Jump to content
POLITISTI.ro

Telefon bagat in amanet de altcineva. Cum il pot recupera?

cristinareut

Recommended Posts

Buna ziua,

sunt noua pe forum si as avea o intrebare catre un politist.

Acum 3 saptamani eram in spital cu fetita mea si am gasit un telefon in patul in care dormeam, un Samsung galaxy S5500.Telefonul era descarcat.Cand am ajuns acasa si l-am incarcat, m-am uitat pe poze si am recunoscut familia, este o familie cu care am mai stat in acelasi salon(noi mergem din 3 in 3 sapt in spital la tratament).I-am sunat, le-am spus ca le-am gasit telefonul, toata lumea fericita si a ramas sa il inapoiez peste 3 saptamani cand ne intoarcem in spital, si noi si familia cealalta suntem din localitati diferite.Problema e ca i-am povestit prietenului meu toata istoria si am observat la un moment dat ca telefonul lipseste.L-am confruntat si mi-a bagat texte ca avea nevoie de bani, ca l-a dus la amanet, dar ca il scoate, sa n-am eu grija.M-am dus la amanet cu el, telefonul era intr-adevar acolo.M-am linistit, chiar am crezut ca e mai bine asa,in fine...Acum trebuie sa merg la spital si el nu mai vrea sa il scoata.Pot apela la politie sa ii povestesc tarasenia ? il poate cumva obliga legal sa mi-l scoata?contractul e pe numele lui...acum el ma conditioneaza cu prostia asta...tin sa precizez ca noi ne-am despartit intre timp.

Daca telefonul a fost luat din locuinta ta , fara a avea acordul tau si l-a amanetat, este furt. Poti face plangere impotriva lui la politie. Atentie, la furt nu mai poate intervenii impacarea partilor sau retragerea plangerii.( Poti da mai multe amanunte cu privire la imprejurarile in care ti-a fost luat telefonul? Prietenul tau locuieste impreuna cu tine, este gazduit pentru mai mult timp?).

• Moderator

Daca in momentul in care a fost luat telefonul locuiau impreuna, se poate incadra furtul raportat la art. 210 C.pen. si merge retragerea plangerii.

Neputand sa retragi plangerea sau sa te impaci, cand depui plangere pentru furt, se duce pana la capat, adica pana la dovedire si inchisoare? Ce alte situatii sunt similare, lovirea sau distrugerea de bunuri sunt?

stateam in chirie intr-un apart inchirat de el.Si cand l-a amanetat nu am stiut.Apoi, cand am vazut ca lipseste, am aflat.

da, locuiam intr-un apart inchiriat de el

• Moderator

Insa locuiati si gospodareati impreuna? Adica stateati efectiv acolo, mancati impreuna, va uitati la televizor impreuna etc?

Insanity66, exista si pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila, acest lucru fiind prevazut in art. 210 din Codul Penal. Ia sa citesti acolo ca sa te elucidezi. Legat de intrebarea ta, e codul penal pe net. Sigur gasesti infractiunile care se cerceteaza si implicit se pedepsesc la plangere prealabila. Nu sunt multe.

multumesc

da, locuiam impreuna de 5 luni, imparteam cheltuielile, avem prieteni care pot confirma asta si bineinteles vecini.

• Moderator

Poti depune plangere la politie impotriva fostului tau prieten pentru art. 208,alin.1 C.pen. rap. la art. 210 C.pen. Mai pe scurt, e un furt care se pedepseste la plangere prealabila si iti poti retrage oricand pe parcursul cercetarilor plangerea formulata, daca rezolvati problema, fara sa existe consecinte juridice asupra acestuia.

• Upvote 2

cristinareut, din titlul topicului reiese ca telefonul in cauza iti apartine, insa din prima postare rezulta ca l-ai gasit in salonul spitalului unde te gaseai la tratament...

Ba mai mult l-ai anuntat si pe proprietar ca ai gasit telefonul!

La eventuala intalnire cu proprietarul de drept al telefonului(am inteles ca in curand) daca nu inapoiezi telefonul si povestesti "tarasenia", s-ar putea sa nu fii crezuta, iar propietarul telefonului sa depuna impotriva ta plangere la politie!!!

Parerea mea este ca trebuie sa recuperezi telefonul inainte sa te revezi cu proprietarul acestuia!

Eu personal nu te acuz de nimic, insa proprietarul obiectului ar putea sa o faca!!!

Succes in rezolvarea problemei!

• Upvote 1

pai asta e si problema.telefonul nu e al meu si trebuie sa il inapoiez ca am anuntat oamenii ca l-am gasit.De aceea fostul meu prieten profita de conjunctura.Risc sa fiu luata de rea credinta.El stie ca luni plec la spital si de aceea nu vrea sa imi dea telefonul. O copilarie care are o multime de consecinte grave.Ba chiar l-am sunat azi si i-am zis ca ii dau eu banii pentru amanet(contractul e pe numele lui) numai sa il scoata.E vorba de 200 lei, nu e o avere, decat sa ma fac de ras...I-am zis ca merg la politie si mi-a ras in fata.Mi-a zis ca el va zice politistilor ca eu l-am pus sa il amaneteze, ca nu pot demonstra nimic.Nici nu stiu ce sa fac.

Stai linistita, tu nu trebuie decat sa mergi la politie si sa le explici tarasenia facuta de acest individ, el este cel care a amanetat mobilul, nu tu, el trebuie sa dovedeasca ca tu i-ai dat consimtamantul ! Si sa iti mai spun ceva , nu il ierta ca nu merita gunoiul ! Bafta !

Cum ti-a spus si Leonidas67, mergi la politie, explica situatia, ofera toate datele pe care le cunosti(adresa amanetului, datele de identificare ale "prietenului" tau si orice alte date iti va cere politistul), iar in cazul in care nu se va rezolva situatia pana la intalnirea cu proprietarul de drept al telefonului, pune-l din timp la curent cu situatia de fapt, pentru a evita neintelegerile ulterioare!

Va multumesc tuturor pentru sprijin.Daca nu im aduce azi telefonul,maine dimineata merg la politie.Va tin la curent.Multumesc inca o data.

• 6 years later...

Buna ziua,in urma cu 2 luni am achizitionat prin abonament.un telefon care l-am dat surorii sa il foloseasca o perioada pana isi ia altul.Acum o luna l-am gasit din.intamplare ca a fost bagat in amanet de catre ea (relatie de familie complicata).Ce pot sa fac sa imi recuperez telefonul sau daca il mai pot recupera pana nu il vinde amanetul? Ajutor.

• Marius changed the title to Telefon bagat in amanet de altcineva. Cum il pot recupera?