemânarea necesare pentru a-l folosi.


telescopica.jpg
Bastonul telescopic este compus din trei segmente ce sunt fabricate din oțel iar mânerul este cauciucat și prezintă striații pentru a oferi o bună priză pentru mână, fără ca atacatorul să ți-l poată smulge. Bila de oțel din vârf are rolul de a creste controlul și puterea loviturii.
Pentru a-l deschide este necesară mai puțin de o secundă. Este nevoie doar de o mișcare rapidă din încheietura mâinii. Prinderea de mâner trebuie să fie fermă, dar nu strânsă deoarece mișcarea rapidă necesită relaxare, în special în încheietura mâinii, cot și umăr.
Bastonul se va extinde și bloca în poziție, semănând foarte bine cu o antena radio deschisă. Nu există posibilitatea ca el să se închidă în timpul luptei. Odată deschis, singura modalitate de a-l strânge la loc este sa-l lovești cu putere de o suprafață dură într-o poziție perpendiculară (de perete sau podea).
Un atuu extrem de important al bastonului telescopic este acela că poți lovi atacatorul de la distanță. Spațiul va fi de minim o jumătate de pas, ceea ce permite avansarea către agresor și aplicarea unor lovituri puternice. Ținta poate fi chiar și arma atacatorului, oricare ar fi aceasta, sau încheieturile mâinilor, coatele, genunchii, coastele. O lovitură în mușchi cu un baston telescopic va cauza durere și posibil crampe musculare dar nu va fi atât de dureroasa ca o lovitura pe os. În febra luptei este destul de dificil să nimerești osul dar o lovitura la genunchi îl poate culca la sol.
Majoritatea bastoanelor telescopice vin însoțite de o husă din nailon care face posibilă atașarea la curea sau alt accesoriu pentru a putea fi la îndemână oricând.

Link to comment
 • Moderator

Cataline, din pacate, noi nu avem in dotare asa ceva, si chiar daca mi-as lua unul personal, fac pariu pe ce vrei tu ca in caz de folosire dau cu subsemnatul pe la Parchet. Oricum, este o arma eficienta, in primul rand prin portabilitate si viteza cu care poti reactiona cand il folosesti...bine, sa nu il tii in ploaie, ca risti sa nu mai iasa, daca nu e de calitate.emo-yessir.gif

Link to comment

este bun si practic. am si eu unul in geanta, imi este mai usor sa il car decit alta arma alba - tonfa, kusarigama , bo sau ce mai am prin casa. isi merita banii daca stii ce sa faci cu el. este mai complicat decit se vede in clipuri.

Link to comment
 • Active member

mare grija cu ele , ca intra sub incidenta lg 61/1991 r...

te aperi si te poti alege cu dosar penal... recomand spray iritent-lacrimogen, pe care ai voie sa il porti la tine...

Link to comment
 • 2 weeks later...

Am si eu unul, il tin in masina. Pentru orice eventualitate. L-am luat de pe okazii.ro cu 20 de lei. Inca nu am ajuns sa-l folosesc si sper sa nu am nevoie de el in viitor.

Link to comment
 • Moderator

Tot pentru bastonul telescopic, care în Statele Unite se află în dotarea majorității polițiștilor, există și diverse accesorii.

Mie mi-a atras atenția „Bust a Cap”, un accesoriu ce a fost conceput de un polițist veteran american și care ajută, înlesnind pătrunderea într-un vehicul, casă, barcă, avion, etc în condiţii de siguranță, prin spargerea geamului. Acest dispozitiv înlocuiește capacul existent al bastonului telescopic. Este confecționat dintr-un oţel special și se montează în mai puţin de un minut.

bustacap.jpg

ppbustacap2.jpg

Baston telescopic fără dispozitivul „Bust a Cap”

Baston telescopic cu dispozitivul „Bust a Cap”

Link to comment
 • Moderator

Georgel nu ți-a spus și nici nu te obligă nimeni să-ți cumperi baston telescopic sau vreun alt accesoriu. Tot ce am postat aici este pentru că mi s-a părut interesant și util de știut, pentru a fi informați cu privire la ce se întâmplă prin alte țări ceva mai evoluate decât noi. Comentariul tău e doar o simplă băgare în seamă și fără rost.

Dacă nu știm ce se întâmplă prin alte țări, cum procedează polițiștii de acolo și cum au evoluat ei, pentru a putea învăța din experiențele sau problemele cu care s-au confruntat ei, vom rămâne în mare parte tot în acest stadiu în care suntem acum.

Iar când ni se solicită păreri pentru modificarea unor acte normative, nu prea există mulți care să se îngrămădească cu propuneri constructive și obiective care să ducă la îmbunătățirea cadrului legislativ ce ne reglementează activitatea, iar toate astea se datorează lipsei informațiilor privind ce se întâmplă prin țările ce au trecut cu multă vreme în urmă prin ceea ce trecem noi acum. Nu trebuie să inventăm noi acum „apa caldă”, dar putem să luăm ce e mai bun de prin alte părți și să adaptăm la problemele cu care ne confruntăm aici.

Deci poți sta liniștit, nu trebuie să-ți faci rost de vreun „bust a cap”, iar acest topic nu este unul pentru reclamă, are doar un rol strict informativ.

Link to comment

1 Bastoanele telescopice sunt de mai multe feluri. Cu arc, cu 3 sau 4 elemente, nu doar 3, automate, din cauciuc, din otel, din materiale compozite, din aliaje, cu bila si arc in capat etc.

2 Prima regula care se invata este deschiderea lui. Asta ptr protectia ta si mai ales a celor de langa tine. Imaginati-va k il deschideti in lateral dreapta si atunci tocmai vine sa intervina un coleg... l-ai lasat fara dinti. Deci deschidea se face doar in doua pozitii, inspre in jos langa picior, sau inspre in sus vertical desi nici asta nu e recomandata (vezi prezenta mass media, diversi care filmeaza cu telefonul etc.) Se mai poate deschide in absolut orice directie dar atunci cand se urmareste concomitent cu deschiderea lovirea tinteti.

3 Inchiderea nu necesita forta ci doar indemanare si o executie corecta. Un baston (costa de la 100 Ron in sus, recoamand VIPER k raport calitate pret) bun se inchide tinandu-l doar cu doua degete si lasandu-l sa cada de la 30 cm in pozitie perfect verticala pe o suprafata dura si dreapta.

4 Este interzisa purtarea lui pe strada, intra in categoria armelor albe. Lg61/91

5 Politistii si jandarmii pot folosii astfel de arme in mod legal in timpul serviciului.

Dak sunt neclaritati sau vreti mai multe explicatii astept comment

Link to comment
 • 3 months later...

Ce marcă recomanadaţi pentru bastoanele telescopice şi de unde se pot achiziţiona. Pentru autoapărare în timpul serviciului.

Link to comment
 • Active member

nu iti lua d-alea ieftine , la 20-50 lei.. sunt de unica folosinta...

gasesti la viper sau alte firme de profil, dar costa peste 100 lei cel mi ieftin

Link to comment

e foarte eficace ca arma de autoaparare, mai ales in interventii, dar si in munca de zi cu zi, pe strada. in academia de politie din italia se preda ca materie in cadrul cursului de autoaparare. toate au partea din spate detasabila prin desfiletare. la italieni am vazut atasata lanterna cu led si chiar spray lacrimogen iritant, insurubate in partea din spate. nu stiu daca exista si la noi asa ceva, dar personal as fi interesat de achizitionarea lor. folosesc in dotare de aproximativ 3 ani acest "dispozitiv" si personal sunt foarte multumit de el.

exista niste tehnici foarte interesante in care se foloseste bastonul, dar la o adica "dai ca inecatul", vorba unui prieten de-al meu. celalalt sigur se va alege cu rani serioase.

Link to comment
 • 1 month later...

am si eu o intrebare este legal ca cineva sa poarte la el asa ceva (civil) . sau iti trebuie o aprobare ceva . aceiasi intrebare si pt. BOX(pumnal) astept raspuns mc.

Link to comment
 • Moderator

Art. 2. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:

1. portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si folosirea in asemenea locuri sau imprejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;

Link to comment
 • 3 months later...
 • 1 month later...

Bastoanele telescopice au fost scoase din categoria "arme albe"? In noua lege?!? (impreuna cu restul box-uri etc) Acum ce incadrare juridica au? Poate gresesc eu... Poate ma lamureste cineva, va rog!!!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.