Jump to content
POLITISTI.ro

Cartea electronica de identitate - CEI din ianuarie 2011


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Avand in vedere actul de identitate national a dobandit functia de document de calatorie pe teritoriul statelor membre U.E. si alinierea la iniţiativele europene in materia evidentei persoanelor, precum si a e-serviciilor, Guvernul doreste modificarea OUG nr. 97/2005 - privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si completarea OUG nr.102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European.

Proiectul are în vedere stabilirea regimului juridic al cărţii electronice de identitate (CEI) şi al cărţii electronice de rezidenţă (CER), documente care urmează a fi eliberate cetăţenilor români, respectiv cetăţenilor statelor membre ale UE şi SEE începând cu data de 1 ianuarie 2011.

În concret, principalele reglementări propuse, vizează:

 • stabilirea conţinutului CEI, cu avizul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. CEI va conţine date cu caracter personal, inclusiv date biometrice ale titularului (imaginea facială şi imaginea impresiunilor papilare a două degete), în format tipărit şi/sau în format electronic, certificate digitale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă;
 • stabilirea funcţiilor CEI, care va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale MAI sau terţe şi identificarea acestuia pe bază de semnătură electronică;
 • stabilirea regulilor de emitere a CEI: de la vârsta de 14 ani, cu posibilitatea de emitere, opţional, şi pentru minorii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani;
 • stabilirea perioadei de valabilitate a CEI: 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani, respectiv la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani;
 • stabilirea documentelor în baza cărora se eliberează CEI, a regulilor privind procedurile de preluare a datelor biometrice;
 • stabilirea unor reglementări similare pentru CER, cu menţiunea că perioada de valabilitate se stabileşte de la data emiterii, astfel:

  - până la 5 ani, sau

  - 5 ani, pentru CER care atestă dreptul de şedere permanentă, eliberate minorilor cu vârsta până în 14 ani, sau

  - 10 ani, pentru CER care atestă dreptul de şedere permanentă, eliberate persoanelor cu vârsta
  mai
  mare de 14 ani.


 • De precizat că ambele documente, CEI şi CER, sunt de tip smart card şi că perioada de valabilitate a acestora se stabileşte în raport de dinamica modificărilor care intervin în fizionomia titularului (prin înaintarea în vârstă) şi de posibilităţile tehnice ale cip-ului inclus.

In Austria, Belgia, Italia, Olanda, Spania, Suedia si curand Germania, documentele de identitate au fost deja modificate.

Link to comment

e foarte bine ca se baga carti de identitate electronice romanesti, e bine ca sunt si "pasapoarte biometrice"... si acum vine intrebarea: a vazut cineva un cititor pentru acestea?

Link to comment

e foarte bine ca se baga carti de identitate electronice romanesti, e bine ca sunt si "pasapoarte biometrice"... si acum vine intrebarea: a vazut cineva un cititor pentru acestea?

BUNA INTREBARE AI PUS!

treaba e ca in general datele sunt verificate la trecerea frontierei iar in Punctele de Trecere a Frontierei (cel putin cele de pe frontiera externa) sunt astfel de cititoare... usor usor probabil o sa existe macar cate un astfel de cititor in fiecare sectie de politie si mai apoi pe fiecare masina de politie dar asta ... peste ceva timp :)

Link to comment
 • 4 months later...
 • Moderator

Guvernul a decis sa amane pe termen nedefinit introducerea cartii electronice de identitate, document care trebuia sa fie emis incepand cu anul 2011, invocand lipsa conditiilor tehnice si financiare si nevoia unei “proceduri simplificate” care sa evite incalcarea altor termene de eliberare a actului.

Link to comment

Ce gluma buna. Au implementat la hei-rup procedurile SINS (de la zero) dar nu au putut implementa niste proceduri, care nu pot diferi prea mult de cele actuale, pentru eliberarea cartii de identitate. Sunt 2 variante:

1. Ori e din cauza ca nu aderam la Schengen;

2. Ori sunt probleme cu licitatia de selectare a firmei care trebuie sa fabrice acele carti de identitate, probabil nu castiga cine trebuie.

3. Ori ambele de sus la un loc.

Sistemul informatic exista deja si poate functiona cu unele mici ajustari.

Link to comment
 • 2 years later...
 • Moderator

Emiterea şi punerea în circulaţie a noilor cărţi de identitate şi a cărţilor electronice de identitate se va face începând cu data de 1 aprilie 2014. Recent, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus forma cărţilor şi informaţiile pe care le vor include acestea.

 

Fiecare persoană va putea să aleagă ce fel de carte de identitate i se va emite: carte de identitate sau carte electronică de identitate.

 

Alt aspect important este că ambele tipuri de cărţi de identitate vor putea fi folosite şi pe post de card naţional de asigurări sociale de sănătate.

 

Proiectul de act normativ al MAI-ului mai stabileşte forma şi conţinutul de informaţii pentru: cartea de identitate provizorie, dovada de reşedinţă, cartea de rezidenţă, cartea electronică de rezidenţă, cartea de rezidenţă permanentă şi cartea electronică de rezidenţă permanentă.

 

 

post-2-0-01327600-1386257412_thumb.jpg post-2-0-79590800-1386257430_thumb.jpg

Link to comment

e foarte bine ca se baga carti de identitate electronice romanesti, e bine ca sunt si "pasapoarte biometrice"... si acum vine intrebarea: a vazut cineva un cititor pentru acestea?

a exista cititoare cel putin pentru pasapoarte.......sunt simplu de utilizat si sunt destul de bune

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.