Jump to content
POLITISTI.ro

Sisteme Night Vision bazate pe tehnologia OLED


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

La o Universitate din Florida s-au realizat pași importanți pentru obţinerea unor senzori night vision pe baza tehnologiei OLED, ceea ce ar putea ajuta la obţinerea unor filtre capabile să perceapă lumină din spectrul infraroşu. Mai exact, mai multe straturi OLED detectează radiaţia infraroşie şi emit un semnal electric, care trebuie amplificat cu doar câţiva volţi pentru a se obţine imagini.

Avantajul major și marea deosebire față de sistemele Night Vision actuale care sunt mari, grele, consumă mult curent electric şi necesită menţinerea unui vacuum pentru a funcţiona, este că tehnologia dezvoltată folosind straturi OLED este:  • mult mai ieftină
  • poate fi extinsă pentru a fi intregrată în ochelari, telefoane mobile, şi chiar parbrizele maşinilor
  • ecranele sunt flexibile, care se pot la nevoie împături sau se pot face sul, deci mult mai practice

Imaginile obţinute au aceeaşi tentă verzuie specifică actualelor aparate night vision.

nightvisionoled.jpg

OLED (este prescurtarea din engleză de la Organic Light-Emitting Diode) este o componentă electronică în formă de folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor. În comparație cu tehnologia LED, OLED este mai ieftină, neavând nevoie de un monocristal scump.

Deoarece materialele din care sunt făcute OLED-urile sunt flexibile și acesta este un mare atuu, existând un mare potențial pentru implementarea în diverse aplicații. Deja această tehnologie este folosită la aparate de navigație, videoplayere, telefoane mobile.

  • Upvote 2
Link to comment
  • 2 months later...

pacat ca nu sutem dotati cu aparatura de vedere pe timp de noapte am avut ocazia sa folosesc asa ceva imprumutam un apaprat de la electrica si pot sa spun ca sunt de mare ajutor

am mai folosit apaprate de la proptica foarte bune calitativ

Link to comment

obţinerea unor filtre capabile să perceapă lumină din spectrul infraroşu. - filtrele, filtreaza, radiatia infrarosie poate fi captata si amplificata de senzori

multe straturi OLED detectează radiaţia infraroşie şi emit un semnal electric - OLED (este prescurtarea din engleză de la Organic Light-Emitting Diode) - pina la urma ce emite? semnal electric sau lumina.

Imi cer scuze daca efectiv iau pozitia de GARCEA (GARCIA romanesc), considera ca ceeace cunosc in materie de electronica/electrotehnica/gadgeturi high end tinde asimptotic catre zero, insa inadvertentele din stire par a fi extreme.

In alta ordine de idei, OLED intr-adevar consuma (comparativ cu alte displayuri) extrem de putin si sunt folosite exclusiv la AFISAJE ;)

In ceeace priveste perceptia spectrului infrarosu, chiar si cu un webcam sau camera de la telefon o poti evidentia.

Edited by serhente Garcia
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.