Jump to content
POLITISTI.ro

Noua lege unica de salarizare a bugetarilor pt. anul 2011

Octavian

Recommended Posts

• Membru

Pe site-ul Ministerului Muncii este publicat un nou proiect al legii unitare de salarizare a personalului bugetar.

Printre noutatile existente in proiectul revizuit al legii se mai reglementeaza si faptul ca raportul dintre salariul minim si cel maxim in sistem va fi de 1 la 15, iar coeficientul minim de ierarhizare va fi stabilit, in fiecare an, prin lege.

Potrivit proiectului, salariile ar urma sa creasca anul viitor, dupa cum urmeaza:

• cu 20% cele cuprinse intre 600 si 800 de lei
  • cu 16% cele cuprinse intre 801 si 1.000 de lei
  • cu12% cele cuprinse intre 1.001 si 1.500 de lei
  • cu 8% cele cuprinse intre 1.501 si 2.000 de lei
  • cu 1% cele cuprinse intre 2.001 si 2.500 de lei

Potrivit proiectului de lege, aflat in dezbatere publica pana pe 3 septembrie, salariile de baza, indemnizatiile lunare de incadrare si soldele functiilor de baza/salariile functiilor de baza avute la data de 31 decembrie 2010 sunt cele din luna iunie 2010, diminuate cu 25%.

Ce parere aveti?

Ce parere aveti?

:ner: ...Era o intrebare retorica, nu???..Ce parere sa avem....Super buna... :blink: ...Nu stiu de ce au mai pus marirea aia de 1 %..e ilar...Hai sa zic..5%...8%...da....Dar 1 %.. :ner: ....e ca si idiotenia aia care au scornit-o...." O sa avem CRESTERE negativa, de -1 %"...Cum i-o mai rabda pamantul...de cate ori aud, imi creste pulsul...Auzi..crestere a economiei negativa...de ce dracu nu-i spun pe nume...SCADERE ??? :doh:

• Membru

nu-i spun scadere, pentru ca sunt niște proști, puși politic, capuri seci, iar noi sunt mai rău ca ei că-i acceptămsad.gif

• Membru

din cate se aude ....pare bine.

din cate se vede ....pare bine.

pana nu vad ...imi pare rau ...nu pot sa cred ...ca sunt satul de vise si nu stiu d c (de obicei nu sunt pesimist) dar mi-e teama sa nu avem o crestere a veniturilor cu -xx% :doh:

Am citit si eu proiectul de lege pentru salarizarea in anul 2011, se desprind urmatoarele :

- s-au introdus clase de ierarhizare, pentru ce mama dracului nu erau sufienti coeficientii de ierarhizare.

- un lucru pozitiv este diferentierea in aceeasi clasa in raport de studii, ex. coeficienti diferiti pentru agenti cu studii superioare si cei cu studii medii, dupa modelul celor din M.ap.N . ceea ce insemana ca sporul pentru studii superioare luat de agenti va fi eliminat din suma compensatorie tranzitorie, fiind inclus in acest coeficienti .

- un lucru pe care nu il putem califica daca este pozitiv sau negativ ( inca ) , este faptul ca acesti coeficienti de salarizare sunt usor mariti fata de legea veche, dar sa nu uitam ca baza de calcul in vechea lege era specificata - coeficientul nr.1 era egal cu salariul minim pe economie - , pe cand in acest proiect se stipuleaza clar ,, valoarea va fi stabilita prin hotarare de guvern,, care va fi aceea ? vom vedea, din anumite surse am inteles ca guvernul propune valoarea de 640 lei iar sindicatele cer 750 lei. Facand un calcul rapid incluzand prima valoare de 640 lei, functia de grad, gradatiile de vechime si sporuri de max.30 % si norma de hrana, mi-a rezultat aproape acelasi salariu pe care il luam inainte de diminuarea cu 25% poate chiar cu circa 100 lei mai mare .

- alt lucru pozitiv este faptul ca se pastreaza salarille compensatorii la pensionare in functie de anii de vechime ca in fosta lege.

Aceste aspecte le-am vazut din prima lectura a proiectului, astept comentariile pro si contra ale colegilor, deoarece sindicatele noastre si C.NP. nu au luat nici o pozitie ,

Am citit si eu proiectul de lege pentru salarizarea in anul 2011, se desprind urmatoarele :

- s-au introdus clase de ierarhizare, pentru ce mama dracului nu erau sufienti coeficientii de ierarhizare.

- un lucru pozitiv este diferentierea in aceeasi clasa in raport de studii, ex. coeficienti diferiti pentru agenti cu studii superioare si cei cu studii medii, dupa modelul celor din M.ap.N . ceea ce insemana ca sporul pentru studii superioare luat de agenti va fi eliminat din suma compensatorie tranzitorie, fiind inclus in acest coeficienti .

- un lucru pe care nu il putem califica daca este pozitiv sau negativ ( inca ) , este faptul ca acesti coeficienti de salarizare sunt usor mariti fata de legea veche, dar sa nu uitam ca baza de calcul in vechea lege era specificata - coeficientul nr.1 era egal cu salariul minim pe economie - , pe cand in acest proiect se stipuleaza clar ,, valoarea va fi stabilita prin hotarare de guvern,, care va fi aceea ? vom vedea, din anumite surse am inteles ca guvernul propune valoarea de 640 lei iar sindicatele cer 750 lei. Facand un calcul rapid incluzand prima valoare de 640 lei, functia de grad, gradatiile de vechime si sporuri de max.30 % si norma de hrana, mi-a rezultat aproape acelasi salariu pe care il luam inainte de diminuarea cu 25% poate chiar cu circa 100 lei mai mare .

- alt lucru pozitiv este faptul ca se pastreaza salarille compensatorii la pensionare in functie de anii de vechime ca in fosta lege.

Aceste aspecte le-am vazut din prima lectura a proiectului, astept comentariile pro si contra ale colegilor, deoarece sindicatele noastre si C.NP. nu au luat nici o pozitie ,

Nu ai dreptate...Vezi in noua lege cat sunt treptele de vechime (6%) si in noua lege sunt 3%.

Apoi citeste in atasament legea de aplicare in 2011 a legii 330 (de salarizare pe 2010).

Norma de hrana va ramane pe tot parcursul anului 2011 la nivelul diminuat de acum, inclusiv norma de echipare si compensatia pentru chirie.- art. 12 din atasament.

Mai ia in calcul si contributia pentru pensie de 10,5%, care pana acum nu se platea de catre noi dupa care calculeaza si vezi ce va iesi....

473_lege de aplicare in 2011 a L 330-2009.pdf

Îmi cer scuze, ai perfecta dreptate, calculele mele au fost eronate!!!!!! Guvernantii astia chiar intind coarda ... de abia acum am observat scaderea gradatiei de vechime de la 6% la 3% , diminuarea normei de hrana si de echipament, alte taxe si impozite, nu am mai vazut alte sporuri, nu inteleg ce se intampla cu suma compensatorie tranzitorie . Facand un calcul groso-modo reiese ca salariul meu va fi mai mic chiar decat in prezent cu diminuarea de 25 %. Daca va fi asa plec din sistem cu toata dragostea si pasiunea pentru politie, dara astea nu tin de foame , nu platesc ratele la banca si nu imi intretine familie... prefer sa merg in Italia sa spal W.C.-uri si tot iau 1.200 de euro. Sa ramana comandantul de vapor cu neamul lui de agramati si pigmeul-premier, poate se va scufunda corabia lor in toamna... desi din partea opozitiei nu vad nici o miscare mai viguroasa in acest sens . Dar si breasla noastra, la scrisori de protest se pricepe a dracului de bine, la miting au venit vreo doi colegi restul chicoteau pe la colturi ori le era frica .... macar acum sa le fie frica ce-o sa le puna de mancare la copii in blid... poate blocheaza sitemul dupa modelul judecatorilor.

Îmi cer scuze, ai perfecta dreptate, calculele mele au fost eronate!!!!!! Guvernantii astia chiar intind coarda ... de abia acum am observat scaderea gradatiei de vechime de la 6% la 3% , diminuarea normei de hrana si de echipament, alte taxe si impozite, nu am mai vazut alte sporuri, nu inteleg ce se intampla cu suma compensatorie tranzitorie . Facand un calcul groso-modo reiese ca salariul meu va fi mai mic chiar decat in prezent cu diminuarea de 25 %. Daca va fi asa plec din sistem cu toata dragostea si pasiunea pentru politie, dara astea nu tin de foame , nu platesc ratele la banca si nu imi intretine familie... prefer sa merg in Italia sa spal W.C.-uri si tot iau 1.200 de euro. Sa ramana comandantul de vapor cu neamul lui de agramati si pigmeul-premier, poate se va scufunda corabia lor in toamna... desi din partea opozitiei nu vad nici o miscare mai viguroasa in acest sens . Dar si breasla noastra, la scrisori de protest se pricepe a dracului de bine, la miting au venit vreo doi colegi restul chicoteau pe la colturi ori le era frica .... macar acum sa le fie frica ce-o sa le puna de mancare la copii in blid... poate blocheaza sitemul dupa modelul judecatorilor.

Pai poate nu ti-ai dat seama dar asta este de fapt intentia lor...sa alunge din tara oamenii educati, cei care pot intelege ce se intampla, cei care mai au coloana verticala...sa ramana cu cateva milioane de redusi mintali, care sa accepte conditia de sclavi care le este impusa, iar ei sa fie niste imparati fericiti adulati de masele populare..Asa a facut si Ceausescu...acelasi sistem, numai ca vopseaua era altfel.. :angry:

Prin proiectul de act normativ se propun următoarele:

1. Includerea tuturor funcţiilor din sectorul bugetar în interiorul ierarhiei rezultate din evaluarea posturilor şi gruparea acestora în cadrul structurii de 11 grade (9 grade dezvoltate de grupul de evaluatori pentru funcţiile evaluate şi încă două pentru a acoperi funcţiile de demnitate publică) şi 7 familii ocupaţionale.

2. Crearea unei noi ierarhii a salariilor de bază, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de cele 7 criterii folosite în evaluarea posturilor din eşantionul selectat de experţii Băncii Mondiale.

3. Simplificarea sistemului de salarizare prin desfiinţarea treptelor de salarizare în cazul funcţionarilor publici.

4. Simplificarea modului de structurare a anexelor, care au fost reduse de la 13 la 8.

5. În privinţa grilei de salarizare, prin noul act normativ este propusă o grilă cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 15. În cadrul noii grile au fost stabilite 110 clase de salarizare cărora le corespund coeficienţi de ierarhizare la un pas de interval de 1.025. Astfel a fost redus şi numărul coeficienţilor de ierarhizare de la 164 la 110.

6. Valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei de salarizare 1 se va stabili anual prin lege la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice, se va aproba până la sfârşitul lunii octombrie a fiecărui an, şi va fi în concordanţă cu obiectivele şi limitele din strategia fiscal-bugetară. Astfel, modul în care sumele alocate prin legile anuale ale bugetului consolidat vor fi distribuite pe categorii de personal bugetar şi niveluri de salarizare va fi stabilit prin aceste legi anuale de implementare a legii cadru.

7. Alocările specifice fiecărui sector şi categorii de personal bugetar se vor face până la implementarea în totalitate a legii conform coeficienţilor de ierarhizare. După această dată legea se va aplica în mod unitar pentru întregul personal bugetar.

8. Salariile de bază, soldele funcţiilor de bază şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare cu valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei 1, rotunjindu-se din leu în leu, în favoarea salariatului.

9. Clasele de salarizare şi coeficienţii prevăzuţi în anexe pentru funcţiile de execuţie corespund nivelului minim al fiecărei funcţii, la care se adaugă cinci gradaţii corespunzătoare tranşelor actuale de vechime în muncă. Trecerea într-o nouă gradaţie de vechime se plăteşte prin acordarea a două clase de salarizare succesive celei deţinute de persoana încadrată pe funcţie de execuţie.

10. Pentru funcţiile de conducere au rămas două grade de încadrare ca în prezent, coeficienţii de ierarhizare din anexe cuprinzând sporul de vechime în muncă la valoarea maximă. Încadrarea pe unul dintre cele două grade se realizează de către ordonatorul de credite, în raport cu nivelul pregătirii profesionale, răspunderea în muncă şi experienţa, precum şi cu nivelul de complexitate al activităţii specifice fiecărui post.

11. Se reglementează situaţia personalului care ocupă în condiţiile legii funcţii de conducere pentru care condiţia de ocupare a postului este de studii superioare şi care nu au absolvit studii de acest nivel. Aceste persoane vor beneficia de salariile de bază prevăzute de lege pentru aceste funcţii, diminuate cu 10 clase de salarizare. De asemenea, persoanele care la data intrării în vigoare a legii ocupă funcţii în condiţiile prevăzute mai înainte vor beneficia de o perioadă tranzitorie de 5 ani în care să obţină nivelul de studii impus de lege pentru exercitarea funcţiei de conducere. După această dată, în cazul în care condiţiile de studiu nu sunt îndeplinite, persoanele respective vor fi încadrate pe funcţii de execuţie existente în ştatul de funcţii al ordonatorului de credite.

12. Se reglementează situaţia anumitor sporuri care au fost acordate sub forma unor sume compensatorii în anul 2010, prin majorarea salariilor de bază cu câteva clase de salarizare succesive celei deţinute. Astfel, coeficientul de ierarhizare prevăzut de noua lege pentru funcţia de auditor conţine şi sporul pentru complexitatea muncii, iar pentru persoanele care exercită activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, salariul de bază deţinut se majorează cu 4 clase de salarizare succesive.

Se pare ca initiatorii Proiectului s-au gandit si la disponibilizarile din sistem ce vor urma, fără a se depăşi durata maximă prevăzută de lege pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj (parca 9 luni) asa ca sa citim cu atentie prevederile. Art.21 - (1) Personalul militar trecut în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, fiind clasaţi "Apt limitat" sau ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad, a reorganizării unor unităţi, a reducerii unor funcţii din statele de organizare, şi pentru care nu sunt posibilităţi pentru a fi încadraţi în alte funcţii corespunzătoare în aceeaşi unitate sau în alte unităţi, sau pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor, şi care nu îndeplinesc condiţiile de pensie, beneficiază de un ajutor egal cu zece solde ale funcţiei de bază avute, respectiv cu zece salarii ale funcţiei de bază avute, în luna schimbării poziţiei de activitate.

(2) În cazul în care persoanele aflate în situaţiile prevăzute la alin. (1) sunt apte de muncă, dar nu se pot încadra din lipsă de locuri de muncă corespunzătoare pregătirii lor, acestea mai beneficiază de plata unui ajutor, stabilit în raport cu vechimea efectivă în calitate de personal militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, după cum urmează:

- 50% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază avută/avut în luna schimbării poziţiei de activitate, pentru cei care au o vechime efectivă cuprinsă între 1 şi 5 ani;

- 55% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază avută/avut în luna schimbării poziţiei de activitate, pentru cei care au o vechime efectivă cuprinsă între 5 şi 15 ani;

- 60% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază avută/avut în luna schimbării poziţiei de activitate, pentru cei care au o vechime efectivă de peste 15 ani.

(3) Ajutorul prevăzut la alin. (2) se acordă cu data de întâi a lunii următoare celei în care a avut loc trecerea în rezervă, respectiv încetarea raporturilor de serviciu, până la încadrarea în muncă, fără a se depăşi durata maximă prevăzută de lege pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj;.

Pana aici toate bune si la locul lor, prin noul Proiect de salarizare unitara pentru anul 2011, dar guvernantii vin si cu Proiectul de L E G E privind aplicarea in anul 2011 a Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care spune cam tot.

"Art. 2. - In anul 2011, pentru personalul aflat in functie la 31 decembrie 2010, salariul de baza, indemnizatia lunara de incadrare si solda functiei de baza/salariul functiei de baza definite potrivit art. 3 si 4 din Anexa VII capitolul II la Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, corespunzator gradatiei avute, respectiv gradului avut in cazul functiilor de conducere, se stabilesc având la baza urmatoarele elemente:

a) salariul de baza, indemnizatia lunara de incadrare si respectiv solda functiei de baza/salariul functiei de baza determinate potrivit grilei de salarizare din Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice se calculeaza prin inmultirea valorii coeficientului 1 prevazut la art. 1 cu valoarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti pentru fiecare functie in anexele la Legea-cadru;

...

c) in sensul prezentei legi, salariile de baza, indemnizatiile lunare de incadrare si soldele functiilor de baza/salariile functiilor de baza avute la data de 31 decembrie 2010 sunt cele avute in luna iunie 2010, diminuate cu 25%, potrivit art. 1 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Art. 11. Prevederile art. 17, alin. (2) si ale art. 22 din Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalui platit din fornduri publice nu se aplica in anul 2011.

Art. 17. (2) În cazul în care munca prestată peste durata normală a timpului de lucru nu a putut fi compensată cu timp liber corespunzător, conform alin. (1), în cel mult 3 luni, aceasta se plăteşte cu un spor de 75% aplicat la salariul de bază sau, după caz, cu un spor de 100% aplicat la salariul de bază pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru.

Art. 22. (1) Ordonatorii de credite pot acorda premii lunare în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget. Premiile se pot acorda în cursul anului salariaţilor care au realizat sau au participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei. Sumele neconsumate pot fi utilizate în lunile următoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar.

(2) Premiile individuale se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor alocate cu această destinaţie de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, acolo unde nu sunt astfel de organizaţii sindicale.

Art. 12. Prevederile art. 2 alin. (1) lit. d) si e), alin. (2) si alin. (3) din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 30 iunie 2010, ramân in vigoare pâna la 31 decembrie 2011.

Art. 2 (1) Se reduc cu 25% următoarele drepturi de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare al acestora:

d) Cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament;

e) Compensaţia lunară pentru chirie.

(2) Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare la data publicării prezentei legi prevede decontarea integral de la bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, bugetele locale sau, după caz, bugetele fondurilor speciale se reduce cu 25%.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuni în teatrele de operaţii, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a),d) din Legea nr.42 din 2004 privind participarea forţelor armate la misuni în afara teritoriului statului românr1;.

Concluzie:

- Nu se va ţine cont de salariile de referinţă din 2009; baza de calcul o vor reprezenta salariile diminuate cu 25%;

- Nivelul salarial din 2011 ne va duce în urmă cu patru ani:

- Treptele de ierarhizare nu vor mai fi de la 1 la 12, ca in Legea nr. 330/2009, ci de la 1 la 15, acesta fiind raportul între valorea minimă şi maximă a salariului din sistemul bugetar;

- Valoarea coeficientului 1 din grilă - salariul minim garantat - nu va mai fi de 600 de lei; Guvernul a propus valoarea de 640 de lei, sindicaliştii 700 de lei (se continua negocierea);

- Salariile bugetarilor vor creşte cu peste 10% anul viitor, dar se va renunţa la cel de-al 13-lea salariu şi la primele de vacanţă; creşterea va fi aplicată la salariile deja diminuate cu 25% ;

Sa auzim de bine!

• Moderator

Cu alte cuvinte, sau trăgând linie și adunând, putem observa că noua lege va avea ca efect diminuarea suplimentară a salariilor.

Pentru a încerca să „fenteze” Curtea Constituțională, care a dat aviz pe ultimele tăieri din salarii, cu 25%, motivând că este o măsură temporară - până la 31.12.2010, guvernul vrea să abroge Legea 330/2009 printr-o alta, trasă aproape la indigo, pe care s-o implementeze cu o altă lege.

Potrivit celor doua proiecte de lege, în anul 2011 nu se vor mai acorda al treisprezecelea salariu și prima de vacanță. Deci rezulta, dacă facem un calcul privind veniturile anuale, încă o reducere de 16,60% aplicată la veniturile salariale actuale (deja diminuate cu 25%). De asemenea, tot în anul 2011 salariile vor mai scădea cu minim. 4%, cât reprezintă inflația prognozată.

În concluzie, după ce în 2009 ne-a trimis acasă în concediu fără plată, iar în 2010 a operat reduceri salariale de 25% începând cu 1 iulie, guvernul plănuiește să ne mai ușureze în anul 2011 de încă aproximativ vreo 20%.

În plus, tot acest guvernul își propune să nu plătească în continuare orele suplimentare.

Sunt corecte aceste concluzii? Sau am înțeles eu greșit? :hmmmt:

................................

Asa a facut si Ceausescu...acelasi sistem, numai ca vopseaua era altfel.. :angry:

Nu poti sa compari acest sistem criminal (statisticile dovedesc cat de mult a crescut numai suicidul, nepunand in calcul amaratii care nu vor mai avea parte de medicamente compensate sau gratuite, anumite boli ridicand valoarea unei retete si la 7000 lei) cu sistemul Ceausescu, fie el si dictatorial, care-ti oferea o casa gratis si un servici remunerat (militian sau apv-ist) cu cel putin 3000 lei (referindu-ma strict la noi, cei din sistem). Eu, ca tanar apv-ist aveam 3400 lei. Cei mai batrani aveau si 6000 lei. Sa aduc in discutie si celelalte paturi ale clasei muncitoare? Sa va povesteasca batranii vostri ce salarii aveau muncitorii cu categoria a 7-a!! 6-8000 lei. Nu regret o clipa revolutia (sau ce a fost ea) dar nu ma simt deloc bine in aceste momente cand nu mai vad nici o iesire din situatia actuala. Am datorii si ma rog sa am putere sa pot sa le achit. Am colegi care, la salariu, s-au imprumutat numai sa-si poata achita ratele la banca. Fata mi-a spus ca vrea sa inghete anul universitar si sa-si incerce norocul in vest. Plang in pumni de ciuda ca nu am argumente sa o conving sa nu plece, atata timp cat "tatucu" ne trimite in afara la munca. Fata imi spune ca sunt laș...ca nu las totul balta si sa plec...E GROAZNIC dar e un adevar crunt. Imi pare rau ca nu m-am putut abtine dar am simtit nevoia sa ma descarc ca unor prieteni.

O seara buna... :(

Edited by videosuzy

:ner: ...Era o intrebare retorica, nu???..Ce parere sa avem....Super buna... :blink: ...Nu stiu de ce au mai pus marirea aia de 1 %..e ilar...Hai sa zic..5%...8%...da....Dar 1 %.. :ner: ....e ca si idiotenia aia care au scornit-o...." O sa avem CRESTERE negativa, de -1 %"...Cum i-o mai rabda pamantul...de cate ori aud, imi creste pulsul...Auzi..crestere a economiei negativa...de ce dracu nu-i spun pe nume...SCADERE ??? :doh:

Cu minime cunostinte de matematica se va vedea ca 1% e mai mult decat 20%. Ba chiar mai mult decat dublu. Cum? Simplu!! 1% din 2500, inseamna 250 de lei. Pe cand 20% din 600, inseamna 120 de lei. Cu alte cuvinte, un om cu salariu de 2500, va avea 2750, iar unul care avea 600, va avea 720. Minunat, nu?

........................

1% din 2500, inseamna 250 de lei.

........................

Minunat, nu?

Nu-i minunat deloc, ci trist vazand astfel de "aritmetici". Sper ca nu ai tangenta cu vreun compartiment ce foloseste cifre...

Stima

Da, am facut un calcul cum nu se poate mai "exact". Acum imi doresc sa-mi fi vazut de drum, dar pentru ca n-am facut-o, trebuie sa-mi asum greseala.

Pe de alta parte, daca cei ce-mi calculeaza salariul ar aplica "formula" mea de calcul, cu siguranta nu m-ar deranja.

Oricum, concluzia la care ajunsesem era ca tot cei care iau mai mult primesc si mai mult. Acum, in lumina cifrelor reale, constat ca-si bat joc de toti, pana la urma.

• Upvote 1