Jump to content
POLITISTI.ro

Munitia EFMJ sau Expanding Full Metal Jacket


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Vă propun ca în acest topic să discutăm despre particularitățile muniției de tip EFMJ sau Expanding Full Metal Jacket, așa că orice completări sau corecturi sunt binevenite.

În principiu, muniția de tip EFMJ a apărut și este o alternativă la (acele cartușe ce au proiectilul scobit). Gloanţe hollowpoint sunt în general considerate ca cea mai buna alegere pentru auto-apărare. Când un astfel de proiectil trece prin ţesut, se va extinde la un diametru mult mai mare decât calibrul iniţial. Astfel va zdrobi mai mult tesut si va provoca daune mai mari organelor și vaselor de sânge, crescând probabilitatea de neutraliza rapid ținta.

Deși muniția de tip hollowpoints s-a dovedut eficientă de-a lungul timpului, acest model de gloanțe nu este perfect. Chiar şi la unele modele foarte bine cotate s-a constatat că după ce trec prin țintă, în funcție de materialul întâlnit, pot exista și rateuri, întrucât acest tip de proiectil datorită particularității sale (scobitura din vârful proiectilului) se pot umple uneori, cu fibre de îmbrăcăminte sau alte materiale şi nu reuşesc să se extindă la fel de fiecare dată.

O alternativă viabilă sunt aceste gloanțe cu „extintere a învelișului metalic” (EFMJ).

La prima vedere, un cartuş cu un glonţ EFMJ se aseamănă foarte mult cu clasica sau tradiționala muniție FMJ. Numai că muniția EFMJ are o particularitate cu totul diferită, care face exact ceea ce spune denumirea ei.

Mai exact, spre deosebire de muniția full metal jacket, unde proiectilul are în interior plumb, la muniția expanding full metal jacket în interior se află o bilă de cauciuc, acest miez fiind denumit de mulți și ca „polimer interior”. De asemenea vârful proiectilului este plat, dar nu prezintă acea scobitură ca în cazul muniției hallow point.

(deci să nu confundați gloanțele cu vârful plat cu cele ce au o scobitură în vârful proiectilului ;) ).

post-2-0-95770300-1331984424_thumb.gif

Atunci când un proiectil de tip EFMJ lovește ținta, datorită formei plate a părții superioare învelișul glonțului presează miezul din interior (din cauciuc/polimer), care se extinde mult mai „controlat” decât în cazul gloanțelor hallow-point. Și astfel se obține un efect asemănător acestora, respectiv cu un calibru mai mic se obține un efect similar unui glonț FMJ de calibru mai mare. Iar de aici rezultă un alt avantaj, acela al folosirii unui calibru mai mic, deci un recul mai redus și o posibilitate de a executa mai multe focuri la intervale mai scurte (rafale, double shout, triple, etc) cu efecte similare asupra țintei unor calibre mai mari.

De asemenea design-ul său complet închis înseamnă că niciodată nu se umple cu material din țintă şi asigură o extindere mult mai controlată direct la impactul cu ținta.

post-2-0-67171600-1331986496_thumb.jpg

Mai trebuie menționat aici și faptul că la început, muniția EFMJ a fost gândită ca o alternativă pentru ţările europene, unde gloanţele hallow point nu sunt permise.

  • Upvote 3
Link to comment
  • Moderator

La noi, trebuie să treacă multă vreme până se vor deștepta și mințile „luminate”.

Dar nu strică să știm și noi, să discutăm și să aflăm unii de la alții despre astfel de lucruri. În felul ăsta poate nu vom vedea un polițist care să se facă de râs cum s-a făcut procurorul ăla în conferința de presă unde prezenta țării că șoferul ăla dezaxat ar fi folosit muniție „artizanală”.

Link to comment
  • Member

Bozo de ce zici ca nu e permisa la noi? Tare imi e teama ca multi de la arme nici nu au auzit de asa ceva. De curiozitate am sa-i intreb pe cei de la arme despre EFMJ sa vad daca stiu de existenta acestui tip de munitie. Sa-mi spuna daca e permisa sau nu. Parca vad ca se vor uita la mine ca la un nebun. :naughty:

Edited by Octavian
  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
  • Member

Zic asta pentru ca am citit legea 295/2004 si anexa A.

S-ar putea sa stie si cei de la arme, multi sunt meseriasi.

Link to comment
  • 1 month later...

Super aceasta munitie, foarte buna pentru autoaparare!!! Cred ca pe distante scurte este f.eficienta, dar totusi banuiesc ca se "descurca" si la o distanta mai mare(practic principiul de expansiune este acelasi) .

Pacat ca nu se pot folosi si la noi...ar mai fi bune(practice) si ca munitie de serviciu!

Link to comment

Eu cred ca e cel mai perfect glont pentru a scoate din lupta pe cineva sau de a te apara de cineva

Edited by bolund
Link to comment

Am mai vazut pe forum un tip de munitie care se foloseste in avion, dar asta e ceva de vis!!!

Link to comment

Asa e Dcrist! Cred ca si aceasta munitie face fata pt.autoaparare, ma refer la spatii mici, cum ar fi locuinta...

Link to comment
  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.