Jump to content
POLITISTI.ro

Jandarmeria poate primi competente in domeniul circulatiei rutiere


Recommended Posts

Jandarmeria cu atribuţii de Rutieră, este soluţia pentru sporirea siguranţei în trafic a deputatului PNL Ionuţ Stroe. :doh:

El a iniţiat un proiect de lege pentru a spori atribuţiile Jandarmeriei și spune că lucrează de câteva luni la proiectul de lege menit să sporească siguranţa circulaţiei pe drumurile publice prin implicarea jandarmilor în domeniul rezervat până acum Poliţiei Rutiere. :faint:

mionutstroe.jpg

Jandarmeria, spune deputatul, are şi dotarea şi oamenii şi, mai ales, credibilitatea pentru a asigura respectarea legii în trafic, iar o modificare legislativă care să le permită să intervină împotriva celor care încalcă legea pe şosele ar fi binevenită. :doh:

Dacă parcul auto s-a triplat sau s-a dublat, efectivele de poliţie au rămas aceleaşi. În România circulaţia e supravegheată doar de poliţia rutieră, şi aţi văzut că numărul accidentelor şi al victimelor este în continuă creştere. O soluţie care ar putea să amelioreze situaţia, pe care eu o consider un element forte în a restabili un minim de siguranţă, e de acordare de competenţe structurilor Jandarmeriei Române în ceea ce priveşte domeniul rutier. Oricum, conform articolului 214 din Codul de Procedură Penală, personalul Jandarmeriei române poate constata infracţiuni şi întocmi acte premergătoare. Nu spun că ar trebui ca jandarmii să dirijeze circulaţia sau să organizeze filtre de rutină, ci mai degrabă să acţioneze în cazuri de indisciplină în trafic, consum de alcool, ca de exemplu situaţia în care tinerii consumă alcool în oraş şi se urcă nestingheriţi la volan sau în privinţa respectării normelor de transport al mărfurilor. Am analizat şi costurile. Sunt unele minime şi vor ţine doar de pregătirea şi dotarea unor echipaje de jandarmi, care oricum, în momentul de faţă reprezintă un instrument foarte bine pregătit şi riguros”, a declarat deputatul Ionuţ Stroe.

Aici aveți proiectul de lege și expunerea de motive:

Propunere de modificare si completare a OUG 195.doc

Link to comment
 • Moderator

Eu sper ca CNP-ul si sindicatele sa se opuna acestei aberatii de proiect legislativ.

In loc sa intareasca institutia politiei, se incearca tot mai mult distrugerea acesteia prin transferarea competentelor la alte institutii.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

:lol:

După ce jandarmii s-au tot agitat și s-au zbătut (și încă mai încearcă) să obțină competențe pe linie de poliție judiciară, ba chiar și-au înființat și servicii de judiciar sau serviciu de „documentare și culegere de informații” (nu știu exact denumirea, dar e ceva asemănător), întrucât nu-și pot justifica activitatea și colosalele sume de bani ce se cheltuie de la bugetul statului, se pare că au recrutat un prostăvan, ce a ajuns deputat. :doh:

Sunt curios să văd și punctul de vedere al IGPR-ului și în special al Direcției Poliției Rutiere. Pentru că mi se pare de tot râsul, din moment ce domnii de la Direcția Poliției Rutiere, atunci când au eleborat OUG 195 au avut grijă să restrângă competențele în acest domeniu a tuturor polițiștilor de la ordine publică prin debitarea acelei aberații cu „calitatea de polițist rutier”, iar acum vom ajunge în situația în care polițiști de la ordine publică ce au avut ca materie de studiu în școală „circulația rutieră” să nu aibă competențe, dar vor avea astfel de competențe niște plăvani care ... dacă au făcut școală, pentru că majoritatea provin din foști soldați, au studiat bastoneala și îmbrâncelile necesare la meciuri, mitinguri, etc.

Vă dați seama unde se va ajunge? Vom avea polițiști de la secțiile de poliție ce nu au competențe pe rutieră, dar în schim vor avea jandarmii generația Altex. :doh:

PS: Rusy întrebai pe alt topic de ce vă sunt dați jandarmi în serviciu ... :lol:

Link to comment

Doamne cata prostie!

Sa aiba cometente pt supravegherea si controlul traficului rutier toti JAC-ii, asta e bomba secolului. Sa vezi atunci cum ii umplu de dosare fantoma pe cei de la rutiera.

Cum dracu sa le dea competente jandarmilor cand ei sunt primii care incalca Codul Rutier.

Din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

Art.32. - (1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:

a.) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;

b.) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;

c.) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.

(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

a.) pentru lumina roşie – autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;

b.) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalişti din Ministerul Public, precum şi cele aparţinând Departamentului Naţional Anticorupţie, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;

Cu toate astea, am observat ca sunt masini de serviciu ale jandarmilor ce au rampa cu girofaruri de culoare rosie. :blink:

Sa ma conving si sa fiu sigur, am cautat si am gasit pe un site al Jandarmerie Romane cateva poze:

jandarmeriailegala1.png

jandarmeriailegala2.png

jandarmeriailegala3.png

jandarmeriailegala4.png

jandarmeriailegala5.png

Pai cum domnule sa existe respect din partea cetateanului, cand tocmai organele statului incalca legea. ??? :doh:

 • Upvote 1
Link to comment

Citiți vă rog și proiectul cu expunerea de motive, atașat ca document în primul post. Vă veți minuna de ce poate să debiteaze acest deputat.

Am să vă dau un exemplu. Ia uitați ce scrie deșteptul ăsta :

Aducem în acest sens următoarele argumente:

[...]

Lipsa încrederii statului în acţiunile propriei jandarmerii prin ignorarea atribuirii unor competenţe materiale şi teritoriale la regimul circulaţiei rutiere ar putea contribui la acel LAW ENFORCEMENT.

[...]

O fi avut și el curiozitatea să recitească ceea ce a scris acolo?! :ner:

Oare ce o crede el că înseamnă „LAW ENFORCEMENT” dacă îl percepe ca pe ceva negativ?? :huh:

Link to comment
 • Moderator

O idiotenie!

In prezent politistii de la ordine publica nu au toti calitate de politist rutier, iar ei vor sa acorde competente in domeniul rutier jac-ilor. :doh:

Nu trebuie sa ne mai surprinda nimic, din moment ce si vamesilor le-au acordat dreptul de a opri si a controla autovehiculele in trafic.

Link to comment

 Dupa jandarmi vor primi competente rutiere si cei de la M.Ap.N. si vor urma femeile de serviciu de la Parlament !!! 

Edited by dunelu
Link to comment
 • Moderator

În această problemă este treaba CNP-ului să ia atitudine și să se opună. Spun asta pentru că, așa cum văd eu lucrurile, principalul scop pentru care a fost creeat CNP este acela de a proteja această meserie.

Iar printr-o astfel de măsură ca cea prezentată aici, nu se face altceva decât să se știrbească din autoritatea poliției, se va produce minimalizarea importanței acestei meserii, cea de polițist. Pentru că dacă și jandarmii și cei de la garda financiară, autoritatea rutieră, vameșii, etc pot face controlul traficului rutier, se induce în conștiința opiniei publice că această muncă este pentru oricine, o pot face orice categorii profesionale. Ceea ce nu este corect, pentru că tot polițiștii sunt cei care vor încasa o lovitură la capitolul imagine. Tot în capul acestor polițiști blamați de toată lumea se vor sparge oalele, atunci când accidentele rutiere cresc, iar alții vor fi doar cu plimbarea și lăudatul, am depistat pe cutare, am constatat atâtea contravenții, etc. Iar prin această practică, prin care jandarmeria nu are responsabilități în adevăratul sens, ci doar se plimbă și vânează ceva pentru a-și justifica activitatea, se induce impresia că ei sunt mai cu moț, că sunt mai fermi, mai săritori, etc. La fel cum procedează de ani de zile în ordinea publică, neurmărind altceva decât creearea unei imagini mai bune în ochii opiniei publice, prin această comparare cu activitațile poliției.

Principalul și permanentul scop ce trebuie urmărit de către CNP este acela de a obține o recunoaștere a acestei meserii, cum sunt și celelalte. Să nu mai vedem că vin tot felul de „specialiști” de prin alte domenii ce devin peste noapte mari polițiști. Pentru că așa cum nu este posibil ca un absolvent al unei facultăți de veterinari să devină medic pediatru, tot așa ar trebui ca niciun absolvent de mai știu eu ce facultate să poată deveni polițist.

Meseria asta de polițist ar trebui să fie practicată numai de cei ce au absolvit o școală de poliție, așa cum niciun inginer sau agronom nu poate să devină medic.

Dacă noi polițiștii nu ne vom apăra această meserie, să ne fie recunoscută această calificare și vom accepta că tot ceea ce noi am învățat și am fost pregătiți să facem, o poate face și un fost gardian, jandarm, vameș, inginer de ARR, singurul rezultat va fi împământenirea în conștiința publică a faptului că meseria de polițist poate fi practicată de oricine, că este o meserie ușoară iar activitățile polițiștilor nu sunt suficiente pentru societate. Ceea ce e total fals.

Am copiat modelul francez, cel mai prost model posibil, o nație de oameni infectă care cu toate că de-a lungul istoriei i-am pupat în partea dorsală în fiecare ocazie ce s-a ivit, acum ne salută acum ca pe niște cerșetori sau milogi, iar noi, ca să fim mai catolici decât papa, nu numai că am copiat modelul francez cu două instituții ce au competențe privind ordinea publică, la noi s-a reușit să se creeze trei instituții cu astfel de competențe, prin transformarea gardienilor în polițiști locali.

În loc să întărească, să doteze și să pregătească cum trebuie poliția, la noi fiecare își mai creează o nouă instituție după bunul plac.

Oare de ce nu am copiat și noi un model anglo-saxon, modele ce s-au dovedit de-a lungul vremii mult mai eficiente?

Link to comment

La Covasna deja a inceput acesta "colaborare" la DN, chipurile ca sa fie mai multe echipaje pe drum este repartizat si un jandarm la fiecare lucrator. In aceste conditii nu se poate lucra cu radarul pentru ca in metodologie scrie ca echipajul trebuie sa fie format din doi politisti rutieri.

Link to comment

Referitor la comentariile postate despre jandarmi si atributiile acestora pe linie de rutiera sunt cat se poate de adevarate si ca o sustinere la cele mai sus comentate va pot aduce unele lamuriri.

Am absolvit scoala militara de jandarmi Dragasani,promotia 2003 iar dupa absolvire am lucrat in mai multe sectoare de activitate.Ultimul loc in care am lucrat ca subofiter de jandarmi inainte de pleca la politie a fost la un detasament de paza si interventie.Am fost sef de schimb si am avut in subordine 10-15 sergenti angajati si nu vreau sa discut despre profesionalismul lor sau nivelul ridicat de inteligenta de care acestia dadeau dovada,dar in momentul in care mai marii Jandarmeriei Romane au catadicsit la trecerea in randul subofiterilor a acestor sergenti am ramas cu un gust amar.De ce?Deci pe langa faptul ca au fost trecuti in randul subofiterilor,gradele le-au fost date conform varstei adica eu tanar sergent major am rams cel mai mic in grad dupa ce schimbul pe care-l aveam in subordine a fost avansat.Si dupa aia sa vezi tu fite de jac, ca nu le mai ajungeam la nas ceva de genul "bai tinere!cand ai sa ai tu vechimea mea atunci vb cu mine la persoana 1 dar pana una alta respecta gradul"Da!aceeasi sergenti care ma pupau in partea dorsala cand era vb de planificari,de preme,de libere acum eram inferiorul lor.Si ca o paranteza,cat timp au fost sergenti nu le-am cerut sa-mi zica decat pe nume si ne-am tutuit unii cu altii pentru ca mai intai respect omul si dupa aia celelalte calitati oficiale.Si nu sunt singurul care a patit-o cu acesti sergenti "ALTEX",si restul colegilor din promotie au avut aceeasi experienta.Deci,cand vine vorba de profesionalismul Jandarmeriei Romane(70%jacarime)ma cam indoiesc ca aceasta institutie va reusi sa realizeze performanta de a fi una profesionista.Motiv pentru care m-am transferat in politie dar aici am avut surpriza ca la cativa ani sa am colegi angajati "ALTEX".

In concluzie din experienta avuta pot spune ca daca Jandarmeria Romana ar primi competente pe linie de rutiera ar face fata(ca sa nu zic spate)numai daca ar muta rutiera cu tot cu oameni,lucru pe care jandarmeria l-a mai facut,adica a transferat politisti in cadrul structurii.

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • Member

Horia,cei din pozele pe care le-ai postat nu sunt jandarmi ci sunt de la ACVILA.

Nu sunt de la Acvila ci sunt de la Detasamentul Special de Protectie si Interventie [???] din cadrul Brigazii ''Vlad Tepes'' a Jandarmeriei [daca nu gresesc]. Dspi-ul jandarmilor a preluat modelul uniformelor celor de la Acvila . cei din pozele de mai sus sunt siguri jandarmi.

Link to comment
 • Moderator

Inca odata, e legal ca astia sa poarte cagule si alte dracii? Ca asa, imi iau si eu cagula si ii trotilez pe nemernici...ce, eu nu am familie? legat de asta, il intrebam pe un responsabil cu protectia muncii din IPJ-ul meu...domnule, eu am niste aparatori laterale de brate, niste manusi din kevlar cu intarituri pentru pumn, pot sa le folosesc in timpul interventiilor...la care unul din ei imi raspunde, nu am nicio treaba, daca tu nu te lovesti, e bine, iar altul sare ca ars si imi zice...nu ai tu ce cauta cu alea pe maini....pai bine ma, zic eu, eu inseamna ca sunt mai al dracului si decat Chuck Norris, daca mascatii, care sunt niste baieti antrenati, tot folosesc mijloace de protectie, eu de ce nu as avea dreptul? Sau eu ma duc cu pieptul gol la inaintare si cu pulanul din dotare la prapaditii care imi pot da sticle in cap, uluci in creier si pari pe sale? mhm....

Link to comment

Ce treaba au jandarmii cu circulatia pe drumurile publice? Au atributii in ..restabilirea ordinii..etc. Ce ordine vor sa restabileasca?Este ca si cum te ai duce la spital si consultatiile si retetele ar fi date de infirmiere.

In scolile de politie se predau ore pentru aceasta linie de munca, nu mai spui ca iti trebuesc ceva timp sa deprinzi secretele acestei activitati. Politicienii astia fara cap si fara coada incearca cu tot dinadinsul sa strice totul in societate si mai ales in ultimile institutii care functioneaza cat de cat legal si fara interferente politice.Toata stima pentru jandarmi, dar ei intervin cate 6=7 odata si atunci nu stii de unde ti o iei. Tu ca politist lucrexi singur sau cel mult cate doi. Ce or sa faca, fac filtru cate un batalion si fac semn cu B2?

Sa strici este usor, sa construesti este mai greu!

Link to comment
 • 2 months later...

Da???? si daca nu ma opresc la un vames oare are dovezi sa-mi ia permisul de conducere?????sau da telefon la un amic Politist sa vina el sa-mi ia permisul ceea ce este impotriva legii ca nu mai este agent constatator :hmmmt:

Link to comment
 • Member

ofiterul ala superior e chiar inferior, e purtatorul de cuvant de la bsij.

referitor la competente, jandarmeria are destule dar nu stie ce sa faca cu ele

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.