Jump to content
POLITISTI.ro

De ce suna oamenii la numarul de urgenta?

Rookie

Recommended Posts

• Member

Vreau sa vad acel politist care ia la cunostinta despre savarsirea unei fapte penale si nu intocmeste actele premergatoare, iar ulterior este cercetat pentru acestea si nu pateste nimic din partea comisiei de verificare. stiu ca ceea ce spun ne va face munca mai grea, insa din punctul meu de vedere prefer sa intocmesc acte, sa stau putin peste program pentru a mi le face la termen si sa stau cu capul linistit pe perna seara, decat sa fiu chemat periodic pe la comisii si sa scriu rapoarte ca de ce nu am facut aia, de ce nu cealalta, etc....

Nu zice nimeni ca nu intocmesc acte daca iau la cunostinta de savarsirea vreunei infractiuni sau nu verificat daca este adevarat sau nu. Dar uite speta: suna un bolnav psihic pe la ora 02,30 la 112 si sesizeasa fapul ca se simte amenintat deoarece a iesit in curte si a vazut poarta deschisa si astfel crede ca cineva il urmareste sa-i faca rau. Ce trebuie sa fac aici? Dosar penal pt amenintare fata de AN? si dupa NUP fiindca asta e nebun sau ii dau direct amenda la OUG 34?  Pentru ca in prostia asta de hartie ce a venit acum cu 112 urile trebuie sa faci dosar chiar daca nu se confirma ce sesizeaza el la 112 si dupa dai NUP in functie de cei ai constatat tu la fata locului, de ce declara martorii- daca exista asa ceva- si in functie de ce zice apelantul....Deci aici nu mai e vorba de o hartie in plus sau de cateva minute in plus; aici este vorba de o munca total aiurea  cand totul se putea rezolva direct, foarte simplu cu amenda la fata locului  fiindca nu se confirma spre exemplu. Scz daca am mai gresit ceva dar deja m am agitat....

• Upvote 4

• Member

Ce a venit acum de la Parchetul General prin IGPR e contradictie cu lg 202/2010 si scopul pt care a fost emisa ea, dupa parerea mea.

Edited by Ben

am intervenit la multe sesizari prin 112 si in majoritatea cazurilor erau fapte care necesita plangerea prealabila. De fiecare data am intocmit acte, chiar daca agentii de proximitate s-au uitat ulterior chioras la mine. adresele nu trebuie facute la primarii ci la cei care ii controleaza pe ei si implicit pe cei insarcinati cu executarea amenzilor, respectiv Curtea de Conturi, s.a. Oare functionarii primariilor insarcinati cu executarea silita a amenzilor nu savarsesc nici o infractiune daca nu fac acest lucru? eu zic ca da: neglijenta in serviciu (art. 249 CP)

• Member

eeeh daca s-ar taxa apelul asta, sa vezi atunci...cati ar mai suna? la noi s-a impamantenit ideea ca lumea trebuie sa sune la politie si sa fie politia cu ei si cand merg ei la WC daca nu, te reclama frate. (si doar nu rezolva nimic dar te pune aiurea pe drumuri).

Da, dar atunci ar exista riscul ca cineva aflat într-adevăr într-o situație de urgență să nu poată suna. :unsure:

• Moderator

Daca esti la un post de politie aflat la vreo 40 km- cu indulgenta- distanta fata de Parchetul competent vei avea de facut  "doar" cateva drumuri pana la dl. procuror pentru fiecare speta... Minti crete de teoreticieni  :doh:

Cand am intrebat-o de ce a sesizat la 112 ca sunt persoane care se bat, nu a mai recunoscut acest lucru 

Toate apelurile 112 se inregistreaza si se stocheaza. Fa adresa la STS sa iti puna la dispozitie inregistrarea.

Edited by danpin
  • Upvote 2

• Member

Unii români fac lucruri ciudate când se plictisesc sau au un simţ al "umorului" cu totul special. Sună la 112. O statistică pe anul 2013, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 17.463.468 apeluri, dintre care doar 29,09% au fost reale. Restul, respectiv 70,91% au fost apeluri false, ceea ce înseamnă că liniile 112 au fost ocupate în 2013 cu alarme false sau cu glume proaste de 12.383.345 de ori.

Din punct de vedere al apelurilor false, judeţele Covasna, Călăraşi şi Mureş ocupă primele locuri, se precizează într-un comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc, informează STS. Alte persoane, probabil neinformate, confundă numărul 112 cu "Informaţiile pentru orice". Sună pentru a solicita informaţii despre numere de telefon, pentru a cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori pentru a cere sfaturi medicale.

Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre- pay, mai anunţă STS.

Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi.

În acest sens, este bine de ştiut că dintre apelurile reale, marea majoritate sunt pentru a cere ajutor medical de urgenţă. Astfel, 60,66% dintre românii care au sunat la 112 au fost direcţionaţi la Ambulanţă, 24,77% dintre apeluri au fost pentru Poliţie, 12,59% au fost pentru ISU şi SMURD şi 1,88% pentru jandarmi.

STS mai atrage atenţia că apelurile false se pedepsesc. 10.892 de cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii în 2013 pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. De constatarea şi sancţionarea acestor contravenţii se ocupă Poliţia.

sursa: http://epochtimes-romania.com/news/romanii-au-dat-peste-12-milioane-de-apeluri-false-la-112-in-anul-2013---210701

Cred ca asta indica foarte bine nivelul de educatie din Romania. :mellow: