Jump to content
POLITISTI.ro

Bani imprumutati, pot sa-i mai recuperez?

Xenu

Recommended Posts

Salut

Am nevoie si eu de un sfat. In luna noiembrie a anului trecut am imprumutat un individ cu suma de 500 lei, totul s-a intamplat atat de repede incat nu am nici o dovada scrisa ca i-as fi dat banii astia imprumut, si nici martori nu am, care sa fi asistat atunci cand i-am dat banii. De atunci am tot incercat sa iau legatura cu persoana respectiva, dar la telefon ma tot amana cu banii si spune ca o sa mi-i dea.

As vrea sa merg la politie, dar vreau sa stiu ce fel de probe am nevoie care sa fie luate in considerare de autoritati, si ce fel de plangere sa depun. Credeti ca ma vreo sansa sa-mi recuperez banii?

politia nu are nici o competenta in aceasta cauza. este un litigiu civil iar lipsa unui inscris este esentiala - orice cerere vei face in instanta va fi neintemeiata ptr ca nu o poti sustine cu probe. Banii sunt pierduti definitiv.

• Upvote 2

xenu, trebuie sa-ti faci rost de probe. Intalneste-te undeva cu acea persoana, dar fa in asa fel incat sa mai fii insotit de un prieten.Deschide discutia despre bani si fa-l sa recunoasca de fata cu prietenul tau ca are sa-ti datoreze suma respectiva. Cand mai ai discutii telefonice pe aceasta tema , inregistreaza-ti convorbirea si trage-l de limba pana recunoaste ca iti datoreaza acea suma si iti promite restituirea intr-un termen anume. Tot este ceva decat nimic. Politia nu are competenta in astfel de cazuri, fiind vorba de un imprumut de bani, dupa ce obtii probe, il poti actiona in judecata.

Multumesc mult pentru raspuns drAGO5. Situatia asta fiind din noiembrie intre timp am aflat ca datoreaza bani si altor persoane, ma gandeam sa ne uinim mai multi si poate facem ceva. Apoi as mai avea ca proba dicutia de pe facebook in care imi cere acei bani imprumut si in care promite ca mi-i da inapoi dar nu stiu daca asta are vreo valoare. M-am mai intalnit cu mama lui care si dansa recunoaste ca fiul ei are sa-mi dea bani chiar am vorbit de 3 sau 4 ori cu dansa pe aceasta tema, din pacate eram singura in acel moment. Apoi m-am mai intalnit o data cu el, iar eu eram impreuna cu sora mea, si acesta a recunoscut ca imi datoreaza bani. Cred ca as putea si sa-l inregistez la telefon cand acesta recunoaste ca are sa-mi dea bani, si ma pot duce si la el acasa insotita de cineva si poate recunoste ca are sa-mi dea bani.

In instanta daca ma duc, cum ar trebuie sa actionez, care sunt formalitatile? Ar trebuie sa apelez la un avocat?

• Moderator

Despre ce suma e vorba? Doar daca e o suma importanta, merita efortul, altfel vei da pe mere ce primesti pe pere.

• Moderator

Cu discuțiile acestea de pe facebook, messenger și altele de acest gen, efectuate cu ajutorul internetului, lucrurile nu sunt atât de simple precum par în emisiunea plină de lături a lui Capatos, când ajungi în instanță. Pentru că nu poate exista certitudinea că pe facebook posta chiar el și nu cumva o altă persoană care îi folosea contul respectiv. Va spune că un amic glumeț s-a apucat să facă farse pe facebook folosind contul lui.

Despre ce suma e vorba? Doar daca e o suma importanta, merita efortul, altfel vei da pe mere ce primesti pe pere.

Suma de 500 lei, dar am o prietena care este avocat asa ca m-as putea baza pe ea sa ma ajute in aceasta situatie.

Cu discuțiile acestea de pe facebook, messenger și altele de acest gen, efectuate cu ajutorul internetului, lucrurile nu sunt atât de simple precum par în emisiunea plină de lături a lui Capatos, când ajungi în instanță. Pentru că nu poate exista certitudinea că pe facebook posta chiar el și nu cumva o altă persoană care îi folosea contul respectiv. Va spune că un amic glumeț s-a apucat să facă farse pe facebook folosind contul lui.

Ma gandeam eu ca dicutia de pe facebook nu conctiue o proba, asa ca trebuie sa adun probe mai concrete decat atat.

Cine imi poate spune, in instanta cum trebuie sa procedez?

Edited by Xenu

• Member

Cheltui mai mult de 500 lei + timp, si nu prea ai sanse sa castigi.

Cel mai bine e sa te inveti minte si sa citeasca si altii pe aici sa invete ceva.

Edited by bozo

• Moderator

Să nu înțelegi greșit! Nu ai nevoie de niște amici care să mintă în instanță pentru tine. Exact cum ți-a explicat și Dragoș mai sus, dacă în prezența unei persoane cel pe care l-ai împrumutat, declară, admite și spune clar, cu subiect și predicat că are o datorie față de tine, că a primit acei bani de la tine și mai și spune că se angajează să îi returneze, atunci aceea persoană care a asistat la o astfel de discuție este tot un martor. Înțelegi?

Adică el va depune mărturie în instanță și va spune exact acest lucru, că a asistat la discuția în care respectivul a recunoscut, a admis că îți datorează aceea sumă și s-a angajat ori a promis că îți va da banii înapoi. Să nu crezi că un martor este numai cel care a asistat la momentul în care i-ai dat banii și să te împingă necuratul să-i înveți să mintă în instanță, pentru că există riscul să ai și tu și el probleme inutile.

Nici nu m-am gandit sa pun niste amici sa minte pentru mine in instanta. As vrea sa merg cu niste amici la el acasa ca sa fie si ei de fata atunci cand recunoaste ca imi datoareaza bani, ca apoi sa ma pot adresa in instanta, de asta am intrebat cam de cati amici am nevoie. Cu mai mult de oameni nu cred ca as putea merge la el acasa.
Iar in instanta inregistrarile telefonice pot avea vreo valoare, sau persoana respecitiva trebuie sa fie de acord sa o inregistrez?
Si in instanta ce trebuie sa fac, cerere de chemare in instanta si apoi sa platesc timbru pentru asta. Are cineva idee cat costa?

Parcă spuneai că ai o prietenă avocat. De ce nu o întrebi pe ea cât costă şi ce trebuie să faci ? Noi suntem doar nişte simpli poliţişti.

Edited by Dan

Parcă spuneai că ai o prietenă avocat. De ce nu o întrebi pe ea cât costă şi ce trebuie să faci ? Noi suntem doar nişte simpli poliţişti.

Da am sa vorbesc cu ea inca nu i-am spus de acest caz pentru ca eu credeam ca trebuie sa ma adresez politiei si nu instantei. Va multumesc mult pentru raspunsuri. BIne ca m-ati spus ca nu trebuie sa merg la politie in acest caz, ca eu acolo m-as fi dus prima data.

• Moderator

Nu era nicio problema daca ai fi mers la politie prima data, cu siguranta ai fi primit aceleasi indrumari. :)

Bafta!

Suma de 500 lei, dar am o prietena care este avocat asa ca m-as putea baza pe ea sa ma ajute in aceasta

sigur nu a glumit? sau a vrut sa te incurajeze. itingarantez ca nu ai nici o sansa in instanta fara probe solide- martori care sa fi fost de fata la imprumutul banilor ( ma referbla inminare si nu sa spuna ca au auzit in vecini ca tu ai dat bani cu imprumut) sau un inscris.

pierzi timp si speri degeaba.

sigur nu a glumit? sau a vrut sa te incurajeze. itingarantez ca nu ai nici o sansa in instanta fara probe solide- martori care sa fi fost de fata la imprumutul banilor ( ma referbla inminare si nu sa spuna ca au auzit in vecini ca tu ai dat bani cu imprumut) sau un inscris.

pierzi timp si speri degeaba.

Deci sa inteleg ca ma zbat degeaba daca n-am dovezi concrete ca inscrisuri sau matori din momentul inmanarii banilor.

• 1 year later...

buna ziua,am si eu o intrebare...am primit 200 euro de la prietenul meu insa dupa ce ne-am despartit mi cere inapoi si spune ca erau dati imprumut desi erau cadou,eu nu am de unde sa-i dau si zice ca ma reclama la politie pt ca mi i-a transferat pe card si poate face dovada ca mi i-a dat insa eu nu am semnat ca mi da imprumut sau ceva de genul.Poate sa imi faca ceva? multumesc

• Moderator

"Tudoartu" dacă citeai cele câteva posturi ale acestui topic, în mod normal ar fi trebuit să-ţi dai seama că în cazul unor astfel de litigii nu este treaba poliţiei, ci doar instanţa civilă le poate soluţiona. 

• 4 weeks later...

Buna!

Am si eu o intrebare similara ... am un prieten din Timisoara caruia i-am imprumutat (in mai multe etape) o suma de bani si acum nu stiu cum sa fac sa ii recuperez. S-a plans ca mama lui este bolnava de cancer in stadiu terminal, la inceput i-am trimis 650 lei pentru niste medicamente pe care sa le cumpere si am zis ca o sa se opreasca aici, apoi a inceput sa se planga ca mama lui a picat in casa si acum este grav la spital, ca nu are bani de perfuzii si alte medicamente pe care trebuia sa i le duca.. A inceput sa zica ca este capabil sa faca orice ca sa faca rost de bani pt mama lui si chiar imi zicea ca iese seara "sa se descurce" (insinua trafic de droguri), dar ca nu reusea sa faca mai mult de 200 - 300 de lei si nu ii ajutau. Ma tot suna si imi dadea sms-uri, ma apela pe facebook si se ruga de mine sa il ajut ca sa nu isi dea apartamentul la camatari ca si asa este dator la ei si ca pe data de 10 iulie o sa imi dea toti banii pt ca are niste contracte si atunci isi incaseaza banii... Ca si-a amanetat calculatorul si il pierde si toate prostiile de genul asta ... Mi-a fost mila de el si l-am ajutat, dar a culminat in seara cand mi-a zis ca vrea sa o aduca pe mama lui la spital in Bucuresti pentru ca sa ii dea o seansa... mi-a cerut inca 950 de lei ca sa ii plateasca extrnarea si sa o poata aduce cu elicopterul de urgenta in bucuresti. I-am refuzat si de aici a inceput sa ma ameninte, mi-a limitat accesul la un site pe care il administram eu si la care ii dadusem eu parola ca sa ma ajute si sa ii pot da banii justificat, fara sa mai fie nevoit sa imi returneze (nu a facut nimic din toate astea), m-a amenintat ca vine in bucuresti si nu scap usor pentru ca nu vreau sa ii dau mamei lui o sansa la viata ... etc.

El mi-a prins punctul slab si l-a exploatat la maxim...  Aproape toti banii au fost transferati prin OMV si am toate documentele ca acestia au ajuns la el, plus o prietena care i-a dat niste bani si stie toata povestea si inca o serie de prieteni care au asistat la discutiile telefonice... Mai are sens sa incerc sa ii recuperez?

O zi placuta,

Dany