Jump to content
POLITISTI.ro

Generatia noastra ( '70-'80 )

Leonidas67

Recommended Posts

Corect Leonidas! De 3 ori bravo.Articolul tau mi-a starnit amintiri ce erau uitate in cele mai intunecate unghere ale memoriei. Stima,

Chiar daca fac parte din generatia '90 ma regasesc aproape in totalitate..Am avut o copilarie frumoasa,defapt am avut copilarie..am ras,m-am jucat jocuri reale si eram bagata in casa cu forta spre deosebire de copiii din ziua de azi care se izoleaza in fata calculatorului.Nu voi putea uita niciodata aceata perioada din viata mea,o perioada care m-a insemnat pe veci(in genunchi si coate).

Respect celor care au astfel de amintiri! :emo-yessir:

• Upvote 1

Citind articolul tau Leonidas mi-am amintit cate prostioare am facut cu fratii mei si cat a mai tipat mama la noi, cum ne murdaream si ne certam cine se urca primul pe bicicleta si de ce trebuie sa fie el primul :)))...pfff ce amintiri...

• Upvote 1
  • Member

@Leodidas67, nu am putut decat un +, dar am sa te tin minte! Super tare! Mi-ai adus aminte cand am "imprumutat" prima data motocicleta tatalui meu si mi-am furat-o!

@Alien, te-am marcat, mai ai 8 minusuri!

Edited by eti
  • Upvote 1

Ce de amintiri...! Ele sunt vii in memoria mea, dar nu aveam cu cine sa le discut! Initiatorul acestui topic a deschis o cutie a nostalgiei pe care multi au tinut-o doar pentru sufletul lor si pe care o mai deschideau, din cand in cand, la o bere cu amici de aceeasi varsta, posesori ai acelorasi amintiri. Chiar cred ca era necesar un asemenea topic! Felicitari Leonidas67!

• Upvote 1

Ma bucur atat de mult ca am reusit sa trezesc si sa deschid acea ,,cutie a nostalgiei " cum bine zici Dorin17 si sa ne putem depana amintirile cele mai fumoase ale copilariei chiar si aici unde consider eu, suntem nu numai colegi dar si prieteni ! Daca imi permiteti as dori sa deapan cateva ganduri si amintiri ale copilariei mele dupa care as dori ca si voi sa contribuiti , scriind-ule pe ale voastre !

N-am trait mai bine sau mai rau decat copiii de azi. Am trait. Pe noi ne-a adus barza si ne-a asezat, ca pe niste coconi, in vatra cuminteniei si a asteptarii. Am crescut infasati ca sarmalutele, printre gamelele de tabla si olitele de care eram legati la cresa. Eram frumosi, aveam pampoane rosii si albastre prinse-n crestete, sub barbie, de carucioare. Am supravietuit deochiului si timpului blestemat in care ne-a fost dat sa ne nastem. Visele noastre, pazite de ochiul pestelui de sticla de pe televizor, erau bantuite de miros de portocala si de baloane de guma “Tipi-Tip”. Citeam pe ascuns “Elevul Dima dintr-a saptea” si “Boccaccio”, iar la vedere “Ciresarii” si Jules Verne. Noi nu ne trimiteam SMS-uri, ne fluieram sa iesim afara. “Mama lu’ Cutaaaare… Il lasati pe Cutare afara?”

Noi baietii ne scriam cu pixul pe tricouri numele fotbalistului preferat. Jucam fotbal pe terenuri decupate din cartoane, iar fiecare nasture avea un nume. Cei care “driblau” erau la fel de pretiosi ca si o minge “Artex”. Jucam “Tara, tara, vrem ostasi” si “Flori, fete sau baieti”, de-a “v-ati-a” si “arimjimjim, aramjamjam”… Fetele sareau elasticul si sotronul desenat cu un ciob de caramida pe asfaltul din fata blocului.

Aveam RATIA NOASTRA DE FERICIRE.

Singurii nostri roboti erau cei construiti din pachete de tigari lipite. Aveam papusi fara sex, ca ingerii, si bara de batut covoare de langa bloc, unde fetele faceau “exercitii la paralele”, imitand-o pe Nadia. Pocneam cu bolovanul capsele adunate in staniolul de la ciocolata chinezeasca si suflam cornete de hartie prin tevi. Nu aveam Playstation, Nintendo, X box, jocuri video, 99 de canale de televiziune prin cablu, dolby surround, celulare personale, calculatoare, chat pe internet. Dar aveam prieteni… Verile noastre aveau miros de brifcor si gust de susan. Ne smulgeam matricolele cusute de pe bratul uniformei si alergam bezmetici, ca fluturii in sticla. Ne balaceam cu picioarele intr-o apa nesfarsita, de pe pontonul nici unei sperante.

Tata lua “Pepsi” pe sub mana de la cantina partidului si mergeam in fiecare vara in cate o tabara de pionieri. Stateam la cozi, “inaintasii” care tin randul, stateam in frig, stateam pe intuneric si aveam cartele. Dar nu stiu cum de s-a intamplat, am reusit, asa copii cum eram, sa ne luam ratia de fericire. Cate-o portie mica de fiecare, sa ajunga la toata lumea…

AVEAM SI DESENE.

Noi n-am avut DVD player, ne uitam la diafilme proiectate pe perete. Acelasi ecran fara plasma, unde, in serile in care se oprea curentul, umbrele mainilor inchipuiau animale la lumina lampii cu gaz. Jucam “fazanul” si construiam masini si palate din placutele metalice de la “Mecano”. Doar cinci minute pe zi, inainte de telejurnal, ne uitam la “Mihaela si Azorel”, alb-negru, si stiam doar ca Donald arata ca ratoiul-jucarie din cauciuc, cu bluza de marinar. Am supravietuit serialului “Dallas” si-am inventat un joc in care numaram in engleza: “Uan, ciu, sfri/Pamela vrea copii/ Si Bobby nu o lasa/ca este prea frumoasa”. Aveam clasoare cu timbre si colectie de surprize cu fotbalisti de la “Turbo”.

Fetele jucau de-a printesele (un fel de “real life role play game”), beam apa minerala “Aurora” (un fel de MD de-acum) si mancam inghetata “Polar” (fara inlocuitori). Ne coloram guma de mestecat cu varfuri de creioane, ca sa creada lumea ca-i straina, si ne umpleam pauzele de scoala cu biscuiti “Voinicel”… Aveam sugativa si pic cu care ne stergeam singuri greselile. Nu luam niciodata “foarte bine” la scoala, dar eram incoronati la fiecare serbare cu coronite uriase din garofite roz.

AVEAM SI MAJORATE.

N-aveam sali de cinema cu sunet dolby, dar faceam cozi la filme ca sa vedem “Liceeni” sau “Declaratie de dragoste”. Ascultam muzica la maguri si casuri aduse de la rusi si inregistram melodii straine de la “Vocea Americii”. Noi, unbelievable, n-am avut manele… Si nu ne faceam dedicatii muzicale in direct, primeam/trimiteam bilete in care ni se cerea/ceream prietenia. Noi n-aveam bloguri pe net, completam oracole pline de poze decupate din almanahul “Cinema” si scriam in loc de mail-uri lungi scrisori de dragoste. Adidasii “originali” aveau trei dungi laterale, iar scurtele evadari, miros de tigara de la sarbi si de nechezol. Singura casa de moda renumita piata de la Deta, unde veneau bisnitarii sarbi. Noi nu ne-am dat niciodata beep-uri, aveam la colt de strada telefoane cu fise, cu receptoare prinse-n furca. Ne faceam majoratele si mixam Depeche Mode si CC Catch cu bluzurile de la Modern Talking. Eram imperbi si trimbulinzi, fara sa stim prea bine ce inseamna asta. Eram misto si faini, niciodata cool.

AVEAM SI RITUAL.

Mama mea lucra foarte mult. Pranzul de duminica era o sarbatoare sfanta, pentru ca atunci ne strangeam cu totii in jurul mesei. N-aveam baby-sitter, n-aveam after-school-uri si nici internet-cafe-uri. In fiecare dimineata, inainte de a pleca la scoala, inghiteam stoici dumicatii de paine integrala unsa cu untura de porc sau unt sarat , din care tasneau broboane de apa.

Ne puneam ghiozdanele de carton in spate, fetele bentita elastica pe cap si apoi, ultimul ritual inainte de a iesi pe usa, cheia agatata de gat. Pentru cateva secunde, metalul rece ne anchiloza miscarile. Noi n-am trait mai bine sau mai rau. Am trait fericiti .

• Upvote 4

da... in primul rand AM TRAIT... am ajuns sa am senzatia ca sunt un robotzel pe care il intorci cu cheia, nu mai conteaza ce zi este, ci doar ce tura sunt si cate ore pot sa dorm.... imi amintesc ca mereu am vrut si eu sa ma joc cu prietenii cu tevi cu cornete si nu ma lasa bunica-mea... am reusit la un moment dat sa fac rost de o teava de la cineva... am ascuns-o cateva zile pana a gasit-o a batrana... vai fundu meu dupa aia... :ner:

sau cand faceam iarna cazemate si ne bateam cu bulgari aruncand peste strada in "'inamici" de trecatorii se simteau ca in fasia Gaza.... unde sunt iernile de alta data... :P

Leonidas67, jos palaria pt. nostalgia cu care ne-ai facut "infuzie"...

La postarea de astazi, mai pot sa adaug ceva...noi am crescut mai sanatosi!!!

Eu, cel putin in vacantele de vara, bateam maidanele( unul dintre ele este actualul parc al lui Piedone), de dimineata pana seara(bunicii murisera si nu mai aveam unde sa merg la tara...) si cand ajungeam acasa insotit(cu cate un serpisor, cu cate un guster, cu cate un popandau, etc) facea mama atac de panica...

Iar unii copii din ziua de azi nu se dezlipesc de calculator, iar daca le arati o minge de fotbal se uita la ea "ca la masini straine".

Multe ar mai fi de spus, desi pe marea majoritate le-ai amintit tu...

Imi amintesc cat de mandru eram de " Pegas-ul" meu verde, cu care ieseam pe inserat si facem curse printre putinele masini care erau atunci! Sau de vacantele petrecute la pescuit , cand uitam de foame sau de sete, batandu-ne soarele in cap, toata ziua, ori joaca de-a " indienii" cu sulite si arcuri facute la repezeala...! Ce vremuri...!

Bineinteles sunt si foarte multe imagini foarte graitoare care reprezinta pentru cei care au crescut in acea perioada simplitatea, bucuria pura si aprecierea oricarui mic detaliu. Eu nu regret copilaria mea pentru ca a trecut, eu regret copilaria copiilor nostri pentru ca este ceea ce este la ora actuala. Niciodata nu vor mai putea aprecia efortul parintilor lor asa cum l-am apreciat noi pe al parintilor nostri.

caseta-creion.jpg

franjuri.gifjoc_fotbal_pioneze2.jpgkart_schema.jpgsotron.jpg

Cateva imagini care pentru copii nostri nu inseamna mai nimic insa pentru noi reprezinta bucuria simpla, copilaria adevarata.

• Upvote 2

Mama, mama, ce fotbal mai jucam pe chestia aia, cu o bila de rulment si lingurite de inghetata...

• 1 month later...
  • 3 months later...

Scrisoarea unui tanar din generatia ,,PLASTIC " !

Te salut generatie in blugi! O amintire frumoasa....

In ultimele zile posturile tv au fost invadate de stiri, emisiuni omagiu pt cel ce nu mai este! nu am putut sa ma uit, nu am vrut sa ma uit! am preferat sa vad pe youtube

spectacole din cenaclu..Mi-au facut sila toate ciupercile aparute pe posturi, care il plangeau pe poet ( marele Paunescu )! patetic, popor ratacit..Unde au fost pana acum? de ce nu l-au apreciat pana acum? au uitat cat l-au injurat si parodiat? poporul asta e blestemat sa nu-si respecte valorile?..A fost om, cu greselile lui, dar cum au putut sa intoarca spatele lucrului important? a modelat, a sustinut, a dat valoare morala unei generatii intregi! generatia in blugi!....

Recunosc ca mult timp am desconsiderat generatia parintilor mei, i-am considerat vinovati pt ca au rabdat comunismul atati ani..i-am considerat lasi..Pe masura ce am mai crescut, si am vazut cum e generatia mea..goala, pierduta, fara valori reale, cu "vedete" analfabete, cu cretini care sorb aparitiile analfabetilor..mi-am retras cuvintele adolescentei! Generatia in blugi avea bun-simt, generatia in blugi inca mai citea, era insetata de muzica si poezie, generatia in blugi nu s-a lasat usor! Umpleau stadioanele si salile ascultand cuvinte de suflet, cautau povata de "drum drept", cautau forta sa schimbe..cautau forta sa rabde atunci cand sistemul i-a inabusit..Ei macar au incercat!..Contemporanii mei nu sunt in stare sa gandeasca, nu sunt in stare sa-si caute esenta in suflet!..cine mai poate umple stadioanele acum doar cu poezie si cantec?? contemporanii mei merg la concerte doar daca apare vreo dezbracatura pe scena..Ce lume intoarsa... :( Nu pot uita scena cu..tampitii iesiti la miting, care dansau grotescul dans al pinguinului....Generatia in blugi ne-ar intoarce spatele, ne-ar privi dezamagiti!..

"Sunteti in transmisie directa cu veacul urmator!" ...cata dreptate avea poetul atunci! Poate s-ar dezmetici si generatia mea daca ar avea macar habar ca inainte exista si alta lume, o lume in care nu era rusine ca aveai carte....

Azi mi-au povestit parintii mei cum a fost la cenaclu, mi-au povestit cum stateau noptile la spectacole asumandu-si riscul de a fi vazuti acolo! oricat de mare era pericolul, ei aveau nevoie de un model.....

Sper sa se trezeasca si generatia mea de plastic!..

Se pare ca unii tineri incep, incet, incepe sa-si revina la normal !

Edited by Leonidas67
  • Upvote 2
  • Downvote 1
  • 6 months later...

Daca tot am inceput subiectul asta si ne-au napadit nostalgiile, am mai gasit o lista … va mai aduceti aminte?

• Banane verzi tinute pe dulapul din bucatarie la copt.
  • O portocala mincata in jumatate de ora, decojita de toate cojile si pielitele si degustata pe indelete.
  • Pif vs. Rahan. Sau, daca nu, benzile desenate din Cutezatorii.
  • Practica in uzina vs. practica agricola.
  • Bomboanele Cip, multicolore si mici cit o gamalie,care se mincau direct cu limba.
  • Dropsurile chinezesti anti-tuse, care generau dependenta. Ca si lipiciul Pelican...
  • Uniforma azurie de PTAP, cu bereta care putea fi purtata sugubat, pe-o ureche. Trageri (vorba vine... prilej de picnic UTC-ist).
  • Catalogul Neckermann pe post de coffee table book, pe care-l rasfoiai in vizite si cu care te jucai jocuri de genul "alege-ti un singur lucru de pe fiecare pagina".
  • Cenaclul Flacara.
  • Drajeurile cu dextroza Olimp.
  • Negustoresele poloneze de la "nudisti". Turistele est-germane (cica veneau si suedeze, dar nu le-a vazut nimeni).
  • Tenisii de Dragasani vs. baschetii chinezesti.
  • Comandantul de unitate cu snur albastru (cel mai tare!).
  • Focul din ultima seara de tabara. - Brigazile artistice si de "agitatie"(?!).
  • Ciocolata chinezeasca Golden Bee, cu o albina gigantica pe ambalaj.
  • Televizoarele Venus, Diamant si Sport. Telecolor!!!
  • Album duminical. Gala desenului animat. Cascadorii risului.
  • Orele de dirigentie, orele de constitutie, orele de economie politica.
  • Cacao (sau ce-o fi fost...) indiana Maltova mincata direct din borcan, cu lingurita.
  • Glucoza "din fabrica" - cu textura de sapun, dar care macar nu-ti spargea dintii.
  • Pufarine.
  • Orasul strabatut pe jos in creierii noptii si prin nameti pentru ca ai pierdut ultimul autobuz plecind de la un "majorat".
  • Coniac albanez, vodca poloneza, vermut Mamaia.
  • Carpati vs. Bucegi ("Moartea pe schiuri" - ce vilva au facut cind au aparut, toata lumea se inghesuia sa le cumpere pe motiv ca nu puteau fi mai ******* decit ce se gasea deja pe piata...).
  • Cerneala Pescarus (pentru norod) vs. Cerneala Pelikan (pentru "premianti").
  • Zanganitul navetelor cu sticle de lapte la 5 dimineata.
  • Fotbalul cu fise pe catedra. Tabloul "lui" deasupra catedrei.
  • Matricola si bentita.
  • Peisaje decolorate si acoperite de ***** de muste in compartimentele de tren, in camerele de hotel si in scara blocului.
  • Radioul Gloria, cu nume de orase exotice pe cadran unde ascultai cotele apelor Dunarii, "Moldova Veche (cu accent pe primul "o") baisse cent centrimetres..., corul Madrigal, teatru radiofonic si, bineinteles,"Aici e Radio (pauza scurta) Europa Libera".
  • Pick-up-ul cu placi din Bulgaria vs. Magnetofonul rusesc.
  • Blugii cu fermoar cusut peste tiv ca sa nu se zdrentuiasca.
  • Cipicii crosetati din macrame vs. espadrilele cu talpa de sfoara.
  • Cravatele din piele de la Fondul Plastic (basca toate celelalte orori de la Fondul Plastic...).
  • Bicicleta Pegas cu coarne vs. semicursiera Turist.
  • Gumela vs. guma chinezeasca in foita de orez.
  • Mihai Constantinescu, Marius Teicu, Olimpia Panciu, Eva Kiss, Gil Dobrica, Marian Nistor, Marina Scupra.
  • ABBA vs. Boney M.
  • Circuitul casetelor video in natura.
  • Canistrele cu benzina din portbagaj la plecarea in vacanta.
  • Apa calda de ziua lui, de ziua ei si de 23 august.
  • Fondu' clasei.
  • Fier vechi (?), castane (?!), sticle si borcane ("atita-ti trebuie, sa-mi iei borcanele de muraturi!"), maculatura (ideal, cartele perforate de calculator, ca trageau greu la cintar).
  • Careul din prima zi de an scolar.
  • Uniforme zdrentuite in ultima zi de liceu.
  • Jurnalele dinaintea filmelor de la cinema (cine-si mai aduce aminte despre ce era vorba in ele?...).
  • Elevul de serviciu pe scoala.
  • Elasticul sarit pina la pierderea cunostintei.
  • Nectarul bulgaresc ("bea-l cu apa minerala, ca e prea gros, o sa ti se opreasca in git...").
  • Caramelele bulgaresti vs. bomboanele cubaneze.
  • Ciorapii flausati (ideal cu trei dungi).
  • Maieurile de plasa chinezesti, vopsite si purtate peste tricou de alta culoare.
  • Ceasurile Raketa.
  • Aparatele foto Smena.
  • Apa minerala Aurora, cu sedimente ("e buna, are fier, minerale...").
  • Tigarile Cismigiu (Kent-urile romanesti care va sa zica).
  • Frucola vs. Brifcor vs. Zmeurata.
  • Patinele cu rotile (patru, ca la masina).
  • Pungile de un leu.
  • Serialul "Liniile maritime Onedin".
  • Cupa Campionilor Europeni.
  • Dumitru Prunariu.
  • "Povestiri istorice" vs. "Legendele Olimpului".
  • Winnetou vs. Old Shatterhand.
  • Caciulile rusesti din blana de iepure.
  • Caciula de dama tip "burlan", jambierele multicolore, mania tricotatului."
  • Upvote 3

Campionatul mondial de fotbal vazut la un televizor alb negru, intr-un cort tip armata, pe un deal unde avea semnal o antena gigant, la un post sarbesc. :)

• Upvote 1