Jump to content
POLITISTI.ro

Chiria politistului


soryn

Recommended Posts

M-am mutat la cerere de la un ipj la altul unde am lucrat aprox 7 luni la un post de politie.In aceasta comuna unde era postul am locuit cu chirie platita din banii mei.Cu ocazia reorganizarii am fost nevoit sa ma mut in localitatea unde isi are sediul sectia de politie respectiva unde imi defasor activitatea.Aici la fel platesc chirie din banii mei. Am vreo sansa sa primiesc bani de chirie ???

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

La ultima mutare ai scris cumva vreun raport prin care ai solicitat acest lucru?

Vezi:

Link to comment
Share on other sites

nu am scris niciun raport... doar vorbe ca vezi doamne daca m`am mutat la cerere de la un ipj la altul nu mai primesc chirie...eu cunosc caz similar cu al meu, sunt in aceeasi situatie cu el, dar el primeste chirie de vreo 3-4 luni deja...

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Trebuie sa faci un raport scris prin care sa soliciti plata indemnizatiei de chiriei si sa o intregistrezi la secretariatul IPJ.

Gasesti mai multe detalii in topicul indicat in postul anterior.

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Chiar daca te-ai mutat la cerere de la un Ipj la altul,a doua mutare au facut-o ei si normal ar fi sa-ti dea chirie!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

exact de a2-a mutare as vrea sa ma leg si eu... cat am stat in comuna unde era postul de politie nu am solicitat chirie...si inca ceva, sectia este acum la 50 de km de domiciliul meu...si stau in comuna unde e sectia acum...oare am sanse sa primesc bani de chirie???

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

"domiciliul meu" inseamna ca detii o proprietate la 50 km sau ca parintii locuiesc la 50km?

A doua mutare este in interes de serviciu dar daca localitatea in care ai fost mutat este in aceeasi garnizoana cu localitatea din care ai venit NU se primeste chirie deoarece pe ordinul de mutare apare specificat la un moment dat- "nu schimba garnizoana".

In cazul in care ai schimbat garnizoana dar localitatea in care iti desfasori activitatea se afla in aceeasi garnizoana cu localitatea de domiciliu (adica unde detii o proprietate nu domiciliul parintilor) iarasi nu se primeste chirie.

Edited by Cromatic
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

În cazul polițiștilor, o dată cu demilitarizarea nu mai există garnizoane. De aceea nu cred să existe pe dispoziția de mutare mențiunea „nu schimbă garnizoana”.

Link to comment
Share on other sites

Daca ultima data ai fost mutat in interesul serviciului beneficiezi de chirie.

Asta daca nu iti este foarte greu sa soliciti in scris.

Link to comment
Share on other sites

Cromatic, tu unde lucrezi, vad ca + nu ai si o tot dai cu garnizoana. Asta pentru a intelege si noi cu cine discutam.La fel insista unii si cu acel angajament cand participi la anumite cursuri profesionale, ca esti obligat sa continui contractul cu MAI si ca vei merge si in alte " garnizoane".Contractul trebuie prelungit doar cu unitatea din care faci parte si care te-a trimis la cursuri. Daca esti jandarm, te inteleg ca esti militar.

Link to comment
Share on other sites

Pentru soryn-in documentul atasat mai jos este specificat urmatorul lucru:

"Raportat la situatia politistilor mutati in cadrul sectiilor de politie rurala infiintate ca urmare a reorganizarii produse la nivelul Politiei Romane, precizam ca in cazul acestora devin aplicabile prevederile legale specifice mutarii in interesul serviciului, inclusiv cele referitoare la acordarea compensatiei pentru chirie".

post-2298-0-65820700-1332039830_thumb.jp

... o tot dai cu garnizoana.

Vad ca privesti termenul de "garnizoana" ca pe o blasfemie dar de fapt acest lucru ar fi fost un avantaj.

Daca s-ar fi pastrat termenul de "garnizoana" si pentru lucratorii din politie acum nu ar mai fi fost probleme in stabilirea resedintei fix in loc. unde isi are sediul sectia ca si conditie de acordare a compensatiei pentru chirie-aici ma refer in special la politistii care isi desfasoara activitatea in mediul rural iar in acest sens uite exemplul cel mai edificator:

eu sunt proaspat in sistem, am avut putin mai mult noroc ca voi in iarna. Nu iti iei bani decat acolo unde isi are sediul sectia, nu conteaza daca la o comuna invecinata e spre exemplu cartier rezidential si poti gasi conditii. La sectiile rurale se lucreaza 12/24 12/48, de regula, dar poti baga si 12/12, depinde de cine face planificarea :D. Poti alege bani de naveta daca nu gasesti chirie, eu asa am facut, in comuna unde isi are sediul sectia nu am avut conditii umane si m-am dus in oras, platesc chiria din banii mei, 150 euro si ca bani de naveta undeva la 150 lei primesc colegii mei, eu abia mi-am facut raportul, iar distanta e de 50 km dus-intors zilnic. Daca esti la tine in judet din prima, repartizat si spre exemplu prinzi alta comuna/oras poti primi atat bani de chirie sau bani de naveta. Acesti bani ii pierzi atunci cand te vei muta la cerere. Salariu e foarte mic, eu am undeva la 1600 lei si am intrebat un coleg agent, la inceput avea undeva la 1200-1300 lei.

Nu poti sa-i ceri unui om nascut, crescut la oras sa se adapteze brusc conditiilor din rural.

...si iata cu ce probleme se confrunta o doamna contabil-sef, lucrator in cadrul MAI exact pe aceasta speta:

Va rog sa ma ajutati cu un punct de vedere referitor la plata compensatiei de chirie pentru politisti;o sa va expun succint despre ce e vorba.

Corpul de Control MAI a dispus efectuarea unei cercetari administrative in vederea stabilirii unei eventuale pagube pentru cei care au incasat necuvenit compensatia de chirie si pentru stabilirea vinovatiei persoanelor care trebuiau sa urmareasca acordarea acestui drept.

In opinia lor,contabilul sef(eu) trebuia sa sisteze plata,fara un act administrativ,deoarece viza de resedinta expirase sau era actualizata cu intarziere.

HG 284/2005 prevede in mod expres conditiile cumulative pentru acordarea acestui drept,subliniez acordare si nu plata,in care este prevazuta si conditia existentei vizei de resedinta (perfect valabila la momentul acordarii acestui drept).De asemenea se prevede cum se face alocarea si scoaterea de la plata acestui drept- prin dispozitia zilnica a sefului unitatii,emisa prin grija structurii de resurse umane.Mai mult,acelasi hg prevede conditiile in baza carora se sisteaza plata,neidentificandu-se conditia privind viza de resedinta.

Conform OG 121/1998,s-a hotarat raspundere materiala in solidar pentru subsemnata,sef resurse umane si inspector sef,proportional cu salariul fiecaruia dintre noi,avand in vedere ca a trecut mai bine de 1 an de la producerea asa zisei pagube.

Intrucat sunt la contestarea deciziei de imputare,va rog sa-mi transmiteti argumente legale din care sa reiasa ca,contractul perfect valabil reprezinta documentul in baza caruia intervin obligatii de plata.

In acelasi an,2005,avem HG 1867/2005 ce prevede acordarea compensatiei de chirie pentru MApN;in cuprinsul acestui act normativ nu este prevazuta conditia cumulativa a vizei de resedinta pentru acordarea compensatiei de chirie.

Sunt 2 acte normative care legifereaza aceleasi drepturi pentru 2 categorii de personal,ambele facand parte din sectorul de ordine publica,siguranta nationala,etc..Cum se poate explixa in termeni juridici acest lucru?

Stiu ca exista specificat undeva ca,anumite drepturi salariale sau asimilate salariilor, comune,pentru acordarea lor,initiatorul proiectelor actelor normative este MApN - de exemplu: norma de hrana,spor ambarcare,spor frontiera,spor parasutism,decontare transport concediu de odihna,etc.M.A.I. nu face decat sa adopte aceste prevederi legale,cu unele modificari.Unde gasesc aceste precizari?

Am termen de depunere a contestatiei pe 09.06.2011,si v-as ruga un raspuns autorizat pana la aceasta data.De asemenea,ce acte normative ar mai trebui avute in vedere?

Multumesc!

Sursa.

Ceea ce este subliniat cu rosu reprezinta motivul pentru care am scris termenul de "garnizoana". Initial am crezut ca sunt aceleasi conditii pentru amandoua ministerele si dupa aceea am observat ca, datorita atributiilor specifice in exercitarea functiilor pentru fiecare categorie profesionala s-au stabilit conditii diferite de acordare iar cuantumul(procentul) si modalitatea de calcul sunt aceleasi.

Avantaje si dezavantaje sunt atat de o parte cat si de cealalta, sa nu crede-ti ca aceste conditii de acordare creeaza avantaje la unii si dezavantaje la altii si invers-se pastreaza totusi un anumit echilibru.

Daca esti jandarm, te inteleg ca esti militar.

Si daca nu?

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Daca nu, nu te inteleg, pentru ca trebuie sa lupti pentru un drept castigat, adica acela de a fi civili si de a nu mai fi tratati ca niste militari, pentru ca sunt unii sefi care inca au pretentia sa te adresezi cu formule de raport, sa-i raspunzi cu " ordonati" pentru ca il deranjeaza termenul de " comunicati", au pretentia sa faci rapoarte cand pleci din localitate,tocmai ca fac trimitere la garnizoane, desi esti liber, si multe altele. Sunt sefi care trebuie sa gandeasca dispozitii separate pentru militari si civili si sa respecte statutul fiecarei categorii profesionale. Referitor la ce spunea contabilul sef mai sus, recent am cerut si eu sefului Serviciului Financiar sa-mi comunice dispozitia zilnica a sefului unitatii prin care s-a dispus scoaterea mea si a altor colegi de la Norma 12B si acesta chiar merita sa fie cercetat disciplinar si penal, pentru ca si-a permis sa ia o astfel de masura prin propria sa rezolutie si nu asa cum prevede legislatia in vigoare, sa solicite sefului unitatii emiterea dispozitiei de zi pe unitate, dupa inaintarea in scris a motivelor si reglementarilor legale.

Edited by drAGO5
Link to comment
Share on other sites

Cromatic pentru multi de pe acest forum cuvantul garnizoana este o blasfemie.

Din cauza ,,garnizoanei" nici acum nu suntem liberi cand suntem liberi............

Si chiar daca nu iti vine sa crezi nu vrem sa fim asociati cu militarii de oriune ar fi ei MAPN, MAI etc.

Noua politistilor aceasta asociere ne-a adus infinit mai multe dezavantaje decat avantaje, suntem militari la obligatii si civili la drepturi.

Dim aceasta cauza criza ne-a lovit de doua ori , o data ca si civili si a doua ora ca ,,militari".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Inca o data specific ca eu m`am LA CERERE de la ipj X la ipj Y si din acest motiv vreau sa stiu ca pot sa mai beneficiez de chirie ??? asta tinand cont ca sunt la 50 de km de casa si vreau sa stau in comuna unde este sectia acuma(cu chirie platita de ipj)...

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Daca te-ai mutat la cerere la sectia respectiva nu beneficiezi de chirie.

Daca la sectia respectiva ai fost mutat in interesul serviciului poti beneficia de chirie.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Daca te-ai mutat la cerere la sectia respectiva nu beneficiezi de chirie.

Daca la sectia respectiva ai fost mutat in interesul serviciului poti beneficia de chirie.

Elvis, omu' e penbiil , i se da mura-n gura si tot nu intelege.

Soryn, tu cati ani ai ?-tine cont de urmatoarelele aspecte:

Nici-o persoana nu se poate muta fara un acord scris pentru un raport intocmit de unitatea angajatoare sau fara un raport scris intocmit in acest sens.

Orice proces de restructurare presupune semnarea unui raport care presupune faptul ca esti de acord cu functia propusa pentru a fi incadrata. Semnarea unui astfel de raport te pune in pozitia de a fi mutat in interesul serviciului cu toate drepturile ce decurg din asta.Nu conteaza ca ca vei fi incadrat pe aceeasi functie pe care ai fost incadrat inainte de restructurare-tu trebuie sa semnezi un astfel de raport din care sa rezulte ca esti de acord cu functia propusa altfel, prin legislatie , daca nu esti de acord cu functia propusa esti pus la dispozitie.

Colegul ala de care spui mai sus sigur a semnat un astfel de raport.Gandeste logic-ofiterul insarcinat cu verificarea datelor inscrise nu isi va da acordul daca nu se intrunesc conditiile legale pentru a primi compensatia pentru chirie-se lasa cu sanctiuni pecuniare.

Soryn, nu mai intreba pe forum pentru ca nimeni nu o sa fie in masura sa-ti raspunda care este baza legala pentru care tu ai fost mutat de la post la sectia din comuna respectiva. Deci, tu trebuie sa te interesezi care este baza legala pentru ultima mutare?

Avand in vedere faptul ca domiciliul stabil al tau nu constituie o proprietate a ta, nici nu are rost sa mai aduci problema in discutie.

Link to comment
Share on other sites

Buna seara!Cum se calculeaza cuantumul chiriei?Eu stiu ca daca esti intr-un oras resedinta de judet,ti se acorda 50% din solda lunara iar daca nu,ti se acorda 40%,nu?Acum,aia 50% se calculeaza din solda de functie+grad+gradatii,nu?

Link to comment
Share on other sites

stie cineva cati bani primesti pentru chirie daca lucrezi in bucuresti ca agent?

Buna seara!Cum se calculeaza cuantumul chiriei?Eu stiu ca daca esti intr-un oras resedinta de judet,ti se acorda 50% din solda lunara iar daca nu,ti se acorda 40%,nu?Acum,aia 50% se calculeaza din solda de functie+grad+gradatii,nu?

“a) 50% din salariul de bază, dacă locuinţa închiriată se află în municipii, staţiuni turistice ori balneare sau în localităţi cu situaţii deosebite, dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere;

B) 40% din salariul de bază, dacă locuinţa închiriată se află în alte localităţi decât cele prevăzute la lit.a), dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere.

(2) Staţiunile turistice ori balneare prevăzute la alin.(1) lit.a) sunt cele definite şi atestate prin acte normative aplicabile la nivel naţional.”

Salariul de baza=salariul brut fara sporuri.

Link to comment
Share on other sites

Cromatic daca tot ai vrea sa ma ajuti uite ID meu unde sa vb mai pe (cenzurat)

Edited by Dan
Link to comment
Share on other sites

cromatic nu mai zici nimic? te`am rugat daca ai vrea sa imi spui mai multe despre problema mea... ai ID meu mai sus...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Salariul de baza=salariul brut fara sporuri.

Lamuriti-ma si pe mine, va rog: salariul brut fara sporuri este acela inscris pe fluturas ca si "salariul functiei de baza"? la mine nu apare nicaieri pe fluturas "salariul brut" si sunt cam nelamurit in ceea ce priveste cuantumul chiriei. Cei de la financiar m-au bagat si mai mult in ceata...

Link to comment
Share on other sites

Nimeni mergi la financiar si te va lamuri cineva de acolo.

Daca pe tine nu te intereseza de ce crezi ca ar putea cineva de aici sa-ti spuna cat ai tu salariul brut.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Elvis, omul a spus că a fost deja la financiar.

Cei de la financiar m-au bagat si mai mult in ceata...

El a întrebat dacă salariul brut fără sporuri este înscris pe fluturaș ca ”salariul funcției de bază”.

Lamuriti-ma si pe mine, va rog: salariul brut fara sporuri este acela inscris pe fluturas ca si "salariul functiei de baza"?

Eu cred că ăla e salariul brut fără sporuri.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.