Jump to content
POLITISTI.ro

Echipamentul firmelor de paza


Sam

Recommended Posts

Am observat ca sunt foarte multe firme de paza ce au in dotare uniforme asemanatoare cu cele ale politistilor.

Care este cadrul legal pentru stabilirea modelului uniformelor agentilor de paza? De ce se permite asa ceva?

Link to comment
  • Moderator

Cadrul legal pentru functionarea firmelor de paza este Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 16/2005.

Legea_333_din_2002_si_OUG_16_din_2005.pdf

In Legea 333, vei gasii:

ART. 22

(4) Societatile specializate de paza si protectie nu pot adopta insemne, uniforme, legitimatii, accesorii de echipament sau denumiri identice, asemanatoare sau de natura sa conduca la confuzii intre acestea, precum si cu cele ale autoritatilor publice ori ale organismelor internationale la care Romania este parte.

(5) Modelul echipamentului personalului de paza si protectie se stabileste prin hotarare a Guvernului si se inscriptioneaza cu denumirea si sigla societatii, aprobate cu ocazia acordarii

licentei. Pe autovehiculele din dotarea societatilor specializate se inscriptioneaza numai denumirea, sigla, obiectul de activitate pentru care s-a emis licenta de catre politie si numerele de telefon ale societatii. Montarea si folosirea de mijloace de semnalizare luminoasa sau acustica pe autovehiculele societatilor de paza si protectie sunt interzise.

Astfel, Guvernul a adoptat H.G. 519 din 2004 prin care echipamentul tuturor societatilor de paza avea culoarea grena.

Intrucat in Romania au inceput sa activeze mari companii internationale in domeniu, care au brand-uri proprii ce includ si uniforma, s-a impus modificarea cadrului legislativ, iar in aceste conditii, Guvernul a aprobat Hotararea 935 din 22 august 2007, privind stabilirea modelului echipamentului pentru agentii de paza care isi desfasoara activitatea in cadrul societatilor specializate de paza si protectie.

Printre noutatile introduse de actul normative se numara si eliminarea culorii unice obligatorii pentru echipamentul personalului de paza, acordandu-se astfel posibilitatea de folosire a brand-urilor firmelor straine cu filiale in Romania.

Dar cu toate astea, aprobarea modelului si al culorii echipamentului societatii de paza de catre Politie se realizeaza odata cu aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a societatii.

Actualul act normativ prevede ca fiecare angajator isi stabileste uniformele de serviciu, de interventie sau de protectie, astfel incat acestea sa nu prezinte o asemanare evidenta cu articolele de echipament ale autoritatilor publice, de natura sa creeze confuzii.

Hotararea_935_din_2007.pdf

Art. 2. - din HG 935 din 22 august 2007

(1) Uniformele de serviciu, de interventie sau de protectie se stabilesc de catre fiecare angajator, astfel incat, prin croiala si culoare, acestea sa nu prezinte o asemanare evidenta cu articolele de echipament ale autoritatilor publice, de natura sa creeze confuzii.

(2) Descrierea articolelor de echipament este cuprinsa in regulamentul de organizare si functionare al societatii, care se aproba odata cu licentierea acesteia.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.