Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Transportul public de persoane în atenţia poliţiştilor

Pentru a afla modul în care se deplasează şi preocupările de la volan ale conducătorilor de autovehicule destinate transportului public de persoane, Direcţia Rutieră şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au organizat şi desfăşurat, la sfârşitul lunii iunie, verificări în trafic, din interiorul acestora, abaterile comise în trafic fiind înregistrate audio-video.

În perioada 23 – 29 iulie a.c., vor fi organizate acţiuni comune de control în trafic a autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., de către Secţia de Poliţie Autostrăzi, Brigada Rutieră Bucureşti şi toate serviciile rutiere judeţene, împreună cu reprezentanţii I.S.C.T.R. şi R.A.R..

Verificările s-au desfăşurat în trafic interjudeţean, pe DN2, DN3 şi DN5 şi au fost iniţiate ca urmare a sesizărilor cetăţenilor privind gradul de siguranţă rutieră oferit de autovehiculele destinate transportului public de persoane, datorat nerespectării normelor rutiere de către conducătorii acestor vehicule, transportului de persoane peste capacitatea prevăzută în certificatul de înmatriculare, precum şi nerespectării locurilor special destinate îmbarcării/debarcării pasagerilor.

Echipele comune de control au acţionat pe traseele stabilite, prin supravegherea modului de deplasare şi a activităţii desfăşurate de către conducătorul auto, din interiorul autovehiculului, concomitent cu înregistrarea audio-video a abaterilor comise în trafic.

În cadrul activităţilor derulate au fost depistaţi 4 conducători auto care vorbeau la telefonul mobil în timpul conducerii autovehiculului, 3 conducători auto care nu au utilizat centura de siguranţă, 2 cazuri în care au transportat mai mulţi pasageri decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare şi un caz în care lipsea plăcuţa care să indice tipul de traseu efectuat şi numele operatorului de transport.

Astfel, poliţiştii au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1.540 lei.

Conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2012, în perioada 23 – 29.07.2012 se va derula acţiunea BUS&TRUCK, pentru verificarea vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane şi de mărfuri.

Astfel, vor fi organizate acţiuni comune de control în trafic a autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., de către Secţia de Poliţie Autostrăzi, Brigada Rutieră Bucureşti şi toate serviciile rutiere judeţene, împreună cu reprezentanţii I.S.C.T.R. şi R.A.R..

Oamenii legii vor acţiona pentru prevenirea accidentelor rutiere, vor verifica legalitatea transportului rutier public şi vor controla starea tehnică a vehiculelor rutiere.

Având în vedere că printre obiectivele urmărite la nivel european, sunt menţionate şi cele legate de starea tehnică a acestor vehicule, la acţiunile de control, în perioada 27 – 29.07.2012, vor participa inspectori din cadrul I.S.C.T.R. – instituţie abilitată cu controlul în trafic al stării tehnice al autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum şi al celor destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

Analiza implicării, cu vinovăţie, a autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane în accidente de circulaţie grave efectuată de Direcţia Rutieră, relevă că autovehiculele respective au fost implicate în producerea a 41 de accidente grave, soldate cu decesul a 3 persoane şi rănirea gravă a altor 58.

Totodată, s-a constatat că în ultima perioadă a crescut numărul sesizărilor referitoare la nerespectarea normelor legale de efectuare a transportului public, cele mai frecvente fapte reclamate fiind maniera agresivă de conducere, efectuarea unor depăşiri riscante, neacordarea priorităţii vehiculelor şi pietonilor, efectuarea altor curse decât cele permise de licenţa de traseu, efectuarea în mod ilegal a unor curse regulate sub masca unora ocazionale speciale, nerespectarea prevederilor graficelor de circulaţie etc..

O altă categorie de vehicule în cazul căreia se menţine riscul de victimizare o reprezintă taxiurile, implicate cu vinovăţie în producerea a 57 de accidente grave, soldate cu decesul a 5 persoane şi rănirea gravă a altor 54.

Astfel, în perioada 23 – 26.07.2012, în paralel, acţiunile vor viza reducerea victimizării din accidente rutiere comise de autovehiculele destinate transportului în regim de taxi. La aceste acţiuni de control vor participa şi specialişti din cadrul Registrului Auto Român.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Transportul public de persoane, verificat de poliţişti

În urma unei acţiuni de două ore, desfăşurată la punctele de intrare în Bucureşti, poliţiştii rutieri au depistat peste 40 de încălcări ale legislaţiei referitoare la transportul public de persoane în regim maxi-taxi.

În această dimineaţă, Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R a coordonat o acţiune în cadrul căreia au fost afectuate mai multe controale în trafic pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale referitoare la activitatea de transport public de persoane.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Autostrăzi şi ai Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei care, în intervalul orar 7.00-9.00, au acţionat pe arterele rutiere care converg către municipiul Bucureşti, respectiv DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7 şi Autostrada A1 (pe raza judeţului Ilfov), precum şi în municipul Bucureşti (zona B-dului Dimitrie Pompei).

În cele două ore, pentru neregulile depistate, poliţiştii au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 31.500 de lei. De asemenea, în 3 cazuri au fost reţinute permisele de conducere, în tot atâtea situaţii poliţiştii au retras certificatele de înmatriculare, iar în alte 2 cazuri au fost reţinute plăcuţele de înmatriculare.

Un conducător al unui maxi-taxi a fost depistat de poliţişti, în oraşul Pantelimon, în timp ce conducea aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. Băbatul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,16 mg/l alcool pur în aerul expirat. Faţă de cel în cauză s-au luat măsuri legale.

Totodată, un autovehicul care efectua transport public de persoane a fost imobilizat întrucât nu avea licenţă pentru desfăşurarea acestei activităţi.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Publicat

Transportul interjudeţean public de persoane, verificat de poliţişti

În urma unei acţiuni care a avut loc, joi, 6 septembrie, poliţiştii au depistat 10 cazuri în care şoferii autovehiculelor care efectuează transport public de persoane au încălcat prevederile legale în domeniu.

Pentru a afla modul în care se deplasează şi preocupările de la volan ale conducătorilor de autovehicule destinate transportului public de persoane, ieri, Direcţia Rutieră şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au organizat verificări în trafic, interjudețean.

Verificările s-au desfăşurat în interiorul autovehiculelor, iar abaterile comise în trafic au fost înregistrate video.

Activităţile s-au desfăşurat în intervalul orar 8.00 – 18.00 şi au fost iniţiate ca urmare a sesizărilor referitoare la gradul de siguranţă rutieră oferit de autovehiculele destinate transportului public de persoane. Abaterile sesizate vizau nerespectarea normelor rutiere de către conducătorii acestor vehicule, transportul de persoane peste capacitatea prevăzută în certificatul de înmatriculare, precum şi nerespectărea locurilor special destinate îmbarcării/debarcării pasagerilor.

Astfel, pe parcursul acţiunii, poliţiştii au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, câte patru pentru neportul centurii de siguranţă şi folosirea telefonului mobil în timpul condusului, una pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depăşire, iar o sancţiune a fost aplicată pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la transporturile rutiere.

De asemenea, unuia dintre conducătorii de autovehicule i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 30 de zile, iar un alt şofer a fost sancţionat pentru că nu a eliberat bilete de călătorie pentru toţi călătorii.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate pentru neregulile constate este de aproape 10.000 de lei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că orice clipă de neatenţie poate avea urmări grave, iar cei care se află la volanul autovehiculelor care transportă persoane trebuie să aibă ca principală grijă siguranţa celor pe care îi transportă. * * *

Reamintim faptul că, joi, 6 septembrie, în intervalul orar 7.00-9.00, poliţiştii au acţionat la punctele de intrare în Capitală pentru a verifica legalitatea desfăşurării activităţii de transport public de persoane.

În cele două ore, pentru neregulile depistate, poliţiştii au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 31.500 de lei. În 3 cazuri au fost reţinute permisele de conducere, în tot atâtea situaţii poliţiştii au retras certificatele de înmatriculare, iar în alte 2 cazuri au fost reţinute plăcuţele de înmatriculare. Totodată, un autovehicul care efectua transport public de persoane a fost imobilizat întrucât nu avea licenţă pentru desfăşurarea acestei activităţi.

Poliţiştii vor continua activităţile de verificare în trafic a autovehiculelor care efectuează transport public de persoane.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Acţiune pentru verificarea transportului rutier public de persoane

Aproximativ 4.500 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii rutieri, în timpul unei acţiuni derulată la nivel naţional, pentru verificarea vehiculelor destinate transportului de persoane.

Polițiștii au imobilizat 12 vehicule, au reținut peste 100 de permise de conducere, iar pentru diferite nereguli tehnice, au retras 163 de certificate de înmatriculare.

În perioada 10 – 15 septembrie a.c., sub coodonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii rutieri au desfăşurat, la nivel naţional, acţiuni de control în trafic, pe toată reţeaua de drumuri publice, a vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane.

În cadrul acţiunii, poliţiştii rutieri au controlat 12.126 astfel de autovehicule.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 4.487 sancţiuni contravenţionale, dintre care 3.253 pentru încălcarea normelor rutiere conform OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 88 pentru lipsa de la bordul vehiculului a unor documente specifice transportului de persoane efectuat (conform HG nr. 69/2012 privind transporturile rutiere), 68 pentru nerespectarea de către conducătorii vehiculelor, a perioadelor de conducere şi de odihnă (conform OG nr. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto) şi 1.078 pentru încălcarea altor acte normative.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de 1.105.880 de lei.

Poliţiştii rutieri au reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 101 permise de conducere şi au retras, până la remedierea defecţiunilor, 163 certificate de înmatriculare.

7 vehicule au fost imobilizate pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă, sau pentru defecţiuni tehnice grave. Totodată, pentru efectuarea, în mod ilicit (neautorizat), a transportului public de persoane, poliţiştii rutieri au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor respective în 5 cazuri.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Publicat

Autovehiculele destinate transportului şcolar, verificate

Pentru siguranţa elevilor, în perioada 10-15 septembrie a.c., reprezentanţii poliţiei rutiere, împreună cu cei ai Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi ai primăriilor, au verificat autovehiculele destinate transportului şcolar.

În acest sens, la sediul primăriilor sau unităţilor de învăţământ deţinătoare, au fost controlate, 1979 de autovehicule din totalul de 2238.

Poliţiştii au verificat valabilitatea inspecţiei tehnice periodice, precum şi existenţa asigurării de răspundere civilă auto obligatorie.

De asemenea, au fost verificaţi şi conducătorii auto dacă deţin certificat de competenţă profesională, categoria corespunzătoare a permisului de conducere şi valabilitatea acestuia.

Controalele efectuate au relevat faptul că, în cazul a 77 de autovehicule inspecţia tehnică periodică era expirată, pentru 65 de autovehicule nu se deţinea asigurare de răspundere civilă auto obligatorie, iar 74 de conducători de autovehicule nu aveau certificatul de competenţă profesională.

Deficienţele constatate au fost comunicate deţinătorilor de autovehicule, în vederea remedierii.

Tot cu această ocazie, reprezentanţii poliţiei rutiere i-au instruit pe conducătorii de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.

Activităţile de control vor continua pe tot parcursul anului şcolar.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Autovehiculele destinate transportului de elevi, în atenţia poliţiştilor

În perioada 24-27 septembrie a.c., la nivel naţional, s-au derulat acţiuni de verificare în trafic a legalităţii transportului efectuat cu autovehicule special destinate transportului de elevi.

Poliţiştii au urmărit reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care să fie implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.

În urma verificării a 2.171 de autovehicule care efectuau transport de elevi, au fost aplicate 420 sancţiuni contravenţionale, dintre care: cinci pentru conducerea autovehiculului sub influenţa alcoolului, două pentru neacordarea de prioritate, nouă pentru inspecţie tehnică periodică expirată, patru pentru lipsă poliţă RCA, 62 pentru încălcarea regimului legal de viteză, 12 pentru nedeţinerea certificatului de competenţă profesională şi 326 pentru alte fapte sancţionate de legislaţia rutieră.

De asemenea, poliţiştii rutieri au reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce nouă permise de conducere şi au retras până la remedierea defecţiunilor 19 certificate de înmatriculare, iar pentru efectuarea în mod neautorizat a transportului special de elevi, au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor în trei cazuri.

Reamintim faptul că, în perioada care a precedat debutul anului şcolar 2012, poliţiştii rutieri au desfăşurat mai multe activităţi de control, la nivel naţional, în vederea identificării neregulilor la autovehiculele destinate exclusiv transportului de elevi sau a conducătorilor acestora.

În acest sens, la sediul primăriilor sau unităţilor de învăţământ deţinătoare, au fost controlate, 1979 de autovehicule din totalul de 2238.

Poliţiştii au verificat valabilitatea inspecţiei tehnice periodice, precum şi existenţa asigurării de răspundere civilă auto obligatorie.

De asemenea, au fost verificaţi şi conducătorii auto dacă deţin certificat de competenţă profesională, categoria corespunzătoare a permisului de conducere şi valabilitatea acestuia.

Controalele efectuate au relevat faptul că, în cazul a 77 de autovehicule inspecţia tehnică periodică era expirată, pentru 65 de autovehicule nu se deţinea asigurare de răspundere civilă auto obligatorie, iar 74 de conducători de autovehicule nu aveau certificatul de competenţă profesională.

Deficienţele constatate au fost comunicate deţinătorilor de autovehicule, în vederea remedierii.

Tot cu această ocazie, reprezentanţii poliţiei rutiere i-au instruit pe conducătorii de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Publicat

Acţiuni pe linia transportului rutier de persoane

Peste 350 de infracţiuni au fost constatate şi aproximativ 15.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, la sfârşitul săptămânii trecute, în urma acţiunilor desfăşurate de poliţişti la nivel naţional, pe linia transportului rutier de persoane.

În perioada 28 septembrie – 1 octombrie a.c., la nivelul inspectoratelor de poliţie judeţene şi al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au fost desfăşurate acţiuni în gări, autogări, aeroporturi, dar şi în alte locuri, pentru prevenirea ilegalităţilor în domeniul transportului rutier de persoane şi combaterea faptelor care afectează siguranţa persoanelor, avutul public şi privat,

Astfel, la nivel naţional, au fost desfăşurate 12.270 acţiuni, în cadrul cărora au fost controlate 33.770 autoturisme şi 1.818 societăţi comerciale.

Au fost angrenaţi peste 8.800 de poliţişti de la transporturi, ordine publică, poliţie rutieră şi alte forţe, precum şi jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători de la poliţia locală şi alte autorităţi.

În urma acţiunilor desfăşurate, au fost constatate 353 infracţiuni, dintre care 10 la Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, două la Legea nr.84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, 21 la Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, 16 la Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, 54 la Cod Penal, şase la H.G. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, una la OG 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere şi 226 la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Au fost aplicate 15.055 sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 3.300.000 de lei.

Exemple:

CLUJ. Conducere auto cu alcoolemie peste limita legală, fără a avea permis de conducere şi auto neînmatriculat: La data 28 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au depistat un bărbat, în timp ce conducea un autovehicul fără a avea permis de conducere şi sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculului erau radiate din evidenţa auto, din 27 septembrie a.c.. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi conducerea unui autoturism pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare.

BRAŞOV. Transport ilegal de persoane: La data de 29 septembrie a.c. a fost identificat în trafic un şofer care conducea un microbuz de 16 locuri. Acesta efectua transport ilegal de persoane, fără a avea autorizaţie conform prevederilor legale şi fără să deţină permis de categorie corespunzătoare. Totodată, microbuzul avea I.T.P. expirat din 5 aprilie a.c.. În cauză, s-a întocmit dosar penal conform art. 86 din OUG. 195/2002.

SATU MARE. Transport ilegal de persoane şi evaziune fiscală: În timpul acţiunii desfăşurate pe linia transporturilor rutiere de persoane a fost identificat administratorul unei societăţi comerciale, care efectua transport de persoane pe ruta Satu Mare – Bucureşti, cu un microbuz în regim de închiriere, fără a evidenţia în contabilitate operaţiunile desfăşurate. Cel în cauză este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de art.9 lit. a din Legea nr. 241/2005.

BUZĂU. Transport ilegal de persoane: La data de 28 septembrie a.c., poliţişti din cadrul S.I.F.- Buzău, împreună cu lucrătorii Compartimentului Legalitate Transporturi Rutier, Stare Tehnica şi Sistematizare, au depistat un bărbat, în timp ce efectua transport neautorizat de persoane cu un autoturism, pe traseul municipiul Buzău - DJ 203 K - Beceni-Vintilă Vodă şi retur.

Dosarul penal întocmit în cauză urmează a fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, cu propunere de începere a urmăririi penale împotriva şoferului. Autoturismul în cauză a fost suspus verificării tehnice într-o staţie autorizată RAR, constatându-se că prezenta defecţiuni tehnice grave la mecanismul de direcţie şi sistemul de frânare. Poliţiştii au reţinut permisul de conducere al şoferului şi certificatul de înmatriculare, dispunându-se totodată imobilizarea autovehiculului.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

  • 3 luni mai târziu...
Publicat

Transportul public de persoane, în atenţia poliţiei rutiere

Peste 5.700 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii rutieri, în perioada 21 - 27 ianuarie 2013, ca urmare a neregulilor constatate în urma controalelor efectuate în domeniul transportului public de persoane. De asemenea, au fost reţinute 261 de permise de conducere

În perioada 21-27 ianuarie a.c., Direcţia Rutieră – I.G.P.R. a coordonat o acţiune, la nivel naţional, care a vizat transportul public de persoane. La controalele din trafic, care au fost desfăşurate în zona intrărilor şi ieşirilor din municipiile reşedinţă de judeţ, au participat 3.130 de poliţişti rutieri.

În cadrul acţiunii, au fost monitorizate 923 de rute şi trasee folosite de transportatorii publici şi au fost verificate 13.993 de autovehicule destinate transportului rutier public de persoane (autocare, autobuze, microbuze).

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 5.708 sancţiuni contravenţionale, dintre care 218 pentru nereguli privind legalitatea transportului public de persoane, 71 pentru nerespectarea prevederilor privind transportul pasagerilor peste numărul de locuri prevazut în certificatul de înmatriculare al autovehiculelor. De asemenea, au fost aplicate 80 de sancţiuni pentru lipsa valabilităţii inspecţiei tehnice periodice, 65 pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă, 44 pentru lipsa dotărilor specifice circulaţiei pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei defecţiuni tehnice şi 4.545 pentru alte abateri la regimul circulaţiei.

Totodată, au fost reţinute 80 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice.

De asemenea, au fost retrase 261 de certificate de înmatriculare, iar pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă sau pentru defecţiuni tehnice grave, a fost dispusă măsura imobilizării vehiculelor în 18 cazuri, iar pentru efectuarea ilicită a acestui tip de transport public, în 5 dintre cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor respective.

  • 3 luni mai târziu...
Publicat

Verificări pe linia transportului public de persoane

 

În urma controalelor desfăşurate la nivel naţional de poliţiştii rutieri, pe linia autovehiculelor destinate transportului public de persoane, au fost constatate aproape 2.000 de contravenţii. De asemenea, poliţiştii rutieri au reţinut 26 de permise de conducere, au retras 42 de certificate de înmatriculare şi au dispus măsura imobilizării a 11 vehicule.

La data de 21 mai a.c., la nivel naţional, poliţiştii din cadrul structurilor rutiere, sub coordonarea Direcţiei Rutiere – I.G.P.R. au controalat în trafic autovehiculele destinate transportului public de persoane.

Poliţiştii au verificat legalitatea transportului rutier public, respectarea perioadelor de conducere şi de odihnă şi starea tehnică a vehiculelor.

La activităţile de control în trafic, au participat 662 de poliţişti rutieri şi 133 de inspectori de trafic din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, fiind verificate 3.787 de autovehicule destinate transportului public de persoane.

În urma controalelor au fost aplicate 1.890 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 69 pentru nereguli privind legalitatea transportului efectuat şi 82 pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă.

Alte 1.739 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea normelor rutiere, dintre care 394 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 11 pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentară şi una pentru neacordarea priorităţii de trecere.

De asemenea, poliţiştii rutieri au reţinut 26 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce şi au retras 42 de certificate de înmatriculare.

Pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă sau pentru defecţiuni tehnice grave, a fost dispusă măsura imobilizării a 11 vehicule. De asemenea, pentru efectuarea ilicită a transportului public, în 4 cazuri, s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor respective.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 3 luni mai târziu...
Publicat

Autovehiculele destinate transportului şcolar, verificate de poliţişti

 

Poliţia Română coordonează, în perioada 9-19 septembrie a.c., o serie de activităţi pentru creşterea siguranţei elevilor, prin reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care ar putea fi implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.

 

În acest sens, premergător începerii anului şcolar, poliţiştii rutieri, în cooperare cu autorităţile publice locale, Inspectoratele Şcolare Judeţene şi reprezentanţi ai I.S.C.T.R., vor verifica autovehiculele destinate transportului de elevi.

 

Astfel, se va verifica valabilitatea inspecţiei tehnice periodice, precum şi existenţa asigurării de răspundere civilă auto obligatorie.

De asemenea, vor fi verificaţi şi conducătorii auto dacă deţin certificat de competenţă profesională, categoria corespunzătoare a permisului de conducere şi valabilitatea acestuia.

 

Tot cu această ocazie, reprezentanţii poliţiei rutiere vor instrui conducătorii de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.

 

Deficienţele constatate vor fi comunicate deţinătorilor de autovehicule, în vederea remedierii.

 

Ulterior, în perioada 16-19 septembrie a.c., poliţiştii vor acţiona în trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului elevilor.

 

Prin aceste acţiuni, Poliţia Română urmăreşte reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care ar putea fi implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Autovehiculele destinate transportului şcolar, verificate de poliţişti

 

Poliţia Română a coordonat, în perioada 9-19 septembrie a.c., o serie de activităţi pentru creşterea siguranţei elevilor, prin reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care ar putea fi implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.

 

În acest sens, premergător începerii anului şcolar, poliţiştii rutieri, în cooperare cu autorităţile publice locale, Inspectoratele Şcolare Judeţene şi reprezentanţi ai I.S.C.T.R., au verificat 2.633 de autovehicule destinate transportului de elevi.

 

În urma verificărilor, au fost constatate mai multe deficienţe, respectiv 105 certificate de transport în cont propriu lipsă sau expirate, 75 de autovehicule aveau inspecţia tehnică periodică expirată, 30 de autovehicule nu aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru accident, iar 20 de conducători de autovehicule nu deţineau atestate profesionale.

 

Pentru deficienţele constatate au fost transmise 182 de informări deţinătorilor autovehiculelor, pentru dispunerea de măsuri în vederea remedierii acestora.

 

Tot cu această ocazie, reprezentanţii poliţiei rutiere au instruit 2.331 de conducători de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.

 

Ulterior, în perioada 16-19 septembrie a.c., poliţiştii au acţionat în trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului elevilor.

 

Au fost controlate, în trafic, 1.636 de autovehicule destinate exclusiv transportului de elevi. Astfel, poliţiştii au constatat 304 abateri, pentru care au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 84.160 lei. Cele mai multe sancţiuni, 296, au fost aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice, iar 8 sancţiuni au fost aplicate pentru nereguli privind legalitatea acestor transporturi.

 

De menţionat că, au fost depistate 13 autovehicule care circulau cu defecţiuni tehnice, precum şi 8 autovehicule în care erau transportaţi mai mulţi elevi decât numărul de locuri înscris în certificatul de înmatriculare.

 

Poliţiştii au reţinut un permis de conducere pentru depăşire neregulamentară şi au retras 16 certificate de înmatriculare.

 

De asemenea, poliţiştii rutieri au întocmit în 3 cazuri acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului transportului rutier public conform art. 2811 din Codul Penal.

 

Modul de efectuare a transportului elevilor şi preşcolarilor rămâne în atenţia poliţiştilor şi va fi verificat pe întreaga perioadă de desfăşurare a anului şcolar 2013-2014. Prin aceste acţiuni, Poliţia Română urmăreşte reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care ar putea fi implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 2 luni mai târziu...
Publicat

Transportul public de persoane și mărfuri, verificat de polițiști

 

Peste 1.200 de sancțiuni au fost aplicate, ieri, în cadrul unei acțiuni naționale ce a vizat verificarea legalității transportului public de mărfuri și persoane.

Polițiștii rutieri și cei de investigare a fraudelor de la nivelul structurilor teritoriale, sub coordonarea de specialitate Direcției Rutiere – I.G.P.R., au continuat activitățile de verificare a legalității transportului public de mărfuri și persoane. 

Alături de cei aproape 900 de polițiști care și-au desfășurat activitatea la nivelul întregii țari, la activități au participat și peste 100 de specialiști din cadrul I.S.C.T.R..

Echipele de control au urmărit prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane, verificarea legalității transportului rutier public, precum și controlul stării tehnice a vehiculelor rutiere.

Pe parcursul zilei de 6 decembrie a.c., au fost controlate 3.670 de autovehicule, fiind constatate 2 infracţiuni la regimul circulației și aplicate 1.227 de sancţiuni contravenţionale. 

Din totalul sancțiunilor aplicate, 1.141 au fost pentru nerespectarea O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, majoritatea, 249, pentru viteză, 6 pentru neacordare de prioritate, 3 pentru depăşire neregulamentară, restul vizând alte abateri de la normele rutiere.

De asemenea, 43 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor H.G. 69/2012 privind condițiile ce trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de transportator rutier şi tot 43 de sancțiuni au fost aplicate de echipele de control la O.U.G. 37/2007 referitoare la timpii de condus și de odihnă. 

Totodată, pentru neregulile constatate au fost reținute 18 permise de conducere, au fost retrase 42 de certificate de înmatriculare, 3 licențe de transport au fost suspendate, iar 7 autovehicule au fost imobilizate.

Activitățile de control desfășurate de polițiști continuă și în perioada următoare.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Publicat

Transportul public de persoane şi mărfuri, verificat de poliţişti

 

Poliţia Română continuă acţiunile de verificare a legalităţii transporturilor publice de mărfuri şi persoane. În urma activităţilor desfăşurate ieri, au fost aplicate peste 900 de sancţiuni contravenţionale, reţinute 15 permise de conducere şi retrase 29 de certificate de înmatriculare.

La data de 9 decembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii rutieri, împreună cu reprezentanţi I.S.C.T.R., au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane şi mărfuri.

Echipele de control au verificat legalitatea transportului rutier public, precum şi starea tehnică a autovehiculelor.

În cursul zilei de ieri, au fost verificate 3.302 de autovehicule, fiind depistate 6 infracţiuni şi aplicate 916 de sancţiuni contravenţionale, urmare a neregulilor constatate.

Dintre acestea, 894 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv 169 pentru viteză, 23 pentru neacordare de prioritate şi 3 pentru depăşire neregulamentară.

De asemenea, au fost aplicate 12 contravenţii la H.G. nr. 69/2012 privind transportul rutier şi 10 la O.U.G. nr 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.

Poliţiştii au reţinut 15 permise de conducere şi retras 29 de certificate de înmatriculare, fiind luată o măsură de suspendare a dreptului de utilizare şi una de indisponibilizare a unui autoturism.
Acţiunile de verificare continuă la nivel naţional.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Publicat

Transportul public de persoane şi mărfuri, în atenţia poliţiştilor

 

În urma acţiunii pentru verificarea legalităţii transporturilor publice de mărfuri şi persoane care se desfăşoară în nouă judeţe din ţară, poliţiştii au aplicat, ieri, aproape 120 de sancţiuni contravenţionale. Acţiunea continuă şi în perioada următoare.

Poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., au continuat acţiunile pentru reducerea numărului accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane şi mărfuri.

În cadrul acţiunii, care s-a desfăşurat în judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, Vrancea, Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani, poliţiştii au verificat legalitatea transportului rutier public şi au controlat starea tehnică a vehiculelor rutiere.

La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

La data de 16 decembrie, au fost verificate 499 de autovehicule, fiind aplicate 119 sancţiuni contravenţionale ca urmare a abaterilor constatate.

Dintre acestea, 116 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (23 pentru viteză şi una pentru neacordare de prioritate).

De asemenea, poliţiştii au aplicat o sancţiune contravenţională la O.U.G. nr 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora şi două la H.G. nr. 69/2012 privind transportul rutier.

Acţiunea continuă până la data de 22 decembrie a.c..

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Publicat

Poliţiştii verifică legalitatea transportului public

 

Aproape 100 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii rutieri, ieri, în urma acţiunii pentru verificarea legalităţii transporturilor publice de mărfuri şi persoane, în nouă judeţe din ţară.

548 de autovehicule au fost verificate, la data de 18 decembrie a.c., în judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, Vrancea, Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani.

Ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii au aplicat 99 de sancţiuni contravenţionale.
Dintre acestea, 95 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (27 pentru nerespectarea regimului legal de viteză).

De asemenea, poliţiştii au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale la O.U.G. nr 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora şi 2 la H.G. nr. 69/2012 privind transportul rutier.

În perioada 15 -22 decembrie, poliţiştii rutieri din cele nouă judeţe, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., verifică legalitatea transportului rutier public şi controlează starea tehnică a vehiculelor rutiere.

Acţiunea se desfăşoară pentru reducerea numărului accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane şi mărfuri.

La acţiune participă şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Transportul de persoane, în atenţia poliţiştilor

Peste 4.100 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti, în urma unei acţiuni pentru verificarea legalităţii transportului public de persoane. Acţiunea s-a desfăşurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În săptămâna 10 – 16 februarie a.c., Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza încălcării normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane.

Acţiunea s-a desfăşurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) la care România este parte.

Poliţiştii au verificat 15.730 de autovehicule destinate transportului de persoane, iar pentru neregurile constatate au aplicat 4.102 sancţiuni contravenţionale.

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale, 965, au fost aplicate pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie.

De asemenea, poliţiştii au aplicat 577 de sancţiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 6 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 554 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă şi 185 pentru defecţiuni tehnice.

276 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 132 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 236 pentru lipsa unor documente ale vehiculului şi 60 pentru depăşirea numărului de locuri.

Exemple:

La data de 10 februarie a.c., un operator de transport din Giurgiu a fost sancţionat contravenţional, cu amendă de 8.000 de lei, pentru că transporta mai multe persoane decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de clasificare al vehiculului.

Un operator de transport din Bucureşti a fost sancţionat contravenţional, cu amendă de 8.000 de lei, întrucât conducătorul unui autobuz nu a respectat graficul de circulaţie al licenţei de traseu.

La data de 13 februarie a.c., un operator de transport, din Târgovişte, a fost sancţionat contravenţional, cu amendă de 15.000 de lei, întrucât conducătorul unui autobuz nu a respectat perioadele de conducere sau de odihnă.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Transportul de persoane, în atenția polițiștilor

 

15 sancțiuni contravenționale au fost aplicate în urma unei acțiuni pentru verificarea legalității transportului public de persoane, desfășurate de polițiști, astăzi, pe două trasee de transport.

La data de 28 februarie a.c., Direcția Rutieră și Direcția de Investigare a Fraudelor – I.G.P.R. au organizat o acțiune de verificare a respectării legislației de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane care circulă pe traseele București – Brănești și București – Oltenița.

La acțiune au participat polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră și de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratelor de poliție ale județelor Ilfov și Călărași.

Autovehiculele au fost verificate în puncte fixe de control aflate pe traseul de deplasare.

În cadrul acțiunii, au fost monitorizate, inclusiv de polițiști rutieri aflați în interiorul mijloacelor de transport, modul de deplasare şi activitatea desfăşurată de către conducătorii autovehiculelor .

Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, în valoare de 17.685 de lei.

Dintre sancțiunile aplicate, 4 au fost pentru nefolosirea centurilor de siguranță, 3 pentru utilizarea telefonului mobil în timpul mersului, iar 2 au fost pentru transportul mai multor persoane decât numărul de locuri prevăzut.

De asemenea, polițiștii au aplicat 2 sancțiuni pentru neeliberarea legitimațiilor de călătorie, 1 pentru alte preocupări în timpul mersului, de natură a pune în pericol siguranța călătorilor, 1 pentru lipsa plăcuțelor cu limitele de viteză, 1 pentru elemente de caroserie degradate și 1 pentru neîndeplinirea, de către operatorul de transport, a obligației de a verifica autovehiculul înainte de plecarea în cursă.

Pentru prezența unor elemente de caroserie degradate, a fost reținut certificatul de înmatriculare al unui autovehicul.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 1 an mai târziu...
Publicat

ACŢIUNE PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂȚII TRANSPORTULUI DE PERSOANE

 

Poliţiştii de la rutieră şi de investigare a criminalităţii economice au desfăşurat o acţiune pentru descurajarea piratării traseelor de transport ale autobuzelor şi microbuzelor, de către posesorii de autoturisme, în şase judeţe./  În cadrul acţiunii au fost verificate aproape 700 de autovehicule.

 

În perioada 7-8 mai a.c., Direcţia Rutieră şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au coordonat o acţiune pentru descurajarea piratării traseelor de transport ale autobuzelor şi microbuzelor, de către autoturisme cu capacitatea de transport egală sau mai mică de 9 locuri, deţinute de persoane fizice.

 

Activităţile s-au desfăşurat pe raza judeţelor Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

 

În cadrul acţiunii, au fost verificate 666 de autovehicule şi au fost aplicate 579 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 246.880 de lei.

 

Dintre acestea, 396 au fost aplicate pentru încălcarea normelor rutiere, 140 pentru încălcarea normelor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 26 pentru încălcarea normelor specifice transporturilor publice de persoane şi 17 pentru încălcarea altor norme legislative.

 

De asemenea, poliţiştii au reţinut 17 permise de conducere, au retras 55 de certificate de înmatriculare şi au întocmit două dosare penale.

 

La activităţi au participat şi specialişti din cadrul Registrului Auto Român.

 

Sursă: IGPR

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.