Jump to content
POLITISTI.ro

Abuz din partea politiei rutiere?


DoDoIonut

Recommended Posts

Am fost oprit de politia rutiera in constanta.domnu agent s-a prezentat,motivu opririi nu se stia.Cat am cautat actele s-a invartit in jurul masinii.Dupa mi sa zis (omologare folii pe geamurile laterale spate aveti? Conduceti foarte agresiv! Numaru de inmatriculare de pe fata nu este conform standardelor) aveam omologare la folii si eu mergeam cu 40km/h chiar mai putin totusi era intersectie.Numaru de inmatriculare era patrat intradevar! de tip C. am zis ok pot remedia problema dar datorita masinii fiind sport nu aveam racire cu placuta de inmatriculare de tip A pentru ca acoperea grila in care este interecooleru care face racire.Domnu mi-a zis ca imi i-a talonu si plec pe jos.Cand am auzit asta am refuzat sa dau talonu,am zis ca nu il am la mine.Am coborat din masina am aruncat placuta patrata la gunoi si am pus placuta standard.M-am dus la masina de politie si am zis ca am remediat problema cu placuta de inmatriculare si atunci domnu m-a trimis la masina a venit la mine dupa mi-a zis sa ii dau placuta patrata si am zis ca am aruncato.M-a scos din masina m-a pus pe masina cu mainile la spate au chemat si un om al strazii ca martor,au zis ca imi pun catusile daca nu le dau placuta de inmatriculare patrata! nu am ripostat am stat cat am putut de calm si au inceput sa ma caute in buzunare de parca aveam in buzunare placuta si au gasit talonu dupa care au inceput sa rascoleasca toata toata masina sub capota in portbagaj sub presuri tot tot si asa au lasat dupa care m-a intrebat la ce gunoi am aruncato si m-a dus la tomberonu respectiv sa le dau placuta si am refuzat sa bag mana in gunoi.Au zis sa nu ma ating de masina ca va fi ridicata si controlata toata si nu voi avea drept de circulatie.Este totusi asa legal? Adica asa se procedeaza? SIncer m-a speriat foarte tare de la faza cu catusile! plus ca a tras de mine parca nu aveam picioare sa merg singur

Edited by DoDoIonut
 • Downvote 12
Link to comment

Daca vrei raspunsuri ar trebui sa scrii toate detaliile nu doar ce-ti convine. Te intereseaza sa cauti nod in papura ca sa-i faci probleme politistului care sunt sigur ca a avut motiv sa actioneze in acest mod.

Link to comment
 • Moderator

E perfect legal si normal sa-ti faca control corporal cand exista suspiciuni, iar in cazul tau acestea au fost confirmate prin faptul ca au gasit certificatul de inmatriculare asupra ta. Ai mintit si ai refuzat sa prezinti politistului documentul, iar placuta de inmatriculare neconforma cu standardul se retine.

Tine minte ca atat legislatia noastra cat si legislatia internationala, la care si Romania este parte, prevede expres posibilitatea executarii controlul vehiculelor fara autorizare speciala.

Comisia Europeana pentru Drepturile Omului, prin Hotararea nr. 5488/1972 si Recomandarea nr. 45/1972, arata ca in perchezitionarea vehiculelor, politia actioneaza in cadrul obligatiilor sale, care au ca obiect descoperirea delictelor si culegerea datelor (elementelor) doveditoare, neputand fi extinsa, in mod arbitrar, notiunea de domiciliu si asupra vehiculelor.

In plus, art. 100 C.proc.pen. alin. (5) mentioneaza faptul ca perchezitia vehiculelor urmeaza regimul perchezitiei corporale.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Nu, nu era de pomana.

In cazul in care nu se gasea certificatul de inmatriculare primea o amenda mai mica, nu mai era sanctionat si pentru "refuzul de a inmana documentele politistului".

Link to comment
 • Moderator

Nu era deloc de pomana, trebuie sa va intre odata in cap ca nerespectarea dispozitiilor legale ale politistului aflat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu poate duce la consecinte de genul incatusare, control corporal si chiar conducere la sediul politiei. Pentru domnul DoDoIonut transmit un lucru : politia rutiera nu este obligata sa iti prezinte motivul opririi, nu e obligata de niciun cadru legal. Dar daca totusi vrei sa stii un motiv de oprire, ti-l spun eu : verificarea documentelor autovehiculului si conducatorului auto. E prevazut in lege. Aveti grija cand mai faceti figuri la politisti. Sa nu va treziti cu mai multe buzunare decat aveti prevazute la haine.

Edited by Cristi
Link to comment

adica nu pot refuza sa prezint actele sau chiar poate nu le am ? daca politistu nu ma crede ca nu le am are dreptul sa ma scoata din masina si sa controleze masina cap coada in speranta ca le va gasii el ?

Link to comment

DoDoIonut probabil uiţi că stai de vorbă cu poliţişti şi nu cu prieteni de-ai tăi.

1. Poliţistul rutier nu trebuie să aibă motiv pentru a te opri, el este obligat prin atribuţiile pe care le are să procedeze în acest mod. Acest lucru este prevăzut în Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002-republicată, mai exact la art. 2 şi art. 179/alin.1şi 2 care prevede că :

Art. 2

Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora.

Art.179

(1) Politia rutiera sau politia de frontiera in punctele de trecere a frontierei de stat pot actiona, impreuna cu reprezentanti ai altor autoritati cu atributii in domeniu, pentru prevenirea si constatarea unor incalcari ale normelor privind deplasarea in siguranta, pe drumurile publice, a tuturor participantilor la trafic.

(2) Politistul rutier sau politistul de frontiera aflat in punctul de trecere a frontierei de stat care actioneaza in cadrul echipajului mixt are, ca principale atributii:

a) sa opreasca vehiculele pentru control si sa verifice documentele pe care conducatorii acestora trebuie sa le aiba asupra lor;

b ) sa constate si sa aplice sanctiuni in cazul contraventiilor aflate in competenta sa;

Cam cum crezi tu că pot depista poliţiştii un conducător auto care a consumat alcool sau care se află sub influenţa stupefiantelor, ghicind în cărţi ?

2. Să înţelegem că tu aveai plăcuţă de rezervă tip A la tine, dar nu ai vrut tu să o montezi şi când ai văzut că este "groasă" te-ai gândit să o înlocuieşti pe cea de tip C ?! De când este legal să deţii mai mult de două plăcuţe de înmatriculare ?

Am coborat din masina am aruncat placuta patrata la gunoi si am pus placuta standard.

3. Modalităţile de intervenţie şi de aplicare a prevederilor legale ale poliţistului, au fost cele corecte. Nu este vorba de niciun abuz. Ele sunt reglementate chiar şi de OUG 195/2002-republicată precum şi de manualul de bune practici ale poliţiştilor. Astfel OUG 195/2002-rep. prevede la art. 112/alin.1/lit. o

(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:

........................................lit.o placutele cu numerele de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme cu standardul sau au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate;

(2) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b ), c), e), g), k), o), p), r) si s), la retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, iar in cazurile prevazute la alin.(1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) si x), o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b ), o), p), r) si s), odata cu retinerea certificatului de inmatriculare, politistul rutier retrage si numerele de inmatriculare sau de inregistrare.

Deasemenea art. 200/alin.1 şi 2 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002-republicată mai prevede că

(1) In cazurile in care legea prevede aplicarea masurii tehnico-administrative a retragerii placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, conducatorul vehiculului este obligat sa demonteze si sa predea placutele agentului constatator care a dispus masura.

(2) Cand conducatorul vehiculului refuza sa predea placutele, agentul constatator demonteaza el insusi placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, in prezenta unui martor asistent, consemnand despre aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Art. 97

(1) Pe langa sanctiunile contraventionale, politistul rutier dispune, in cazurile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, si una dintre urmatoarele masuri tehnico-administrative:

a) retinerea permisului de conducere si/sau a certificatului de inmatriculare ori de inregistrare sau, dupa caz, a dovezii inlocuitoare a acestora;

b ) retragerea permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare sau inregistrare ori a placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare;

c) anularea permisului de conducere.

Edited by Dan
 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Si in plus domnul DoDolonut nu trebuia sa se ia de capul lui sa dea jos placuta si s-o arunce...pentru ca intra la nerespectarea dispozitiilor politistului!Greu o sa le intre in cap la soferii romani acest lucru...si apropo in America poate era cu pistolul la tampla!

Dupa cum a spus si Cristi,stati in banca voastra nu mai faceti pe smecherii si asteptati dispozitiile politistului!

Edited by cipri83
Link to comment

a procedat legal si cred ca sa ar trebui sa procedeze toti - chestia cu pusul catuselor mi-a placut la nebunie :)

totul a fost legal asa ca get used to it and move on.

Link to comment

Dar stai... eticheta spune ”DA”... :naughty:

In plus de asta, nu cred ca a mai precizat cineva, nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier se sanctioneaza cu retinerea permisului de conducere.... in concluzie, desi nu stii legea si ai cosmetizat povestea ca sa pozezi in victima, singur ai declarat normele legale pe care le-ai incalcat si pt care esti nemultumit ca ai fost sanctionat :clip:

Link to comment

a procedat legal si cred ca sa ar trebui sa procedeze toti - chestia cu pusul catuselor mi-a placut la nebunie :)

totul a fost legal asa ca get used to it and move on.

nu vreau sa fiu rau ca totusi suntem pe un forum..facem schimb de experiente...dar ce ti-a placut asa mult la partea cu catuse ? aaa ca nu mai la fraieri sunt puse ...daca avea pustiu un q7 nu se riscau sa puna ca nu se stie beizadeaua cui e

omu a pus o intrebare si pe un subiect la care eram si eu curios... nu stiam ca politia rutiera daca ma opreste si nu am talonu..se intampla sa nu il am...daca politistu nu are chef sa ma creada ma leaga langa masina si ma cauta si in buzunare si rascoleste toata masina ca el stie ca eu mint...a vazut in ochii mei

iar la controle ...stiam ca pot sa arat portbagaju doar daca doresc asta...nu sunt obligat. Adica dreptu meu la intimitate unde e ? sub talpa de 43 ?

 • Downvote 1
Link to comment

controlul masinii in trafic este la liber, la fel si controlul corporal. chestia cu catusele mi-a placut ptr ca nu este normal sa fii smeker cind politistul este in exercitarea atributiilor de serviciu. Iti garantez ca smekerul ala nu avea tupeul sa faca acelasi lucru in Germania sau in UK. stiai ca in UK poti fi tinut la pirnaie 96 de ore fara nici o justificare? as vrea sa il vad facind chestia asta fata de un politist londonez :naughty:

 • Upvote 2
Link to comment

[

Daca vrei raspunsuri ar trebui sa scrii toate detaliile nu doar ce-ti convine. Te intereseaza sa cauti nod in papura ca sa-i faci probleme politistului care sunt sigur ca a avut motiv sa actioneze in acest mod.

Nu am scris doar ce imi convine.Nu caut nod in papura nimanui nu fac reclamatie sau ceva cu toate ca am 2 filmari dar nu vreau sa le public.vroiam sa stiu cat de legal este.multumesc

DoDoIonut probabil uiţi că stai de vorbă cu poliţişti şi nu cu prieteni de-ai tăi.

pai de asta am si facut topic pe sit-u asta....am si prieteni politisti sau nu ma pot incadra pentru acest site?

Art. 97 nu isi are rostu deoarece nu am refuzat sa inmanez placuta de inmatriculare,nu stiam ca o vrea si am aruncato,nu mi sa cerut de la inceput !

controlul masinii in trafic este la liber, la fel si controlul corporal. chestia cu catusele mi-a placut ptr ca nu este normal sa fii smeker cind politistul este in exercitarea atributiilor de serviciu. Iti garantez ca smekerul ala nu avea tupeul sa faca acelasi lucru in Germania sau in UK. stiai ca in UK poti fi tinut la pirnaie 96 de ore fara nici o justificare? as vrea sa il vad facind chestia asta fata de un politist londonez :naughty:

Daca putem lua exemplu anglia eu am circulat foarte mult acolo.Deci am fost prins cu viteza pe m25 mi s-a dat amenda zambind chiar am si ras ca stia despre romania mafie si femei frumoase.altadata eram cu o prietena cu masina fara asigurare si iti ia masina dupa legile lor nu ai voie sa circuli dar ! ni sa vorbit frumos s-a citit toate drepturile ce o sa se intample masina a fost luata pe platforma de politie si la revedere cu toate ca nu avea decat permisu la ea(soferu),asa ca nu exagerati pentru ca am trecut si pe acolo prin ceva asemanator.

Edited by DoDoIonut
Link to comment
 • Moderator

Sincer, nici eu nu te cred când spui că plăcuța de înmatriculare ai aruncat-o.

Nu vreau să te jignesc în vreun fel, dar din datele pe care ni le-ai oferit chiar tu, îmi crează o imagine tipică „reisărilor cocalari” cu „intercoleru mare, folie pe geamuri, plăcuțe confenționate prin jermania, logo-ul NIKE pe lunetă și un ou Kinder pe antenă”. Sper să nu fie cazul tău, dar astfel de detalii acolo mă duc pe mine cu gândul.

Link to comment

Ce se intampla in america daca ai alta placuta de inregistrare! si in costum de batman! am pus un link sper sa mearga.Chiar azi s-a intamplat

Sincer, nici eu nu te cred când spui că plăcuța de înmatriculare ai aruncat-o.

Nu vreau să te jignesc în vreun fel, dar din datele pe care ni le-ai oferit chiar tu, îmi crează o imagine tipică „reisărilor cocalari” cu „intercoleru mare, folie pe geamuri, plăcuțe confenționate prin jermania, logo-ul NIKE pe lunetă și un ou Kinder pe antenă”. Sper să nu fie cazul tău, dar astfel de detalii acolo mă duc pe mine cu gândul.

Aaaaa nu masina e simpla,folie decat pe spate geamuri laterale,placute exact ca la politie.Nike,ou kinder nu am antena asta e buna,m-ai facut sa rad. Edited by DoDoIonut
Link to comment
 • Moderator

DoDoIonut trebuie sa intelegi ca e normal si firesc ca politistul sa aiba dreptul din punct de vedere legal sa iti faca control corporal si al masinii. Asa se intampla peste tot in lume, nu numai la noi in tara, nu e nimic extraordinar. Imagineaza-ti cum ar putea fi descoperite asupra suspectilor drogurile, armele, bunurile furate, persoanele urmarite, etc. daca politistul nu ar avea dreptul sa controleze autovehiculele.

Atata timp cat un autovehicul circula pe drumurile publice, acesta nu este asimilat domiciliului, astfel incat sa fie necesara autorizatie de perchezitie. Ce ai citit pe internet privitor la necesitatea unei autorizatii pentru perchezitionarea autovheiculelor nu sunt decat aberatii ale unor habarnisti care nu au nicio treaba cu acest domeniu.

E normal sa fii nemultumit pentru ca ai fost sanctionat contraventional, dar trebuie sa realizezi ca nu te-ai comportat normal, ai adoptat o atitudine teribilista specifica doar cocalarilor si asta e motivul pentru care ai fost tratat in acest fel.

Daca de la bun inceput adoptai o pozitie onorabila prin care sa fi recunoscut abaterile cu care ai fost depistat, sunt sigur ca si politistii respectivi te tratau altfel.

Link to comment
 • Moderator

Ce se intampla in america daca ai alta placuta de inregistrare! si in costum de batman! am pus un link sper sa mearga.Chiar azi s-a intamplat

Nu s-a întâmplat chiar azi. Te poți convinge verificând data acestei postări: . Iar situația ta nu este similară.

Link to comment
 • Member

Da domnle radea politistul la cine stie ce porcarii ai scos pe gura.Iar daca ai fi procedat ca si cu,colegul de la rutiera (ca doar voi smecherii cand sunteti in strainatate sunteti mielusei iar cand veniti in tara sunteti mari macho de parca aici suntem in jungla) sunt absolut sigur ca erai pe burta si vreo 24 la intuneric ca sa iti revi!Dupa cum ai spus tu " Romania,mafia....vai de noi si inca mai facem si haz"!

Edited by cipri83
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.