Jump to content
POLITISTI.ro

Probleme privind acordarea compensatiei lunare de chirie


strengarul

Recommended Posts

Bun gasit tuturor!

Am o problema pe care vreau sa o discut cu voi in speranta ca voi gasi o solutie.

Sunt angajat in politie de aproximativ 10 ani de zile, iar acum aproximativ un an de zile m-am mutat de la parintii mei ca sa locuiesc cu logodnica mea, viitoare sotie. In urma cu o luna m-am hotarat sa depun toate diligentele pentru a beneficia de compensatia de chirie.

Pana acum contractul a fost facut de prietena mea, dar la reinnoire am hotarat sa inchei eu contractul in speranta ca o sa beneficiez de contractul de chirie.

Indeplinesc toate conditiile conform legii si ordinelor in vigoare pentru a putea beneficia de compensatia de chirie si desi stiu de la colegii mei ca este un "drum" anevoios obtinerea acestei compensatii de chirie, m-am hotarat sa trimit sa fac un raport pentru a se efectua o ancheta sociala, pentru ca acesta este primul pas din cate mi s-a spus. Eu am deja contractul de chirie si viza de flotant de mai bine de un an pe noua adresa.

Zilele trecute m-au chemat colegii de la biroul care se ocupa cu ancheta sociala si mi-au pus in vedere ca este necesar ca pe langa acel raport pe care l-am facut, sa le pun la dispozitie si copie CI parinti, si a mea, copie act vanzare-cumparare apartament, copie intabulare apartament.

Acum, lasand la o parte faptul ca nu priveste pe nimeni viata mea particulara si familia mea, dar eu cand am plecat nu m-am despartit in conditii bune de parinti si nu cred ca voi putea face rost de ceea ce ei mi-au cerut. Ce pot sa fac in cazul asta? Colegii imi spun ca trebuie sa vin eu la adresa in momentul efectuarii anchetei sociale. Dar daca nu vin? Nu am ce cauta la ai mei... nu pot sa ma duc si sincer n-am niciun chef... pentru ce e nevoie sa fiu si eu de fata?

Un alt aspect pe care vreau sa il punctez este ca, voalat, colegii mei mi-au spus ca nu o sa beneficiez de compensatia de chirie niciodata pentru ca la domiciliul anterior parintii au 4 camere si as putea sa stau foarte bine cu ei in casa si ca nu este necesar sa ma mut. Dar intre noi sunt divergente si am fost nevoit sa ma mut. Si chiar daca nu ar fi fost divergente, care e scopul? Care e ideea? Sa stau cu parintii pana la 50 de ani pentru ca "am spatiu destul" la fosta adresa?

Astept parerile voastre si sugestii si va multumesc din suflet pentru ajutor.

Link to comment

Nu le trebuie pentru nimic. Doar caută să descurejeze pe cei ce încearcă să obţină venituri suplimentare în orice mod cu fel şi fel de cerinţe închipuite care nu sunt prevăzute de nicio dispoziţie internă sau lege.

Link to comment

@Dan - Multumesc pentru raspuns. Am dat un "search" inainte sa postez, pentru a vedea daca mai sunt probleme precum este a mea, insa cred ca problemele discutate in forumurile indicate de tine ating doar partial problema mea si nu in totalitate. Multumesc oricum pentru implicare si ajutor.

@Lex et Honor - nu stiu pentru ce le trebuie toate actele acestea. Probabil ca este asa cum zice Dan - pentru descurajare. Altfel, pentru ce sa le trebuiasca copiile de pe C.I.? Nu au acces la baza de date - Evidenta Populatiei?

Revin si va rog, daca stie cineva ce as putea sa fac in cazul in care cei care se ocupa de ancheta nu-mi vor acorda acest drept. Mi se pare abuziv si nelegal. Multumesc.

Edited by strengarul
Link to comment

Conform Ordinului 275/2009 pentru stabilirea criteriilor si conditiilor de inchiriere si repartizare de catre Ministerul Administratiei si Internelor a unor spatii locative necesare cazarii politistilor si cadrelor militare in activitate

COMPONENTA SI ATRIBUTIILE

comisiilor de ancheta sociala

1. Comisiile de ancheta sociala au urmatoarea componenta:

a) membri:

-seful/adjunctul sefului structurii in cadrul careia solicitantul isi desfasoara activitatea, care are si calitatea de presedinte al comisiei, cu drept de vot;

-2 politisti/cadre militare in activitate din cadrul structurii in care isi desfasoara activitatea solicitantul, cu drept de vot;

b ) secretar - un politist/cadru militar in activitate din cadrul structurii in care isi desfasoara activitatea solicitantul, fara drept de vot.

2. Lucrarile comisiilor de ancheta sociala se desfasoara in prezenta membrilor acestora, iar deciziile se adopta cu majoritate simpla.

3. La lucrarile comisiilor de ancheta sociala participa, dupa caz, in calitate de invitati, fara drept de vot:

a) reprezentantul Corpului National al Politistilor;

b ) cate un reprezentant al organizatiilor sindicale legal constituite reprezentative la nivelul structurii in cadrul careia solicitantul isi desfasoara activitatea.

4. Comisiile de ancheta sociala au urmatoarele atributii:

a) efectueaza verificarea situatiei locative a solicitantului si a datelor mentionate in rapoartele individuale;

b ) in urma efectuarii anchetei sociale, in functie de incadrarea in conditiile de atribuire a spatiilor locative, accepta/resping rapoartele depuse de solicitanti;

c) consemneaza rezultatele centralizate ale anchetelor sociale intr-un proces-verbal care se inainteaza structurii contractante.

Astea sunt atribuţiile lor. Din această cauză ţi-am sugerat că bat câmpii. Succes!

  • Upvote 2
Link to comment

Suuuuper. Multumesc mult! Cautam asta, pentru ca voiam sa stiu cine intra in componenta comisiei. Aici nu spune nicaieri ca trebuie sa fiu prezent, deci pot sa nu ma duc cand se va constitui comisia. Mii de multumiri! Astept sa vad ce se intampla si voi posta din nou aici.

Link to comment

Daca indeplinesti toate conditiile iar cel de la MRU nu vrea sa-ti acorde avizul fa un raport catre seful IPJ dar ai grija sa-l faci in doua exemplare cu nr de inregistrare si anunta-l pe domnul ofiter ca ii vei face o sesizare pentru a fi cercetat disciplinar.

Edited by Elvis
Link to comment
  • 3 months later...

Buna ziua!

As avea si eu cateva neclaritati si sper ca ma puteti ajuta cu raspunsuri. Eu si sotul meu avem domiciliul stabilit la adresa unei matusi, insa locuim cu chirie in alta parte, in aceeasi localitate, unde avem incheiat contract de inchiriere si viza de flotant la adresa apartamentului inchiriat. Amandoi suntem de loc din alte doua judete diferite de cel de domiciliu. Nu avem nicio proprietate pe numele nostru. Sotul e proaspat angajat in sistem si ma intrebam daca exista posibilitatea ca sa primim o parte din banii de chirie? Sau, avand in vedere ca si domiciliul e aici (repet, e la o matusa si l-am facut intr-o perioada cand locuiam cu chirie in alta parte unde nu aveam contract de inchiriere si am avut nevoie de domiciliu in aceasta localitate pentru ca aici suntem stabiliti de 10 ani si nu am fi putut sa ne casatorim civil la primarie decat daca unul avea domiciliul in aceasta localitate) nu e posibil sa primeasca acei bani.

Sper ca ati inteles ceva din intreaga poveste. :)

O zi buna!

Link to comment
  • 4 months later...

o problema similara am si eu. Am domiciliul din cartea de identitate in mun iasi cu toate ca eu locuiesc in alta localitate si nu mai am nicio legatura cu adresa din buletin.problema este ca am fost repartizat in mun iasi si nu stiu daca mai pot beneficia de bani de chirie..sau este posibil sa imi scimb domiciliul in localitatea in care locuiesc de fapt si apoi fac raport pentru chirie in iasi ,este vre-o problema?

Multumesc anticipat!!

Edited by ivanmihai13
Link to comment

nu am considerat necesar pana in momentul in care nu s-a ivit aceasta problema

dar daca mi-as schimba acum C.I. ar fi o nelegalitate sau vre-o cauza care sa impiedice primirea indemnizatiei?

Link to comment
  • 6 months later...

Avand in vedere ca ai domiciliul in localitatea in care lucrezi, este nevoie de ancheta sociala. Este foarte simplu ca in urma anchetei sa se stabileasca ca tu NU te afli într-un caz justificat de a beneficia de compensaţie pentru chirie, mai ales ca acesta este un criteriu subiectiv(probabil cei care chiar nu si-ar permite sa plateasca chiria, din cauza unui salariu foarte mic, copii multi, etc.)

 

In schimb, daca tu ai avea domiciliul in alta localitate(la o ruda,de ex, mai ales ca ai neintelegeri cu ai tai) lucrurile ar sta altfel. Atunci  nu ar mai conta daca parintii tai au locuinta proprietate personala in localitatea in care tu lucrezi. Poti sta intr-o alta locuinta, nu e obligatoriu sa stai la el. Nu ar ma fi nevoie de ancheta sociala, ci doar de un contract valabil incheiat,inregistrat la finante, de viza flotant, declaratia ta pe proprie raspundere ca datele din contract sunt reale, raport logistic solicitare locuinta(o formalitate), copie C.I. pe care sa se vada viza.

 

Link to comment
  • 8 months later...

Desi am uitat sa postez in continuare ce s-a intamplat, doresc sa le multumesc tuturor celor care mi-au dat sfaturi si m-au ajutat in acel an cu acordarea chiriei.

 

Mi s-a acordat chiria dupa cateva luni, aproximativ vreo opt, dupa ce am facut contestatie la bucuresti deoarece in prima faza, comisia de ancheta a ajuns la concluzia ca nu sunt eligibil pentru acordarea chiriei, intrucat faptul ca eu am fost nevoit sa plec de la domiciliu mi s-a datorat mie, pentru ca am avut un comportament care contravine dispozitiilor de comportament prevazute in statutul politistului. Lucru total neadevarat si nesustinut de nicio alta persoana.

 

In acest sens, am facut ulterior o contestatie la Bucuresti, care s-au mirat bineinteles de comportamentul colegilor, sa nu le dam numele, iar dupa mai multe anchete sociale si chinuri, dupa vreo opt luni au intrat si banii.

 

Banii au venit retroactiv, intrucat am avut inspiratia ca la data la care am depus pentru ancheta sociala am depus si primul raport catre comandantul unitatii. Zice acolo undeva ca se acorda de la data raportului, nu mai stiu exact. Asta a fost norocul meu.

 

Va multumesc si succes pe viitor si altor persoane care vor intampina genul asta de probleme. NU VA LASATI!

  • Upvote 1
Link to comment
  • 2 months later...

Avand in vedere ca ai domiciliul in localitatea in care lucrezi, este nevoie de ancheta sociala. Este foarte simplu ca in urma anchetei sa se stabileasca ca tu NU te afli într-un caz justificat de a beneficia de compensaţie pentru chirie, mai ales ca acesta este un criteriu subiectiv(probabil cei care chiar nu si-ar permite sa plateasca chiria, din cauza unui salariu foarte mic, copii multi, etc.)

 

 

Eu cred ca te inseli. Legea este foarte clara, nu e subiectiva. Nu este nicio diferenta intre cel ce vine din alta localitate, care primeste fara a se sta la discutii, si cel ce nu mai vrea/poate sa stea cu parintii, care, dupa cum zici tu, fara sa aiba n copii, nu s-ar incadra nicicum. Ancheta sociala, legal si normal, ar trebui sa stea in verificarea situatiei declarate, de fapt si de drept, nu in judecarea sau interpretarea acesteia.

Edited by Gin
Link to comment
  • 1 year later...

Buna ziua,

In anul 2004 m-am transferat  la cerere in Bucuresti, in 2008 impreuna cu sotia am achizitionat un apartament prin credit ipotecar in chf, din ianuarie nu am mai putut sustine rata si am intrat in executare cu casa, va rog frumos sa-mi spuneti daca in momentul de fata eu ma mut cu chirie( contract de inchirie inregistrat la ANAF si cu schimbarea domiciliului pe noua adresa ) pot beneficia de bani pentru chirie, Cum ma sfatuiti sa procedez, sa incerc doar prin raport depus la DRU sau prin acheta sociala.

Va multumesc!

 

Link to comment
  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.