Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Politia_Rutiera.jpg

În ziua de 9 martie a.c., Direcţia Rutieră – I.G.P.R. şi Regia Autonomă - Registrul Auto Român, au organizat o acţiune comună, la nivel naţional, având ca scop reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave, produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor de transport în regim de taxi.

Controlul tehnic în trafic a vizat verificarea funcţionării mecanismului de frânare, sistemului de direcţie, instalaţiei de iluminare/semnalizare, precum şi gradul de poluare prin eliminarea noxelor, autenticitatea seriilor de identificare ale vehiculelor, legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate, deţinerea inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia.

La acţiune au participat peste 700 poliţişti rutieri şi peste 100 specialişti din cadrul Regiei Autonome - Registrul Auto Român, având ca dotare 66 autolaboratoare de control tehnic.

În cadrul acţiunii au fost controlate aproape 5.000 de autovehicule, fiind constatate 500 de abateri contravenţionale, astfel: 83 referindu-se la defecţiuni tehnice, 21 la neefectuarea în termen a inspecţiei tehnice periodice obligatorie, 126 la emisia de noxe peste limita legal admisă, 16 la neconcordanţa dintre datele înscrise în certificatul de înmatriculare şi caracteristicile tehnice ale vehiculului şi 1648 alte abateri de la normele rutiere.

Au fost reţinute 92 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, dintre care 19 pentru defecţiuni tehnice grave ale mecanismului de direcţie sau ale sistemului de frânare şi au fost retrase 225 certificate de înmatriculare, dintre care 83 pentru alte genuri de defecţiuni, cu gravitate mai redusă.

Poliţiştii rutieri au dispus în 32 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de defecţiunile tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

Exemple:

În judeţul Constanţa a fost depistat un conducător auto 47 ani, din municipiul Constanţa, conducând un autoturism, având un permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul.

De asemenea, odată cu verificarea documentelor prezentate de cel în cauză s-a observat faptul că permisul de conducere prezenta urme de contrafacere, peste categoria “A” aplicându-se o folie transparentă, cu categoria ,,B”, categorie nedeţinută legal de conducătorul vehiculului. În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală.

Tot în judeţul Constanţa a fost depistat un bărbat de 31 ani, din municipiul Constanţa, conducând un autoturism aparţinând unei societăţi ce are ca principal obiect de activitate transportul de persoane în regim de taxi, având defecţiuni grave la mecanismul de direcţie. A fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor art. 99 alin.1 pct. 18, din O.U.G. nr. 195/2002 fiindu-i reţinut şi certificatul de înmatriculare.

În judeţul Gorj a fost depistat un bărbat din municipiul Târgu Jiu, în timp ce conducea un autoturism, efectuând transport rutier public de persoane în regim de taxi, având defecţiuni tehnice la sistemul de iluminare. A fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor art. 99 alin.1 pct. 18, din O.U.G. nr. 195/2002 fiindu-i reţinut şi certificatul de înmatriculare.

În judeţul Iaşi a fost depistat un bărbat de 34 ani, din municipiul Paşcani, care a condus un autoturism având atestatul profesional expirat din data de 29.11.2011. Autoturismul taxi prezenta defecţiuni la sistemul de lumini. Persoana în cauză a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 1.000 lei, conform prevederilor art. 52 alin. (3) lit. „r)” din Legea nr. 38/2003 actualizată.

În judeţul Sibiu a fost depistat un conducător auto ce conducea un autoturism în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, rezultatul testării fiind 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul autovehiculului a fost sancţionat contravenţional, iar permisul de conducere a fost reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
 • 2 weeks later...

Acţiune pentru verificarea legalităţii transportului în regim de taxi

În urma unei acţiuni care a avut loc în Bucureşti şi judeţele Braşov, Covasna, Cluj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara, Prahova şi Timiş au fost aplicate peste 800 de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la transportul de persoane în regim de taxi sau nerespectarea regulilor de circulaţie de taximetrişti.

La data de 21 martie a.c., Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. a coordonat o acţiune, ce s-a desfăşurat timp de 24 de ore şi a avut ca scop verificarea legalităţii efectuării transportului de persoane în regim de taxi.

La activităţi au participat poliţişti de la Brigada Rutieră Bucureşti şi de la serviciile rutiere Braşov, Covasna, Cluj, Dolj, Mehedinți, Hunedoara, Prahova şi Timiş care au efectuat mai multe acţiuni de control în trafic pentru reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere care ar putea fi produse pe fondul neacordării priorităţii pietonilor şi vehiculelor, vitezei excessive şi nerespectării semnificaţiei culorii semaforului electric.

De asemenea, poliţiştii au urmărit respectarea normelor impuse acestei categorii de transport, prin Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi au verificat dacă sumele înacasate sunt declarate în vederea impozitării.

Pe parcursul acțiunii au fost verificate 1.864 autovehicule care efectuau transport în regim de taxi, fiind aplicate 813 sancțiuni contravenţionale.

Astfel, din totalul sancţiunilor aplicate 7 au fost pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 2 pentru neacordarea priorității vehiculelor, 23 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 5 pentru nerespectarea semnificaţiei culorii semaforului electric, 113 pentru nerespectarea normelor specifice transportului în regim de taxi, stabilite prin Legea nr. 38/2003 şi 663 pentru alte abateri la regimul rutier.

Polițiștii rutieri au reținut 17 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, iar pentru defecțiuni tehnice au fost retrase 43 certificate de înmatriculare.

Pentru defecțiuni tehnice grave polițiștii rutieri au dispus măsura imobilizării vehiculelor în 3 cazuri, iar pentru combaterea pirateriei s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a 3 vehicule care efectuau în mod ilegal transport în regim de taxi.

INFORMAŢII DE BACKGROUND

Acţiunea poliţiştilor rutieri a fost efectuată ca urmare a analizelor efectuate la Direcția Rutieră privind categoriile de conducători de autovehicule cu risc ridicat de implicare în accidente rutiere. Astfel, s-a constatat că din sfera transportului public cea mai expusă categorie o reprezintă conducătorii autovehiculeler taxi.

În anul 2011, aceştia au fost implicaţi cu vinovăţie în 146 (+33 față de 2010) accidente grave, soldate cu decesul a 25 persoane (+9) şi rănirea gravă a altor 140 persoane (+30).

În lunile ianuarie şi februarie a.c., pe acest segment de transport, s-a constatat menţinerea gradului de victimizare, respectiv:

Accidente Morţi Răniţi grav

2 luni 2011 11 1 15

2 luni 2012 13 1 12

DIFERENŢE +2 0 -3

Aceste accidente grave au fost comise în: municipiul București (3 accidente, 3 răniți grav), jud. Hunedoara (1 accident, 1 mort), judeţul Cluj (2 accidente, 2 răniți grav), judeţul Dolj (2 accidente, 2 răniți grav) și județele Brașov, Covasna, Mehedinți, Prahova şi Timiș (câte 1 accident cu 1 rănit grav).

Din analiza acestor accidente a rezultat că principalele cauze generatoare au fost:

neacordarea priorității pietonilor, în 7 cazuri, soldate cu 7 răniți grav.

viteza excesivă sau neadaptată, în 3 cazuri, soldate cu 3 răniți grav.

nerespectarea semnificaţiei culorii semaforului electric, în 2 cazuri, soldate cu 1 mort şi 1 rănit grav.

neacordarea priorităţii vehiculelor, 1 caz cu 1 rănit grav.

Totodată s-a stabilit că pentru această categorie de transport, ,,strada” din interiorul localității urbane este locul cu cel mai ridicat risc accidentogen, aici producându-se 11 accidente, soldate cu 1 mort şi 10 răniți grav, urmată de ,,drumul național” , unde au avut loc 2 accidente, soldate cu 2 răniți grav.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
 • 4 months later...

Acţiuni pentru verificarea transporturilor rutiere publice

În perioada 23 – 29 iulie a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii de la Secţia de Poliţie Autostrăzi, Brigada Rutieră Bucureşti şi toate serviciile rutiere judeţene, împreună cu reprezentanţii I.S.C.T.R. şi R.A.R., au desfăşurat acţiuni comune de control în trafic a autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane, de mărfuri şi în regim de taxi.

Oamenii legii au acţionat pentru prevenirea accidentelor rutiere, au verificat legalitatea transportului rutier public şi au controlat starea tehnică a vehiculelor rutiere.

Precizăm faptul că, în perioada 23 – 29.07.2012, conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2012, a fost planificată a se derula acţiunea BUS&TRUCK, referitoare la verificarea vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane şi de mărfuri.

În total au fost verificate, la nivel naţional, peste 35.000 de autovehicule, respectiv peste 13.300 de autovehicule cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, aproape 13.000 de autovehicule destinate transportului de marfă şi aproape 9.000 de autovehicule care efectuau transport în regim de taxi.

Astfel, poliţiştii au constatat peste 10.000 de abateri de la normele legale în materie.

~ Autobuzele verificate conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2012, în cadrul acţiunii ,,BUS”.

În cadrul acţiunii au fost verificate 13.373 autovehicule cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri. Pentru abaterile constatate în trafic au fost aplicate 2.686 de sancţiuni contravenţionale.

Astfel, au fost aplicate 587 de sancţiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 10 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 899 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 64 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 142 pentru defecţiuni tehnice, 2 pentru nerespectarea maselor sau dimensiunilor de gabarit, 216 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 20 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 91 pentru lipsa unor documente ale vehiculului şi 655 pentru alte abateri de la normele rutiere.

~ Autovehicule destinate transportului de marfă verificate conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2012, în cadrul acţiunii ,,TRUCK”.

În cadrul acţiunii, la care au participat şi inspectori din cadrul I.S.C.T.R., au fost verificate 12.974 autovehicule destinate transportului de marfă. Poliţiştii au aplicat 3.951 de sancţiuni contravenţionale, în urma neregulilor constatate.

Astfel, 1.036 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 17 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului,1.055 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 279 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 291 pentru defecţiuni tehnice, 33 pentru nerespectarea maselor sau dimensiunilor de gabarit, 309 referitor la lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 38 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 196 referitor la lipsa unor documente ale vehiculului şi 697 pentru alte abateri de la normele rutiere.

~ Acţiuni comune cu Registrul Auto Român privind controlul stării tehnice a autovehiculelor destinate transportului în regim de taxi.

Pe parcursul acţiunii au fost verificate 8.748 autovehicule care efectuau transport în regim de taxi, fiind aplicate 4.174 sancţiuni contravenţionale, respectiv 29 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor sau vehiculelor, 372 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru nerespectarea semnificaţiei culorii semaforului electric, 708 pentru defecţiuni tehnice sau lipsa valabilităţii inspecţiei tehnice periodice, 311 pentru nerespectarea normelor specifice transportului în regim de taxi, stabilite prin Legea nr. 38/2003 şi 2.733 pentru alte abateri la regimul rutier.

Poliţiştii rutieri au reţinut 85 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, iar pentru defecţiuni tehnice au fost retrase 421 certificate de înmatriculare.

Pentru defecţiuni tehnice grave, poliţiştii rutieri au dispus măsura imobilizării vehiculelor în 14 cazuri. De asemenea, s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a 3 vehicule care efectuau în mod ilegal transport în regim de taxi.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
 • 1 month later...

Acţiuni rutiere pe drumurile publice de la frontiera de vest

Peste 750 de abateri de la normele prevăzute de legislaţia rutieră au fost depistate în ultimele două luni, în urma unor acţiuni desfăşurate de poliţiştii ritieri români şi ungari pe drumurile naţionale ce converg către şi înspre frontiera de stat a României cu Ungaria.

În perioada iulie – august 2012, structurile de poliţie rutieră române şi ungare au desfăşurat acţiuni comune pe drumurile naţionale ce converg către şi înspre frontiera de stat a României cu Ungaria, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului rutier.

Totodată, s-a avut în vedere şi menţinerea unui climat de legalitate în domeniul transporturilor rutiere de persoane.

Acţiunile au fost derulate în comun de către Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş şi Căpităniile de Poliţie ale Judeţelor Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes şi Csongrad.

Au fost verificate 1.224 vehicule, fiind aplicate 758 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 430 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 72 pentru neportul centurii de siguranţă, 31 pentru defecţiuni tehnice constatate la vehicule, 6 pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi odihnă şi 219 pentru alte sancţiuni prevăzute de legislaţia rutieră.

Totodată, au fost reţinute 57 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi au fost retrase 12 certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Acţiune la nivel naţional pentru verificarea tirurilor

În perioada 30 august – 1 septembrie a.c., poliţiştii rutieri din toată ţara au efetuat controale în trafic asupra autovehiculelor destinate transportului rutier public de mărfuri, cu masa maximă autorizată mai mare de 16 tone. Au fost verificate peste 5.500 de autovehicule şi aplicate aproape 2.400 de sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate.

În perioada 30 august – 1septembrie a.c., sub coorodonarea Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R., au fost organizate la nivel naţional, acţiuni de control în trafic, pe toată reţeaua de drumuri naţionale, care au vizat vehiculele destinate transportului rutier public de mărfuri cu masa maximă autorizată mai mare de 16 tone, inclusiv cele destinate transportului de mărfuri periculoase.

În cadrul acţiunii au fost controlate 5.501 autotrenuri, autoremorchere şi autocamioane cu masa maximă autorizată mai mare de 16 tone.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 2.394 sancţiuni contravenţionale, dintre care 2.091 pentru încălcarea normelor rutiere (conform OUG nr. 195/2002), 44 pentru lipsa de la bordul vehiculului a unor documente specifice transportului de mărfuri efectuat (conform HG nr. 69/2012), 166 pentru nerespectarea de către conducătorii vehiculelor, a perioadelor de conducere şi de odihnă (conform OG nr. 37/2007) şi 88 pentru încălcarea altor acte normative.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate s-a ridicat la peste 1.000.000 de lei.

Poliţiştii rutieri au reţinut 22 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce şi au retras 116 certificate de înmatriculare.

Pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă sau pentru defecţiuni tehnice grave, a fost dispusă măsura imobilizării a 20 de vehicule.

Totodată, pentru efectuarea în mod ilicit (neautorizat) a transportului public de marfă, poliţiştii rutieri au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor respective în două cazuri.

Principalele cauze generatoare ale accidentelor de circulaţie în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului de mărfuri privesc viteza neadaptată sau excesivă, depăşirea neregulamentară şi neacordarea priorităţii.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Controale în zona autostrăzii A2 şi DN3 la autotrenuri care transportă mărfuri

În noaptea de 5/6 septembrie a.c., ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor - Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi în colaborare cu inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor au efectuat mai multe controale în zona autostrăzii A2 şi DN3 la autotrenuri care transportă mărfuri din China.

Operaţiunile de import a mărfurilor fac obiectul unor dosare privind infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală, folosindu-se pentru neplata TVA-ului circuite comerciale şi financiare în care sunt implicate peste cincisprezece firme cu sediile în Bucureşti şi judeţele limitrofe.

În acest mecanism sunt folosite firme “tampon” care au fost înfiinţate prin intermediul unor persoane aduse în ţară exclusiv în acest scop şi care după derularea respectivelor operaţiuni comerciale părăseau teritoriul României.

Astfel, echipele de control au acţionat între orele 21:00 – 03:00, în zonele autostrăzii A2 şi DN 3, oprind în trafic un număr de 40 de autotrenuri care transportau mărfuri importate din China, din care 8 autotrenuri, ce conţineau textile, mobilă, jucări şi motorină, în valoare totală de aproximativ 300.000 de euro, au fost sigilate de poliţişti şi autorităţile vamale.

Mărfurile existente în aceste camioane erau vădit subevaluate, iar firmele importatoare sunt înfiinţate de curând de către cetăţeni chinezi, existând suspiciunea de evaziune fiscală prin diminuarea valorii în vamă, urmată de dispariţia reprezentanţilor firmelor.

O parte din operaţiunile de import a mărfurilor în cauză fac obiectul unor dosare ce se află în lucru privind infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală, folosindu-se pentru deturnarea contravalorii TVA-ului, circuite comerciale şi financiare în care sunt implicate peste 15 firme cu sediile în Bucureşti şi judeţele limitrofe.

În scopul identificării întregului grup infracţional care a prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 19.000.000 de lei, acţiunea a continuat şi în data de 06.09.2012, începând cu ora 09:00, prin verificarea societăţilor comerciale care comercializează mărfurile către consumatorii finali.

D.G.P.M.B. - Compartimentul Comunicare Publică

Link to comment

Transportul public de persoane în regim de taxi, verificat de poliţişti

Aproape 1.300 de sancţiuni au fost aplicate de poliţişti, în perioada 1 – 7 septembrie a.c., în urma unei acţiuni care a avut loc în zona aeroporturilor civile şi care a urmărit verificarea legalităţii activităţii de transport persoane în regim de taxi.

Pentru menţinerea unui climat de legalitate în domeniul transportului rutier în regim de taxi şi pentru prevenirea oricăror abateri de la normele legale, în perioada 1 – 7 septembrie a.c., Direcţia de Poliţie Transporturi şi Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. au organizat o acţiune de control în trafic, în zona aeroporturilor civile.

Pe parcursul celor şapte zile, poliţiştii au urmărit depistarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximetrie, precum şi sancţionarea celor care deşi sunt autorizaţi, nu respectă regulile de tarifare şi calitatea serviciilor.

Poliţiştii au verificat funcţionarea corectă a aparatelor de taxat şi au urmărit ca starea psiho-fizică a conducătorilor auto să permită desfăşurarea acestei activităţi în condiţii optime.

În urma activităţilor desfăşurate au fost depistate trei infracţiuni, două incriminate de legislaţia rutieră şi o faptă de prevăzută de Codul Penal (exercitarea fără drept a unei profesii).

De asemenea, poliţiştii au aplicat 1.270 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 384.019 lei. Majoritatea dintre acestea, 969, au fost pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia pe drumurile publice, 192 au fost aplicate la Legea taximetriei şi 57 pentru încălcarea normelor de convieţuire socială.

Pentru neregulile constatate au fost ridicate trei autorizaţii şi o licenţă de funcţionare, au fost reţinute 63 de certificate de înmatriculare şi 10 permise de conducere.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 3 months later...

Filtre ale poliţiei rutiere, de Crăciun

Aproape 100 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în prima zi de Crăciun, în filtrele rutiere instituite de poliţişti pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.

Şi în prima zi de Crăciun, poliţişti rutieri, alături de cei de ordine publică, au acţionat în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

Poliţiştii au aplicat 102 de sancţiuni contravenţionale, toate conducătorilor auto, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În perioada 5-25 decembrie a.c. 12.2012, în filtrele rutiere, au fost aplicate 8.930 sancţiuni contravenţionale, din care 8.897 conducătorilor auto (379 pentru lipsă anvelopelor de iarnă, 283 pentru lipsă dispozitive omologate şi 8.235 pentru alte abateri), iar în 33 cazuri li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorilor drumurilor.

Poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, continuă activităţile preventive pentru combaterea evenimentelor rutiere grave.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 3 months later...

Acţiune pentru siguranţa traficului rutier, pe A2

Ieri, 9 aprilie a.c., în intervalul orar 11.00 – 16.00, sub coordonarea Direcţiei Rutiere – I.G.P.R., pe Autostrada Bucureşti - Constanţa, a avut loc o acţiune de control în trafic, pentru prevenirea ilegalităţilor în domeniul transportului public de mărfuri şi persoane. Unui conducător auto, depistat cu 189 km/h, i s-a reţinut permisul de conducere. Peste 100 de amenzi au fost aplicate pentru diferite abateri contravenţionale.

Alături de poliţiştii rutieri cadrul Birourilor de Poliţie A1 şi A2, la acţiune au mai participat specialişti din Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul de Stat pentru Control în Transporturile Rutiere, Gărzii Financiare, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Registrului Auto Român.

Pe parcursul acţiunii, echipele de control au verificat respectarea normelor rutiere privind regimul legal de viteză, portul centurii de siguranţă, timpii de conducere şi de odihnă ai conducătorilor auto, tranzitul de produse şi deşeuri periculoase, precum şi starea tehnică a autovehiculelor.

De asemenea, s-a avut în vedere verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei, a asigurării de răspundere civilă auto obligatorie şi identificarea şi ridicarea, în vederea confiscării, a valorilor şi bunurilor deţinute sau obţinute în mod ilegal ori care au fost folosite la comiterea de infracţiuni.

Echipele rutiere au fost dotate cu aparatură de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, folosite în ,,cascadă”.

Au fost aplicate 116 sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 35 au fost aplicate pentru depăşirea regimului legal de viteză, 31 la O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducătorilor auto si utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, una la HG 69/2012, referitoare la normele comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier şi 39 pentru defecţiuni tehnice. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate se ridică la 148.700 de lei.

Unui conducător auto i s-a reţinut permisul de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză, fiind depistat cu 189 km/h. De asemenea, au fost retrase 20 de certificate de înmatriculare şi o plăcuţă cu numărul de înmatriculare, ca urmare a imobilizării unui autocamion din Turcia.

Sursa: IGPR

Link to comment
 • 1 month later...

Transportul de mărfuri periculoase, verificat de poliţişti

 

Aproape 900 de sancțiuni au fost aplicate în cadrul unei acțiuni care s-a desfășurat pe parcursul unei zile și care a vizat verificarea legalității transportului de mărfuri periculoase. Pentru nerespectarea perioadelor de conducere și de odihnă sau pentru defecțiuni tehnice grave, 14 vehicule au fost imobilizate, iar pentru efectuarea ilicită a acestui tip de transport, în 2 cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au organizat o acțiune la nivel național de control în trafic a autovehiculelor destinate transportului de mărfuri periculoase.

 

Pe parcursul activităților, echipele de control au verificat modul în care transportatorii respectă prevederile legale în domeniu, dacă sunt respectate perioadele de conducere și de odihnă, precum și care este starea tehnică a acestor vehicule.

 

În cadrul activităților de control în trafic, la care au participat 572 de polițiști rutieri și 156 de inspectori de trafic din cadrul I.S.C.T.R., au fost verificate 2.302 autovehicule destinate transportului rutier de mărfuri periculoase.

 

În urma acestor activități, au fost aplicate 892 de sancțiuni contravenționale, 26 dintre acestea fiind pentru nereguli privind legalitatea transportului efectuat, 93 pentru nerespectarea perioadelor de conducere și de odihnă, 11 pentru nerespectarea normelor impuse transportului mărfurilor periculoase, iar 765 pentru nerespectarea normelor rutiere (133 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 6 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și 5 pentru neacordarea priorității de trecere, restul fiind pentru alte fapte).

 

De asemenea, polițiștii rutieri au reţinut 16 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce şi au retras 58 de certificate de înmatriculare.

 

Pentru nerespectarea perioadelor de conducere și de odihnă sau pentru defecțiuni tehnice grave, a fost dispusă măsura imobilizării vehiculelor în 14 cazuri, iar pentru efectuarea ilicită a acestui tip de transport public, în 2 cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor respective.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare si Relatii Publice

Link to comment
 • 1 month later...

Acţiune pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare şi transportului mărfii

 

La această oră, în baza planului de acțiune aprobat de șeful Poliției Române, polițiști ai Direcţiei Rutiere – I.G.P.R., polițiști de investigare a fraudelor și de ordine publică din cadrul Poliției Capitalei desfășoară o acţiune pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare şi al transportului de mărfuri.

Acţiunea vizează prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare de legume, fructe şi produse din carne. De asemenea, se va verifica respectarea legislației în domeniul transportului de marfuri. În acest scop, poliţiştii au instituit filtre rutiere în patru puncte şi efectuează controale la două centre comerciale din Capitală.

Echipele de control verifică respectarea normelor referitoare la plata T.V.A. intracomunitară, precum și dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate).

În filtrele instituite, poliţiştii verifică tirurile cu care se transportă produsele achiziţionate intracomunitar, pentru a stabili dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate).

În cele două centre comerciale, poliţiştii verifică tirurile din care se descarcă mărfurile, urmărind existenţa unei legături comerciale directe între firmele înscrise pe documente şi beneficiarii finali, în scopul depistării unor eventuale modalităţi de sustragere de la plata T.V.A. intracomunitară.

În timpul verificărilor, la nivelul Poliției Capitalei acţionează şi şase echipe mobile de poliţişti.

Acestea au rolul de a prelua informaţiile transmise de polițiștii aflaţi în filtrele rutiere şi în centrele comerciale şi de a se deplasa la sediile sociale ale unităților comerciale vizate, în vederea verificării legalității funcţionării societăţilor comerciale, obiectul de activitate, fluxul transporturilor de marfă şi al plăţilor efectuate către furnizorii externi.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 2 weeks later...

Achiziţiile intracomunitare şi transporturile de marfă, verificate de poliţişti

 

Poliţişti ai Direcţiei Rutiere – I.G.P.R., împreună cu poliţişti de investigare a fraudelor, de ordine publică şi de rutieră din cadrul D.G.P.M.B., continuă seria de acţiuni pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare şi al transportului de mărfuri.

Poliţiştii verifică TIR-urile care transportă produse achiziţionate intracomunitar în filtre rutiere, la sediul a două centre comerciale, precum şi la societăţile comerciale înscrise în documentele de transport şi efectuează şi patru percheziţii la domiciliul a patru suspecţi de evaziune fiscală.

Până la această oră, au fost verificate 15 TIR-uri, fiind ridicate în vederea confiscării 30 de tone de piersici, cireşe şi caise, iar un TIR care transporta produse din carne de pui a fost indisponibilizat.

În această dimineaţă, în filtrele instituite în cinci zone de acces în Bucureşti ( km. 36 - A1, km. 20 - A2, şoseaua Bucureşti - Târgovişte, judeţul Ilfov, şoseaua Bucureşti - Giurgiu şi Afumaţi, şoseaua Bucureşti - Urziceni), poliţiştii verifică tirurile cu care se transportă produse achiziţionate intracomunitar, pentru a stabili dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea ( datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate). De asemenea, se verifică respectarea legislaţiei în domeniul transportului de marfuri.

În cadrul acţiunii sunt verificate şi două centre comerciale din Capitală, poliţiştii verificând tirurile din care se descarcă mărfurile, urmărind existenţa unei legături comerciale directe între firmele înscrise pe documente şi beneficiarii finali, în scopul depistării unor eventuale modalităţi de sustragere de la plata T.V.A.-ului intracomunitar.

Pentru efectuarea tuturor verificărilor în timp real, la nivelul Capitalei acţionează şi şase echipe mobile de poliţişti, care preiau informaţiile transmise de colegii aflaţi în filtre şi în centrele comerciale, cu privire la datele de identificare ale societăţilor comerciale, deplasându-se de urgenţă la sediile sociale ale acestora.

Astfel, poliţiştii vor verifica legalitatea funcţionării acestor societăţi comerciale, obiectul de activitate, fluxul transporturilor de marfă şi al plăţilor efectuate către furnizorii externi.

De asemenea, sunt în derulare şi patru percheziţii la domiciliile a patru suspecţi de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata T.V.A. intracomunitar, prejudiciul în acest caz depăşind 250.000 de euro

Până la această oră, au fost verificate 15 TIR-uri, fiind ridicate în vederea confiscării 30 de tone de piersici, cireşe şi caise, iar un TIR care transporta produse din carne de pui a fost indisponibilizat.

 

Informaţii de background:

 

Reamintim faptul că, în baza planului de acţiune aprobat de şeful Poliţiei Române, o acţiune de acest gen a avut loc şi la data de 28 iunie a.c.. La acea dată au fost oprite în trafic 168 de autotrenuri, care transportau mărfuri provenite din achiziţii intracomunitare din Bulgaria, Grecia, Germania, Olanda, Italia şi Spania.

Mijloacele de transport suspecte au fost preluate de echipele mobile pentru efectuarea de verificări la punctele de descărcare din două centre comerciale.

În urma verificărilor la societăţile comerciale cu puncte de lucru în cele două complexe comerciale, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, mărfuri alimentare, în valoare de 1.445.700 de lei, transportate cu 18 autotrenuri (170 tone de produse congelate din carne, 104 tone de pepeni şi 43 tone de lămâi). De asemenea, au fost confiscate mărfuri în valoare de 7.200 de lei.

Au fost constatate 9 infracţiuni de evaziune fiscală şi aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei, dispunându-se totodată confiscarea a 8.000 kg. de pepeni.

Totodată, pe Autostrada A2, în timpul unui filtru, au fost identificate două autotrenuri care transportau 66 de tone de ciment, în valoare de 59.400 de lei, pentru care au fost prezentate documente de provenienţă falsificate. În cauză, a fost dispusă confiscarea acestor mărfuri, cercetările fiind continuate de poliţiştii Serviciul de Investigare a Fraudelor – I.P.J. Ilfov, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea 241/2005 şi art. 290 Codul Penal.

În urma acţiunii desfăşurate, în total, au fost întocmite 10 dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 9 alin 1 lit. b din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
 • 1 month later...

Poliţiştii au continuat controalele pentru prevenirea evaziunii fiscale prin achiziţii intracomunitare

 

În urma acţiunilor desfăşurate pe parcursul a două zile, pe linia achiziţiilor intracomunitare de legume-fructe şi produse din carne congelată, poliţiştii de investigare a fraudelor au depistat 16 infracţiuni de evaziune fiscală. De asemenea, au indisponibilizat peste 600 de tone carne de pui, 20 de tone de macrou congelat şi au confiscat 2.000 de kg. de fasole şi 3.200 de kg. de faină.

 

Şi ieri, 14 august, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigarea Fraudelor – I.G.P.R., de la I.P.J. Ilfov, I.P.J. Dâmboviţa, I.P.J. Giurgiu, I.P.J. Arad, I.P.J. Bihor şi D.G.P.M.B., împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere - D.G.P.M.B., au continuat acţiunile pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare de legume - fructe şi produse din carne congelată.

 

Astfel, în ultimele două zile, poliţiştii au acţionat pentru identificarea în trafic a mijloacelor de transport suspectate că transportau mărfuri către beneficiari, respectiv societăţi comerciale româneşti asupra cărora existau date că sunt implicate în fraude şi activităţi evazioniste.

 

Au fost instituite filtre rutiere mixte, care au acţionat pe Autostrada A1, pe Autostrada A2, pe DN 5 – comuna Jilava, pe şoseaua Chitila, şoseaua Bucureşti - Afumaţi şi șoseaua Alexandriei, precum şi în imediata apropiere a punctelor de trecere a frontierei cu statele membre UE, respectiv Nădlac, Borş şi Giurgiu.

 

De asemenea, pentru verificările directe au fost constituite echipe mobile, formate din ofiţeri de investigare a fraudelor, care au acţionat pe raza judeţului Ilfov şi în municipiul Bucureşti, unde figurau înregistraţi destinatarii mărfurilor transportate.

 

În cele două zile de acţiune, au fost oprite, în trafic, 117 autotrenuri care transportau mărfuri provenite din achiziţii intracomunitare din Bulgaria, Grecia, Germania, Olanda, Italia şi Spania, fiind verificate 32 de societăţi comerciale.

 

În urma verificărilor efectuate de către poliţiştii de investigarea fraudelor, au fost indisponibilizate 626 de tone de carne de pui congelată, 20 de tone de macrou congelat şi au fost confiscate 2.000 de kg. de fasole şi 3.200 de kg. de faină.

 

Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor au constatat 16 infracţiuni de evaziune fiscală şi au întocmit 15 dosare penale în care se continuă cercetările pentru probarea întregii activităţi infracţionale a persoanelor implicate şi stabilirea cu exactitate a prejudiciului total cauzat bugetului de stat.

 

Totodată, au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 24.000 de lei, la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi au fost confiscate bunuri în valoare de 900 de lei.

 

Valoarea totală a mărfurilor indisponibilizate şi confiscate a fost de aproximativ 3.500.000 de lei.

 

Centrul de Informare și Relaţii Publice-I.G.P.R.

Link to comment

INFORMARE - Acţiune Brigada Rutieră

 

Într-o mare proporţie accidentul de circulaţie este urmarea erorii umane, cauzată de un anume tip de comportament la volan.

Atitudini inadecvate duc de regulă la nenorociri pe drumurile publice, care de cele mai multe ori nu sunt întâmplătoare, pentru că la volan şi cu piciorul pe pedala de acceleraţie, unii şoferi îşi descarcă toate energiile negative acumulate.

De multe ori observăm în trafic, şoferi cum pendulează de pe o bandă de circulaţie pe alta, fără să-şi ia cele mai elementare măsuri de siguranţă, alţii care depăşesc coloana de maşini oprită la semafor şi se aşează în faţă.

Greşind azi, greşind mâine scade responsabilitatea şi creşte riscul de accident. Aşa devenim involuntar agresivi în conducere, imprevizibili pentru ceilalţi şoferi şi uşor, uşor ajungem pe nesimţite potenţiali provocatori de accidente.

Lipsa unui echipaj rutier în trafic nu trebuie să conducă la ideea că în acea zonă există un vid sancţionatoriu pentru şoferii indisciplinaţi.

Brigada Rutieră a acţionat în perioada 14-15.08.2013 cu echipe formate din autospeciale neinscriptionate si motociclete, pentru a-i depista şi sancţiona pe acei conducători auto care respectă normele rutiere doar atunci când observă echipajele inscripţionate ale poliţiei.

În urma acţiunii au fost sancţionaţi 64 de conducători auto, au fost reţinute 10 permise de conducere în vederea suspendării şi a fost întocmit un dosar de cercetare penală. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale a depăşit suma de 17.000 lei.

 

http://www.youtube.com/watch?v=xOXAbplaJFM

 

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.

 

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Brigada Rutieră

Link to comment
 • 2 months later...

Acţiune pentru respectarea normelor rutiere

 

Poliţia Română, prin direcţiile de specialitate, coordonează, în perioada 15-17 noiembrie a.c., o acţiune la nivel naţional, pentru prevenirea şi reducerea numărului accidentelor rutiere grave.

La activităţi participă atât poliţişti de la rutieră, cât şi poliţişti de ordine publică. Aceştia vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.

Pe lângă activităţile de prevenire a evenimentelor rutiere, poliţiştii acţionează în sistem integrat pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică. 
 

* * * 

Recomandări rutiere:

Pentru o călătorie sigură, recomandăm şoferilor să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere, să manifeste atenţie sporită la ce se întâmplă în trafic şi să adopte o manieră preventivă de condus.

Sfătuim conducătorii auto ca înainte de plecarea în cursă să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată şi să-şi echipeze autovehiculul corespunzător.

Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete!

Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii/restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.


I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
 • 1 year later...

AUTOBUZE ȘI CAMIOANE VERIFICATE DE POLIȚIȘTI

 

Peste 21.000 de autobuze și camioane au fost verificate de polițiști pentru siguranța transportului public de persoane și de mărfuri.

 

Activităţile de control s-au desfăşurat simultan în toate cele 28 de state membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

 

În perioada 20 – 27 iulie a.c., Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

 

Pe parcursul celor şapte zile, poliţiştii au verificat 21.749 de autovehicule (dintre care 7.840 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 13.909 autovehicule destinate transportului de marfă).

 

Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 6.134 de sancţiuni contravenţionale.

 

Astfel, au fost sancţionaţi 1.860 de transportatori de persoane (dintre care 334 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 6 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 619 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 45 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă sau pentru abateri constatate la aparatele tahograf, 120 pentru că au condus un autovehicul cu defecţiuni tehnice și 245 pentru lipsa unor documente ale lor.

 

De asemenea, pentru neregulile constatate la regimul transportului de marfă, poliţiştii au aplicat 4.274 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 27 pentru conducere sub influenţa alcoolului, 1.601 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 267 pentru nerespectarea timpilor de conducere/odihnă și abateri privind tahograful, 393 pentru defecțiuni tehnice și 617 pentru lipsa documentelor conducătorului auto.

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.