Jump to content
POLITISTI.ro

Suspecţi specializaţi în skimming, înşelăciuni pe internet, prinşi de poliţişti


NewsBot

Recommended Posts

Suspecţi de falsificare de carduri şi retrageri frauduloase de bani din ATM-uri, după gratii.

În urma investigaţiilor desfăşurate în ultimele 3 luni, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei 2 Poliţie din Municipiul Constanţa şi Serviciul Operaţiuni Speciale Constanţa, au reuşit destructurarea unei grupări specializate în confecţionarea de echipamente de copiere a cardurilor bancare la ATM - uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Astfel, s-a stabilit că grupul infracţional era format din 4 persoane, toate domiciliate în Municipiul Constanţa. Acestea confecţionau echipamente electronice, le asamblau şi realizau dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor. Dispozitivele în cauză erau instalate pe ATM-uri care aparţineau unor bănci comerciale din România, unde astfel erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor, precum şi codul PIN aferent. Datele obţinute erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele PVC cu bandă magnetică şi ulterior erau folosite pentru retrageri frauduloase de numerar la ATM-uri din Mexic.

Începând cu luna noiembrie 2011, suspecţii au instalat dispozitive de skimming de la ATM-urile unor bănci comerciale din Bucureşti, Sinaia, Predeal şi Călăraşi.

În urma retragerilor frauduloase de numerar efectuate cu clone ale cardurilor bancare copiate, membrii grupării au creat un prejudiciu estimat până în prezent la 20.000 lei.

Astfel, la data de 19.12.2011, s-a reuşit prinderea în flagrant a unui membru al grupării, respectiv G. MIHAI, de 20 de ani, imediat după ce a demontat dispozitivele artizanale de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare şi de înregistrare a codului de securitate PIN, pe care le instalase în cursul aceleiaşi zile pe ATM-ul aparţinând unei bănci.

Cel în cauză a fost reţinut şi ulterior arestat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, fapte prevăzută şi pedepsită de art. 25 şi art. 24 al. 2 din Legea nr. 365/2002.

În urma extinderii cercetărilor fost documentată activitatea infracţională şi a celorlalţi suspecţi, iar în baza probelor obţinute, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a solicitat şi obţinut autorizaţii de percheziţii domiciliară, care au fost efectuate la data de 29.02.2012, în Municipiul Constanţa, la locuinţele suspecţilor T. MARIUS de 29 de ani, O. COSMIN, P. RĂZVAN, de 28 de ani.

În urma efectuării percheziţiilor au fost ridicate componente electronice şi dispozitive destinate fraudării cardurilor bancare, hard-disck- uri, medii de stocare optice, laptopuri, articole vestimentare purtate de cei în cauză în momentul instalării dispozitivelor la ATM-uri.

Împotriva celor în cauză a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plata electronică, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, transmiterea neautorizată către o altă persoană a oricăror date de identificare în vederea efectuării de retrageri de numerar, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 25, art.24 al. 2 şi art. 27 alin 3, toate din Legea 365/2002, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

La data de 01.03.2012, cei trei au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă, propunere însuşită în totalitate de procurori.

În aceeaşi zi, suspecţii a fost prezentaţi magistraţilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare preventivă pentru 29 e zile. Cercetările sunt continuate de B.C.C.O. Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
Share on other sites

Cercetaţi pentru infracţiuni pe linia fraudelor cu cărţi de credit contrafăcute

Poliţiştii de la combaterea criminalităţii informatice au reuşit identificarea şi destructurarea unei grupări infracţionale specializată în comiterea de infracţiuni cu cărţi de credit falsificate.

La data de 6 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice, din cadrul B.C.C.O. Craiova, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant delict a trei persoane din municipiul Craiova, suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de pe linia fraudelor cu cărţi de credit contrafăcute.

În timpul acţiunii, la ieşirea din municipiul Craiova spre Drobeta Turnu Severin, poliţiştii au oprit în trafic un autoturism, în care i-au depistat pe N.S., de 31 de ani, S.D., de 33 de ani şi T.C., de 25 de ani, toţi din municipiul Craiova, judeţul Dolj. Poliţiştii au efectuat un control asupra bagajelor din autoturism şi au fost identificate dispozitive de skimming tip „gură de bancomat”, părţi componente, cabluri pentru descărcarea datelor aferente, 2 laptop-uri, 1 memory stick şi suma de 1450 USD.

Cei trei suspecţi au fost conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova iar, în urma cercetărilor efectuate, procurorul a dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă de reţinere.

În dimineaţa de 7 martie a.c., au fost efectuate patru percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor, în municipiul Craiova, iar în urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate sisteme informatice şi mai multe înscrisuri.

După terminarea cercetărilor s-a stabilit că cele trei persoane depistate, împreună şi cu alţi membri ai acestei grupări, au achiziţionat şi confecţionat dispozitive de tip skimming, pe care intenţionau să le monteze pe ATM- uri din Mexic. De semenea a fost descoperit faptul că aceştia aveau rezervare par avion pe ruta Budapesta-Mexico City, pentru dimineaţa de 7 martie 2012.

La aceeaşi dată, cei trei au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, iar în urma administrării probatoriului în cauză, instaţa a dispus, împotriva celor trei suspecţi, măsura arestării preventive pentru o perioadă de 29 de zile.

Cei trei sunt suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, deţinerea de echipamente hardware/software în scopul falsificării instrumentelor de plată electronică si deţinerea, producerea, punerea la dispoziţie de programe informatice în scopul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art.42-45, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 7 din Legea nr. 39/2003, privind combaterea criminalităţii organizate, art. 25 din Legea nr. 365/2002 privind combaterea infracţionalităţii informatice şi art 46 din Legea 161/2003 Titlul III, privind pevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.

Cercetările se continuă, în vederea identificării tuturor membrilor grupului infracţional organizat şi a stabilirii legăturilor infracţionale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Reţea specializată în operaţiuni bancare frauduloase, destructurată

Un grup infracţional transfrontalier organizat specializat în folosirea aparatelor de skimming, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi spălarea banilor a fost destrurat. / Activitatea infracţională se desfăşura, atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state, cum ar fi Germania, Spania, Portugalia, Mexic sau S.U.A.

Astăzi, 29 martie a.c., Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, beneficiind de sprijinul informativ al specialiştilor D.G.I.P.I. au desfăşurat şapte percheziţii domiciliare în municipiul Craiova, la domiciliul a şapte persoane, în vederea destructurării unui grup infracţional transfrontalier, specializat în săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, punere la dispoziţie a unor date informatice, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi spălare de bani.

În fapt, membrii reţelei sunt suspectaţi că au produs sau achiziţionat aparatură de skimming, pe care apoi au utilizat-o pe teritoriul României, dar şi în Germania, Spania, Portugalia, Mexic sau S.U.A., în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM.

Datele de identificare astfel obţinute, au fost copiate şi folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, pe care aceştia sunt suspectaţi că le-au utilizat ulterior pentru extragerea unor sume substanţiale de bani din conturile titularilor, mai ales din S.U.A.

Sumele de bani rezultate din operaţiunile financiare frauduloase au fost expediate în România, unor terţe persoane, prin intermediul serviciilor de transfer internaţional de bani, sau prin curieri şi au fost investite în afaceri legale, în scopul reciclării acestora.

La data de 28 martie a.c., unul dintre membrii grupării a fost depistat în flagrant delict, având asupra sa suma de 100.000 USD, provenind din activitatea infracţională.

Valoarea prejudiciului cauzat prin efectuarea acestor operaţiuni financiare depăşeşte suma de 500.000 USD.

Instrumentarea şi documentarea cazului a fost efectuată cu sprjinul informaţional al specialiştilor F.B.I. şi Secret Service.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
Share on other sites

falsificatori_ed4d148621_03bb9ff56c[1].jpg

Doi cetăţeni bulgari au fost prinşi de poliţiştii ilfoveni în timp ce montau un echipament de copiere a cardurilor la un ATM aparţinând unei bănci comerciale din oraşul Bragadiru. Suspecţii au fost reţinuţi.

În această dimineaţă, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Bragadiru i-au depistat în flagrant pe S.D., de 32 de ani şi S.A., de 25 de ani, în timp ce aplicau, pe ATM-ul aparţinând unei bănci, un dipozitiv artizanal de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor şi de înregistrare a codului de securitate. Datele de pe cardurile introduse în acel ATM urmau a fi prelucrate şi folosite în vederea retragerii de bani.

În urma percheziţiilor corporale efectuate asupra celor doi bărbaţi, au fost găsite mai multe carduri şi cartele, cel mai probabil folosite pentru stocarea de date.

Persoanele în cauză au fost reţinute, pe numele acestora întocmindu-se dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 365/2002.

Cercetările vor fi continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Ilfov, în vederea probării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

Reţea specializată în folosirea de carduri bancare falsificate, destructurată

Un grup infracţional specializat în folosirea aparatelor de skimming şi falsificarea instrumentelor de plată electronică a fost destructurat de poliţiştii de la B.C.C.O. Bucureşti.

Astăzi, 2 aprilie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, beneficiind de sprijinul informativ al specialiştilor D.G.I.P.I. şi cel operativ al specialiştilor Direcţiei de Operaţiuni Speciale au desfăşurat şapte percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la domiciliul a şapte persoane, în vederea destructurării unui grup infracţional transfrontalier, specializat în săvârşirea infracţiunilor de confecţionarea de echipamente de copiere a cardurilor bancare la ATM-uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

În fapt, membrii reţelei sunt suspectaţi că au intrat în posesia datelor confidenţiale ale unor carduri bancare, emise în SUA., pe care le-au prelucrat şi inscripţionat pe cartele din PVC cu bandă magnetică, cartele care erau aproape identice cu cardurile bancare emise de instituţia bancară prejudiciată.

Ulterior, membrii grupării se deplasau la diferiţi comercianţi din capitală de unde achiziţionau cu cardurile fraudate bunuri uşor vandabile, creând un prejudiciu de aproximativ 100.000 dolari SUA.

Un alt mod de operare practicat de aceeaşi grupare consta în racolarea unor prostituate, pe care le convingeau să copieze cardurile unor clienţi. Astfel, aceştia le înmânau tinerelor dispozitive de mici dimensiuni de copiat banda magnetică a cardurilor (hand skimmer), cu ajutorul cărora erau copiate cardurile unor clienţi, în momentul în care aceştia nu erau atenţi. Ulterior, cardurile erau falsificate şi folosite fraudulos la ATM-uri.

Instrumentarea şi documentarea cazului a fost efectuată cu sprjinul informaţional al specialiştilor Secret Service.

Împotriva celor şapte suspecţi a fost începută urmărirea penală pentru punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Moderator

Suspecti de clonare de carduri, depistati


Grupare infracţională care amplasa dispozitive de copiere a datelor de pe carduri bancare la ATM-uri din Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov, destructurată. Datele obţinute prin copiere erau ulterior inscripţionate pe cartele PVC, iar în unele cazuri chiar pe cartele de metrou, care erau folosite la efectuarea retragerilor frauduloase de numerar.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Craiova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pe parcursul unei anchete s-a desfăşurat timp de 12 luni, au destructurat o grupare specializată în confecţionarea de echipamente de copiere a cardurilor bancare la A.T.M. - uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Grupul infracţional era format din şase persoane, toate din judeţul Dolj. Acestea confecţionau echipamente electronice, le asamblau şi realizau dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor.

Dispozitivele în cauză erau instalate pe A.T.M.-uri din Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov, unde erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor, precum şi codul P.I.N. aferent.

Datele obţinute erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele P.V.C. cu bandă magnetică (inclusiv cartele de metrou) şi ulterior erau folosite pentru retrageri frauduloase de numerar.

În urma retragerilor frauduloase de numerar efectuate cu clone ale cardurilor bancare copiate, membrii grupării au creat un prejudiciu estimat până în prezent la 50.000 de lei.
În luna mai 2011, doi dintre membri ai grupării, R. Laurenţiu, de 24 de ani şi E. Elkhawad, de 22 de ani, ambii din Calafat, au fost prinşi în flagrant în timp ce demontau dispozitivele artizanale de skimming, pe care le montaseră anterior pe două bancomate din Bucureşti, cei doi fiind arestaţi preventiv.

Cercetările au fost continuate, iar la data de 7 decembrie 2011 a fost reţinut şi ulterior arestat al treilea membru al grupării infracţionale, G. Călin, de 23 de ani, din Craiova.

Ultima activitate din cadrul anchetei a avut loc la data de 16 mai a.c., când au fost efectuate trei percheziţii la locuinţele celorlalţi membri ai grupării, fiind puse în aplicare autorizaţiile de percheziţie obţinute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Astfel, de la locuinţele suspecţilor F. Virgil, de 22 de ani, din Calafat, P. Alin, de 29 de ani, din Craiova, care nu a fost găsit acasă şi B. Gabriel, de 27 de ani, din Prunet, judeţul Dolj, au fost ridicate componente electronice şi dispozitive destinate fraudării cardurilor bancare, hard-disck- uri, medii de stocare optice şi mulaje ce foloseau la confecţionarea dispozitivelor de skimming.

Împotriva celor în cauză a fost începută urmărirea penală pentru deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, F. Virgil şi B. Gabriel fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

La data de 17 mai a.c., cei doi suspecţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă şi de asemenea cu propunere de arestare în lipsă faţă de P. Alin, propuneri însuşite în totalitate de procurori.
La aceiaşi dată, cei doi suspecţi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.

http://youtu.be/CxmmZybrrHw

Cercetările sunt continuate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Sursa: IGPR

Link to comment
Share on other sites

Super!!! Fostii mei colegi(unii dintre ei)...

Dar si cu ajutorul celor de la Brigada Craiova!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Grupare infracţională transfrontalieră, specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, destructurată

Poliţişti din cadrul B.C.C.O. Suceava şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 28 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

În acest sens, la data de 04 iulie 2012, au fost efectuate 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Arad, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Iaşi, la sediul D.I.I.C.O.T. urmând să fie conduse 26 de persoane în vederea audierii.

La efectuarea percheziţiilor imobiliare, 17 în judeţul Suceava, 3 în judeţul Botoşani, 2 în judeţul Arad, 2 în judeţul Constanţa, 1 în judeţul Bacău, 1 în judeţul Iaşi, 1 în judeţul Braşov, 1 în judeţul Calaraşi şi 1 în judeţul Sibiu au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O. – S.C.C.I din Suceava, Arad, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Iaşi.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către S.R.I. şi D.O.S. – I.G.P.R..

Urmare a cooperării cu autorităţile judiciare germane, simultan, în cauză a fost efectuată o percheziţie domiciliară în localitatea Tubingen - Germania, la un imobil aparţinând unuia dintre liderii grupării.

În fapt, se reţine că, în perioada 2010 – 2012, suspecţii au constitut un grup infracţional organizat, acţionând pe teritoriile Germaniei, Italiei, Angliei şi României, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale, prin fraudarea de conturi bancare aparţinând cu predilecţie clienţilor unei bănci italiene.

Membrii grupării obţineau prin phishing date şi adrese e-mail aparţinând clienţilor unităţilor bancare vizate şi, prin mesaje de tip spam, îi îndrumau să acceseze linkuri către pagini web clonă unde să introducă datele bancare personale (user/nume utilizator, parolă acces, număr card, data expirării), informaţii care permiteau accesarea conturilor online banking.

În această modalitate învinuiţii au accesat fără drept conturile bancare online banking ale clienţilor băncii, au efectuat transferuri frauduloase şi ulterior retrageri de numerar de la ATM-uri prin utilizarea de carduri emise de către aceeaşi unitate bancară, obţinute anterior în Italia, de către alţi membri grupării.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 1 milion Euro.

Autorităţile române au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Grupare infracţională organizată specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, destructurată de poliţişti

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate -D.C.C.O. şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

În acest sens, în cauză sunt efectuate 36 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

La acţiune participă poliţişti din cadrul B.C.C.O. Brasov, B.C.C.O. Galati, B.C.C.O. Timisoara şi S.C.C.O. Vâlcea. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

În cauză s-a colaborat cu autorităţile americane (FBI şi Secret Service) şi cu autorităţile australiene.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Suspecţii au utilizat mai multe societăţi comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Aceştia acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificării plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local şi ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii şi utilizării frauduloase a acestora.

Cu titlu de exemplu, în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012 prin intermediul unui ”magazin” virtual specializat s-au vândut un număr de 68.000 Carduri pentru preţul de 4 USD/card, învinuiţii obţinând un profit de 270.000 USD.

Urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu aproximativ 1.000.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane USD.

Poliţiştii vor conduce, la sediul D.I.I.C.O.T., în vederea audierii, 20 de persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art.7 al.1 rap. la art.2 lit.b pct.18 din Legea nr.39/2003, art. art.42 al.1,2,3, art. 43 alin.1, art. 44 al.1, art.46 al.1 lit.a şi b din Legea nr. 161/2003 şi art.27 al.3 din Legea nr.365/2002.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

Grupări infracţionale din Suceava şi Bucureşti, destructurate

Poliţişti de la combaterea criminalităţii informatice Suceava şi procurorii D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Suceava au destructurat două grupuri infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni de tip skimming şi phishing.

La data de 26 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au efectuat 12 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Suceava, Iaşi, Sibiu şi a municipiului Bucureşti pentru punerea în executare a opt mandate de aducere. Mandatele erau emise pe numele membrilor unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea de fraude informatice.

Poliţiştii şi procurorii efectuează cercetări în cauză, începând cu anul 2010 sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, “deţinere de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică”, „acces, fară drept, la un sistem informatic”, „fraudă informatică” şi „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”.

În urma investigaţiilor au fost identificate două grupări infracţionale, prima formată din I.G., de 29 ani, C.S.N., de 37 ani, şi T.O.I., de 29 ani, toţi din municipiul Suceava, iar cea de-a doua grupare alcătuită din M.S., de 35 ani, B.G.D., de 31 ani, C.I.A., de 21 ani, M.R.F., de 32 ani, toţi din municipiul Bucuresti, A.G.C., de 22 ani, din municipiul Paşcani şi P.G.N., de 26 ani, din municipiul Sibiu.

Una dintre grupări este suspectată de montarea de dispozitive de tip - skimming la bancomate din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.), în vederea obţinerii datelor cardurilor bancare, clonării acestora şi retragerii frauduloase de numerar, iar cealaltă grupare de desfăşurarea de activităţi de tip - phishing şi de transferuri frauduloase de numerar.

Iniţial, au fost identificaţi 2 membri ai grupului, respectiv T.O.I. şi C.S.N., acesta din urmă fiind “specialistul” în fabricarea carcaselor de plastic necesare activităţilor de skimming.

În perioada iunie-septembrie 2010, de pe teritoriul Australiei, I.G. a transmis prin intermediul internetului în România datele de carduri bancare obţinute, în vederea decodării lor. De acest lucru se ocupau T.O.I. şi C.S.N, care, după decodare, le trimiteau tot prin internet lui I.G în Australia în vederea efectuării de retrageri frauduloase de numerar.

La data de 17.09.2010 a fost promovată o comisie rogatorie prin care s-au înaintat autorităţilor competente australiene spre verificare aproximativ 700 de carduri bancare, posibil fraudate, identificate în adresele de mail ale suspecţilor. Conform datelor furnizate de autorităţile australiene în perioada iunie – septembrie 2010 au fost retraşi, în mod fraudulos, aproximativ 149.000 dolari australieni pe teritoriul acestui stat de către I.G. şi un complice. S-a stabilit, de asemenea, că au fost făcute retrageri frauduloase şi de la ATM – uri din Malaiezia şi Marea Britanie, totalizând aproximativ 16.000 dolari australieni.

Prejudiciul total estimat până la acest moment, este de aproximativ 500.000 dolari australieni.

Interconexiunea dintre cele două grupări a fost realizată de către I.G., care, după întoarcerea în România, în luna septembrie 2010 a luat legătura cu M.S. din Bucureşti.

Extinzând cercetările a rezultat faptul că M.S. este liderul unui grup infracţional organizat specializat în activităţi de phishing, membrii acestui grup fiind din judeţele Iaşi, Sibiu şi municipiul Bucureşti.

Datele de carduri bancare obţinute prin phishing aparţineau cu precădere unor cetăţeni englezi şi erau trimise de membrii către lider prin adrese comune de e-mail, sumele retrase de pe aceste carduri fiind transferate prin mai multe site-uri de transfer bancar şi schimb valutar pentru a li se pierde urma.

Totodată erau achiziţionate on-line bilete de avion, care erau apoi vândute la diferite persoane la jumătate de preţ.

Din investigaţii a rezultat faptul că liderul grupării, M.S., a obţinut din aceste activităţi aproximativ 26.000 de euro.

În urma acţiunii de astăzi, urmează a fi aduse la îndeplinire 8 mandate de aducere, iar un suspect va fi transferat din Penitenciarul Bacău, pentru audieri în cauză.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Grupare specializată în fraude informatice, destructurată

În urma a 27 de percheziţii efectuate în Bucureşti şi judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin a fost destructurat un grup infracţional care a cauzat un prejudiciu estimat la 4.000.000 $, prin organizarea de licitaţii frauduloase pe site-uri internaţionale de profil. Pentru obţinerea materialului probator necesar documentării activităţii infracţionale, desfăşurate pe teritoriul S.U.A., în cauză s-a colaborat atât cu United State – Secret Service, cât şi cu F.B.I.

La data de 11 decembrie a.c., poliţiştii B.C.C.O. Craiova – S.C.C.O. Gorj şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Gorj, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.C.C.O, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Mehedinţi, B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Piteşti, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Timişoara, I.P.J. Gorj şi al S.R.I. au organizat o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de fraude informatice.

În cadrul activităţilor au fost efectuate simultan 27 de percheziţii domicilare, la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat, situate în Municipiul Bucureşti şi judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin, urmând a fi puse în executare 20 de mandate de aducere.

Membrii grupului infracţional sunt suspăectaţi că, în perioada 2009 – 2012, au creat o schemă complexă de fraudare a cetăţenilor americani, prin recrutarea de persoane cu abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi cunoştinţe de limba engleză, pentru postarea de licitaţii frauduloase pe site-urile de profil.

Licitaţiile frauduloase au presupus convingerea cumpărătorilor că bunurile (autoturisme, autovehicule, electronice) sunt reale, urmând ca banii trimişi de aceştia pentru garantarea tranzacţiilor să fie păstraţi de un terţ (societate de garantare de tip Escrow).

De asemenea, pentru realizarea activităţilor infracţionale, membrii grupării au falsificat diplome de licenţă ce atestau absolvirea unor instituţii de învăţământ superior în domeniul medicinei şi teologiei, diplome care ulterior erau utilizate pentru obţinerea facilă a vizei de intrare pe teritoriul S.U.A.

Odată ajunşi aici, aceştia primeau din România colete poştale, în interiorul cărora se aflau acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate contrafăcute, cu ajutorul cărora membrii grupării căpătau alte identităţi şi prin intermediul cărora ridicau bani şi îi trimiteu în ţară.

Prin acest mod de operare, membrii grupului infracţional organizat au înşelat aproximativ 100 de victime. Prejudiciul total estimat fiind de circa 4.000.000 dolari S.U.A.

Pentru obţinerea materialului probator necesar documentării activităţii infracţionale, desfăşurate pe teritoriul SUA, în cauză s-a colaborat atât cu United State – Secret Service, cât şi cu FBI.

Faţă de membrii grupului infracţional organizat se efectuează cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea şi modificarea datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, înşelăciune, fals privind identitatea şi spălare de bani.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Grupare specializată în criminalitate informatică, destructurată

În urma a 14 percheziţii care au avut loc în această dimineaţă, în judeţul Satu Mare, a fost destructurată o grupare infracţională specializată în skimming.

În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare - B.C.C.O. Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Satu Mare au efectuat 14 percheziţii domiciliare, în judeţul Satu Mare, pentru destructurarea unei grupări cu preocupări infracţionale pe linia criminalității informatice.

Acţiunile au fost derulate cu suportul de specialitate al S.R.I., D.I.P.I., al poliţiştilor Serviciului de Acţiuni Speciale şi al criminaliştilor din cadrul I.P.J Satu Mare.

De asemenea, au fost puse în aplicare 14 mandate de aducere pentru membrii grupării. În urma percheziţiilor s-au ridicat 16 laptop-uri, 4 calculatoare, 5 hard-disk-uri, 30 de telefoane mobile, 47 cartele de telefonice precum și echipamente electronice confecţionate artizanal în scopul desfășurării unor activități de skimming .

La finalizarea audierilor, membrii grupării vor fi prezentaţi instanţei de judecată în vederea arestării preventive.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
Share on other sites

Grupare specializată în criminalitate informatică, destructurată

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare infracţională, specializată în skimming.

Membrii grupării sunt suspectaţi că achiziţionau bilete de avion, electronice şi electrocasnice de pe internet, folosind datele de identificare ale unor carduri clonate sau efectuau retrageri de numerar din bancomate din România, Columbia şi Thailanda.

În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Dâmboviţa, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Dâmboviţa, a fost probată activitatea infracţională a unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.

Gruparea, formată din doi tineri, de 25, respectiv de 28 de ani, ambii din municipiul Târgovişte, şi alţi trei, cu vârste cuprinse între 24 şi 26 de ani, din comuna Corneşti, se ocupa cu montarea de dispozitive de tip skimming la ATM-urile situate pe raza municipiului Târgovişte, pentru obţinerea de date bancare în mod fraudulos.

Membrii grupării sunt suspectaţi că achiziţionau de bilete de avion şi bunuri, prin intermediul internetului, folosind datele de identificare ale unor carduri emise de bănci din ţară şi străinătate, falsificau carduri bancare şi efectuau retrageri de numerar din bancomate, utilizând astfel de carduri, atât pe teritoriul României, cât şi în Columbia şi Thailanda.

În cauză, poliţiştii au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Galaţi, fiind conduşi la sediul D.I.I.C.O.T –Biroul Teritorial Dâmboviţa, opt suspecţi.

În urma percheziţiilor la domiciliile acestora, poliţiştii au descoperit aparatură de skimming şi de inscripţionare a cardurilor, carduri blanc sau emise pe numele altor persoane, laptop-uri şi medii de stocare a datelor. De asemenea, au fost găsite electronice şi electrocasnice susceptibile a fi achiziţionate prin folosirea în mod fraudulos a cardurilor clonate, diferite sume de bani, documente şi 40 de grame de cannabis.

Cinci dintre suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în baza ordonanţei de reţinere emisă de către procuror, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificare şi punerea în circulaţie a unui instrument de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată, efectuarea de operaţiuni financiare prin utilizarea unui instrument de plată electronic şi trafic de droguri de risc, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Percheziţii de amploare pentru probarea activităţii infracţionale a unor suspecţi de skimming

85 de percheziții domiciliare sunt efectuate, simultan, în această dimineață, dintre care 78 în România, precum şi în Anglia-Londra, Germania, SUA şi Republica Dominicană, pentru probarea activității infracționale a membrilor unor grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni informatice – skimming.

Pentru documentarea, probarea şi tragerea la răspundere penală a suspecților, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala și a Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R., la data de 28 martie a.c., desfășoară o acţiune cu efective mărite, pe plan naţional şi internaţional (STORM – codificare EUROPOL).

Sunt efectuate 78 de percheziţii domiciliare în România, astfel: 22 în municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, 15 în județul Vâlcea, 7 în județul Olt, 3 în județul Constanţa, 4 în județul Vrancea, 4 în județul Cluj, 3 în județul Hunedoara, 4 în județul Galaţi, 3 în județul Satu Mare, 2 în județul Brăila, 1 în județul Braşov, 4 în județul Sălaj, 1 în județul Iaşi, 1 în județul Neamţ, 2 în județul Suceava, 1 în județul Bihor și 1 în județul Giurgiu.

În același timp, în baza cererilor de comisii rogatorii, se efectuează simultan percheziții în străinătate, unde o parte dintre suspecții români au reședința și dețin sisteme informatice, echipamente skimming, aparatură de contrafacere de carduri, carduri falsificate, înscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infracțiunilor, respectiv în Anglia, Londra, Germania, S.U.A. şi Republica Dominicană.

Au fost emise și se pun în aplicare 70 mandate de aducere faţă de suspecţi.

La acţiune participă poliţişti din cadrul B.C.C.O. Piteşti, I.G.P.R. – D.C.C.O, B.C.C.O. Bucureşti, S.C.C.O. Vâlcea, S.C.C.O. Giurgiu, Brigăzile C.C.O. Oradea, Braşov, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Craiova, Suceava, Serviciile C.C.O. Brăila, Hunedoara, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Vrancea, specialişti criminalişti, poliţişti din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere şi I.P.J. Argeș. În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale - I.G.P.R., S.R.I. și D.I.P.I..

În cadrul centrului de comandă sunt prezenţi reprezentanţi ai EUROPOL – EC3 (Centrul European Cybercrime).

De asemenea, acţiunea a fost sprijinită de Biroul F.B.I. din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, agenţi F.B.I. din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, reprezentanţi BKA Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra şi EUROJUST, precum şi cu autorităţi din Marea Britaniei, Spaniei, Elveţiei şi Portugaliei.

În fapt, poliţiştii B.C.C.O. Piteşti - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au stabilit faptul că, din anul 2011, pe raza municipiului București și a 22 de județe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanţa, Bacău, Ialomiţa, Sibiu, Sălaj, Timişoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Galaţi, Ilfov, Iaşi, Giurgiu, Piatra Neamţ, precum şi în străinătate, în 17 țări, respectiv în S.U.A., Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveția, Spania, Portugalia, Franța şi Ucraina, acţionează 7 grupuri infracţionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate şi ierarhizate, ce săvârşesc infracţiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding - tranzacţionare ilicită şi/sau utilizare frauduloasă de informaţii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăţi frauduloase de numerar).

Prejudiciul total estimat este de aproximativ 2 milioane de euro.

Victimele infracţiunilor sunt persoane fizice/juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveţia, Austria, Franţa, Lituania, SUA.

Suspecţii îşi desfăşurau activitatea ilicită atât în România, cât şi în străinătate, astfel:

În România organizau activitatea infracţională, fiind implicate persoane cu trecut infracţional, în special infracţiuni judiciare, care, prin poziţiile pe care le ocupă în mediile respective, reuşesc să atragă fonduri, să asigure protecţie, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori şi să asigure desfăşurarea activităţilor ilicite în condiţii cât mai bune, pentru obţinerea unui profit rapid. De asemenea, fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât şi pentru terminale POS în cadrul unor adevărate „laboratoare” și ridicau banii proveniţi din infracţiuni, încasaţi în străinătate şi trimişi în ţară.

În străinătate (pe teritoriile Spaniei, Elveţiei, Portugaliei, Franţei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei, Austriei), instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri și POS –uri, suspecţii identificând în prealabil locurile (supermarket-uri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopţii şi manipulau echipamentele. Ulterior, datele confidenţiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute și achiziţionau produse din diverse unităţi, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului.

Aceste fapte constituie infracţiunile prevăzute de art.7 şi 8 din Legea 39/2003 (constituirea unui grup infracţional organizat), Legea 365/2002, respectiv falsificarea de instrumente de plată electronică (art.24), deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, fabricarea ori deţinerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică (art.25), efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (art.27-retrageri de numerar şi plăţi).

Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi probarea întregii activităţii infracţionale.

Data: 28/03/2013 Sursa: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Grupare specializată în skimming, destructurată

La data de 8 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice B.C.C.O. Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Craiova au destructurat o grupare infracţională transfrontalieră, specializată în săvârşirea de infracţiuni cu carduri bancare, în România şi alte ţări din Uniunea Europeană.

Nouă suspecţi au fost reţinuţi, iar faţă de alţi trei s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale – I.G.P.R.. De asemenea, la acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale - I.P.J. Dolj , poliţişti ai S.C.C.O. Gorj şi ofiţeri D.I.P.I.

Din cercetări s-a stabilit faptul că, din anul 2012, membrii grupului infracţional organizat au confecţionat, distribuit şi montat aparatură de tip skimming pe ATM – uri din state ale Uniunii Europene.

În fapt, în noaptea de 5 spre 6 aprilie a.c., în urma cooperării cu poliţiştii B.C.C.O. Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi a unei comisii rogatorii internaţionale solicitate de către procurorii D.I.I.C.O.T., autorităţile judiciare franceze au reţinut patru membri ai grupului infracţional organizat. În camera de hotel în care erau cazaţi suspecţii au fost identificate şi ridicate dispozitive de skimming.

La data de 8 aprilie a.c. poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Craiova, cu sprijinul D.O.S.- I.G.P.R., au oprit în trafic, în municipiul Craiova, un autoturism, în care se aflau trei membri ai grupului infracţional organizat. În urma controlului asupra autoturismului, au fost depistate şi ridicate aparatură şi echipamente destinate săvârşirii infracţiunii de skimming.

Ulterior, au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare, dintre care 15 în judeţul Dolj şi 4 în judeţul Hunedoara. În urma percheziţiilor efectuate, la locuinţa unui suspect din Craiova a fost descoperit un laborator în care se confecţiona aparatură pentru clonat carduri.

Persoanele identificate în urma percheziţiilor domiciliare au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale corespunzătoare.

În urma probatoriului administrat în cauză, faţă de nouă suspecţi, cu vârste între 20 şi 55 de ani, dintre care unul din judeţul Hunedoara, iar ceilalţi din municipiul Craiova, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, faţă de alţi trei suspecţi s-a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Faţă de membrii grupului infracţional organizat se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces fără drept la un sistem informatic, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 7 din Legea 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, art. 24, 25 şi 27 din Legea 365/2002 privind comerţul electronic, respectiv art. 42 alin. 1 şi 3, din Legea nr. 161/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.

Sursa: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Azi noapte în jurul orelor 130 Tribunalul Dolj a emis mandate de arestare pentru toate cele 9 persoane (opt prinţişori şi o prinţesă). :)

Link to comment
Share on other sites

Felicitari Marius! Se pare ca aveti ceva de lucru in ultima vreme!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Reţea specializată în skimming, destructurată

 

Cinci persoane sunt suspectate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. că au confecţionat dispozitive de tip skimming pe care intenţionau să le transporte în Franţa, în vederea exploatării. Suspecţii au fost arestaţi.

 

Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - S.T. Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, D.G.P.M.B. – S. A. S., I.P.J. Dolj – S. A. S. şi beneficiind de suportul tehnic al D.I.P.I., au reuşit destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de skimming.

 

Astfel, la data de 1mai a.c., au fost depistaţi în flagrant, în Bucureşti, B. M., de 34 de ani, A. F., de 34 de ambii din Bucureşti, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că cei doi suspecţi urmau să plece în Franţa cu autocarul, pentru a monta aparatură de skimming pe bancomate. În urma controlului bagajelor, a fost identificată şi ridicată în vederea cercetărilor aparatură de skimming, ce era disimulată în bagaje, respectiv în obiectele de îmbrăcăminte.

 

În continuarea activităţilor, poliţiştii au efectuat simultan şapte percheziţii domiciliare, dintre care patru pe raza municipiului Bucureşti şi trei pe raza municipiului Craiova, judeţul Dolj, la domiciliile membrilor grupului infracţional.

 

Poliţiştii au identificat şi ridicat în vederea cercetărilor dispozitive tip skimming, respectiv opt „guri de bancomat”, patru baghete modificate, circuite electronice, componente artizanale, minicamere video disimulate şi încărcătoare adaptate artizanal, un laptop, trei hard – disk-uri, 267CD/DVD, opt telefoane mobile,19 SIM-uri, 5 carduri cu bandă magnetic şi 4 carduri de memorie.

 

 

În fapt, s-a stabilit faptul că, în perioada februarie – mai 2013, membrii grupului au confecţionat dispozitive de tip skimming pe care intenţionau să le transporte în Franţa, în vederea exploatării.

 

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au fost conduşi, în vederea audierii, cei doi suspecţi împreună cu alţi trei membri ai grupului infracţional organizat, respectiv O.L., de 31 de ani, din municipiul Bucureşti şi S. S., de 32 de ani şi T.A.I., de 32 de ani, ambii din municipiul Craiova, judeţul Dolj.

 

La data de 1.mai a.c., suspecţii au fost prezentaţi judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, instanţa dispunând arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate şi vânzarea, importul sau distribuirea de dispozitive, programe informatice, parole ori coduri de acces, în scopul săvârşirii de infracţiuni.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Percheziţii ale Poliţiei Capitalei într-un caz de înşelăciune prin intermediul internetului

 

La data de 20 iunie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor – Poliţia Sectorului 4, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, au efectuat trei percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, pentru depistarea a două persoane, un bărbat şi o femeie care ar fi înşelat mai multe persoane prin promisiunea de vânzare fictivă a unor produse prin intermediul internetului.

 

Această acţiune survine în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii Sectorului 4, care au documentat activitatea celor două persoane, rezultând faptul că acestea ar fi înşelat mai multe persoane prin promisiunea de vânzare fictivă a unor produse prin intermediul internetului.

 

În urma cercetărilor efectuate de judiciariştii bucureşteni, s-a stabilit faptul că, suspecţii, ar fi reuşit să înşele mai multe persoane şi societăţi comerciale, oferind spre vânzare pe mai multe site-uri de internet, în numele unei societăţi comerciale administrată de suspectă, mai multe bunuri.

 

Pentru bunurile oferite spre vânzare, cei doi suspecţi au încasat diverse sume de bani în avans, fără ca produsele să fie livrate ulterior, producând astfel un prejudiciu în dauna părţilor vătămate de aproximativ 90.000 de lei.

 

În urma acţiunilor desfăşurate de către poliţiştii bucureşteni, au fost conduse la sediul Poliţiei Sectorului 4 două persoane, în vederea audierilor.

 

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor – Poliţia Sectorului 4, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, precum şi pentru documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor.

 

D.G.P.M.B. - Serviciul Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin sisteme informatice, destructurată

 

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara au reuşit destructurarea unei grupări infracţionale specializată în înşelăciuni prin sisteme informatice.

Trei dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile.

 

În cursul săptămânii trecute, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Timişoara, au destructurat o grupare infracţională, specializată în săvârşirea de înşelăciuni, prin intermediul unor sisteme informatice.

 

Investigaţiile în cauză au demarat în cursul anului 2010 şi au relevat faptul că, începând cu anul 2008, cinci membri ai unei grupări infracţionale, ar fi postat, pe mai multe site-uri de profil din Germania, anunţuri frauduloase de vânzare a unor autoturisme de lux şi respectiv, oferte de închiriere a unor imobile de lux, situate în zone centrale ale marilor oraşe din Germania, la preţuri avantajoase.

 

Ofertele postate de către liderul grupării, un tânăr, de 25 de ani, din Vâlcea, prezentau fotografii cu detalii ale unor imobile care existau în realitate, însă asupra cărora, acesta nu avea nici un drept, de a le oferi spre închiriere.

 

Pentru a fi cât mai credibil, suspectul ar fi cumpărat mai multe domenii de internet din Anglia, pe care ar fi postat mai multe site-uri, create de el şi de colaboratorii săi, care purtau siglele unor cunoscute firme de curierat, indicând, astfel, în corespondenţa purtată cu victimele, link-uri ce conduceau utilizatorul spre aceste site-uri.

 

Ceilalţi membri ai grupării ar fi sprijinit activitatea liderului, fie prin crearea sau modificarea site-urilor, fie prin retragerea banilor şi redistribuirea lor către ceilalţi membrii ai grupării.

 

Pentru a întrerupe legătura dintre el şi părţile vătămate, liderul grupului, ar fi creat mai multe identităţi fictive, care reprezentau proprietari ai imobilelor prezentate spre închiriere şi agenţi imobiliari, pe numele cărora victimele au transferat sumele de bani reprezentând chiria în avans.

În urma cooperării internaţionale dintre poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţi Organizate - I.G.P.R., INTERPOL şi B.K.A.(Bundeskriminalamt) din Germania s-a reuşit identificarea a 26 de victime din Germania şi a uneia din România, care au fost prejudiciate cu o sumă estimată la 80.000 de euro.

 

În cursul săptămânii trecute, trei dintre suspecţi au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de aderare sau sprijinire a unui grup infracţional, introducerea, modificarea sau ştergerea, fără drept, de date informatice, în scopul obţinerii unui beneficiu material şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar pentru alţi doi dintre membrii grupării au fost întocmite documentele, în vederea emiterii mandatelor de arestare, în lipsă, întrucât aceştia se sustrag urmăririi penale.

 

În cauză sunt continuate cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor implicaţi.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cooperare româno – belgiană, pentru destructurarea unei reţele specializată în furturi de carduri

 

Poliţiştii români din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor judiciare belgiene, au probat activitatea infracţională a unei grupări specializată în furturi de carduri de credit şi extrageri frauduloase de numerar.

Membrii grupării sunt suspectaţi de comiterea a 100 de furturi de carduri pe teritoriul României, Belgiei, Franţei, Cehiei, Danemarcei, Italiei, Olandei, Marii Britanii şi Australiei şi de producerea unui prejudiciu de aproximativ 246.000 de euro.

În această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 13 percheziţii în Bucureşti, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea unor furturi de carduri bancare, extrageri frauduloase de bani şi efectuări, fără drept, de cumpărături cu aceste carduri.

În fapt, membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, până în prezent, ar fi comis 100 de astfel de furturi, pe teritoriul României, Belgiei, Franţei, Cehiei, Danemarcei, Italiei, Olandei, Marii Britanii şi Australiei.

În urma comiterii furturilor, suspecţii ar fi efectuat extrageri frauduloase de numerar şi ar fi efectuat cumpărături de la diferiţi comercianţi, pe care le-ar fi recomercializat, ulterior, la jumătate de preţ.

De asemenea, aceştia foloseau cardurile în săli cu jocuri de noroc pentru extrageri de numerar.

Prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 246.000 de euro.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate înscrisuri, 210 pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă Republica Moldova, precum şi sume de bani.

În cauză, au fost reţinute trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 46 de ani, din Bucureşti, pe numele cărora au fost emise mandate europene de arestare. Cei trei urmează a fi prezentaţi magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti în vederea demarării procedurilor de predăre către autorităţile judiciare belgiene.

În urma cooperării dintre poliţiştii români de investigaţii criminale şi autorităţile judiciare belgiene, în cauză au fost identificaţi mai mulţi cetăţeni români, suspectaţi ca făcând parte din acest grup infracţional. O parte dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv atât pe teritoriul Belgiei, cât şi pe teritoriul altor state, doi fiind cercetaţi în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al D.G.P.M.B., pentru comiterea aceloraşi gen de fapte.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Suspect de înşelăciuni prin intermediul internetului, depistat de poliţişti

 

Un bărbat suspectat că a înșelat mai multe persoane prin anunțuri fictive pe internet a fost depistat de polițiști. Acesta posta pe site-uri de specialitate anunțuri de vânzare a unor bunuri electronice, însă după ce primea banii nu mai livra marfa.

 

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. suspectează un bărbat, de 36 de ani, din București, de mai multe înșelăciuni prin internet, în cadrul dosarului penal constituit la nivelul Direcției de Investigații Criminale fiind conexate 16 plângeri penale depuse de victime din mai multe localități.

 

Pentru identificarea suspectului, în urma unui complex de activități investigative, la data de 18 octombrie a.c., polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale, cu sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, au efectuat o percheziţie în județul Ilfov.

 

În locuința percheziționată a fost găsit suspectul, precum și mai multe bunuri care ar fi fost folosite la comiterea activității infracționale. Polițiștii au depistat și ridicat 2 laptop-uri, 3 telefoane mobile şi 5 cartele telefonice, medii de stocare a datelor, carduri bancare, precum şi înscrisuri ce pot constitui mijloace de probă.

 

Pe baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost reţinut urmând a fi prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă.

 

În fapt, cel în cauză este suspectat că, începând din luna septembrie 2012 și până în prezent, ar fi postat anunţuri de comercializare a unor bunuri electronice (laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice prepay) pe site-uri de comerț on-line. În urma acestora, ar fi fost contactat telefonic de cumpărători pe care i-ar fi convins să-i achite un avans sau întreaga contravalore a bunurilor.

 

Banii erau trimiși în conturi deschise pe numele său, însă bunurile ce făceau obiectul tranzacției nu ar mai fi fost livrate cumpărătorilor. Imediat după depunere, suspectul ar fi ridicat banii de la bancomat, schimbând imediat anunţurile şi numerele de telefon utilizate, găsind noi victime de pe teritoriul întregii ţări.

 

Pentru identificarea suspectului, la nivelul Direcției de Investigații Criminale s-au efectuat investigații în cadrul unui dosar penal în care au fost conexate 16 plângeri penale, sub suprevegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

 

Până în prezent, valoarea prejudiciului cauzat este de peste 30.000 lei.

 

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale în cauză.

post-2-0-58678100-1382181657_thumb.png

Pentru a evita sa fiți victima acestui gen de fapte, POLIȚIA ROMÂNĂ vă sfătuiește să:

- Nu plătiți în avans pentru bunurile comandate prin internet de la persoane pe care nu le cunoașteți.

- Folosiți un serviciu de curier cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiți pentru marfă după ce vă asigurați că ați primit ce ați comandat.

- Manifestați prudență atunci când vânzătorul vă presează să încheiați tranzacția.

- Atunci când oferta este foarte tentantă, fiți atenți la detalii care ar fi putut fi omise din anunțul de vânzare și intrebați vânzătorul dacă aveți nelămuriri.

- Când cumpărați produse de firmă, mergeți cu vânzătorul la un magazin autorizat pentru a vă asigura de autenticitatea produsului cumpărat.

- Întâlniți-vă cu vânzătorul în locuri publice, evitați zonele lăturalnice sau pe care nu le cunoașteți. De asemenea, puteți merge însoțit de o persoană în care aveți încredere.

- Chiar dacă alegeți să cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență a bunului respectiv (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat inițial produsul de la magazin) și certificatul de garanție emis de producător. Un vânzător serios va păstra întotdeauna aceste documente și vi le va înmâna.

- Dacă ați fost victima unei astfel de înșelăciuni anunțați Poliția!

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Grupări infracţionale specializate în fraude informatice, destructurate

 

În această dimineaţă, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R., împreună cu cei din cadrul B.C.C.O. Bucureşti şi B.C.C.O. Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 40 de percheziţii la membrii a două grupări infracţionale, specializate în infracţiuni informatice şi la legea comerţului electronic.

Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., împreună cu cei din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Craiova, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Bucureşti, au efectuat astăzi, 4 decembrie a.c., 40 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Alexandria, Zimnicea, Craiova şi a judeţelor Constanţa şi Teleorman.

Activităţile au vizat destructurarea a două grupări infracţionale, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice, infracţiuni prevăzute de legea comerţului electronic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În urma percheziţiilor efectuale la locuinţele membrilor primei grupării, au fost ridicate şi indisponibilizate mai multe obiecte şi valori, constând în tehnică de calcul (laptopuri, unităţi centrale de calculator, memory-disk-uri, micro carduri, CD DVD, hard diskuri), telefoane mobile, diferite sume de bani în lei şi valută, precum şi documente şi înscrisuri bancare.

În urma investigaţiilor, a reieşit faptul că, gruparea infracţională, cu ramificaţii transfrontaliere, formată din 23 de persoane, ar fi comis, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2013, fapte de înşelăciune prin sisteme informatice, fraudă informatică şi fals informatic. 

Astfel, membrii grupării ar fi indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători pe segmentul on-line, în cadrul platformelor electronice ale unor site-uri comerciale de anunţuri.

Suspecţii postau anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei, prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, despre modalitatea de achiziţie, plata preţului şi identitatea vânzătorului.

Totodată, suspecţii transmiteau către victime facturi fictive, din care reieşea realitatea tranzacţiilor întreprinse fraudulos. 

Activitatea ilicită a fost sprijinită de către complici aflaţi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, aceste persoane ajutând efectiv la trimiterea banilor în ţară. Sumele de bani ridicate şi transmise au fost împărţite în România între membrii grupării infracţionale organizate, prin intermediul unor transferuri de bani.

Prejudiciul estimat până în prezent este de peste 2.000.000 de euro. 

 

* * * 

 

Cea de-a doua grupare, formată din 13 persoane, era suspectată că, în perioada decembrie 2012 – noiembrie 2013, ar fi efectuat mai multe operaţiuni frauduloase cu carduri bancare falsificate.

Din investigaţii a reieşit faptul că gruparea infracţională era structurată pe două paliere. O parte dintre membrii grupării ar fi efectuat tranzacţii frauduloase, după ce au intrat în posesia datelor de identificare ale cardurilor bancare emise de instituţii bancare din America de Sud, USA, Europa, Asia, prin intermediul unor POS-uri aparţinând mai multor unităţi bancare.

Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la 124.700 de lei.

Un alt palier al grupării infracţionale se ocupa de retragerea sumelor de bani, fie de la ghişeele băncilor, ATM-uri sau folosind serviciul de internet banking.

De asemenea, se reţine faptul că s-ar fi încercat efectuarea şi a altor tranzacţii frauduloase, în valoare aproximativ 274.000 de lei, care însă nu au fost realizate deoarece prin sistemul bancar s-au primit mesaje de refuz sau suspiciune de fraudă. 

La sediile D.I.I.C.O.T –Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Bucureşti, vor fi aduse 35 de persoane, în vederea audierii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi Serviciul Român de Informaţii.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
Share on other sites

Grupare infracţională specializată în fraude informatice, destructurată

 

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Alba Iulia, au efectuat şase percheziţii la membrii unei grupări infracţionale, specializate în infracţiuni informatice şi fraude informatice./ Doi dintre suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore .

La data de 5 decembrie a.c., poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au efectuat şase percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Sibiu.

Activităţile poliţiştilor au vizat destructurarea unei grupări infracţionale, formată din trei membri, cu vârste cuprinse între 25 şi 27 de ani, specializată în comiterea de fraude informatice.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe obiecte şi valori, constând în tehnică de calcul (7 laptopuri, 2 memory-disk-uri, 3 dispozitive token), 450 de euro şi 8 telefoane mobile.

În fapt, doi dintre membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, în perioada ianuarie – decembrie a.c., ar fi postat anunţuri fictive de vânzarea a unor produse pe mai multe site-uri specializate de comerţ on-line. Aceştia ar fi solicitat cumpărătorilor să trimită contravaloarea produselor achiziţionate în mai multe conturi deschise în municipiul Sibiu, pe numele celui de al treilea suspect. 

Ulterior, sumele în valută colectate erau convertite în lei şi transferate în alte conturi, ce aveau ataşate carduri de retragere numerar, banii fiind retraşi de la mai multe ATM-uri din municipiul Sibiu.

Prejudiciul cauzat prin comiterea de infracţiuni este estimat, până în prezent, la 22.840 de euro, 14.180 de dolari, 2.947 de lei şi 515 de lire sterline. 

În urma probatoriului administrat în cauză, faţă de doi dintre suspecţi a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore, fiind introduşi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Alba.

Astăzi, 6 decembrie, aceştia urmează să fie prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii de fraude informatice, fapte prevăzute şi pedepsite de articolul 49 din Legea 161/2003. Faţă de cel de al treilea suspect a fost luată măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Suportul operativ a fost asigurat de specialiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi S.R.I..

La acţiune au participat şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale Sibiu.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.