Jump to content
POLITISTI.ro

Transportul bolnavilor psihic la spital - colaborarea cu alte institutii


Recommended Posts

doresc sa intreb si in acelasi timp sa expun problema cu care ma intalnesc la serviciul de primire al spitalului de nebuni pe romaneste,in momentul cand ajung acolo cu pacientul pe care il insotesc doctorul de garda imi da o foaie si imi cere sa descriu ce sa intamplat la fata locului de ce am adus pacientul sub o forma de dispret parca l-am adus ca imi place mie, dupa care ma pune sa semnez si sa ii dau hartia.am citit protocolul de colaborare in lung si in lat dar nu am gasit nicaieri ca as avea o asemenea datorie fata de medicul de garda rog colegii de forum sa posteze daca s-au intalnit cu astfel de probleme, multumesc..!

Link to comment

care este temeiul legal ptr care un echipaj de politie decide trimiterea la un spital de psihiatrie? CPP nu prevede asta (cu exceptia faptuitorului dar daca persoana este nebuna si inca nu a facut nimic, doar cu exceptia unor manifestari violente care ar intra la o contraventie?) iar o internare fara consimtamintul bolnavului sau al rudelor de grd I (curator, tutore, etc) nu il poti interna, fiind o lipsire de libertate. ai nevoie de un judecator care sa decida asta, in baza sesizarii directiei de protectie sociala.

intreb ptr ca am avut un caz personal si nu am reusit sa il internez fiind lipsit de mijloace legale (cel putin nu am gasit eu varianta corecta).

in plus, salvarea a refuzat sa il ridice spre internare in lipsa consimtamintului bolnavului (ei spunea ca are discernamint :) ). asa ca am ramas cu nebunul in casa.

Edited by maxu08
Link to comment

Salutare din cazuistica personala am intalnit cazuri in care medicul psihiatru de garda se comporta mai ciudat decat pacientul propriu - zis ma refer la prezentarea acestuia la internarea involuntara. Interpretarile legislatie se face de fiecare dupa limitariile propriei capacitati de intelegeri. Un exemplu pot spune re;evant ar fi un caz cu un individ care l-am internat involuntar pentru un intreg registru de manifestari dincolo de accpetul normalului asa cum se prevede in DSM IV. L-am internat prin rezolutie motivata pentru evaluarea starii de sanatate si prezentarea acestuia la o comisie de expertiza medico legala psihiatrica pentru stabilirea discernamantului. Dupa externarea acestuia, efectuarea expertizei am solicitat in scris copie dupa fisa de observatie intrucat din actul medical constatator nu se stipula in mod clar intreaga evaluare clinica psihica si psihiatrica. Ma suna jurista spitalului si imi spune ca nu-mi da nimic fara avizul procurorului de supraveghere. Am intrebat-o de ce nu? Unde scrie in codul de procedura penala ca inscrisurile solicitate de organele judiciare implicit ale politiei trebuie solicitate cu avizul exclusiv al procurorului, i-am taiat aerul dar si-a revenit repede si mi-a balmajit ceva legat de ANI de confidentialitate si mi-a spus ca oricum nu-mi da cele solicitate.

I-as da o ordonanta cu amenda judiciara 198 alin 4 litera d pentru tupeul si tonul nu pentru altceva. Suntem tratati ca niste umpluturi raioase de tot felul de specimene proliferate in institutiile care ar trebui sa sprijine activitatea politiei. Ce parere aveti?

 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Pai si de ce nu ii dai amenda? Eu cand solicitam chestii de genul, ii avertizam dinainte cu prevederile art. 198 din C.p.p. si scriam mare si lat : amenda va fi administrata conducatorului unitatii. Am facut chestia asta cu o banca care refuza sa imi elibereze anumite documente. Dupa doua adrese, in a treia am scris chestia de mai sus. In ziua cand a ajuns adresa am si fost sunat de catre un reprezentant care m-a rugat frumos sa ii pasuiesc doua zile, ca imi trimit fara nicio problema documentele solicitate. Deci, se poate.

Link to comment
 • 8 months later...

Stimati colegi,dar si alte institutii precum jandarmii si pompierii au dreptul sa insoteasca bolnavii ,psihici dar cei de la spital suna la politie si daca le spui ca nu are cine sa il insoteasca acesti doctori fac reclamtii la ipj,ca refuzi sa te duci.La voi cum se procedeaza in aceste situatii?

Link to comment

Atâta timp cât șefii nu iau taurul de coarne, nu prea ai ce să faci. Cu toate astea este prevăzut în protocolul comun dintre MAI și Ministerul Sănătății, pe care l-am postat mai sus :

Art. 11. – (1) Se instituie, drept principiu de intervenţie, regula muncii în echipă mixtă (medic psihiatru/de familie, asistent medical/social cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei şi pompierilor), în cazurile în care tulburările mintale şi comportamentul unui bolnav psihic prezintă un risc major de săvârşire a unor acte de auto şi/sau heteroagresivitate, în vederea transportării acestuia la unitatea de psihiatrie cea mai apropiată şi care are asigurate condiţii de asistenţă specifice.

Dacă consideri că pacientul nu prezintă un comportament cu risc major de săvârșire a unor acte de auto și/sau heteroagresivitate nu este obligatoriu să însoțești nebunii. Chiar poți consemna acest lucru în pv-ul pe care îl întocmești. Așa cum am mai spus totul se rezumă la cum pun șefii problema. Bineînțeles că și jandarmii ar trebui să facă aceste lucruri, dar dacă șefii lor nu îi pun să facă acest lucru nu ai ce să faci din păcate. Dacă ai jandarm în patrulă mixtă pune-l să te însoțească, dacă nu vrea fă-i raport pe care îl trimiți mai departe șefilor lui. Data viitoare sigur nu va ma îndrăzni să refuze.

Edited by Dan
Link to comment
 • 2 weeks later...

Bine bine dar ce te faci cand tu esti doar solicitat de ambulanta penttru ca asa este protocolul?? Sau familile nebunilor de multe ori is mai nebuni ca ei si suna la Ambulanta sa-l duca de acasa doar ca sa se scape de ei.Plus ca nu eu stabilesc daca il duc la spital sau nu,ci medicul de pe ambulanta,deci........ De ce trebuie eu sa fac procesul verbal si nu medicul de pe ambulanta care este mai in masura sa constate anumite afectiuni.

Edited by cristm
Link to comment
 • 1 month later...

In aceste situatii, cristm, noi doar insotim echipajul de ambulanta, ca bolnavul psihic sa nu se manifeste agresiv. Nu intocmim niciun pv, pentru ca nu noi solicitam internarea. Asa procedam la BOP Bz.

Link to comment
 • 4 weeks later...

exista vreo prevedere prin care sa refuzam insotirea bolnavului psihic la spital daca jandarii ne paseaza acest lucru chiar daca ei au preluat apelul??

Edited by s3rgiu
Link to comment

Speta e in felul urmator: jandari de la independenta sunt solicitati la un apel pe 112 in legatura cu un bolnav psihic. Acorda sprijin celor de la ambulanta in transportarea bolnavului pana la spitalul municipal. Mai departe acestia ar fi trebuit sa acorde sprijin celor de la ambulanta pentru transportarea bolnavului la spitalul de psihiatrie care este in mun resedinta de judet,dar refuza motivand ca nu ii lasa cei de la dispecerat motiv pentru care suna la OS la municipiu si solicita sa trimita patrula de siguranta publica, si sa le facem noi treaba.

Edited by s3rgiu
Link to comment
 • 5 weeks later...

  Nici la noi, jindarii nu insotesc ambulanta cu bolnavi psihic, decat daca executa serviciul cu un politist, altfel solicita spijin la politie.

Toate acestea cu acordul sefilor nostrii.

Edited by Sache
Link to comment
 • 5 months later...
 • Member

 Salutare colegi,

 Am si eu o nelamurire cu privire la transportul bolnavilor psihici sau a celor care se manifesta agresiv, persoanele aflate sub influenta bauturilor alcoolice etc.

 

In urma cu 2 luni  am gasit pe intranet  un protocol intre MAI și Ministerul Sanatatii propus nu stiu daca a fost si adoptat, pacat ca nu-l detin ca sa va arat exact si articolul, unde scrie expres in nici un caz politistul nu va insoti personalul medical in ambulanta la spital adica eu il imobilizez, incatusez daca se manifesta agresiv il intind eventual pe targa, il leg. si  merg in  urma ambulantei cu loganul din dotare.

 

Astazi 29.10.2013 am avut o speta cu un nebun, omul era schizofrenic cunoscut in evidente cu boli psihice a mai fost internat. Am fost solicitat prin SNUAU 112 de catre membrii familiei ca acesta se manifesta agresiv si solicita internarea lui la psihiatrie. Ideea este ca a venit ambulanta i-am explicat asistentei ca persoana nu se mai manifesta agresiv insa ar trebui internat, deoarece asa doreau si rudele. Totul a fost bine dar la plecare asistenta mi-a zis sa urc in ambulanta sai insotesc la spital. I-am spus acesteia ca nu este necesara prezenta mea in ambulanta si conform protocolului incheiat intre MAI si MS este interzisa prezenta politistului in ambulanta in drum spre spital, i-am spus acesteia ca daca este nevoie il voi incatusa pe om, il leg de targa si  voi merge in urma ambulantei cu loganul din dotare.   Atunci asistenta a devenit nervoasa a zis ca ea nu il va lua chiar daca in acest moment nu se manifesta agresiv, si ca nu este de acord ca eu sa merg in urma ei ci impreuna cu ea in ambulanta, a sunat la dispeceratul lor de spital si dupa o discutie purtata la telefon cu dispecerul, mi-a zis ca daca refuz sa ma urc impreuna cu ea nu i-mi va lua bolnavul la spital. 

Vazand acestea nu am avut incotro, iar un coleg de-al meu s-a urcat impreuna cu asistenta si s-a dus la spital cu nebunul.

 

Avand in vedere ca in protocolul care este incheiat intre MAI si MS eu aveam dreptate, dar personalul de pe ambulanta o tinea pe  a lor, cum ar trebui sa procedez pe viitor, astfel incat sa nu ma trezesc ca cei de la ambulanta nu i-mi vor face reclamatie la IPJ pentru ca refuz sa ii insotesc? 

A-ti avut spete asemanatoare? Cum a-ti procedat?

Edited by lurker31
Link to comment

Am avut multe spete asemanatoare si cel putin in cadrul sectiei mele se insoteste bolnavul in ambulanta. Sincer, nu ma deranjeaza acest lucru , chiar daca in conventia respectiva ar scrie ca trebuie sa ii insotesti cu echipajul dupa ambulanta. La noi pleaca un singur politist cu ambulanta, iar celalalt ramane in teren.Cred ca asistenta se teme si pentru siguranta sa si din motivul asta a insistat sa stai langa bolnav. La urma urmei nu cred ca e un efort prea mare...

Link to comment
 • Member

Nu ar fi un efort prea mare, dar avand in vedere ca lucrez la 20 km de spital si sunt singur la post cine ma mai aduce pe mine inapoi la post? Ambulanta? Asta ma deranjeaza prea mult, daca se teme pentru siguranta ei eu il imobilizez si il incatusez, nu este obligatoriu sa merg in ambulanta nu sunt cadru medical, sa nu mai punem in vedere ca unii pacientii de etnie rroma si nu numai emana un miros ,,placut” de zici cand ajungi la spital ai tu nevoie de ingrijiri  :) .

Link to comment

Pai stiu ca acea conventie presupune sa ii insotesti pana la spital, iar ei sa te aduca inapoi, exact de unde te-au luat. La noi asa e. Altfel esti indreptatit sa nu te duci, cu atat mai mult cu cat lucrezi singur si nu ai cu ce sa te intorci .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.