Jump to content
POLITISTI.ro

Ce ar trebui sa fac in cazul in care telefonul meu a fost furat/pierdut

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Buna ziua,

Pe scurt, m-am intors sambata noaptea de la un restaurant cu un taxiu, impreuna cu un coleg de servici, si dupa ce am coborat, cand urcam treptele spre apartament mi-am dat seama ca nu mai am telefonul la mine. Am coborat imediat in timp ce colegul meu ma apela sa vedem daca nu cumva telefonul mi-a cazut in strada(nevazand pe nimeni in zona la ora aceea). Telefonul a sunat cam de 3 ori apoi s-a inchis (desi il incarcasem chiar inainte sa plec de acasa si bateria tinea cam 3 zile. Cand am gasit factura si actele de la telefon am mers la politie sa depun plangere si ofiterul de serviciu mi-a spus sa revin a doua zi dimineata sa discut cu un coleg de-al dumnealui, sa scriu 2 plangeri si sa se intocmeasca un dosar. A doua zi la ora 8 m-am prezentat la sectie, am fost trimis la un comisar care mi-a spus sa astept 10 zile pentru a depunde o plangere conform art. 216 din Codul penal. Intrebarea mea este daca este adevarat ca trebuie sa astept aceste 10 zile, deoarece cei doi domni ofiteri s-au contrazis practic in ceea ce mi-au spus si in plus un coelg de servici care a patit acelasi lucru mi-a zis ca el a depus plangere imediat cu actele doveditoare de proprietate, fara sa astepte, si ca in 3 luni de zile telefonul i-a fost gasit cu ajutorul codului IMEI. Daca aveti bunavointa, va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac eu in aceasta situatie. Telefonul este destul de scump chiar si acum pe piata si a fost achizitionat in decembrie 2011.

Ar mai fi ceva de spus in legatura cu aceasta intamplare, eram cu telefonul in mana in momentul in care ne-am urcat in taxi, deoarece sunam la dispecerat sa chem o masina,dar colegul meu a oprit un taxiu care tocmai venise. De aceea nu am apucat sa vad numarul masinii si nu am primit bon fiscal dupa ce am achitat cursa. De asemenea, aveam un program de monitorizare instalat si astazi am primit un email de la telefon cu coordonatele gps la care se afla la ora respectiva si cu faptul ca a fost introdusa o cartela de pe alta retea in el.

Va multumesc.

Modificat de adri3l
  • Moderator
Publicat

Art. 216 din Codul Penal

Însuşirea bunului găsit

Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia făptuitorului.

• Moderator
Publicat

În cazul tău nu este vorba de furt. Pentru ca taximetristul să poată fi acuzat de infracțiunea menționată mai sus de Marius, trebuie să treacă aceea perioadă de 10 zile. ;)

Publicat

Intreb din nou, doar ca sa fiu sigur ca am inteles corect. Trebuie sa astept acele 10 zile pana voi putea depune o reclamatie/plangere ?

• Moderator
Publicat

Doar după ce vei întreba de trei ori îți răspundem. :naughty:

Să depui plângere pentru ce? Că ai pierdut telefonul? Să-ți caute polițiștii telefonul?

De ce nu îl cauți singur?

Publicat

Nu v-as fi deranjat cu problema mea, dar am tot cautat informatii despre ce ar trebui sa fac in situatia mea (ca este prima data cand o patesc) si tot ce am putut aflat e ca trebuie sa depun plangere cat mai repede pentru a se face demersurile in a-mi localiza mobilul. Va multumesc pentru ajutor. O zi buna.

• Membru
Publicat (modificat)

Nu ne-ai deranjat, ne-a facut placere sa te ajutam.

Un sfat : fii mai atent la bunurile tale! :good:

Modificat de eti
  • Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Hai să-ți explic așa pas cu pas.

Din ce ai povestit tu aici, nu este vorba de un furt. Și o să te întrebi de ce? Răspunsul este pentru că taximetristul nu ți l-a furat, ci doar a constatat că ți-a scăpat/căzut/l-ai pierdut la el în taximetru. Corect? Ei bine, conform legii nea taximetristul ăla este obligat să-l predea în maxim 10 zile. Așa spune legea.

Iar în această perioadă tu nu îl poți acuza că nu l-a înapoiat întrucât nu s-a scurs termenul prevăzut de lege, la fel cum nu îl poți acuza că ți l-a furat pentru că nu este adevărat.

Înțelegi de ce comisarul respectiv ți-a spus să aștepți cele 10 zile?

Dacă ți-l fura, era altă treaba, dar din ce ai povestit nu este vorba de un furt.

Publicat
adri3l , ca sa fi impacat , scrie o petitie, in care prezinti situatia cat mai exact. Dreptul la petitie este garantat prin constitutie si cel de la relatii cu publicul de la politia din localitatea ta, este obligat sa o primeasca si sa-ti dea un numar de inregistrare. In urma verificarilor efectuate o sa se constate daca fapta intruneste elementele constitutive ale vreunei fapte penale sau nu. Intre timp vor trece si cele 10 zile prevazute de art.216 Cod Penal. Incearca sa-ti amintesti mai multe amanunte despre taxi, firma indicativ,sofer. Daca comanda era luata prin dispecerat era mai bine ca se inregistra comanda. Anexeaza petitiei actele telefonului, inclusiv codul IMEI. Daca mai ai si noroc, iti poti recupera telefonul. Rabdare si succes.
Publicat (modificat)

Catalin vreau doar sa adaug faptul ca asta banuiam si eu ca ar fi explicatia, cautam doar o confirmare de aceea va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Cu ocazia aceasta ii voi raspunde si lui Marius la intrebarea:

Să depui plângere pentru ce? Că ai pierdut telefonul? Să-ți caute polițiștii telefonul?

De ce nu îl cauți singur?

Din cate am inteles eu nu sunt in masura sa cer Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa afle numarul de telefon al sim-ului care este bagat in telefon, dupa IMEI si apoi sa cer Serviciului Roman de Informatii monitorizarea apelurilor si a mesajelor pentru a-l gasi pe cel ce se foloseste de telefon in acest moment deoarece sunt civil si trebuie sa fac plangere la organele aflate in masura sa poata pune in aplicare aceste proceduri. Inteleg de ce trebuie sa astept 10 zile la fel cum inteleg ca nu trebuie sa merg eu sa-mi fac dreptate singur, de aceea nu m-am dus sa il caut singur.

drAGO5, multumesc pentru raspuns, dar voi astepta aceste 10 zile deoarece comisarul cu care am discutat azi mi-a vorbit frumos si mi-a zis aceleasi lucruri care m-i le-ati impartasit si voi astazi, si nu as vrea sa ma bag in treaba lui, deoarece stie mai bine ce are de facut.

Modificat de adri3l
Publicat (modificat)

Eu iti dau un sfat cat se poate de simplu: data viitoare fii mai atent cu lucrurile personale ! Neatentia se plateste scump, am patit-o si eu de multe ori.

Modificat de georgya
  • Moderator
Publicat

Chiar crezi că pentru o astfel de situație se deranjează super serviciile secrete de la STS sau SRI? Să fim serioși!

Mergi la compania de taximetre și încearcă acolo să identifici taximetristul. Cine a lucrat în aceea seară, eventual după indicativ, mașină, marcă, detalii din interior, semnalmentele taximetristului, etc. Același lucru îl vor face și polițiștii după ce depui plângere, pentru că șmecherii de la STS sau SRI nu se pretează să-și uzeze aparatura pentru astfel de situații.

• Moderator
Publicat

adri3l nu e chiar asa de greu sa dai un telefon la firma de taxi, eventual sa mergi pana la sediul firmei si sa soliciti restituirea telefonului. Toate acestea sa le faci in prezenta unuia sau mai multor prieteni, iar daca taximetristul nu este de buna credinta si vrea sa-si insuseasca bunul tau, intradevar comite infractiunea prevazuta de art. 216 din Codul Penal. Nu trebuie sa te certi cu el, doar sa-i ceri politicos sa-ti inapoieze telefonul.

Faptul ca incerci sa-ti recuperezi bunul pierdut nu inseamna ca iti faci singur dreptate.

Bafta!

Publicat (modificat)

Am incercat sa sunam chiar in seara respectiva la firma de taxi si raspunsul care l-am primit a fost ca nu a fost trimisa nici o masina de la ei la respectivul restaurant. Cand ne-am urcat in masina am apucat sa vad doar sigla firmei, nu si indicativul.

georgya, ms de sfat, mereu am fost atent, dar cum a zis si domnul comisar astazi, pot sa faci de 99 ori un lucru si tot sa-l gresesti a 100-a oara.

Modificat de adri3l
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Salutare, revin dupa doua saptamani cu o noua problema. Am reusit sa ma conectez la telefon si sa iau numarul cartelei si sa copii pozele din concediul in bulgaria de pe card si m-am intalnit aseara cu individul care il detine momentan si a recunoscut ca e in posesia telefonului dar nu mi-l poate returna decat daca ii dau 500 lei(pentru un telefon care costa acum 600 lei nou in magazin), pentru ca el atat pretinde ca a dat la "hoti pe strada"(aceasta a fost exprimarea aleasa in fata domnului comisar) si ca ar putea sa ia mancare la copii de banii aia. Din punctul meu de vedere, asta e la fel de plauzibil cu posibilitatea ca s-ar fi urcat in taxiu dupa mine si l-a luat pur si simplu de acolo. Nu stiu exact cum se incadreaza acest fapt si daca mai aveti bunavointa sa imi oferiti cateva sfaturi in privinta asta as aprecia gestul.

O zi buna!

Edit: Am uitat sa precizez ca pana acum nu am facut nici o reclamatie/plangere, doarece nu am vrut sa fac probleme cuiva care poate nu stia ca telefonul e furat.

Modificat de adri3l
  • Moderator
Publicat

Cel care a găsit telefonul, are obligația legală să-l predea autorităţilor sau celui care l-a pierdut.

Dacă nu ai depus plângere, polițistul este legat de mâini, nu te poate ajuta.

Publicat

Buna Marius, n-as vrea sa intelegi gresit. Nu am depus plangere pana acum ca nu stiam la cine este telefonul si nu vroiam sa aiba probleme un om nevinovat. Si domnul comisar mi-a zis ieri dupa ce a plecat individul sa ma gandesc foarte bine ce vreau sa fac si cand sunt sigur sa merg la ei, deoarece au si probe si martori ca telefonul se afla in posesia lui si ma sprijina orice ar fi. As fi curios insa cum se incadreaza acest lucru si care sunt urmarile. Intra tot sub art. 216 din Codul penal?

• Moderator
Publicat

Depinde de probele existente. În funcție de aceste probe se face și încadrarea juritică.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.