Jump to content
POLITISTI.ro

In serviciul de 24 de ore ai dreptul la odihna?


ioana26

Recommended Posts

Da. Are dreptul dar nu mai știu exact cât. Mă interesez și îți voi spune. Tu efectuezi serviciul ca ofițer de serviciu sau te referi la serviciul de permanență ?

Edited by Dan
Link to comment
Share on other sites

Este vorba de perioada cat efectuez serviciul ca O.S.P.

Daca am dreptul la odihna,in ce act este stiplulat acest lucru?
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Este un ordin ce reglementează modul de executare a serviciului de permanență, dar nu îmi amintesc acum numărul.

Link to comment
Share on other sites

Cred că este vorba de OMAI S/108 din 2011 privind serviciul de permanență și accesul în unitățile MAI.

Link to comment
Share on other sites

,,stupulat"

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la actul in care este mentionat.In urma unui control trebuie sa fac raport.

Link to comment
Share on other sites

Am găsit pe net ordinul, cred că a fost declasificat.

Prezentarea raportului, schimbarea personalului din serviciul de permanenţă, timpul pentru odihnă şi de recuperare:

La sosirea şefului/comandantului în unitate sau în sectorul din responsabilitate, persoana de serviciu îl întâmpină cu formula: „Domnule … (gradul) în timpul serviciului meu nu s-a întâmplat nimic deosebit (dacă s-a întâmplat ceva, informează ce anume). Sunt … (denumirea categoriei de personal de serviciu) … (gradul şi numele)”. La sosirea şefilor/comandanţilor ierarhici, de la şeful/comandantul de unitate în sus, persoana de serviciu îi întâmpină cu formula: „Domnule … (gradul), … (denumirea în clar a unităţii sau subunităţii) execută … (informează ce activitate se desfăşoară) … . Sunt … (denumirea funcţiei în cadrul serviciului) … (gradul şi numele)”. La solicitarea persoanelor aflate în control, persoana de serviciu dă relaţii asupra situaţiei din sectorul respectiv.

În situaţiile când aceştia sunt întâmpinaţi sau însoţiţi de şeful/comandantul unităţii, personalul de serviciu se prezintă cu formula: „Domnule … (gradul), sunt … (denumirea funcţiei în cadrul serviciului) … (gradul şi numele)”. După predarea/primirea serviciului, persoana care iese din serviciu, împreună cu cea care intră, se prezintă în faţa şefului/comandantului sau a persoanei desemnate, conform atribuţiilor, cu formula: „Domnule … (gradul), sunt … (gradul şi numele), am predat … (denumirea serviciului)”; „Domnule … (gradul), sunt … (gradul şi numele), am luat în primire … (denumirea serviciului) fără probleme deosebite”, iar dacă sunt probleme, informează care sunt acestea.

În noaptea care precede intrarea în serviciu, personalul numit în serviciul de permanenţă este scutit de alte activităţi profesionale.

Predarea/primirea serviciului de permanenţă se face, de regulă. înaintea sau în cel mult, o oră după începerea programului de lucru. Persoana care iese din serviciu este obligată să o informeze pe cea care intră în serviciu despre acţiunile în curs de desfăşurare şi stadiul îndeplinirii lor, situaţia operativă din zona de competenţă, principalele activităţi care se vor desfăşura în unitate în următoarele 24 de ore şi. după caz, despre neregulile constatate pe timpul serviciului său.

Schimbarea personalului din serviciul de permanenţă se efectuează, potrivit relaţiilor de subordonare prevăzute în atribuţii, de regulă, în prima oră de la începerea programului de lucru. Pe timpul nopţii personalul care asigură serviciul de permanenţă din unitate se odihneşte cel mult 4 ore, cu excepţia celui care execută serviciul în schimburi (ture) de 8 ore. La unităţile în care funcţionează ofiţer operativ/de serviciu şi ajutor al acestuia, odihna lor se realizează pe timpul nopţii, prin alternanţă.Ţinuta personalului din serviciul de permanenţă pe timpul odihnei se stabileşte prin dispoziţia/ordinul şefului/coman­dantului unităţii. Lenjeria din camera pentru odihna personalului din serviciul de permanenţă se schimbă zilnic. Personalul care execută serviciul de permanenţă în unitate 8 ore, are dreptul la 16 ore recuperare, pentru cel care execută 12 ore are dreptul la 24 ore recuperare, iar cel care execută 24 ore are dreptul la 48 ore recuperare, de regulă, începând cu ziua şi ora ieşirii din serviciu. Pentru personalul care execută serviciul operativ recuperarea orelor lucrate se va face conform dispoziţiei şefului (comandantului) unităţii. În funcţie de importanţa şi necesitatea desfăşurării unor activităţi specifice, care nu suferă amânare (situaţii deosebite care îşi produc efectul pe parcursul mai multor zile), şefii/comandanţii de unităţi vor acorda zilele de recuperare personalului care iese din serviciul de permanenţă, pe baza unei planificări, în următoarele 60 de zile lucrătoare, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

Edited by Dan
Link to comment
Share on other sites

Poți menționa, dar înainte de asta verifică dacă nr. ordinului este cel pe care l-am postat eu. Așa cum am spus mai sus, nu sunt 100% că asta este dennumirea. Cred că orice secretariat MRU ar trebui să îl aibă. Cel mai sigur folosești sintagma ”conform organizării serviciului de permanență și accesului în unitățile MAI”.

De ce nu ne spui povestea ta Ioana, poate te putem ajuta cu vreun model de raport ceva ?

Link to comment
Share on other sites

Am efectuat serviciul de OSP,am fost controlata,controlul respectiv a avut loc la ora 05:15si am fost gasita fara pantofi,in papuci.In fisa s-a consemnat faptul ca dormeam,desi le-am iesit in intampinare celor care efectuau controlul.Rezultatul:trebuie sa fac un raport.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Poți meționa în raport faptul că erai întinsă în pat și te odihneai în timpul celor 4 ore, fără să dormi, conform organizării serviciului de permanență și accesului în unitățile MAI. Deasemenea menționează că în timpul celor 4 ore de odihnă nu este stipulat nicăieri că trebuie să stai în pat încălțată.

Link to comment
Share on other sites

si cum au constatat ei ca dormeai? au batut in usa 10 min si tu nu deschideai? s-au uitat pe geam si ti-au facut poza? odihnit nu inseamna si dormit. si nici nu cred ca se specifica tinuta obligatorie in timpul odihnei.

Link to comment
Share on other sites

Eu deja am ”antecedente” :P Poți citi despre asta în topicul Îți doresc baftă multă.

Regulamentul nr. 459 din 27.05.2003 privind serviciul de permanenţă şi accesul în unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor.

http://www.scribd.com/doc/102340917/ORGANIZAREA-SERVICIULUI-DE-PERMANEN%C5%A2%C4%82-%C8%98I-ACCESUL-IN-UNIT%C4%82%C8%9AILE-MAI

Link to comment
Share on other sites

Multumesc de ajutor.Cat despre ceea ce ,,sanctiune urmata de felicitari:,,Traim in Romania..............."

Link to comment
Share on other sites

Vai, dar ce topiti astia care te-au controlat!

Nu am timp sa citesc documentul postat de Dan, dar sper ca in cuprinsul lui este specificat faptul ca pe parcursul orelor destinate repausului poti renunta la sacou si incaltari?! Daca nu este, inseamna ca mai exista un alt document in care apare acest aspect, ideea e ca sigur ai voie sa renunti la sacou si pantofi in timpul in care te odihnesti.

Indiferent daca dormi sau nu, 24 de ore este imposibil sa stai incaltat cu pantofii de la uniforma!

Edited by bestkyky
Link to comment
Share on other sites

Daca indivizii care au controlat au venit calare pe ideea ca aici esti la serviciu si nu acasa, deci si cand te odihnesti trebuie sa fii echipat corespunzator din cap pana in picioare, atunci au venit cu scopul precis de a gasi "nereguli" si de a iesi in evidenta. Tocmai astfel de constatari eroice fac diferenta intre demilitarizarea profesionala a politiei si demilitarizarea cognitiva a indivizilor din sistem. Ioana, in raport scrie ca erai in timpul regulamentar de odihna si cand au venit dumnealor in control dezvoltai o relaxare Iacobson care urma sa se incheie la ora 05.25, iar aceasta tehnica presupune o tinuta lejera pentru a putea fi realizata cu succes si cu rezultate. Dar de faptul daca purtai pe cap sau nu cascheta au amintit? Daca nu au facut-o sa le atragi atentia ca nu au fost deloc atenti la aspecte si detalii vizuale directe si observabile de la distanta, de au trebuit sa ajunga langa tine si sa vada ca ai papuci si nu pantofi in picioare. Noaptea mintii, vorba unui intelectual.

Edited by eduardpsih
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Munca în schimburi poate cauza diabet sau cancer

 

Munca în schimburi, care implică şi lucrul în timpul nopţii şi perturbă orarul normal de somn, poate afecta aproape 1.500 de gene, ceea ce ar explica de ce ea a fost asociată cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabet şi cancer.

Tulburarea programului normal de somn măreşte riscul apariţiei riscului de apariţie a cancerului de sân, a bolilor de inimă, a diabetului şi a altor boli grave, cred oamenii de ştiinţă.

Cercetări recente arată că perturbarea ritmului circadian (ritmul biologic normal al organismului uman, bazat pe ziua de 24 de ore) perturbă, de asemenea, ritmul activităţii genelor.

Pentru a evalua acest efect, cercetătorii au supus 22 de subiecţi unui ritm modificat, de 28 de ore, fără alternanţa de lumină şi întuneric caracteristică ritmului circadian normal.

Ca rezultat, ciclul de somn-veghe al participanţilor a fost întârziat cu 4 ore zilnic, până când perioada lor de somn a ajuns să fie defazată cu 12 ore faţă de programul normal de somn.

Analizele de sânge au arătat că, după experiment, voluntarii prezentau o reducere de 6 ori a numărului de gene care manifestau un ritm circadian (de 24 de ore).

După  declaraţiile prof. Derk-Jan Dijk, de la Centrul pentru Studiul Somnului din cadrul Universităţii Surrey, cercetătorii au constatat că aproximativ 6% dintre genele umane prezintă un ritm circadian, activitatea lor fiind mai intensă în numite momente ale zilei decât în altele. Organismul uman are, se crede, cca. 24.000 de gene, ceea ce înseamnă că peste 1.400 dintre ele ar fi vulnerabile la schimbarea ritmului de somn-veghe. Specialiştii cred că genele activate de lumină sunt implicate mai cu seamă în funcţia imunitară, iar cele activate de întuneric ar fi implicate în reglarea funcţionării altor gene.

Modificarea activităţii genelor, determinată de schimbarea ritmului normal de somn-veghe şi a alternanţei normale de lumină şi întuneric, ar explica asocierea dintre munca în schimburi şi creşterea riscului apariţiei unor probleme de sănătate. 

Rezultatele studiului, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, ar putea impulsiona realizarea, în viitor, a unor studii mai ample asupra acestor asocieri.

După cum explică prof. Dijk, perturbarea programului de somn şi de masă modifică procesele moleculare, determinând perturbări în ritmul genelor. Aceste cercetări ar putea ajuta la înţelegerea problemelor de sănătate asociate cu munca în schimbul de noapte, fenomenul jet lag (tulburarea ritmului biologic determinată de schimbarea fusului orar, în cazul călătoriilor lungi cu avionul) şi cu alte situaţii în care este afectat ritmul genelor. Peste 97% dintre genele cu ritm circadian sunt afectate şi funcţionează defazat atunci când ne este perturbat programul normal de somn, ceea ce explică de ce nu ne simţim bine după o călătorie lungă cu avionul sau atunci când lucrăm în schimburi neregulate.

 

Sursa: descopera.ro

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.