Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţia Română la datorie, pentru sărbători în siguranţă


NewsBot

Recommended Posts

Sărbători de Paşti în siguranţă

În perioada Sfintelor Sărbători ale Paştelui Ortodox, poliţiştii vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Peste 11.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor curente necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zonele lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestor sărbători, astfel: 7.868 de ordine publică, 1.253 poliţişti rutieri, 615 de la transporturi, 984 de investigaţii criminale, 416 de investigare a fraudelor şi 91 de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Vor acţiona peste 4.200 de patrule, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

Efectivele de poliţie rutieră vor acţiona pe 315 tronsoane de drumuri naţionale şi vor utiliza, în medie, zilnic, 668 de mijloace auto cu 396 aparate radar.

Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea, în medie, a 325 trenuri de călători (cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral), precum şi a 317 staţii şi triaje de cale ferată.

Totodată, 78 de trenuri de marfă vor fi însoţite, pe durata deplasării, de către poliţişti. De asemenea, efectivele de poliţie transporturi vor patrula în 16 aerogări (internaţionale şi naţionale), precum şi în 29 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

Pentru îndeplinirea sarcinilor ce revin Poliţiei Române, în perioada menţionată vor fi dispuse măsuri suplimentare la care vor fi angrenaţi 2.696 de poliţişti, dintre care 1.513 de ordine publică, 534 rutieri, 421 de investigaţii criminale, 228 din altele formaţiuni, care vor asigura un climat de ordine şi siguranţă publică în 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti, pentru 256 de manifestări publice de amploare (cu participarea a peste 1.000 de persoane).

În perioada Sfintelor Sărbători ale Paştelui vor avea loc manifestări religioase şi culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi cu un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement, care impun adaptarea corespunzătoare a activităţilor desfăşurate de structurile Poliţiei Române.

Astfel, dispozitivele de ordine şi siguranţă publică organizate de Poliţia Română în această perioadă sunt constituite în proximitatea a peste 14.500 de lăcaşuri de cult ortodoxe şi a peste 1.000 catolice (dintre care peste 600 sunt mânăstiri şi aproximativ 60, catedrale şi mari catedrale).

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • NewsBot

    33

Acţiuni rutiere desfăşurate pe întreg teritoriul ţării pentru asigurarea unui trafic fluent şi sigur

În perioada sărbătorilor pascale, analizându-se riscurile datorate creşterii valorilor de trafic, efectivele de poliţişti rutieri au fost suplimentate în vederea asigurării fluenţei în trafic şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie.

În perioada sărbătorilor pascale (13-15 aprilie) poliţiştii formaţiunilor de poliţie rutieră au înregistrat 92 de accidente grave, care s-au soldat cu 18 persoane decedate şi 88 răniţi grav. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, au fost înregistrate scăderi ale tuturor indicatorilor, respectiv cu 34 mai puţine accidente grave, cu 13 mai puţine persoane decedate şi cu 36 mai puţini răniţi grav.

Cele mai grave accidente de circulaţie s-au produs pe raza judeţelor Alba, Arad, Călăraşi, Ialomiţa şi Iaşi, pe fondul vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum, respectiv pe fondul neatenţiei în conducere şi a depăşirilor neregulamentare.

Poliţiştii au acordat o atenţie sporită drumurilor naţionale, care converg către punctele de trecere a frontierei de stat cu Bulgaria şi Ungaria, unde au fost organizate acţiuni comune cu poliţiştii rutieri din statele vecine.

De asemenea, pentru evitarea ambuteiajelor în zona montană, s-a luat temporar măsura devierii circulaţiei rutiere de pe D.N. 1, pe D.N. 1A (Braşov-Săcele-Cheia-Ploieşti).

Traficul rutier a fost supravegheat pe cele mai aglomerate tronsoane de drum şi cu ajutorul elicopterelor din dotarea M.A.I.

Pe toate sectoarele de drum, Poliţia Rutieră a constituit dispozitive prin concentrarea a peste 2300 poliţişti, care au folosit la maxim aparatura de monitorizare a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor, astfel încât traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 8 months later...

Poliţia Română la datorie, pentru sărbători în siguranţă

Pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie petrecută în linişte, în această perioadă, 11.280 de poliţişti sunt, zilnic, la datorie. Măsurile luate de poliţişti pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice şi siguranţei rutiere au făcut ca toţi românii să se bucure în linişte de celebrarea Naşterii Domnului.

Ca urmare a acestor măsuri, conform statisticilor Poliţiei, anul 2012 poate fi considerat cel mai „liniştit” în privinţa evenimentelor grave săvârşite în această perioadă.

În perioada premergătoare şi în prima zi de Crăciun, infracţiunile săvârşite cu violenţă, precum şi accidentele rutiere grave au fost cu mult reduse datorită prezenţei poliţiştilor.

Astfel, numărul infracţiunilor de omor au scăzut de la 9 astfel de fapte în 2011 la 1 în 2012, infracţiunile de loviri sau alte violenţe au scăzut de la 5 în 2011 la 3 în 2012, iar a infracţiunilor de tâlhărie, de la 36 în 2011 la 22 în 2012.

Sărbătorirea tradiţiilor creştine în siguranţă s-a datorat însă şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte.

Din punct de vedere al siguranţei rutiere, în această perioadă s-au înregistrat 43 de accidente rutiere grave, cu 38 mai puţine ca anul trecut, soldate cu 48 de răniţi grav, cu 28 mai puţine ca în 2011 şi 5 persoane decedate, cu 17 mai puţine ca în perioada similară a anului trecut.

Poliţiştii vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor şi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

În caz de nevoie, nu ezitaţi să apelaţi numărul de urgenţă 112.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Trafic rutier mai sigur de sărbători

Poliţiştii rutieri au fost în stradă, cu prilejul Sărbătoririi Anului Nou, pentru a asigura fluenţa traficului rutier şi a preveni evenimentele rutiere grave. Astfel, a scăzut numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere.

În această perioadă, respectiv 30.12-1.01 2012/2013, comparativ cu perioada similară 2011/2012, s-au înregistrat 43 de accidente rutiere grave, cu 19 mai puţine, soldate cu 38 de răniţi grav, cu 13 mai puţini ca în 2011/2012 şi 13 persoane decedate, cu 5 mai puţine ca în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, poliţiştii rutieri au acţionat în filtrele rutiere instituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece. Astfel, în această perioadă au fost aplicate 481 de sancţiuni contravenţionale, toate conducătorilor auto, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv 240 în 30.12.2012, 85 de sancţiuni contravenţionale în 31.12, ultima zi din 2012 şi 156 de sancţiuni contravenţionale, în 1.01, prima zi din 2013.

Poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, continuă activităţile preventive pentru combaterea evenimentelor rutiere grave.

POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Nu consumaţi alcool!

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 months later...

Sărbătoarea Paştelui Catolic, în siguranţă

În perioada Sfintelor Sărbători ale Paştelui Catolic, poliţiştii vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

În zilele de 30 şi 31 martie 2013, în perioada Sfintelor Sărbători ale Paştelui Catolic, peste 5.200 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.

Astfel, 3.604 de poliţişti de la ordine publică, 1.063 de poliţişti rutieri şi 610 din alte structuri vor fi la datorie, în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zonele lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestor sărbători

Poliţia Română vă recomandă!

Apropierea sărbătoririi Paştelui Catolic constituie un prilej de bucurii şi emoţii. Cu această ocazie, cetăţenii îşi programează atât cumpărături, cât şi deplasări de la domiciliu, în minivacanţe sau vizite la prieteni ori rude.

Pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniştită şi fericită, Poliţia Română vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie.

La cumpărături:

Manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă!

Nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi!

Când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături!

Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor!

Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!

Când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi tot teancul de bani ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora!

Obiectele tentante (telefoane mobile, lap-top-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi!

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:

Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa! Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile!

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie!

Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

În noaptea de Înviere:

Evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoanele gălăgioase!

Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool!

Evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră!

Alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice!

Deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane;

nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute.

Dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane, care, vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu daţi curs unor astfel de solicitări.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

I.G.P.R. - Centrul de Informare si Relatii Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Poliţiştii asigură ordinea şi siguranţa publică, în perioada sărbătorilor pascale

 

11.000 de poliţişti asigură ordinea şi liniştea publică pe perioada Sfintelor Paşti. Aproape 3.000 de poliţişti vor fi în stradă, în Noaptea de Înviere, în preajma lăcaşelor de cult în care se vor desfăşura manifestări religioase de amploare.

 

În această perioadă, 11.000 de poliţişti se află în stardă pentru ca cetăţenii să sărbătorească în linişte Sfintele Paşti.

 

Astfel, peste 4.400 de patrule de siguranţă publică, dintre care 1.296 pedestre şi 3.108 auto, acţionează zilnic, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

 

Efectivele de poliţie rutieră acţionează pe 394 tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi, utilizând în medie, zilnic, 700 de mijloace auto, dintre care 300 dotate cu aparate radar.

 

De asemenea, structurile de poliţie transporturi asigură patrularea, pe 305 trenuri de călători (cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral), precum şi în 297 staţii şi triaje de cale ferată. Totodată, efectivele de poliţie transporturi vor patrula în 14 aerogări (internaţionale şi naţionale), precum şi în 27 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

 

În Noaptea de Înviere, sunt preconizate a se desfăşura manifestări religioase de amploare pe raza a 36 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, în 403 de locuri, la care se estimează participarea a aproximativ 500.000 de persoane. Măsurile de ordine şi siguranţă publică vor fi asigurate, în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite, de către 2.970 poliţişti (1.650 de ordine publică, 582 rutieri, 466 de investigaţii criminale şi 272 din cadrul altor structuri de poliţie).

 

Menţionăm că dispozitivele de ordine şi siguranţă publică organizate de Poliţia Română în această perioadă sunt constituite în proximitatea a peste 14.500 de lăcaşuri de cult ortodoxe. Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

 

Recomandări pentru a vă feri de neplăceri în Noaptea de Înviere:

 

  • evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate;
  • alegeţi drumurile intens circulate, iluminate corespunzător şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii, străzile lăturalnice şi zonele rău famate;
  • deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi provocărilor altor persoane;

 

În speranţa că veţi avea o vacanţă lipsită de evenimente neplăcute, vă urăm să vă bucuraţi pe deplin de această perioadă şi să aveţi un Paşte fericit!

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Poliţia Română la datorie

 

Peste 9.400 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti, în ultimele 24 de ore, urmare a constatării a diferitelor abateri de la normele legale. De asemenea, au fost reţinute peste 360 de permise de conducere şi retrase peste 90 de certificate de înmatriculare.

Poliţiştii au aplicat, în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, 9.403 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.879.693 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 34.493 de lei.

Au fost constatate 1.605 abateri de la normele privind ordinea şi liniştea publică, prevăzute de Legea 61/1991. De asemenea, au fost constatate 214 abateri de la normele privind activităţile de comerţ, prevăzute de Legea 12/1991 şi 34 de la normele privind paza bunurilor şi persoanelor, prevăzute de Legea 333/2003.

Poliţiştii au constatat şi sancţionat 6.709 abateri de la normele rutiere, prevăzute de O.U.G. 195/2002. Au fost sancţionaţi 112 conducători auto care au condus sub influenţa alcoolului şi 3.082 de conducători auto care au depăşit viteza legală.

De asemenea, au fost reţinute 363 de permise de conducere şi retrase 91 de cetificate de înmatriculare.

11.000 de poliţişti se află în stradă pe perioada minivacanţei, pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică. Poliţiştii vor fi în continuare la datorie, astfel încât Sfintele Paşti să fie sărbătorite în linişte.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Rusalii în siguranţă

 

În perioada Rusaliilor, peste 10.000 de poliţişti vor acţiona, zilnic, la nivel naţional, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică. Sunt aşteptate aproximativ 273.000 de persoane ce vor participa la manifestări religioase, cultural-artistice şi sportive, în 150 de locuri special desemnate în acest scop.

 

În perioada 22 – 24 iunie a.c., cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor, peste 10.000 de poliţişti de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigaţii criminale, combaterea criminalităţii organizate şi investigarea fraudelor vor acţiona, zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor obişnuite, necesare asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestei sărbători.

 

Astfel, în această perioadă, vor fi constituite 3.698 de patrule de ordine şi siguranţă publică, dintre care 1.178 pedestre şi 2.520 auto ce vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

 

Totodată, poliţiştii rutieri vor acţiona pe 390 de tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi şi vor utiliza 447 de autospeciale dotate cu aparate radar.

 

De asemenea, poliţiştii structurilor de poliţie transporturi vor efectua serviciul de patrulare, în medie, pe 303 trenuri de călători (cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral), precum şi în 270 de staţii şi triaje de cale ferată şi vor însoţi, pe durata deplasării, 17 trenuri de marfă. Totodată, poliţiştii acestor structuri vor patrula în 14 aerogări internaţionale şi naţionale şi în 30 de porturi situate la Marea Neagră şi pe Dunăre.

 

În această perioadă, sunt preconizate manifestări cultural-artistice şi sportive în 33 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. În acest sens, este estimată participarea a aproximativ 273.000 de persoane, în 150 de locuri desemnate special în acest scop.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Trafic rutier în siguranţă, de Rusalii

 

Peste 2.000 de poliţişti rutieri vor acţiona la nivel naţional, în această perioadă, cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor, pentru a asigura un trafic rutier sigur. / Pentru prevenirea şi combaterea vitezei, poliţiştii vor folosi aproximativ 450 de aparate radar. / Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să adopte o manieră de condus preventivă, să respecte regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.

În perioada 22 – 24 iunie a.c., cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor, pentru prevenirea accidentelor rutiere, poliţiştii se vor afla pe drumurile naţionale, autostrăzi, acordându-se atenţie sporită şi ieşirilor din municipiul Bucureşti.

Astfel, poliţiştii rutieri vor acţiona pe 390 de tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi şi vor utiliza în medie, zilnic, 669 de mijloace auto, dintre care 447 dotate cu aparate radar.

Totodată, poliţiştii vor acorda o atenţie deosebită prevenirii accidentelor produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii rutieri vor fi sprijiniţi în activităţile ce le vor întreprinde de un elicopter aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I.. Pentru supravegherea traficului rutier, întrucât în acestă după-amiază se aşteptă valori crescute de trafic, vor fi survolate ieşirile din Capitală, DN1 şi Autostrada A2.

Pentru o călătorie cu autovehicului, în siguranţă, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor de autovehicule:

În caz de trafic aglomerat:
Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, şi efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho - motorii necesare conducerii în siguranţă.

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Pe timp de vreme caniculară:
Planificaţi pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 –18.00 şi nu consumaţi sub nicio formă băuturi alcoolice.
Posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui.

În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Adaptaţi viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!

DRUM BUN!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice 

Link to comment
  • 6 months later...

Poliția Română la datorie de sărbătoarea Crăciunului

 

Poliţia Română va fi la datorie, în slujba comunităţii, şi în această perioadă, pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, astfel încât toţi cetăţenii să îşi petreacă sărbătorile în linişte.

În acest sens, șeful Poliției Române a dispus ca, în perioada 25 - 29 decembrie a.c., 11.019 poliţişti să acţioneze, suplimentar faţă de cei peste 10.000 de polițiști care se află în dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a intervini atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Din totalul poliţiştilor, 7.634 sunt poliţişti de ordine publică, 1.786 poliţişti de la rutieră şi 1.599 de la celelalte structuri, respectiv: poliţia transporturi, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase. De asemenea, 335 de poliţişti se vor afla în rezervă, fiind pregătiţi să intervină dacă situaţia impune.

De precizat că, în perioada sărbătorilor de iarnă 2013-2014, sunt preconizate a se desfăşura 197 de manifestări publice de amploare (concerte, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă, focuri de artificii), pe raza a 39 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, organizate în principal de primării, în pieţele mari centrale ale localităţilor.

IGPR - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Poliţiştii rutieri în stradă, pentru un trafic rutier în siguranţă

 

Poliţiştii rutieri vor fi la datorie, în slujba comunităţii, pentru ca traficul rutier şi pietonal să se desfăşoare în condiţii de normalitate, iar cetăţenii să îşi petreacă sărbătorile în linişte.

 

Întrucât se anticipează valori ridicate de trafic, mai ales pe sectoarele de drum care leagă Capitala de staţiunile din zona montană, în perioada 25 - 29 decembrie a.c., Poliţia Rutieră va acţiona cu 1.786 de poliţişti şi autospeciale dotate cu aparatura de înregistrare video din dotare, obiectivele prioritare fiind asigurarea fluenţei traficului rutier, prevenirea evenimentelor rutiere şi combaterea încălcării regimului legal de viteză.

 

Având în vedere condiţiile meteo, (ceaţă densă cu vizibilitate pe alocuri sub 50 de metri, porţiuni acoperite cu mâzgă şi polei), pe majoritatea tronsoanelor de drum din ţară, înainte de a pleca, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.

 

În această perioadă poliţiştii rutieri continuă acţiunile în filtre constituite pentru verificarea în trafic autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

 

De asemenea, se va avea în vedere combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice şi/sau substanţelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora.

 

RECOMANDĂRI:

 

Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

 

Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

 

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

 

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

 

Trebuie să se evite acţionarea bruscă a frânei şi a mecanismelor de direcţie, în condiţiile unui carosabil alunecos, deoarece se poate derapa foarte uşor . Este indicat să se folosească cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei, conducătorii auto nu trebuie să vireze şi să frâneze în acelaşi timp.

 

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

 

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

 

În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute şi ceaţă densă, conducătorii auto trebuie să fie mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură corespunzător la traversare.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

La datorie, pentru sărbători în siguranță

 

Poliția Română a fost la datorie în minivacanța de Crăciun, pentru menținerea ordinii și liniștii publice.

 

Peste 21.000 de poliţiştii au fost la datorie, în perioada 25-29 decembrie a.c.,pentru ca toată lumea să petreacă în liniște, acționând cu fermitate ori de câte ori situația a impus-o.

 

În această perioadă, polițiștii au constatat 1.737 de infracţiuni, dintre care 767 de natură judiciară, 529 la regimul circulaţiei rutiere, 47 de natură economico-financiară, 21 la regimul silvic, 220 conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 153 alte genuri.

Din totalul infracţiunilor, 861 au fost constatate în flagrant delict.

 

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 25.541 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.312.274 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 212.469 de lei.

 

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 5.252 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 354 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 44 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 83 la Legea nr. 171/2010, Codul Silvic, 11 la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, restul vizând alte abateri.

 

Poliţiştii vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

 

În caz de nevoie, nu ezitaţi să apelaţi numărul de urgenţă 112.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment

Poliția Română, în serviciul cetățenilor în noul an

 

Peste 21.000 de poliţişti au fost la datorie, în primele zile ale anului, acționând cu fermitate ori de câte ori situația a impus-o. Aproape 600 de infracțiuni au fost constatate și peste 7.300 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiști.

În 1 și 2 ianuarie 2014, polițiștii au continuat acțiunile de menținere a ordinii și liniștii publice.

Poliţiştii au asigurat ordinea şi liniştea publică la cele aproximativ 200 de manifestări publice de amploare (concerte, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă, focuri de artificii), pe raza a 39 de judeţe şi a municipiului Bucureşti.

De asemenea, polițiștii de la rutieră, sprijiniți de polițiști de la ordine publică, au acţionat pe întreaga reţea de drumuri, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere grave.

Şeful Poliţiei Române le mulţumeşte poliţiştilor care au fost alături de cetăţeni pentru ca trecerea în noul an să se facă în siguranţă.

În cadrul acțiunilor desfășurate în primele zile ale noului an, polițiștii au constatat 569 de infracţiuni, dintre care 278 au fost surprinse în flagrant delict.

Din totalul infracţiunilor, 282 au fost de natură judiciară, 139 la regimul circulaţiei rutiere, 19 de natură economico-financiară, 10 la regimul silvic și 68 prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 7.318 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.930.252 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 29.142 de lei.

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 1.932 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 69 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 15 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 26 la Codul Silvic și 6 la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 4.980, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Poliţia Română continuă activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor, polițiștii intervenind de fiecare dată cu promptitudine când vor fi sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Măsuri suplimentare ale Poliţiei Române, pentru sărbători în siguranţă

Peste 11.500 de poliţişti vor asigura ordinea şi liniștea publică, cu ocazia sărbătoririi Botezului Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul, precum și a Crăciunului pe rit vechi.

În perioada 6 – 7 ianuarie a.c., cu ocazia sărbătoririi Botezului Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul, la nivel național, sunt preconizate a se desfăşura 182 de manifestări religioase, la care vor participa aproximativ 150.000 de persoane.

De asemenea, în perioada 6 – 8 ianuarie, credincioşii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul.

Întrucât la aceste manifestări religioase va participa un număr mare de persoane, poliţiştii vor asigura ordinea şi liniştea publică, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite. De asemenea, măsurile dispuse în această perioadă au în vedere şi fluidizarea traficului rutier în zona lăcăşurilor de cult.

Vor fi la datorie 11.591 de poliţişti (7.819 de ordine publică, 1.780 de la rutieră, 1.992 din cadrul altor structuri şi 344 rezerve de intervenţie).

Totodată, în perioada 12–14 ianuarie a.c., cu ocazia sărbătoririi Anului Nou pe stil vechi, măsurile de siguranță publică vor fi asigurate, zilnic, de 10.470 de poliţişti (6.965 de ordine publică, 1.653 de la rutieră, 1.852 de la alte structuri şi 312 rezerve de intervenţie).

* * *

Polițiștii vor acorda o atenție deosebită stațiunilor turistice, a locurilor de agrement frecventate de turiști și a lăcașurilor de cult unde se vor celebra sărbătorile religioase pe stil vechi, pentru sporirea siguranței și protecției turiștilor/credincioșilor.

Poliţia Română sfătuieşte cetăţenii care intenţionează să participe la manifestările religioase din această perioadă să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale şi să evite conflictele de orice natură.

Sărbătoarea creştină a Botezului Domnului este un bun prilej de pelerinaj la biserică a fiecărui credincios. Pentru alţii însă, mulţimea de credincioşi adunaţi pentru reculegere nu reprezintă altceva decât o sursă de îmbogăţire rapidă, fără riscuri prea mari. Aceste furturi pot fi prevenite luând un minim de măsuri preventive.

Astfel, recomandăm cetăţenilor să nu aibă asupra lor sume mari de bani, iar, pe cât posibil, portofelul să-l păstreze în buzunarul interior de la piept al hainei. Doamnelor le recomandăm să fie atente la genţi/poşete, iar celor care se deplasează cu autoturismul până în apropierea lăcaşului de cult le recomandăm să nu lase la vedere bunuri de valoare.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor rutieri şi să parcheze doar în locurile special amenajate.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment

Poliţia Română, la datorie pentru siguranţa cetăţenilor

 

Poliţia Română a întreprins măsuri speciale cu ocazia minivacanţelor de Crăciun şi Anul Nou. Aproape 1.750 de infracţiuni au fost constatate şi peste 36.500 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti, în urma acţiunilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Anului Nou. 

Cu ocazia sărbătoririi trecerii în Noul An, Poliţia Română a continuat activităţile pentru prevenirea oricăror evenimente ce puteau afecta liniştea cetăţenilor.

Peste 21.000 de poliţişti au fost la datorie, în primele zile ale anului, acţionând cu fermitate ori de câte ori situaţia a impus-o. 

De asemenea, poliţiştii au asigurat ordinea şi liniştea publică la manifestările publice de amploare (concerte, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă, focuri de artificii), desfăşurate pe raza a 39 de judeţe şi a municipiului Bucureşti.

Poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de poliţişti de la ordine publică, au acţionat pe întreaga reţea de drumuri, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere grave.

Urmare a prezenţei active în stradă şi a intervenţiei prompte la comiterea unor fapte antisociale, au fost constatate, la nivel naţional, în perioada 31 decembrie 2013 - 5 ianuarie a.c., 1.743 de infracţiuni, dintre care 986 au fost surprinse în flagrant delict.

Din totalul infracţiunilor, 782 au fost de natură judiciară, 56 de natură economico-financiară, 42 la regimul silvic şi 240 prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 36.574 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.465.540 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 254.013 de lei.

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 6.087 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 269 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 49 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 157 la Codul Silvic şi 62 la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale, 29.052, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Măsurile speciale întreprinse de Poliţia Română în această perioadă au ţinut cont de particularitatea sărbătorilor creştine, perioada mare de repaos şi afluxul de cetăţeni români cu reşedinţa în străinătate care şi-au petrecut sărbătorile în ţară, precum şi a celor care au ales să îşi petreacă sărbătorile în afara ţării.

Menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, respectiv asigurarea continuităţii serviciului 24/24 de ore, în toate localităţile din ţară, a presupus un efort deosebit din partea poliţiştilor, prin suplimentarea numărului celor care au acţionat în stradă, fiind redus timpul liber al acestora. Peste 21.000 de poliţişti s-au aflat la datorie, pentru ca cetăţenii să poată petrece în linişte atât sărbătoarea Crăciunului, cât şi Anul Nou.

Poliţiştii au intervenit prompt de fiecare dată când situaţia a impus-o, sancţionând cu fermitate încălcările normelor penale şi contravenţionale. 

Din punct de vedere al riscului rutier, a fost redus numărul accidentelor rutiere grave şi, cel mai important, numărul persoanelor decedate în urma producerii acestora.

De asemenea, în urma utilizării materialelor pirotehnice, nicio persoană nu a decedat.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 months later...

În serviciul comunităţii, de Sfintele Paşti

 

În perioada 19-21 aprile a.c., cu ocazia Paştelui Ortodox şi a celui Catolic, peste 11.000 de poliţişti vor acţiona zilnic pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Poliţia Română va fi la datorie cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti. Pe lângă activităţile de asigurare a unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, poliţiştii vor fi prezenţi şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona celor peste 18.400 de lăcaşurilor de cult, precum şi în locurile unde se desfăşoară manifestări publice circumscrise Sfintelor Sărbători de Paşti.

Din totalul poliţiştilor angrenaţi în misiuni în această perioadă, 7.273 sunt de la ordine publică, 1.578 de la poliţia rutieră, aproape 600 de la poliţia transporturi, 871 sunt poliţişti de investigaţii criminale, restul fiind de la alte structuri.

Şeful Poliţiei Române a dispus suplimentarea patrulelor de siguranţă publică. Astfel, peste 4.600 de patrule de siguranţă publică, dintre care 1.316 pedestre şi 3.360 auto, vor acţiona în această perioadă, zilnic, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Poliţiştii de la rutieră acţionează pe 340 de tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi utilizând în medie, zilnic, 726 de mijloace auto, dintre care 404 dotate cu aparate radar. Poliţia Rutieră va fi sprijinită de colegii de la ordine publică pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere.

Efectivele de poliţie transporturi asigură patrularea, în medie, pe 263 de trenuri de călători, cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral, precum şi în aproape 300 de staţii şi triaje de cale ferată. Totodată, 29 de trenuri de marfă vor fi însoţite, pe durata deplasării, de poliţişti, iar aceştia vor patrula în 12 aerogări internaţionale şi naţionale, precum şi în 28 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

În această perioadă, sunt preconizate a se desfăşura manifestări religioase şi cultural – artistice - sportive de amploare pe raza a 36 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, în 226 de locuri, la care vor participa aproximativ 320.000 de persoane.

Poliţia Română va fi la datorie, pentru sărbători liniştite!

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 3 weeks later...

Poliţia Română la datorie, pentru o călătorie în siguranţă, la întoarcerea din minivacanța de 1 mai

Poliţia Română a luat măsuri pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente grave. În cursul acestei zile, la întoarcerea din minivacanţă, 1.600 de poliţişti de la rutieră, împreună cu poliţişti de la ordine publică, folosind peste 400 de autospeciale cu aparatura de înregistrare video din dotare, sunt prezenţi în stradă. De asemenea, poliţiştii de la transporturi asigură patrularea trenurilor de călători care circulă pe Valea Prahovei şi dinspre Litoral, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată.

În ultima zi a minivacanţei de 1 Mai, Poliţia Română este în stradă, pentru siguranţa cetăţenilor. Poliţiştii monitorizează traficul rutier, în vederea prevenirii evenimentelor grave, combaterii încălcării regimului legal de viteză şi salvarea de vieţi.

Sunt monitorizate în special traseele de deplasare dinspre staţiunile turistice către Capitală şi celelalte aglomerări urbane, autostrăzile A1, A2 şi A3.

În acţiuni sunt angrenaţi şi poliţişti de la ordine publică, pentru a acorda sprijin colegilor de la rutieră.

De asemenea, Poliţia Română a luat măsuri pentru întoarcerea în siguranţă a turiştilor care şi-au petrecut minivacanţa în Bulgaria, echipajele de poliţie fiind prezente la Vama Veche şi pe DN 5, în judeţul Giurgiu, de la primele ore ale dimineţii.

Traficul rutier de pe DN 1 şi A2 (Autostrada Soarelui) va fi supravegheat din aer cu ajutorul unui elicopter al I.G.Av. - M.A.I..

În această perioadă, datorită prezenţei active în stradă, numărul accidentelor rutiere grave a fost redus, faţă de perioada similară a anului trecut cu 27,5%. Au fost cu 22,5% mai puţine persoane rănite grav, şi, cel mai important, a scăzut numărul de morţi, cu 64,7%.

Structurile de poliţie transporturi asigură patrularea trenurilor de călători, în special a celor care circulă pe Valea Prahovei şi dinspre Litoral, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată. De asemenea, efectivele de poliţie transporturi patrulează în 12 aerogări şi în 30 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre, până în prezent nefiind semnalate incidente.

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

CONDUCEŢI CU MULTĂ ATENŢIE ŞI RĂBDARE!

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ UREAZĂ DRUM BUN!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Aproape 1000 de turişti, consiliaţi de poliţiştii români, pe litoralul bulgăresc

Doi poliţişti români au acţionat, alături de poliţiştii bulgari, în staţiunea turistică Nisipurile de Aur, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor români care au ales să îşi petreacă minivacanţa de 1 Mai pe litoralul bulgăresc.

În perioada 30 aprilie - 5 mai a.c., doi poliţişti, de la I.P.J. Teleorman şi I.P.J. Timiş, cunoscători ai limbii bulgare, au fost alături de turiştii români care şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai pe litoralul bulgăresc, în staţiunea Nisipurile de Aur.

Pe durata misiunii, poliţiştii români au acţionat în uniformă şi au executat activităţi de patrulare împreună cu poliţişti bulgari, în patrule mixte. Poliţiştii detaşaţi au consiliat 990 de turişti români și au intervenit, alături de partenerii bulgari, la 4 evenimente.

Cooperarea română-bulgară s-a finalizat cu succes, neexistând situaţii în care turiştii români aflaţi în staţiune să fie implicaţi în evenimente grave.

Misiunile poliţiştilor români s-au bucurat de apreciere atât din partea autorităţilor bulgare, cât şi, cel mai important, a turiştilor români.

În baza acordului semnat la data de 28 iunie 2010, la Giurgiu, de către şeful Poliţiei Române, chestor-general de poliţie Petre TOBĂ şi secretarul general al Ministerului de Interne al Republicii Bulgaria, poliţiştii din cele două ţări acţionează în patrule comune, în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice, în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari, în perioada sezonului turistic, relaţionând îndeosebi cu cetăţeni ai propriului stat.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 1 month later...
Poliţia Română, alături de cetăţeni
 
Poliţia Română a luat măsuri suplimentare pentru o deplasare în siguranţă şi o sărbătoare de Rusalii în linişte. Peste 420 de aparate radar sunt folosite de poliţişti pentru supravegherea traficului rutier, în vederea prevenirii evenimentelor rutiere grave şi salvarea de vieţi, iar peste 260 de trenuri de călători sunt patrulate de poliţiştii de la transporturi.
 
În perioada 7-9 iunie, în contextul sărbătoririi Rusaliilor, dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat, zilnic, cu peste 9.600 de poliţişti.
 
Poliţiştii acţionează pe 349 de tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi, patrulează zilnic pe 264 de trenuri de călători, în 12 aerogări, în 24 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre, precum şi în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestei sărbători.
 
Poliţiştii de la rutieră folosesc 427 de aparate radar, pentru monitorizarea traficului rutier, în vederea prevenirii accidentelor rutiere grave şi salvarea de vieţi. 
 
De asemenea, în această perioadă, 4.056 de patrule de siguranţă publică, dintre care 1.121 pedestre şi 2.935 auto, acţionează zilnic, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
 
În aceste zile, sunt preconizate a se desfăşura manifestări religioase, cultural -artistice şi sportive de amploare pe raza a 31 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, în 106 locuri, la care vor participa aproximativ 286.000 de persoane. 
 
Poliţia Română a angrenat 6.525 de poliţişti de la ordine publică, 1.534 poliţişti de la rutieră şi peste 1.600 de poliţişti de la investigaţii criminale, investigarea fraudelor, transporturi şi rezerve de intervenţie.
 
ALEGEŢI VIAŢA!Fiţi responsabili în trafic, conduceţi cu prudenţă, nu depăşiţi limitele legale de viteză, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
 
Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi, nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar în caz de urgenţă sunaţi la numărul 112- apel gratuit.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 6 months later...

POLIŢIA ROMÂNĂ, LA DATORIE ÎN AJUNUL CRĂCIUNULUI

 

Poliţia Română a fost la datorie în Ajunul Craciunului pentru ca fiecare comunitate să se bucure în liniște și siguranță de această zi de sărbătoare. Polițiștii au constatat aproape 500 de infracțiuni, iar pentru abaterile depistate au aplicat peste 8.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.750.000 de lei.

 

În continuare, pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă, aproape 10.500 de polițiști vor acționa în stradă pentru garantarea ordinii și siguranţei publice, protejarea patrimoniului și a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

 

În ziua de 24 decembrie a.c., poliţiştii au fost la datorie pentru prevenirea faptelor ilicite și asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică, intervenind de fiecare dată cu promptitudine în cazul producerii vreunui eveniment.

 

Pe parcursul zilei de ieri nu au fost înregistrate evenimente grave care să afecteze liniștea și siguranța cetățenilor.

 

În cadrul activităţilor desfăşurate, ieri, polițiștii au constatat 482 de  infracţiuni, dintre care 187 de natură judiciară, 110 la regimul circulaţiei rutiere, 19 de natură economico-financiară, 7 la regimul silvic, 75 conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 84 alte genuri.

 

Din totalul infracţiunilor, 226 au fost constatate în flagrant delict.

 

Pe parcursul zilei de ieri, polițiștii au depistat 18 persoane urmărite în temeiul legii și 406 persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni, 11 dintre acestea fiind reținute și 11 arestate. 

 

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 8.034 de sancţiuni, în valoare de 1.752.402 lei şi au confiscat bunuri în valoare de 411.903 lei.

 

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 1.575 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 351 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 38 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 73 la Legea nr. 171/2010, Codul Silvic şi 8 la Legea 126/1995 privind regimul materior explozive.

 

De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic polițiștii au aplicat 5.228 de sancțiuni contravenționale, 1.859 fiind pentru depășirea limitelor legale de viteză, 38 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, cu o îmbibație mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracțiune și 19 pentru lipsa anvelopelor de iarnă.

 

Totodată, polițiștii au retras 87 de certificate de înmatriculare și au reținut 258 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 49 pentru conducere sub infleunța băuturilor alcoolice și 55 pentru conducere cu viteză excesivă, restul fiind pentru alte abateri.

 

Ieri, polițiștii aflați în misuni au intervenit la aproape 3.000 de solicitări ale cetățenilor, peste 2.500 dintre acestea fiind apeluri prin serviciul de urgență 112.

 

De asemenea, polițiștii au asigurat măsurile de ordine, siguranță și fluență a traficului rutier la 138 de manifestări publice dedicate Crăciunului, iar datorită prezenței active a efectivelor de poliție, nu au fost înregistrate incidente care să tulbure buna desfășurare a acestor evenimente.  

 

Aproape 10.500 de poliţişti vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Sursă: IGPR

Link to comment

ÎN SERVICIUL COMUNITĂŢII, DE CRĂCIUN

 

În ziua de Crăciun, aproape 10.500 de poliţişti au fost la datorie pentru ca întreaga comunitate să petreacă în condiţii de linişte şi siguranţă. Poliţiştii au intervenit la aproape 3.000 de solicitări primite din partea cetăţenilor, au aplicat peste 3.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 700.000 de lei şi au constatat aproape 300 de infracţiuni.

 

De Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.

 

La data de 25 decembrie a.c., ca în fiecare zi a anului, Poliţia Română a fost la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

 

Măsurile adoptate de Poliţia Română şi efortul poliţiştilor şi-au atins scopul - în ziua de Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.

 

În cadrul activităţilor desfăşurate, ieri, poliţiştii au constatat 269 de infracţiuni, dintre care 151 de natură judiciară, 73 la regimul circulaţiei rutiere, 2 la regimul silvic, 17 conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 26  alte genuri.

 

Din totalul infracţiunilor, 97 au fost constatate în flagrant delict.

 

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat peste 3.282 de sancţiuni, în valoare de 713.624 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 32.096 de lei.

 

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 1.060 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 18 sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 6 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor,  18 la Legea nr. 171/2010, Codul Silvic şi 3 la Legea 126/1995 privind regimul materior explozive.

 

De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 1.986 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 640 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză şi  34 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune.

 

Totodată, poliţiştii au retras 29 de certificate de înmatriculare şi au reţinut 136 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 44 pentru conducere sub infleunţa băuturilor alcoolice şi 39 pentru conducere cu viteză excesivă, restul fiind pentru alte abateri.

 

Pe parcursul zilei de ieri, poliţiştii au aplanat 317 stări conflictuale, au depistat 3 persoane urmărite în temeiul legii şi 205 persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni, 8 dintre acestea fiind reţinute şi 4 arestate. 

 

Poliţiştii aflaţi în misuni au intervenit la aproape 3.000 de solicitări ale cetăţenilor, peste 2.550 dintre acestea fiind apeluri prin serviciul de urgenţă 112.

 

De asemenea, poliţiştii au asigurat măsurile de ordine, siguranţă şi fluenţă a traficului rutier la 152 de manifestări publice dedicate Crăciunului, la aceste evenimente nefiind înregistrate incidente.  

 

Cei aproape 10.500 de poliţişti vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale şi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor.


Sursă: IGPR

Link to comment

ÎN SERVICIUL COMUNITĂŢII, DE CRĂCIUN

 

În ziua de Crăciun, aproape 10.500 de poliţişti au fost la datorie pentru ca întreaga comunitate să petreacă în condiţii de linişte şi siguranţă. Poliţiştii au intervenit la aproape 3.000 de solicitări primite din partea cetăţenilor, au aplicat peste 3.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 700.000 de lei şi au constatat aproape 300 de infracţiuni.

 

De Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.

 

La data de 25 decembrie a.c., ca în fiecare zi a anului, Poliţia Română a fost la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

 

Măsurile adoptate de Poliţia Română şi efortul poliţiştilor şi-au atins scopul - în ziua de Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.

 

În cadrul activităţilor desfăşurate, ieri, poliţiştii au constatat 269 de infracţiuni, dintre care 151 de natură judiciară, 73 la regimul circulaţiei rutiere, 2 la regimul silvic, 17 conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 26  alte genuri.

 

Din totalul infracţiunilor, 97 au fost constatate în flagrant delict.

 

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 3.282 de sancţiuni, în valoare de 713.624 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 32.096 de lei.

 

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 1.060 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 18 sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 6 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor,  18 la Legea nr. 171/2010, Codul Silvic şi 3 la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

 

De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 1.986 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 640 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză şi  34 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune.

 

Totodată, poliţiştii au retras 29 de certificate de înmatriculare şi au reţinut 136 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 44 pentru conducere sub infleunţa băuturilor alcoolice şi 39 pentru conducere cu viteză excesivă, restul fiind pentru alte abateri.

 

Pe parcursul zilei de ieri, poliţiştii au aplanat 317 stări conflictuale, au depistat 3 persoane urmărite în temeiul legii şi 205 persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni, 8 dintre acestea fiind reţinute şi 4 arestate. 

 

Poliţiştii aflaţi în misuni au intervenit la aproape 3.000 de solicitări ale cetăţenilor, peste 2.550 dintre acestea fiind apeluri prin serviciul de urgenţă 112.

 

De asemenea, poliţiştii au asigurat măsurile de ordine, siguranţă şi fluenţă a traficului rutier la 152 de manifestări publice dedicate Crăciunului, la aceste evenimente nefiind înregistrate incidente.  

 

Cei aproape 10.500 de poliţişti vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale şi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor.

 

Sursă: IGPR

Link to comment

SĂRBĂTORI ÎN SIGURANŢĂ!

În a doua zi de Crăciun, nu au fost evenimente deosebite care să afecteze siguranţa publică./ Poliţia Română a intervenit la aproape 2.700 de solicitări primite din partea cetăţenilor, a aplicat peste 3.800 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 820.000 de lei şi a constatat peste 300 de infracţiuni.

La data de 26 decembrie a.c., Poliţia Română s-a aflat la datorie, pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

În cadrul activităţilor desfăşurate ieri, poliţiştii au constatat 325 de infracţiuni, dintre care 169 de natură judiciară, 96 la regimul circulaţiei rutiere, 4 la regimul silvic, 24 conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, una la Legea nr. 241/2005, privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi 31 alte genuri.

Din totalul infracţiunilor, 124 au fost constatate în flagrant delict.

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 3.845 de sancţiuni, în valoare totală de 820.352 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 13.655 de lei.

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 1.022 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 25 sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 20 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 6 la Legea nr. 171/2010, Codul Silvic şi 3 la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 2.573 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 857 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză, una pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi 47 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune.

Totodată, poliţiştii au retras 33 de certificate de înmatriculare şi au reţinut 175 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 59 pentru conducere sub infleunţa băuturilor alcoolice şi 38 pentru conducere cu viteză excesivă, restul fiind pentru alte abateri.

Pe parcursul zilei de ieri, poliţiştii au aplanat 283 de stări conflictuale, au depistat 9 persoane urmărite în temeiul legii şi 171 de persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni, 5 dintre acestea fiind reţinute şi 4 arestate.

Poliţiştii aflaţi în misuni au intervenit la aproape 2.700 de solicitări ale cetăţenilor, peste 2.200 dintre acestea fiind apeluri prin serviciul de urgenţă 112.

De asemenea, poliţiştii au asigurat măsurile de ordine, siguranţă şi fluenţă a traficului rutier la 47 de manifestări publice, la aceste evenimente nefiind înregistrate incidente.

Cei aproape 10.500 de poliţişti vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale şi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor.

Totodată, în perioada în care avertizarea meteo este în vigoare, Poliţia Română, va acţiona, la nivel naţional, pentru siguranţa şi fluenţa traficului rutier.

Reamintim faptul că, pentru siguranţa deplasării, recomandăm şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic.

De asemenea, nu uitaţi că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

POLIŢIA ROMÂNĂ ALEGE VIAŢA! CONDUCEŢI PRUDENT!

Sursa: IGPR

Link to comment
RECOMANDĂRI ALE POLIŢIŞTILOR PENTRU SIGURANŢA LOCUINŢEI, ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ
 
Pentru a petrece Revelionul, Poliţia Română recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, atunci când pleacă de acasă.
 
Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode: colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere sau instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă, deszăpezirea aleii din faţa casei, pentru cei care locuiesc la curte!
 
Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul!
 
Încuiaţi uşile şi geamurile chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute!
 
Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă!
 
Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa!
 
Nu lăsaţi indicii despre bunurile deţinute în locuinţă, prin depozitarea ambalajelor acestora la vedere – pe balcon, la uşă, lângă pubela de resturi menajere!
 
Este indicat să păstraţi fotografii ale bunurilor cu o valoare ridicată şi o listă cu elementele de identificare ale acestora. Dacă locuinţa dumneavoastră este spartă, un inventar detaliat poate duce la identificarea mai uşoară a bunurilor furate.
 
Dacă sesizaţi o spargere anunţaţi imediat POLIŢIA.
 
Prin pătrunderea într-o locuinţă a cărei uşă a fost spartă sau forţată se pot şterge urme esenţiale pentru prinderea autorilor.
 
Sursa: IGPR
Link to comment
POLIŢIŞTI LA DATORIE PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANŢĂ CU TRENUL
 
În perioada sărbătorilor de iarnă, dacă alegeţi să călătoriţi cu trenul, Poliţia Română vă recomandă să ţineţi cont de câteva aspecte preventive:
 
Urmăriţi prognoza meteo şi nu plecaţi la drum dacă se anunţă ninsori abundente!  Există riscul să rămâneţi înzăpeziţi. Informaţi-vă asupra mersului trenurilor sau întârzierile de trenuri cauzate de starea vremii.
 
Evitaţi să parcurgeţi distanţe lungi şi greu accesibile în zone unde există pericolul de blocaj sau accidente cauzate de căderi masive de zăpadă.
 
În cazul în care urmaţi un tratament medicamentos, verificaţi dacă aveţi la dumneavoastră medicamentele necesare pe timpul călătoriei.
 
În gări şi aerogări, asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete ori în alte puncte aglomerate din gară, pentru a preveni furturile de bagaje şi din buzunare.
 
Priviţi întotdeauna în jurul dumneavoastră când scoateţi banii! Nu expuneţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră şi observaţi reacţia persoanelor din jur când manipulaţi valori.
 
Nu lăsaţi servieta sau bagajele nesupravegheate, pe scaun, în compartiment, pe culoarul vagonului ori în sălile de aşteptare ale gărilor! Evitaţi să aţipiţi în tren ori în sălile de aşteptare, dacă nu sunteţi în compania altor persoane cunoscute!
 
Nu achiziţionaţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!
 
Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!
 
Dacă discutaţi cu persoane necunoscute în timpul călătoriei ori aşteptării în gări şi aerogări, nu-i acordaţi detalii despre bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.
 
Nu consumaţi băuturi, cafea ori alte alimente oferite de alt pasager în timpul călătoriei! Acestea pot conţine substanţe stupefiante ce pot cauza somnolenţă ori stare de inconştienţă.
 
În cazul în care aţi fost martorul ori victima unei infracţiuni comise în trenurile de călători, în staţiile CFR ori în aerogări, adresaţi-vă urgent celei mai apropiate unităţi de poliţie transporturi, încercând să aduceţi la cunoştinţa poliţiştilor toate detaliile care pot duce la soluţionarea cauzei!
 
Sursa: IGPR
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.