Jump to content
POLITISTI.ro

M.A.I. a semnat Acordul privind raporturile de serviciu cu sindicatele!


Recommended Posts

  • Member

Luni, 12 martie 2012, a fost semnat „Acordul privind raporturile de serviciu”, între sindicate şi conducerea M.A.I. Documentul este valabil un an de zile şi poate fi reînnoit, prin acordul scris al semnatarilor. Vă reamintim că negocierea Acordului a fost blocată, încă din anul 2010, de către conducerile succesive ale M.A.I.

Putem semnala, în versiunea 2012 a documentului, câteva prevederi noi. Unele dintre ele vor influenţa, pe mai multe planuri, relaţiile de muncă din poliţie. Spre exemplu, art. 25 (5) şi următoarele care dublează numărul de repaosuri săptămânale - în zilele de sâmbătă-duminică, legate - pe care angajatorul se obligă a-l asigura lunar, personalului care lucrează în schimburi de 8 ore. Acest lucru este, desigur, un progres faţă O.m.a.i. 577/2008. Dreptul pe care îl câştigă acum poliţiştii va da mult de lucru celor care trebuie să planifice serviciile. Dar, să ne gândim că nu la cererea poliţiştilor din funcţii de execuţie s-a dispus, în 2008, ca oamenii să primească un singur week-end legat pe lună! Atâţia ani, după aceea, chestiunea a fost intangibilă. Asta e situaţia ! – se răspundea poliţiştilor „de rând”.

O altă prevedere din Acord pentru care s-a negociat din greu este aceea de la art. 25(6) acolo unde se precizează că măsurarea timpului lucrat suplimentar se va face doar: „conform legii” Deci, compensarea timpului lucrat suplimentar nu mai poate fi supusă abuzurilor.

Atenţie, deci, la existenţa dispoziţiilor scrise şi la corectitudinea foii colective de prezenţă pe care o întocmeşte, lunar, şeful nemijlocit!

Stimaţi colegi, respectarea Acordului de către angajator va crea, la început, multe probleme. Se va invoca, spre exemplu, lipsa de personal, pentru a se justifica încălcarea prevederilor de mai sus. dar, prin semnarea Acordului orice nerespectare a prevederilor sale va produce, de acum înainte, efecte juridice care atrag sancţiuni. Ca o primă consecinţă directă, şefii vor trebui să accepte, dincolo de fanteziile politicienilor, realitatea că Poliţia Română mai are nevoie de personal, nu de concedieri şi că ei, managerii, trebuie să se lupte pentru personal, nu cu personalul!

Sursa: site-ul SNPPC

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.