Jump to content
POLITISTI.ro

Trecerea in rezerva a unui politist

0603

Recommended Posts

Sunt un membru nou pe acest forum.Am o problema deosebita si cred inedita.Poate cineva sa-mi spuna daca in ziua de azi un ofiter de politie poate fi trecut in rezerva ? Exista oare un temei legal ?

• Member

Statutul politistului:

Modalităţi de încetare a raporturilor de serviciu

Art. 99. – Încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului intervine:

a) de drept;

b la iniţiativa MAI;

c) prin demisie.

Obligaţii la încetarea raporturilor de serviciu

Art. 105. – La încetarea raporturilor de serviciu, poliţistul este obligat ca în termen de 15 zile să se

prezinte la centrul militar pe raza căruia domiciliază, pentru a fi luat în evidenţă ca rezervist cu

specialitatea „poliţie” şi gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectivă în grupa

de evidenţă a MAI.

Edited by cipri83
0603, aveai impresia ca ofiterii de politie sunt "intangibili" si "inviolabili" ? Nu ,si ei sunt tot oameni, supusi greselilor si in acelasi timp si legilor acestui stat. Asa cum ai auzit deja, au fost ofiteri de politie trecuti in rezerva ca urmare a restructurarilor , fiind si cazuri de ofiteri trecuti in rezerva pentru comiterea unor fapte neconforme cu statutul politistului.

Nu stiu unde ai gasit asemenea raspuns.E total aiurea fata de ce scrie in statut.Cadrul legal care reglementeaza statutul politistilor dupa cate stiu eu este Legea nr.360/2002 publicata in Montorul Oficial nr.440 / 24.06.2002 in care articolele pe care mi le zici nu prea exista , legea se cam termina la art.82.Gresesc cumva ?

Am nevoie de un sfat de specialitate.Intrebarea mea se refera strict la modalitatea de trecere in rezerva a unui politist , nu la incetarea raporturilor de serviciu care este reglementata de Statutul politistilor.

drAGO5 , nu vreau sa discut despre zvonuri si ce se aude pe la colturi , vreau un raspuns rezonabil , obiectiv cu temei legal

Legea 360/2002-republicată privind Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare

Art. 69. - (1) Incetarea raporturilor de serviciu ale politistului se dispune in mod corespunzator de catre persoanele care, potrivit art. 15, au competenta de acordare a gradelor profesionale si are loc:

a) la implinirea varstei si a vechimii in serviciu, necesare pensiei de serviciu;

b ) la pierderea capacitatii de munca, in conditiile legii;

c) la implinirea limitei de varsta in grad profesional;

d) la cerere;

e) la numirea intr-o alta functie publica;

f) prin demisie;

g) la destituirea din politie;

h) la acordarea calificativului nesatisfacator, de doua ori;

i) cand este condamnat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, cu exceptia cazurilor in care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei inchisorii sau amenzii penale pentru infractiuni savarsite din culpa, pe baza aprobarii persoanelor care au acordat gradele profesionale prevazute la art. 15;

j) cand, in urma reorganizarii activitatii Ministerului Administratiei si Internelor sau a unei unitati de politie ori a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de politistul respectiv, nu sunt posibilitati pentru ca acesta sa fie incadrat intr-o functie similara in aceeasi unitate sau in alte unitati;

k) cand nu promoveaza examenul de definitivare prevazut la art. 21 alin. (5);

l) cand s-a stabilit ca a fost incadrat in mod fraudulos in politie, chiar daca aceasta situatie a fost depistata ulterior;

m) in situatia nedefinitivarii de catre agentii de politie a studiilor prevazute la art. 73 alin. (8).

(2) Raporturile de serviciu ale politistului nu pot inceta prin demisie la instituirea starii de urgenta sau a starii de asediu ori in caz de mobilizare si de razboi.

P.S. Termenul de trecere în rezervă nu se prea mai foloseşte la noi, este folosit mai mult de cadrele militare. Se foloseşte termenul de încetare a raporturilor de serviciu. Iar dacă tot vrei un răspuns concret vin-o şi cu întrebări concrete, astfel vom înţelege şi noi ce doreşti să afli şi vei primi şi nişte răspunsuri elocvente.

Edited by Dan
  • Upvote 1

Multumesc foarte mult .Aveam nevoie de raspunsul asta.Nu de alta , dar am fost amenintat ca voi fi trecut in rezerva cu toate ca sunt politist si nu ma incadrez deloc la art.69

Nu ai pentru ce. Altădată fii mai coerent pentru a primi un răspuns la obiect. Şi aşteaptă ceva timp, înainte de a căuta răspunsuri pe site-urile de avocatură, pentru că nu poţi primi răspunsul instant, unii colegi sunt la muncă în stradă în timp ce tu tastezi. :clip:

• Upvote 2

0603, mai in gluma, mai in serios trebuie sa ai in vedere si prevederile din Ord.MAI nr.400/2004 si sa intelegi ca incetarea raporturilor de serviciu inseamna tot trecerea in rezerva

ORDINULMAI NR.400/2004

Art. 12.-(1) Constituie abateri disciplinare, dacă nu au fost săvârşite în condiţii în care,potrivit legii, să fie considerate infracţiuni, următoarele fapte comise de poliţist, cu vinovăţie:a)comportarea necorespunzătoare în serviciu, familie sau societate dacă aduceatingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei;b)neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege;c)întârzierea repetată sau nejustificată a soluţionării lucrărilor;d)depăşirea atribuţiilor de serviciu ori lipsa de solicitudine în relaţiile cu cetăţenii;e)absenţa nemotivată ori întârzierea repetată de la serviciu;f)producerea de pagube materiale unităţii din care face parte sau patrimoniuluiMinisterului Administraţiei şi Internelor;g)încălcarea normelor privind confidenţialitatea activităţii desfăşurate;h) nerespectarea prevederilor jurământului de credinţă;i) imixtiunea ilegală în activitatea altui poliţist; j) intervenţia pentru influenţarea soluţionării ilegale a unor cereri privind satisfacereaintereselor oricărei persoane;k) încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte deinterese şi interdicţii stabilite de lege pentru poliţişti.(2) Răspunderea disciplinară a poliţistului este angajată şi pentru încălcarea dispoziţiilor altor acte normative dacă prevăd, în mod expres, acest lucru dar numai după îndeplinireaprocedurii prevăzute de prezentul titlu

Art. 17.- Sancţiunile disciplinare, care pot fi aplicate poliţiştilor, sunt:

a)mustrare scrisă

- constă în reproşul oficial adresat, în scris, poliţistului vinovat;

b)diminuarea drepturilor salariate pentru funcţia îndeplinită cu 5 - 20% pe operioadă de 1 - 3 luni

presupune reducerea, în procentul menţionat şi pentru o perioadăde 1-3 luni, a salariului poliţistului prevăzut la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare. Stabilirea procentului şi aperioadei se face în conformitate cu prevederile art. 14 din prezentul ordin;

c)amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe operioadă de 1-3 ani

amânarea promovării în grade profesionale pe o perioadă de 1-3 anise aplică conform competenţelor de către persoanele prevăzute la art. 15 din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare. Data de lacare curge termenul de executare a sancţiunii de amânare a promovării în grade profesionale superioare este data la care expiră stagiul minim în gradul respectiv. Amânarea promovării în funcţii superioare pe o perioadă de 1-3 ani se aplică de către şeful care are competenţă de numire în funcţie a poliţistului sancţionat;

d)trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al graduluiprofesional deţinut

constă în trecerea poliţistului într-o funcţie inferioară celei pe care oocupă fără să se poată depăşi nivelul de bază al gradului profesional pe care acesta îl deţine;

e)destituirea din poliţie

reprezintă măsura de îndepărtare din poliţie şi încetarea raporturilor de serviciu în cazul comiterii unor abateri grave de la prevederile normelor de muncă interne, ori ale altor dispoziţii legale. Se dispune în mod corespunzător de către persoanele care, potrivit art. 15 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, au competenţa să acorde grade profesionalep oliţiştilor, la propunerea şefilor unităţilor, după consultarea consiliilor de disciplină. însituaţia în care poliţistul refuză depunerea jurământului de credinţă se aplică prevederile art.72 alin. (3) din Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare

• 7 months later...

pentru un politist care pleaca din tara, deaorece s-a inscris si a fost acceptat la o facultate din afara tarii, se poate face trecerea in rezerva?

Edited by bulibasha
  • 5 months later...

Salutare! Eu am o intrebare mai simpatica! :) Care e diferenta intre demisie si solicitare de trecere in rezerva! Care m-ar avantaja pe mine, tanar (viitor fost) politist (13 ani in slujba)? Cu voia dumneavoastra, am nevoie de un raspuns relativ urgent! Multumesc!

• Moderator

Solicitarea încetării raporturilor de serviciu - se face cu acordul ambelor părţi - asta îţi dă mai multe şanşe la o eventuală reîncadrare ulterioară

Demisia - adică pleci necondiţionat, indiferent de voinţa angajatorului - asta nu-ţi mai dă nicio şanşă la o eventuală reîncadrare

• Moderator

Gaseşti destule informaţii pe marginea acestui subiect:

Cu puţină răbdare, dacă vei citi ce s-a mai discutat, cu siguranţă te lămureşti. Mai multe detalii nu ştiu nici eu, nu m-a interesat subiectul.