Jump to content
POLITISTI.ro

Cine are competenta sa cerceteze un militar aflat in timpul liber?


cristigrig1986

Recommended Posts

cine are competenta sa cerceteze un dosar privind comiterea infractiunilor de violare de domiciliu si lovire in care faptuitorul este militar,dar se afla in tinuta civila si in timpul liber?procurorul competent teritorial al parchetului,organul de cercetare al politiei judiciare sau procurorul militar?

Link to comment
 • Member

acte premergatoare - judiciaristul apoi declinare catre procurorul militar, daca am gresit corectati-ma!

Link to comment

sunt mai multe situatii

daca infractiunea este legata de servici sau in legatura cu serviciul atunci parchetul militar

daca a savarsit o infractiune se ocupa judiciarul cum a spus si colegul iar parchetul de pe langa judecatoria cu care lucreaza judiciaruristul decide ce se paote face. Obligatoriu politistul care il ancheteaza trebuie sa fie din structura politiei judiciare :emo-yessir:

Link to comment

Trebuie să fie cumva poliţustul din Poliţia Judiciară mai mare sau cel puţin egal în grad cu militarul cercetat?. Fapte ne natură sau în legătură cu serviciul= parchet militar, celelalte fapte = parchet civil. A nu se omite anunţarea de îndată ce se constată fapta, a comandantului unităţii militare din care face parte cercetatul. În speţa dată parchet de pe langă judecătorie. Dacă era în timpul serviciului şi a părăsit postul pentru a comite celelalte două infracţiuni, parchet militar.

 • Downvote 1
Link to comment

Vise frumoase! Adică un agent poate cerceta un colonel, mamă şi ce perdaf îi mai şi trage nu?. Mai citeşte colega, că e mai bine, sau dacă nu, mai întreabă. Intenţionat am pus întrebarea. E şi ăsta un răspuns. Atenţie! una este constatarea directă şi alta este cercetarea. Parcă în lege spune că, gradele militarilor sunt echivalente cu ale noastre şi invers. Colonel=comisar şef; agent=sergent major...... Vreau argumente pentru replică şi îţi dau dreptate, ...dacă ai. Poliţistul este cert în spiritul legii funcţionar public.. dar ai omis şi sintagma: " statut special". Complicat nu?.

 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Si de ce nu ne luminezi tu colonele? Ce dispozitii legale prevad acest lucru?

Se observa din postarile tale cat de rau iti pare ca nu ai mai apucat sa ajungi colonel si trebuie sa te amagesti cu titulatura de comisar sef.

PS: Eu am vazut dosare in care erau cercetati colonei si RTUP-ul era semnat de agenti.

Edited by Octavian
Link to comment

Complicat rau de totner.gifner.gifner.gif . Un militar (nu stim gradu', de altfel nici nu conteaza) sparge usa fostei amante, neveste, prietene si o bate putin... Daca infractorul ar fi colonel, iar "primul la minge" pt constatare ar fi agent principal, se intelege (din unele postari) ca ag.pr. trebuie sa ia o pozitie relaxata si sa astepte un similar in grad ca sa stea de vorba cu militarublink.gif .

Link to comment

Si de ce nu ne luminezi tu colonele? Ce dispozitii legale prevad acest lucru?

Se observa din postarile tale cat de rau iti pare ca nu ai mai apucat sa ajungi colonel si trebuie sa te amagesti cu titulatura de comisar sef.

PS: Eu am vazut dosare in care erau cercetati colonei si RTUP-ul era semnat de agenti.

Octavian cel care face cercetarea trebuie sa aiba macar gradul echivalent cu al celui cercetat.

Este valabil si in cazul in care politistii sunt cercetati de catre politisti.

Scorillo cred ca limba romana iti este straina.

Constatarea e una, iar cercetarea este alta.

Din cauza asta nu va puteti depasi nivelul, trebuie sa puneti mana pe carte.

Edited by Elvis
 • Downvote 2
Link to comment
 • Member

Elvis mai citeste te rog titlul topicului.

Aici nu discutam de cercetarea administrativa, ci de cercetarea penala. Poti sa-mi indici unde in CPP prevde acest lucru privind gradul anchetatorului ?

Link to comment

Octavian ca unul care mai stiu cate ceva despre parchetele militare ......crede si nu cerceta.

Deci sa inteleg ca un agent de politie poate cerceta un chestor de politie?

Asa pentru tine iti spun ca nici macar reclamatiile nu se depun in acelasi loc, pentru ofiterii undeva iar pentru agenti altundeva iar la parchetele respective sunt procurori anume desemnati pentru cercetarea penala.

Daca nu am dreptate sper sa nu vezi pragul.

Cu respect. :emo-yessir:

Edited by Elvis
 • Downvote 2
Link to comment
 • Member

In primul rand, nu cred ca ai recitit titlul topicului, cum te-am rugat.

Aici se discuta despre cercetarea militarilor de catre politisti pt fapte ce nu au legatura cu serviciul. Nu vad ce legatura au chestorii de politie sau orice alti politisti aici.

In al doilea rand, iti spun asa pentru tine sa mai pitesti capul si sa nu te mai arunci asa cand nu esti sigur.

Tare as vrea sa vad si eu de exemplu, cand un chestor care a comis de exemplu un accident de circulatie din culpa va fi cercetat exclusiv de un alt chestor.

Nu confunda cercetarea administrativa cu cea penala. Te-am intrebat foarte clar, daca exista in codul de procedura penala o prevedere care sa-ti confirme afirmatia. Macar ai cautat? Ma tem ca nu.

Si nu in ultimul rand, pentru un politist adevarat aceea expresie : "crede si nu cerceta" este egala cu zero.

Link to comment
 • Member

Doi, dar oricum nu are nicio relevanta.

Astept cu nerabdare din partea ta sa-mi indici unde in CPP este prevazut ceea ce sustii, avand in vedere ca mai stii cate ceva despre parchetele militare.

Link to comment

Vad ca nu mai raspunzi Octavian.

Militarii sunt cercetati de procurori militari pentru ca au statut militar.

Cand vei cerceta tu un militar sa ma anunti si pe mine.

Eu am trecut pe la parchetul militar cand aveam alt statut, tu cred ca nu ai de unde sa sti ca esti cam tinerel dupa cum tastezi.

Avam a dezvoltat o alta discutie.

:emo-yessir:

 • Downvote 2
Link to comment

Repet, citeste mai atent si nu mai fi asa repezit.

Apropo, tastez cum ambele maini concomitent ... cum ti-ai dat seama? :naughty:

Ai dreptate octavian ,nu am citit cu atentie.

Pentru faptele care au legatura cu serviciul militarii sunt cercetati de procurorii militari.

Daca sunt in timpul liber si savarsesc infractiuni sunt cercetati ca orice civil.

Scuze, am gresit. :emo-yessir:

 • Upvote 1
Link to comment

pana la urma care este procedura?repet speta:militarul aflat in timpul liber si fara uniforma intra in curtea unui cetatean fara incuvintarea acestuia(violare de domiciliu),si il agreseaza(certificat medico-legal)-lovire.cine il cerceteaza pe militar in conditia in care plangerea s-a facut deja,a fost inregistrata la unitatea de politie competenta teritorial si deja inaintata parchetului competent pt nr.unic.

Link to comment

daca parchetul care a primit dosarul nu si-a declinat competenta atunci el va desfasura cercetarea. In caz contrar, o sa vezi rezolutia procurorului. daca esti sau reprezinta partea vatamata poti discuta cu procurorul sau chiar cu politistii care au primit dosarul si o sa-ti spuna ei daca desfasoara activitati in dosar sau nu.

Link to comment

Vedeţi că sunt subiecte interesante de discutat?. Ocavian eşti un pic cam înţepat la limbă, dar... cam uituc, iertat să-mi fie!. Păi nu am spus eu că dacă îmi argumentezi cu temei legal îţi dau dreptate?. (te-ai spart în anchetă). După cum se vede tu cu două mâini :copy,paste. :ner: Şi fie vorba între noi: las-o mai moale cu cercetat militarii, că dacă mai laşi tu din asta mai las şi eu din peniţă. Vezi mai sunt şi alţi colegi care au descoperit că ai sincope în pregătirea profesională. Tinere eu nu ţin la gradul profesional şi nu vreau să fiu apreciat pentru asta, dimpotrivă pentru ceea ce realizez în munca efectivă. Nu am uitat că am fost subofiţer, pardon agent pe înţelesul tău. După cum vezi cred că sunt singurul de pe acest forum care este aproape de agent şi nu ţine nasul mai sus de caschetă. că este ofiţer superior. Trimite-mi te rog mesaj privat cu unul, aleator, R.T.U.P. semnat de tine şi mai vorbim da?. Cat despre grade să nu păţim ca juvete: "...veni mă Mărin acasă?, să lăsă la vatră?; zice ăl bătârn. Veni taică, veni!. Ce grad are bă?; Sublocotenet!; Asta ne făcu neamul de râs, nici măcar căprar nu se întoarse!." :ner: :ner: :ner:

P.S. vă respect replicile, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. Fiţi ambiţioşi! şi la mai mare!

 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Risipiti vorbele degeaba.

Exista persoane in sistem care "au statut special" indiferent de orice situatie. Adica mai pe romaneste, daca vrei sa reclami sau prinzi pe cineva in flagrant ca a savarsit o infractiune, automat actele premergatoare efectuate se declina.

Exemplu:

1) Agent/ofiter de politie obisnuit - Declinare la Parchetul competent teritorial, in functie de infractiunea savarsita/reclamata

2) Agent de politie judiciara - Declinare la Parchetul Tribunalului competent teritorial

3) Ofiter de politie judiciara - Declinare la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, competent teritorial.

4) Chestor de politie - Declinare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Aceste cazuri sunt reglementate de art. 27 din Legea 218/2002

4) Notar/avocat - Declinare la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, competent teritorial.

5) Militarii, pentru infractiuni savarsite in legatura cu serviciul - Declinare la Parchetul militar competent teritorial. Cercetarea acestora se poate efectua de catre procuror sau de catre ofiteri anume desemnati din cadrul unitatii militare (ofiteri desemnati cu cercetarea speciala)

Pentru infractiuni obisnuite, militarii vor fi cercetati de catre organele de politie competente teritorial si va fi instiintata unitatea militara din care face parte.

Asa ca poti sa fii colonel de armata/sri/sie/spp si daca o bati pe nevasta-ta te ancheteaza agentul/ofiterul de politie judiciara de la sectia pe raza careia stai fara probleme. Gradul sau etc nu are nicio treaba. Gradul influenteaza doar competenta instantei care te judeca, conform CPP.

Bafta...

Edited by Ecou
 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

avam dupa cum singur poti vedea, cel care are sincope in pregatirea profesionala esti chiar tu. Acesta e raspunsul pe care ar fi trebuit sa-l dai, in cazul in care aveai habar despre ce se discuta aici:

Pentru infractiuni obisnuite, militarii vor fi cercetati de catre organele de politie competente teritorial si va fi instiintata unitatea militara din care face parte.

Deci mosule, retine:

Asa ca poti sa fii colonel de armata/sri/sie/spp si daca o bati pe nevasta-ta te ancheteaza agentul/ofiterul de politie judiciara de la sectia pe raza careia stai fara probleme. Gradul sau etc nu are nicio treaba. Gradul influenteaza doar competenta instantei care te judeca, conform CPP.

In rest, doar te umfli aiurea, dar in esenta nu spui nimic concret. Oricum sa stii ca cel putin pe mine, nu ma impresionezi absolut deloc si chiar daca spui ca pentru tine nu conteaza gradul profesional, eu te-am citit, sa stii.

Faci parte din aceea categorie a ofiterilor superiori, care au admirat si tanjit dupa statutul si recuoasterea de care s-au bucurat fostii ofiteri de militie, dar datorita vremurilor nu le-ati mai apucat si cu toate astea nu va puteti adapta nici la schimbarile actuale ce s-au petrecut in politie. Sunteti cei mai inadaptati politisti din tranzitie, nu va puteti ridica nici la nivelul fostilor ofiteri de militie, in care colcaia profesionalismul si erau respectati de toata lumea pt asta, dar nici nu acceptati si sa va adaptati la schimbarile ce inevitabil au aparut. Sunteti cea mai daunatoare categorie de politisti ale acestor vremuri, dupa umila mea parere.

Va opuneti progresului, de dragul vremurilor de mult apuse pe care spre nefericirea voastra nu le-ati apucat, asta asa mai pe intelesul tau.

 • Upvote 1
Link to comment

Undeva, aproape de adevăr, s-a aflat Ecou.

Așadar, potrivit art. 26 și 28 din c.p.p. tribunalul militar/teritorial judecă infracțiunile săvârșite de militari până la gradul de colonel. Aceste dispoziții se aplică în părțile care le privesc, potrivit legii și organelor de urmărire penală.

Însă, în privința competenței organelor de cercetare penală, legea face distincție între organele care supraveghează urmărirea penală/procurorul și organele care efectuează cercetarea penală, astfel:

Art. 207: Competenta organelor de cercetare ale politiei judiciare

Cercetarea penala se efectueaza de organele de cercetare ale politiei judiciare, pentru orice infractiune care nu este data, in mod obligatoriu, in competenta altor organe de cercetare penala.

Art. 208: Competenta organelor de cercetare penala speciale

(1) Cercetarea penala se efectueaza si de urmatoarele organe speciale:

a) ofiterii anume desemnati de catre comandantii unitatilor militare corp aparte si similare, pentru militarii in subordine. Cercetarea poate fi efectuata si personal de catre

comandant;

B) ofiterii anume desemnati de catre sefii comenduirilor de garnizoana, pentru infractiunile savarsite de militari in afara unitatilor militare. Cercetarea poate fi efectuata si personal de sefii comenduirilor de garnizoana;

c) ofiterii anume desemnati de catre comandantii centrelor militare, pentru infractiunile de competenta instantelor militare, savarsite de persoanele civile in legatura cu obligatiile lor militare. Cercetarea poate fi efectuata si personal de catre comandantii centrelor militare. La cererea comandantului centrului militar, organul de politie efectueaza unele acte de cercetare, dupa care inainteaza lucrarile comandantului centrului militar;

d) ofiterii politiei de frontiera, anume desemnati pentru infractiunile de frontiera;

e) capitanii porturilor, pentru infractiunile contra sigurantei navigatiei pe apa si contra disciplinei si ordinii la bord, precum si pentru infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul, prevazute in Codul penal, savarsite de personalul navigant al marinei civile, daca fapta a pus sau ar fi putut pune in pericol siguranta navei sau a navigatiei.

(2) In cazurile prevazute la lit. a), B) si c), cercetarea penala se efectueaza in mod obligatoriu de organele speciale acolo prevazute.

După cum se poate observa din economia textului, concluzia este aceea că în cazul celorlalte infracțiuni săvârșite de militari ori a celor săvârșite de militari împreună cu civili, competența de a judeca aparține instanței civile, competența de a supraveghea cercetarea aparține parchetului civil de pe lângă instanța competentă să judece cauza, însă, ATENȚIE!!!, cercetarea penală este efectuată în mod obligatoriu de către organele speciale prevăzute la art.208 alin.1 lit.a,b și c c.p.p. așa cum se arată în alin.2 al art. 208 c.p.p.

(p.s. nuș` de unde drac` apar emoticoanele acelea in locul literei ”b”)

Edited by lionn
Link to comment

Tin sa subliniez ca am avut aceasta speta putin modificata la un examen de drept procesual penal in anul III la ACADEMIA DE POLITIE! Niciodata un ,,AGENT'' nu va efectua o cercetare penala deoarece el nu are aceasta competenta el este doar AGENT CONSTATATOR al unei infractiuni, cercetarea penala este efectoata conform CPP de catre OFITERI DE POLITIE JUDICARA si celelate categorii de ofiteri enumerate mai sus orice infractiune savarsita de militar in timpul serviciului este cercetata de catre ofiteri anume desemnati de comandantul unitatii si de catre procurorul militar. Totodata in cazul in care militarul demisioneaza din armata dupa savarsirea fatpei acesta va fi cercetat in continuare de PROCURORUL MILITAR si va fi judecat de TRIBUNALUL MILITAR; TRIBUNALUL MILITAR TERITORIAL, INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE in functie de fapta si grad. Niciodata si in nicio tara nu se va observa efectuarea unei cercetari de catre un organ al politiei fara studii superioare juridice(tin sa mentionez ca agentii au studii postliceale).

 • Downvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.