Jump to content
POLITISTI.ro

Romania a semnat tratatul ACTA (Tratat Comercial pt combaterea Contrafacerilor)


DanielBAD

Recommended Posts

  • Member

Semnarea în secret la Tokyo de către România a Tratatului Comercial pentru combaterea Contrafacerilor (ACTA) ridică mari semne de întrebare asupra modului în care s-a negociat acest document şi ce repercusiuni va avea el asupra utilizatorilor de Internet dacă va fi adoptat de Parlamentul European.

"Nu am datele să mă pot pronunţa în acest moment cu privire la întrebarea dumneavoastră, nu am o asemenea informaţie", a fost declaraţia-surpriză a premierului după ce România a semnat pe 26 ianuarie la Tokyo, alături de alte 21 de state europene, documentul ACTA.

n fapt, afirmaţia lui Emil Boc dezvăluie mecanismele prin care s-a ajuns la semnarea acestui Tratat global. Comisia Europeană a fost cea care a purtat negocierile pentru acest acord, fără ca în ţările semnatare să existe o dezbatere publică asupra documentului final. În afară de statele din zona europeană şi-au mai pus semnătura pe Tratat SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud. De remarcat că printre ţările care NU au semnat Acordul se numără Rusia, China, ţările africane şi cele din America Latină.

Documentul urmează să ajungă în luna mai în Parlamentul European unde va fi supus votului. În afara grupului popularilor europeni, din care face parte şi PDL, celelalte grupuri parlamentare şi-au exprimat reticienţa în a vota acest tratat.

Principalul semn de întrebare asupra ACTA este reprezentat de cât de mult protejează acest tratat drepturile de proprietate intelectuală în raport cu imixtiunea pe care o presupune în viaţa privată a utilizatorilor de internet.

Lipsa de transparenţă în negocierea acordului l-a determinat pe raportorul Parlamentului European al Acordului Internaţional pentru Combaterea Contrafacerilor (ACTA), Kader Arif, să-şi dea demisia din această funcţie.

"Condamn întregul proces care a condus la semnarea acestui acord, şi anume lipsa consultării societăţii civile, lipsa transparenţei încă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului fără nicio explicaţie, respingerea recomandărilor Parlamentului aşa cum au fost formulate într-o serie de rezoluţii", scrie Arif, motivându-şi demisia.

http://www.gandul.in...culoasa-9187696

http://www.youtube.com/watch?v=xoW26CwhcR8&feature=player_embedded

www.gandul.info/news/politia-internetului-a-ajuns-si-in-romania-unul-dintre-cele-mai-mari-site-uri-de-torrente-din-tara-nu-mai-functioneaza-video-9194526

Ce parere aveti (pe langa faptul ca e necesara putina rabdare pentru lecturat)?

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Acordul va intra în vigoare pentru România după ce vor fi parcurse mai multe etape:

1. Cronologic, Parlamentul European va trebui să-şi dea avizul conform în iunie 2012,

2. Consiliul Uniunii Europene îl va adopta, independent de ratificarea în parlamentele naţionale.

3. Acordul va trebui ratificat de Parlamentul României şi doar după aceşti paşi va putea intra în vigoare.

Link to comment
  • Moderator

Premierul ceh a anunţat că guvernul său va suspenda procesul de ratificare a acordului ACTA, în urma numeroaselor manifestaţii au avut loc în ultimele zile la Praga şi în alte mari oraşe cehe.

Link to comment
  • Member

E foarte grav ce se intampla?!? doar va suspenda? Vointa poporului spune NU, daca suspenda inseamna ca la un momendat iar se va aduce in discutie sau mai grav se va ratifica/aproba. :angry:

Edited by DannyBAD
Link to comment
  • Member

"Nimeni nu poate sa urmareasca, ce faci pe internet''. Iata decizia Curtii Europene de Justitie, care da astfel o lovitura controversatului acord ACTA, prin care se doreste infiintarea unei politii a internetului.

Hotararea judecatorilor din Luxemburg se aplica in toate tarile Uniunii Europene.

Decizia Curtii este perceputa ca o gura de oxigen de cei care se tem ca tratatul ACTA ii va obliga pe furnizorii de servicii on-line sa controleze traficul de pe net.

Judecatorii europeni au spus foarte clar ca: "Administratorul unei retele sociale online nu poate fi constrans si instituie un sistem de filtrare general, care sa-i vizeze pe toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilicite a operelor muzicale si audiovizuale".

ACTA are insa o serie de prevederi controversate, cum ar fi sa ii oblige pe furnizorii de net sa iti divulge datele personale, daca transmiti materiale pentru care se pot percepe drepturi de autor.

Decizia Curtii Europene de Justitie are putere de lege la nivelul intregii Uniuni Europene. Iar in acest caz nici Romania nu poate sa ratifice ACTA, spun juristii.

Sursa: Stirile ProTV

  • Upvote 3
Link to comment

Administratorul unei retele sociale online nu poate fi constrans si instituie un sistem de filtrare general, care sa-i vizeze pe toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilicite a operelor muzicale si audiovizuale"

Adica stapanul feisbuc nu e obligat sa filtreze...blablabla.Nu se spune nimic de ISP-isti din cate vad eu...

Aia raman sau nu obligati sa filtreze traficul?

Link to comment

nu sa filtreze dar automat sa te raporteze cum faci ceva "ciudat" ,In germania din cate stiu e demult deja e ceva de genul , cum incepi sa descarci din torenti sau alte chestii dubioase automat te raporteaza , cum incepi sa descarci ceva peste 500-600 mb , iar te raporteaza si faze de genul asta ,deci te trezesti cu netul taiat sau cu politia la usa.

Edited by CristiXP
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.