Jump to content
POLITISTI.ro

Sfaturi utile pentru o vacanţă liniştită


NewsBot

Recommended Posts

Sfaturi utile pentru o vacanţă de 1 Mai liniştită

Poliţiştii vor acţiona în perioada minivacanţei de 1 Mai pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor / Pentru a petrece în linişte şi siguranţă, Poliţia Română recomandă:

Pentru ca sejurul de 1Mai să fie petrecut fără evenimente neplăcute, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române vă recomandă să aveţi în vedere câteva măsuri de autoprotecţie.

Întrucât după vacanţă revenim la domiciliu, trebuie să avem grijă ca acesta să fie în siguranţă până când ne întoarcem. Pentru aceasta, este bine să:

• spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru petrecerea minivacanţei;

• rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

• închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

• nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi;

• lăsaţi o lumină aprinsă sau un radio pornit în locuinţă, acestea pot deruta eventuali musafiri nepoftiţi.

În situaţia deplasării în minivacanţă cu autoturismul:

• atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile;

• obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, lap-top-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi;

• nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante;

• parcaţi pe cât posibil în locuri special amenajate şi luminate;

• manifestaţi prudenţă atunci când vi se solicită ajutorul de către persoane necunoscute.

Pe perioada sejurului:

• când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel;

• evitaţi taxiurile fără însemne de firma ori aparate de taxare;

• nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu îi lăsaţi să meargă singuri la cumpărături;

• banii şi bunurile de valoare pe care nu le aveţi asupra dumneavoastră trebuie păstrate în seiful hotelului;

• dacă mergeţi la plajă sau la picnic, nu vă lăsaţi bunurile nesupravegheate;

• nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau celor cunoscuţi ocazional;

• deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocări;

• evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate.

Dacă hotărâţi să petreceţi minivacanţa în străinătate:

• interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective - informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro;

• interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.

• dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa!);

• manifestaţi prudenţă în alegerea agenţiei de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejurul mult visat. Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare!

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Peste 10.000 de poliţişti vor acţiona, în perioada 28 aprilie – 2 mai a.c., în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative şi pentru ca toţi cetăţenii să petreacă în linişte şi siguranţă minivacanţa de 1 Mai.

În perioada 28 aprilie – 2 mai a.c., fiind anunţate manifestări cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement, peste 10.000 de poliţişti, din care 5.788 de la ordine publică, 1.563 de la poliţia rutieră, 648 de la transporturi, 646 de la investigaţii criminale, 179 de la investigarea fraudelor, 59 de la arme, explozivi şi substanţe periculoase şi 1.279 de la alte categorii, vor acţiona, în medie, zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile şi zonele turistice şi de agrement unde se vor desfăşura manifestări culturale, artistice şi sportive.

Totodată, numărul patrulelor care vor acţiona zilnic este de 3.106, dintre care 848 pedestre şi 2.258 cu auto.

În această perioadă, poliţiştii rutieri vor acţiona pe 377 tronsoane de drumuri naţionale şi europene, utilizând, în medie, zilnic, 405 aparate radar. De menţionat că pe arterele care converg către litoral vor desfăşura misiuni 163 de poliţişti rutieri, cu 23 de autospeciale, iar pe DN1, tronsonul Bucureşti - Valea Prahovei, vor fi prezenţi 117 poliţişti cu 48 de autospeciale.

Structurile de poliţie transporturi vor patrula, în medie, pe 306 trenuri de călători (cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral), precum şi în 283 de staţii şi triaje de cale ferată.

Totodată, 43 de trenuri de marfă vor fi însoţite de efectivele de poliţie pe durata deplasării acestora.

De asemenea, în perioada 28 aprilie – 2 mai a.c., efectivele de poliţie transporturi vor patrula în 16 aerogări (internaţionale şi naţionale), precum şi în 32 de porturi la Marea Neagră sau la Dunăre.

Pentru îndeplinirea sarcinilor ce revin Poliţiei Române, în perioada menţionată vor fi dispuse măsuri suplimentare, la care vor fi angrenaţi 1.424 de poliţişti, dintre care 780 de ordine publică, 295 rutieri, 192 de investigaţii criminale şi 157 din cadrul altor formaţiuni, care vor asigura un climat de ordine şi siguranţă publică pentru 132 de manifestări publice de amploare (cu participarea a peste 1.000 de persoane).

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment

Recomandări rutiere pentru călătorii liniştite în minivacanţa de 1 Mai

La sfârşitul acestei săptămâni, cu prilejul minivacanţei de 1 mai, se anticipează un trafic intens, în special pe principalele artere care leagă Capitala de staţiunile turistice montane şi de pe litoral.

Pentru siguranţa traficului rutier şi reducerea victimizării populaţiei prin accidente de circulaţie, în această perioadă, poliţiştii rutieri vor acţiona pe 377 tronsoane de drumuri naţionale şi europene, utilizând, în medie, zilnic, 405 aparate radar. Pe arterele care converg către litoral vor desfăşura misiuni 163 de poliţişti rutieri, cu 23 de autospeciale, iar pe DN1, tronsonul Bucureşti - Valea Prahovei, vor fi prezenţi 117 poliţişti cu 48 de autospeciale.

Poliţia Rutieră Română atrage atenţia tuturor conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite.

Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România. Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia. Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante, stingătorul de incendii şi trusa medicală de prim-ajutor!

Nu uitaţi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi poliţa de asigurare obligatorie auto( RCA)!

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Pentru opriri, alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine laminate!

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto, etc.)!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment

Anul acesta, pe durata minivacanţei de 1 Mai, a scăzut numărul infracţiunilor de natură juriciară şi a accidentelor rutiere. / Peste 10 mii de poliţişti au fost zilnic în teren, pentru a asigura un climat de linişte şi ordine publică.

Pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor, pe durata minivacanţei de 1 Mai, la nivel naţional au acţionat, zilnic, peste 10 mii de poliţişti. Principalele activităţi desfăşurate au vizat prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică, precum şi asigurarea unui trafic rutier în condiţii de siguranţă.

În medie, în teren au fost zilnic, aproximativ 5.800 de poliţişti cu competenţe în domeniul menţinerii ordinii şi liniştii publice, peste 1.500 de la poliţia rutieră, 648 de la transporturi, 646 de la investigaţii criminale, 179 de la investigarea fraudelor, 59 de la arme, explozivi şi substanţe periculoase. Poliţiştii au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, apărarea patrimoniului public şi privat, siguranţa rutieră şi a transporturilor feroviare, astfel ca toţi românii să se bucure în linişte de această minivacanţă.

În intervalul menţionat, poliţiştii au reuşit, urmare a punerii în aplicare a unor măsuri specifice, prinderea a 35 de persoane urmărite la nivel naţional şi internaţional în temeiul legii, precum şi reţinerea a 66 de suspecţi de infracţiuni.

Prezenţa efectivă în teren a forţelor de ordine publică a condus la o reacţie fermă împotriva faptelor antisociale, reuşindu-se descoperirea în flagrant a 832 de infracţiuni, fiind, deîndată, puse în executare măsuri specifice pe linie de poliţie pentru luarea măsurilor legale în aceste cazuri.

Prin măsurile dispuse şi prin prezenţa activă a poliţiştilor în stradă, anul acesta au fost comise mai puţine infracţiuni de natură judiciară, potrivit evidenţei operative, comparativ cu situaţia înregistrată anul trecut.

Poliţiştii au aplicat peste 30 de mii de sancţiuni contravenţionale pentru abateri constatate atât pe linie de ordine publică, cât şi pe linie de poliţie rutieră şi au confiscat bunuri în valoare de 152.572 lei.

Siguranţa traficului rutier, o prioritate pe durata minivacanţei de 1 Mai / Un trafic rutier mai sigur, cu mai puţine accidente rutiere.

Efectivele de poliţişti rutieri au fost suplimentate, în perioada 28 aprilie – 1 mai a.c., în vederea asigurării fluenţei în trafic şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, dat fiind faptul că s-a estimat creşterea valorilor de trafic.

Cu precădere, au fost desfăşurate acţiuni ce au vizat prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice şi viteza excesivă.

În perioada menţionată, comparativ cu perioada similară anului trecut, au fost înregistrate cu opt mai puţine accidente grave, cu opt mai puţine persoane decedate şi cu 2 mai puţini răniţi grav. Poliţiştii formaţiunilor de poliţie rutieră au înregistrat 92 de accidente grave, care s-au soldat cu 15 persoane decedate şi 96 răniţi grav. Pentru evitarea ambuteiajelor, traficul rutier a fost supravegheat pe cele mai aglomerate tronsoane de drum cu ajutorul elicopterelor din dotarea M.A.I..

Totodată, pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă s-a folosit aparatura de monitorizare a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Siguranţa rutieră constituie una dintre priorităţile Poliţiei Rutiere, fapt pentru care, periodic, pe lângă acţiunile curente de impunere a legii, sunt întreprinse activităţi preventive - educative în rândul participanţilor la traficul rutier. În sprijinul acestui demers, la data de 27 aprilie a.c., Poliţia Rutieră a lansat, pe internet, o campanie de promovare a comportamentului responsabil în rândul conducătorilor de autovehicule, pentru prevenirea consumului de alcool la volan. Această iniţiativă a avut ca rezultat faptul că în primele zile pagina de internet a campaniei a avut peste 10.000 de vizualizări.

I.G.P.R. -Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 11 months later...

Minivacanţa de 1 mai, în siguranţă

În minivacanţa de 1 mai, aproximativ 11.000 de poliţişti vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

10.973 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor curente necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zonele în care desfăşoară manifestări publice.

Astfel, 7.120 de poliţişti de la ordine publică, 1.554 de la structurile de poliţie rutieră, dar şi 1.939 de la transporturi, arme, investigaţii criminale sau investigarea fraudelor se vor afla în stradă.

În această perioadă, în 104 de locuri din 27 de judeţe şi municipiul Bucureşti sunt preconizate a se desfăşura manifestări cultural – artistice şi sportive, la care se estimează participarea unui număr de aproximativ 140.000 de persoane.

Pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii unor evenimente grave, în general a celor generate de excesul de viteză. Astfel, efectivele de poliţie rutieră vor acţiona pe 394 tronsoane de drumuri naţionale şi vor utiliza, în medie, zilnic, 700 de mijloace auto cu 300 de aparate radar.

Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea, în medie, pe 305 de trenuri de călători (cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral), precum şi în 297 de staţii şi triaje de cale ferată. Totodată, 37 de trenuri de marfă vor fi însoţite, pe durata deplasării, de către poliţişti.

De asemenea, efectivele de poliţie transporturi vor patrula în 14 aerogări (internaţionale şi naţionale), precum şi în 27 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

217525_557444650956304_774929325_n.jpg

ÎN CAZ DE NEVOIE, APELAŢI CU ÎNCREDERE 112 - APELUL UNIC DE URGENŢĂ!

În atenţia cetăţenilor care pleacă în concediu cu autoturismul personal:

Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului!

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie!

Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere!

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!

Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul!

Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!

În locurile publice:

Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!

Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!

Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela!

Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit!

Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

La cumpărături:

Portmoneul nu se aşază niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor!

Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi!

Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!

Link to comment

Minivacanţa de 1 Mai, în siguranţă

 

Aproximativ 11.000 de poliţişti au fost zilnic în teren, pentru a asigura un climat de linişte şi ordine publică.

Astfel, anul acesta, pe durata minivacanţei de 1 Mai, s-au înregistrat mai puţine infracţiuni cu violenţă şi mai puţine accidente rutiere grave.

 

Pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor, pe durata minivacanţei de 1 Mai, la nivel naţional au acţionat, zilnic, aproximativ 11.000 de poliţişti. Principalele activităţi desfăşurate au vizat prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică, precum şi asigurarea unui trafic rutier în condiţii de siguranţă.

 

Astfel, 7.120 poliţişti de la ordine publică, 1.554 de la structurile de poliţie rutieră, dar şi 1.939 de la transporturi, arme, investigaţii criminale sau investigarea fraudelor s-au aflat în stradă. Poliţiştii au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, apărarea patrimoniului public şi privat, siguranţa rutieră şi a transporturilor feroviare, pentru ca toţi românii să se bucure în linişte de această minivacanţă.

 

Pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice, pe traseele de acces către aceste zone, poliţiştii de la rutieră au acţionat pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii unor evenimente grave, în general a celor generate de excesul de viteză. Astfel, efectivele de poliţie rutieră au fost prezente pe 394 tronsoane de drumuri naţionale şi au utilizat, în medie, zilnic, 700 de mijloace auto cu 300 de aparate radar.

 

Prin măsurile dispuse şi prin prezenţa activă a poliţiştilor în stradă, anul acesta au fost comise mai puţine infracţiuni cu violenţă, comparativ cu anul trecut. S-au înregistrat mai puţine infracţiuni de loviri şi alte violenţe (-2), mai puţine vătămări corporale grave (-1) şi mai puţine tâlhării (-1).

 

Siguranţa traficului rutier, a reprezentat o prioritate pe durata minivacanţei de 1 Mai. Efectivele de poliţişti rutieri au acţionat în permanenţă, pe principalele artere rutiere ale ţării, în vederea asigurării fluenţei în trafic şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, dat fiind faptul că s-a estimat creşterea valorilor de trafic.

 

În perioada menţionată, comparativ cu perioada similară anului trecut, au fost înregistrate cu 27 mai puţine accidente grave (35 de accidente grave, faţă de 62 în perioada similară a anului trecut), cu 2 mai puţine persoane decedate (6 persoane decedate, faţă de 8 în anul 2012) şi cu 35 mai puţini răniţi grav (31 răniţi grav, faţă de 66 în 2012).

 

Pentru evitarea ambuteiajelor, traficul rutier a fost supravegheat cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 months later...

Recomandări ale Poliţiei Române pentru o vacanţă în siguranţă

 

Pentru ca zilele libere din perioada de vară, fie concediu, vacanţă sau doar weekend petrecut departe de agitaţia oraşului, să fie reuşite, Poliția Română vă readuce în atenţie o serie de măsuri pe care le puteţi lua, pentru a vă feri de infractori.

 

Protejaţi-vă bunurile personale atunci când vă recreaţi!

 

Poliţia Română vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când mergeţi să vă relaxaţi, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri sau la pescuit.

 

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv.

 

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă!

 

Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute!

 

În staţiune:

Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină.Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!

Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.

Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!

Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!

Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!

În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

Când plecaţi de acasă:

Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă.

Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

Siguranţa autoturismului:

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii.

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi.

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

Dacă efectuaţi un sejur în afara ţării:

Dacă decideţi să vă petreceţi concediul în altă ţară, interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia statului respectiv, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor/consulatelor României, informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, pe site-ul www.mae.ro.

Informaţi-vă cu privire la moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi realiza schimbul valutar în euro sau dolari.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon.

Alegeţi cu atenţie agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejurul dorit. Căutaţi referinţe despre aceasta întrucât au fost situaţii în care ofertele “generoase” erau, de fapt, înşelătorii!

Recomandări pentru părinţi:

Discutaţi liber cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie şi ce nu are voie să facă în această perioadă.

Asiguraţi-vă că ştiu numele complet al părinţilor, numerele de telefon, adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd.

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate.

Învăţaţi-i să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil.

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!

 

Vacanţă plăcută!

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 9 months later...

Minivacanţa de 1 Mai, în siguranţă

 

Poliţia Română va fi la datorie de 1 Mai. Poliţiştii de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigaţii criminale, arme şi de la investigarea fraudelor vor fi în stradă pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor.
Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, efectivele de poliţie au fost suplimentate, iar 6 poliţişti motociclişti au fost delegaţi pe Litoral.

În perioada 1 - 4 mai a.c., 10.072 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor curente necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zonele de agrement şi în care se desfăşoară manifestări publice.

Astfel, 6.579 de poliţişti de la ordine publică, 1.600 de la structurile de poliţie rutieră, dar şi 1.899 de la transporturi, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale sau investigarea fraudelor se vor afla în stradă.

Poliţia Română va asigura zilnic 4.264 de patrule de siguranţă publică, dintre care 1.043 pedestre şi 3.221 auto.

În această perioadă sunt preconizate a se desfăşura manifestări cultural-artistice- sportive de amploare, pe raza a 14 judeţe şi a municipiului Bucureşti, în 33 locuri, la care este estimat un număr de aproape 260.000 de participanţi.

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea evenimentelor rutiere grave, cei 1.600 de poliţişti de la rutieră, sprijiniţi de poliţişti de la ordine publică, vor utiliza, în medie, zilnic, 418 aparate radar.

Poliţiştii rutieri vor fi prezenţi pe 343 de tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi, iar o atenţie deosebită va fi acordată arterelor care converg către Litoral, Valea Prahovei, precum şi spre alte zone de agrement.
De asemenea, din dispoziţia chestorului-general de poliţie Petre Tobă, 6 poliţişti rutieri cu 6 motociclete, din cadrul D.G.P.M.B., vor fi delegaţi pentru a acţiona în staţiunea Mamaia şi pe DN 39, pe sectorul de drum cuprins între Constanţa şi Mangalia.

În urma avertizării meteorologilor conform cărora urmează, în unele zone, o perioadă cu vreme ploioasă, Poliţia Română le recomandă conducătorilor de autovehicule să adopte o manieră prudentă de conducere.

Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea pe 307 trenuri de călători (cu precădere cele care circulă pe Valea Prahovei şi spre Litoral), precum şi în 308 staţii şi triaje de cale ferată.

Totodată, 20 de trenuri de marfă vor fi însoţite, pe durata deplasării, de către poliţişti.

De asemenea, în atenţia poliţiştilor vor fi 12 aerogări şi 30 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

ÎN CAZ DE NEVOIE, APELAŢI CU ÎNCREDERE 112 - APELUL UNIC DE URGENŢĂ!

În atenţia cetăţenilor care pleacă în concediu cu autoturismul personal: Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului!

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie!

Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere!

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate! Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!

În locurile publice: Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!

Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!

Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela!

Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit!

Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

La cumpărături: Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor! Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi!

Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!

În traficul rutier: Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi evitaţi depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho - motorii necesare conducerii în siguranţă.

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare! DRUM BUN!

Pentru o călătorie cu trenul în siguranţă: Poliţiştii sfătuiesc călătorii să fie atenţi atunci când urcă pe scara vagonului, pentru a nu deveni o victimă a celor care fură din buzunare.

Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dvs. atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate! Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.

Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători sau din aeroporturi.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Poliţiştii rutieri, alături de conducătorii auto în minivacanţa de 1 mai, pentru prevenirea accidentelor

 

De la primele ore ale dimineţii, 1.600 de poliţişti rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., au fost prezenţi în trafic pentru asigurarea fluenţei traficului. Scopul principal este prevenirea evenimentelor rutiere nedorite şi salvarea de vieţi.

Până la această oră, pe drumurile publice şi autostrăzi, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone nu s-a produs niciun eveniment rutier grav.

În minivacanţa de 1 Mai, echipajele de poliţie acţionează zilnic, pe tronsoanele de drumuri naţionale şi europene, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.

Pe lângă caracterul de impunere a legii, poliţiştii acţionează a preveni accidentele rutiere şi pentru a salva vieţi.

Traficul rutier de pe A2 (Autostrada Soarelui) şi DN 1 a fost supravegheat din aer cu ajutorul unui elicopter al I.G.Av. - M.A.I..

Până la această oră nu s-au produs evenimente rutiere neplăcute. Mulţumim conducătorilor auto că au înţeles să adopte o conduită corespunzătoare la volan şi să-i respecte pe ceilalţi participanţi la trafic.

Reamintim faptul că, pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice, pe traseele de acces către aceste zone, 1.594 de poliţişti de la structurile de poliţie rutieră, sprijiniţi de poliţişti de la ordine publică, acţionează în această perioadă, pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii unor evenimente grave, în general a celor generate de excesul de viteză. Astfel, efectivele de poliţie rutieră acţionează pe 343 de tronsoane de drumuri naţionale şi utilizează, în medie, zilnic, 418 aparate radar.

Poliţia Rutieră vă recomandă: alege viaţa! conduceţi cu mult calm şi cu prudenţă!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 7 months later...

VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ!

 

În luna decembrie, copiii aduc în casele noastre bucuria Sărbătorilor, vestind prin colinde şi urări, Naşterea Domnului şi trecerea în Noul An.

 

Cetele de colindători, mari şi mici, merg din casă în casă, la sate şi în oraşe, pentru a păstra tradiţia şi obiceiurile străvechi.

 

Cu aceste ocazii deosebite, copiii, dar şi părinţii, trebuie să manifeste atenţie maximă la deplasarea pe drumurile publice şi să se asigure că evenimente nedorite nu le vor strica magia sărbătorilor.

 

Pentru prevenirea unor evenimente rutiere cu implicarea celor mici, Poliţia Română vă recomandă:

 

ATENŢIE COPII!

 

Traversaţi strada numai pe marcajul pietonal (“ZEBRA“), prin dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, pentru pietoni;

 

Înainte de a traversa prin aceste locuri, asiguraţi-vă atent din ambele părţi şi convingeţi-vă că în acel moment nu se apropie niciun autovehicul;

 

Traversarea nu se face în fugă, ci în pas vioi şi perpendicular pe axul drumului;

 

Pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circulă numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine;

 

După coborârea din mijloacele de transport public, nu traversaţi strada prin faţa ori prin spatele acestora; traversarea se face numai după plecarea lor din staţie, dar şi atunci, numai prin locurile rezervate trecerii.

 

 

ATENŢIE PĂRINŢI!

 

Nu lăsaţi copiii mici nesupravegheaţi în zona arterelor rutiere sau mijloacelor de transport în comun;

 

Cele mai sigure locuri de deplasare şi joacă sunt cele pe unde nu circulă maşini, respectiv terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a şcolii şi a grădiniţei;

 

În toate împrejurările, stimaţi părinţi, respectaţi regulile de circulaţie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici ! 

 

Asiguraţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceştia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi, din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori climatici, ori de altă natură.

 

Comunicaţi cu copii dumneavoastră, pentru ca aceştia să înţeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, sau în care s-ar putea rătăci (păduri, desişuri, margini de localităţi).

 

Sfătuiţi-i pe copii să colide în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le pună integritatea fizică sau viaţa, în primejdie. 

 

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ UREAZĂ SĂRBĂTORI FERICITE ŞI ÎN SIGURANŢĂ!


Sursă: IGPR

Link to comment
  • 3 months later...

ALEGE VIAŢA ! RECOMANDĂRI ALE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANŢĂ

 

Aproape 1.800 de poliţişti de la rutieră vor acţiona, la nivel naţional, în perioada Sfintelor Sărbători de Paşti, pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi asigurarea fluenţei traficului. Poliţia Română le recomandă participanţilor la trafic să conducă prudent şi să respecte regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri. 

 

În perioada 10-12 aprilie a.c., cu ocazia Paştelui Ortodox, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în trafic pentru asigurarea fluenţei traficului, combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.

 

Astfel, în această perioadă, 1.783 de poliţişti de la rutieră vor acţiona în medie, zilnic, pe tronsoanele de drumuri naţionale şi europene. Aceştia vor fi sprijiniţi de poliţiştii de la ordine publică pentru fluidizarea traficului rutier.

 

În această perioadă, pe drumurile care fac legătura cu punctele de trecere a frontierei se vor desfăşura acţiuni comune în colaborare cu poliţiile rutiere din Ungaria şi Bulgaria.

 

Poliţiştii vor folosi echipamente de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor pentru a depista în trafic  conducătorii de autovehicule care nu respectă regimul legal de viteză.

 

Pentru evitarea aglomeraţiei, polițiștii vă recomandă să folosiți rute alternative:

  • pentru Drumul Național 1:   Drumul Național 1A Bucureşti – Buftea - Ploieşti – Braşov sau Drumul Național 71 Bucureşti – Târgovişte – Pucioasa – Sinaia – Braşov;
  • pentru Drumul Național 7 Bucureşti – Găieşti – Piteşti: Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti;
  • pentru Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa:   Drumul Național 2 – Drumul Național 2A Bucureşti – Urziceni – Slobozia – Constanţa.

Conducătorii auto vor fi informaţi permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC – Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Poliţia Română atrage atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

 

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

 

ÎNAINTE DE A PLECA LA DRUM:

 

Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalaţiilor de iluminare-semnalizare!

Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor!

 

Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale.

Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă!

 

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!

 

Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

 

CENTURA DE SIGURANŢĂ POATE SALVA VIAŢA!

 

Centura de siguranţă constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere.

 

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!

 

CONDUCEREA UNUI AUTOVEHICUL ŞI ALCOOLUL SUNT INCOMPATIBILE!

 

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

 

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 3 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.