Jump to content
POLITISTI.ro

Comisarul sef Georgel Enescu - noul sef al DGIPI Dolj


Rookie

Recommended Posts

Un articol din cotidianul editie.ro:

Adriana POENARU, 13 august 2010,

Comisarul-şef Georgel Enescu a fost numit joi, 12 august 2010, la conducerea Directiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) Dolj, după ce ocupase aceeaşi funcţie în cadrul DGIPI Olt. Cu toate că pentru conducerea DGIPI din judeţul Olt erau vehiculate iniţial numele unor ofiţeri din cadrul structurii locale a acestei Direcţii, mare a fost mirarea când fostul şef al IPJ Dolj comisarul-şef Georgel Enescu a fost cel care a ocupat funcţia. Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) este o structură specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, constituită pentru a da, potrivit spuselor ministrului Vasile Blaga, “informaţii necesare pentru prinderea hoţilor, reţelelor de crimă organizată şi pentru protecţia internă a ofiţerilor”.

Numirea lui Georgel Enescu la conducerea DGIPI Dolj este surprinzătoare, pentru că Domnia sa nu este un nume nou în Craiova, fiind, pînă în februarie 2008, chiar şeful IPJ Dolj! Timp de doi ani şi jumătate, cât a fost şeful acestei instituţii, Bănia ajunsese să fie cunoscută drept Vestul sălbatic al ţării, din cauza scandalurilor şi conflictelor stradale, în care se foloseau arme de foc, şi a reglărilor de conturi între diversele clanuri din lumea interlopă. Chiar Georgel Enescu era cunoscut în Craiova ca un apropiat al cuplului Gigi Neţoiu - Doru Măgaru, cei doi generând un scandal de proporţii când au fost surprinşi de ziarişti la masa preşedintelui Băsescu.

Misiunea lui Georgel Enescu la Craiova va fi foarte dificilă, căci, încă de pe vremea când era şeful IPJ Dolj, acesta intrase într-un conflict deschis cu Pro Lex, sindicatul poliţiştilor craioveni, care l-au reclamat de mai multe ori la conducerea ministerului, tocmai pentru legăturile dubioase cu lumea interlopă.

Pro Lex a depus chiar o plângere împotriva lui Georgel Enescu, în care se preciza faptul că fusese avansat în gradul de comisar doar cu o zi înainte de susţinerea examenului pentru ocuparea postului de inspector -şef al IPJ Dolj, iar la câteva luni după aceea, a mai urcat o treaptă, primind titulatura de comisar-şef.

Nici soţia acestuia, Despina Enescu, avocat în baroul Dolj, nu era considerată fără nicio pată. Conform spuselor liderului Pro Lex, aceasta obişnuia să-i reprezinte în instanţe pe cei care îi anchetau foştii subalterni ai soţului şi acorda asistenţă juridică în instanţă persoanelor trimise în judecată de către poliţiştii din Dolj, inclusiv cele cercetate pentru trafic de droguri.

Mandatul de şef al IPJ Dolj al lui Georgel Enescu s-a încheiat după răfuiala dintre bandele mafiote din faţa Curţii de Apel din Craiova. La doar o zi după acest scandal, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a cerut schimbarea sa din funcţie, motivând că IPJ Dolj şi Poliţia Municipiului Craiova poartă întreaga responsabilitate pentru răfuielile stradale ale bandelor mafiote din Bănie. Cererea de schimbare din funcţie a venit la doar câteva ore după ce însuşi pesedistul Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, solicitase acelaşi lucru într-o conferinţă de presă.

În aceste condiţii, noul şef al DGIPI Dolj îşi începe mandatul sub auspicii nu tocmai favorabile, căci, din surse interne, am aflat că revenirea sa în Dolj nu este privită cu ochi buni de ofiţerii de Poliţie din Craiova.

Link to comment
  • Member

ii zic eu ceva de duca, nu-i prevad un viitor prea mare acolo, oricum e pus politic, materie cenusie,,,are....mare nevoiener.gif

Link to comment

Un alt articol din acelasi cotidian, editie.ro, in care se face vorbire si de acest forum, citez:

Pro Lex sesizează ministerul în cazul comisarului Enescu

Liderul sindicatului, Lincu Vasile, s-a arãtat consternat de numirea fostului șef al IPJ Dolj în fruntea DGIPI Dolj,.

17 august 2010,

Numirea lui Georgel Enescu în funcţia de şef al DGIPI Dolj a generat o reacţie în lanţ în rândul poliţiştilor, mai ales după articolul publicat în ziarul nostru de sâmbătă, care a fost preluat integral pe site-ul www.politisti.ro, administrat de Comunitatea Poliţiştilor din România.

Mâine ne rãspunde Blaga

Şi sindicatul poliţiştilor români, PRO LEX, membru al Consiliului European al Sindicatelor din Poliţie, şi-a exprimat consternarea faţă de revenirea lui Georgel Enescu într-o funcţie de conducere, mai ales într-o instituţie cum este DGIPI. Preşedintele PRO LEX, Lincu Vasile, ne-a declarat că va sesiza conducerea Ministerului de Interne, considerând că numirea lui Georgel Enescu este o eroare care trebuie să fie urgent îndreptată.

În ziarul nostru de mâine vom publica şi punctul de vedere al ministrului de Interne, formulat de consilierul său de imagine, Mihai Şonflean.

Pentru o mai bună înţelegere a acestor reacţii, vă prezentăm azi un articol publicat în revista PRO LEX, nr. 18, unde sunt trecute în revistă unele abuzuri săvârşite de Georgel Enescu pe vremea când era şef al IPJ Dolj.

De când s-a văzut şef, Georgel Enescu dirijează cum vrea...

Este greu în ziua de azi să fii şef şi să iei decizii cu respectarea legii! Cel mai bine poate să confirme şeful Poliţiei doljene, ale cărui fapte “certate” cu legea au fost făcute publice în numărul anterior al revistei. O parte doar, pentru că am promis completări în serial până la stoparea abuzurilor, şi aşa vom face.

Pentru a înţelege mai bine firul evenimentelor, totul s-a declanşat din momentul în care, în calitatea sa de lider de sindicat, dl. Măceşanu Elvis Daniel a sesizat conducerea sindicatului cu privire la unele abuzuri săvârşite de către inspectorul şef al I.P.J. Dolj, cms. şef Enescu Georgel.

Avertizor din rândul Pro Lex

Sesizarea formulată către M.I.R.A., prin intermediul organizaţiei sindicale, îi oferea liderului nostru statutul de avertizor şi, totodată, beneficiar al prevederilor Legii nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii.

Cu toate acestea, dl. Enescu acţionează la modul “şefu-i şef şi îsi permite orice” şi, fără să stea prea mult pe gînduri, l-a mutat pe liderul Măceşanu la un alt serviciu. Uite aşa, ca avertisment, să nu-i mai ardă, altădată, de avertizări! “Pro Lex”, prin avocat prof. dr. Iancu Tănăsescu, a suspendat în instanţă decizia de mutare, anulând efectul acesteia.

De ce este acuzat Enescu?

În condiţiile date, nici noi nu am mai aşteptat şi alte “porniri” de şef şi am făcut investigaţii, să aflăm cu cine avem de-a face. Nu mică ne-a fost mirarea când am aflat de abuzurile şi ilegalităţile săvârşite sau la care a fost complice inspectorul-şef al I.P.J. Dolj, cms. şef Enescu Georgel. Vă prezentăm succint o parte a acestora:

- A refuzat punerea în executare a Sentinţei civile nr. 1040/23.03.2007, pronunţată de Tribunalul Dolj, având ca obiect restituirea primelor de concediu, conturile I.P.J. Dolj fiind blocate de către executorul judecătoresc. Onorariul plătit executorului este de aproximativ 15.000 RON, sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului statului;

- Anumite cadre medicale salarizate de către I.P.J. Dolj desfăşoară activităţi remunerate la alte instituţii sau societăţi comerciale (ex. cms. dr. P. B., asistent P. M., iar dr. S. C. L. a fost pontată fără să fie la program timp de trei ani, deşi avea două norme de bază, la Spitalul nr. 4 Craiova şi la UMF Craiova, fiind şi consilier municipal);

- Sediul D.P.I.R. Dolj a fost renovat prin împrumutul bancar pentru nevoi personale contractat de câte un luptător D.P.I.R., iar pentru acoperirea creditului au contribuit toţi angajaţii;

- Cobzaru Alin a fost suspectat de accidentarea unei persoane şi a fost determinat să-şi dea demisia din Poliţie, deşi instanţa a constatat că suspiciunea nu a fost întemeiată, fiind declarat nevinovat;

- Soţia domnului Enescu este avocat la Baroul Dolj şi acordă asistenţă juridică în instanţă persoanelor trimise în judecată de către poliţiştii din Dolj, inclusiv celor cercetate pentru trafic de droguri;

- Cobzaru Emilian a fost determinat să înstrăineze partea sa de bunuri ce îi revenea în urma partajului cu fosta sa soţie, asistată juridic de către avocat Enescu Despina, în timp ce soţul acesteia, Georgel Enescu, i-a cerut în repetate rânduri să-şi dea demisia.

Cine îl protejeazã în IGPR?

Precizăm că vom face tot ce ne stă în putinţă ca dl. Georgel Enescu să răspundă pentru faptele sale, indiferent de numele persoanei care îl protejează de la I.G.P.R. (amintim în acest sens că a fost avansat la excepţional la gradul de comisar de poliţie cu o zi înainte de a fi numit inspector-şef la I.P.J. Dolj, iar, în anul următor, a mai fost avansat la excepţional în gradul de comisar-şef).

O altă serie de fapte susceptibile de a fi infracţiuni săvârşite de către inspectorul-şef de la Dolj le vom prezenta în numerele viitoare. De asemenea, vă vom ţine la curent cu soluţia pronunţată în dosarul penal în care este cercetat, precum şi cu privire la rezultatul controlului ce va fi efectuat de către Corpul de Control al M.I.R.A.

Pro Lex

(intertitlurile aparţin redacţiei)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.