Jump to content
POLITISTI.ro

Gestul lui Alexandru Gheorghe

Sacalul

Recommended Posts

Eu cred ca si-a facut bine calculele, anume ca daca se schimba regimul, gestul lui va fi apreciat de noua putere, iar el va prinde vreun locsor cald pe la minister, datorita actului sau! Parerea mea!

• Upvote 2
  • Downvote 2

Apreciez faptul că și-a asumat consecințele faptelor. Nu s-a dus acolo ca berbecul. Nu e un act de bravură ca militar, în schimb, discursul lui denotă o maturitate cu mult peste varsta pe care o are, semn că ori este regizat ori are o inteligență dublată de un simț civic peste medie.

• Upvote 1

toti militarii din 89 care au "trecut de partea poporului" , daca nu reusea lovitura de stat, erau la curtea martiala. istoria si legea este scrisa de invingatori. asa a afost mereu. apreciez ideea, regret gestul....

• Upvote 1

Nu cred ca mai conteaza ce calcule si a facut, cati dintre noi am fi avut curajul sa facem la fel?

Mai bine clevetim pe aici si ne multumim cu cei 320 de lei din "toate drepturile banesti pe 2011'' cum spunea ilustrul purtator de cuvant?

Edited by adrtm
  • Upvote 1

Pentru ca a facut-o in calitate de ofiter de armata, de capul lui si nu in cadrul unei eventuale actiuni de protest organizate, facand parada de o uniforma care nu in scopul asta i-a fost data. Poate in ochii altora e un erou, in ai mei e un biet penibil, probabil si cu ceva probleme de personalitate.

Dupa cum te exprimi nu pot sa inteleg decit ca in ochii tai sunt penibili si acei colegi care au manifestat in uniforme, fie ei agenti, ofiteri inferiori sau superiori. Oare cam ce crezi dumneata despre cei care au aruncat cu caschetele in curtea Cotroceniului?

Hai sa fim seriosi, cati dintre noi ar fi avut curajul sa recurga la gestul pe acest roman a ales sa-l faca, cu atat mai mult cu cat noi suntem demilitarizati? Tu, DarkSide?

Nu stiu daca este un erou ori daca asta a fost rezultatul pe care l-a urmarit, insa cu siguranta a fost in masura un semnal de alarma si mai mare cu privire la ce se intampla acum in Romania. Felicitari lui si oamenilor ca el!

Ceea ce a facut acest ofiter, a adus atingere imaginii Armatei Romane. Parerea mea este ca ar trebui testat psihologic .

Armata ROmana, NU are voie sa se amestece in asa ceva.

In orice tara din lumea civilizata ar fi fost condamnat.

Gindeste-te ca inainte de 2002 si noi eram militari si trebuia sa respectam ordinele, dar ne-am fi dorit sa fim lasati sa ne spunem opiniile. Te simteai frustat fiindca nu puteai sa faci acest lucru.

Armata Romana este formata din oameni care au dreptul sa aibe pareri si opinii. Inainte de toate acest Alexandru Gheorghe este om, roman si apoi militar. Nu s-a amestecat, dar si-a exprimat opinia. El stie cel mai bine ce l-a impins sa recurga la acest gest.

• Upvote 3

O mare gresala a facut locotenetul ca a intrat in cadru imbracat asa si pe langa asta a zis ca are si un salariu de 3000ron daca nu ma insel,pacat ca acuma sigur nu mai ia nici jumatate dr poate are un loc mai bun si nu stia cum sa scape de postul din armata,cand ocupi o functie mai superioara poporului tu nu ai voie sa te amesteci in politica.

Edited by Kraft
  • Downvote 3

Este doar o piesa de teatru.Vom vedea poate cine este maestrul papusar...

Eu as spune sa nu va aruncati cu ochii inchisi...ceea ce este prea frumos, are toate sansele sa nu fie adevarat....iar gestul lui este prea frumos....

daca va informati putin - trebuie sa dati doar cu "goagal", veti vedea ca lt. a tot trimis memorii peste memorii cu privire la situatia privind filiera "directa" de incadrare in corpul ofiterilor, fiind indignat ca un caporal cu 3 luni de scoala de aplicatie putea obtine un grad superior, corespunzator varstei, fata de un sublocotenent cu liceu si academie militara (deci 8 ani de scoala). nu cumva va suna cunoscuta aceasta doleanta a incadrarilor "directe" si a artificiilor de salt peste grade?

unul dintre memorii este disponibil aici http://semnalescmd.blogspot.com/2011/11/petitia-in-format-word.html#comment-form (daca nu sunt permise linkuri rog adminul sa il stearga)

daca cititi memoriul vedeti exact sursa nemultumirii lui. si veti observa ca este o cauza colectiva, ba chiar si trans-institutionala.

acum el a parcurs cam toate etapele "indignarii" si "avertizarii", respectiv a fost in audienta la sefii lui cei mai mari si a fost trimis la plimbare. cand ajungi la ultimul stadiu cu o chestie in care chiar crezi ce faci? iesi in public, e ultima modalitate de a obtine o reactie. sansele sunt scazute, dar exista.

deci domnul lt. a iesit in public pentru o cauza in care el credea, onorabila - in opinia mea, ultima tentativa de a produce o schimbare intr-un sistem din care oricum ar fi iesit.

inainte sa il judecam poate ar trebui sa il lasam sa isi desfasoare si ultimul act din piesa pe care a ales sa o joace. sa ii mai acordam cateva zile.

• Upvote 3

Dupa cum te exprimi nu pot sa inteleg decit ca in ochii tai sunt penibili si acei colegi care au manifestat in uniforme, fie ei agenti, ofiteri inferiori sau superiori.

Wrong. Cei care au manifestat in uniforme erau in cadrul unui miting organizat, nu s-au dus de capul lor sa faca parada de uniforma prin fata camerelor tv...

Oare cam ce crezi dumneata despre cei care au aruncat cu caschetele in curtea Cotroceniului?

Cred ca a fost un gest penibil, nedemn, de maidan. Poate am eu conceptii invechite despre ideea de uniforma, de onoare, de civilizatie. Insa aruncatul cu cascheta mi se pare cam din aceeasi categorie cu gestul tigancilor care isi ridica maldarul de fuste, cand se enerveaza pe reporteri...

• Upvote 2
  • Downvote 1

Nu, prietene, nu imi pune in gura cuvinte pe care nu le-am spus. Pentru ca dovedesti fie ca n-ai priceput fie ca intentionat faci "confuzia". Nu am comparat politistii cu tigancile. Am comparat gesturile. Ceea ce e cu totul altceva.

• Moderator

Cred ca a fost un gest penibil, nedemn, de maidan. Poate am eu conceptii invechite despre ideea de uniforma, de onoare, de civilizatie. Insa aruncatul cu cascheta mi se pare cam din aceeasi categorie cu gestul tigancilor care isi ridica maldarul de fuste, cand se enerveaza pe reporteri...

Întradevăr ai niște concepții învechite despre ideea de uniformă. Poliţia este o instituţie civilă. Uniforma nu este militară. Uniforma este, pur şi simplu, un echipament prin care poliţiştii pot fi identificaţi.

Din ce ai postat până acum pe forum, pot trage concluzia că ai un salariu consistent, iar tăierile salariale nu te-au afectat în același mod ca în cazul majorității polițiștilor. Și știi cum se spune: cu burta plină, "vezi lumea cu alți ochi". Încearcă să-ți imaginezi situația unui polițist cu o vechime sub 10 ani, care și-a întemeiat o familie, are un credit prin care și-a cumpărat un apartament cu două camere și unul sau doi copii minori și al cărui salariu a scăzut în realitate (nu aburelile de la tv) cu 40-45%. Iar rata la bancă este îi ia aproape tot salariu și soția lucreză de exemplu în învățământ. Incearcă să-ți imaginezi cam cum trăieste o astfel de familie. Iar acest exemplu se întâlnește destul de des printre polițiști, având în vedere că media de vârstă în această instituție este undeva pe la 35 de ani. Oare ce părere crezi că mai au acești oameni despre uniformă, respect, onoare, etc.

Încearcă să prvești acel gest ca pe un strigăt al disperării.

• Upvote 3

Intunecatule eu o sa-ti dau ca si exemplu pe un coleg de-al meu care dupa taieri si-a pierdut apartamentul pentru ca i l-a luat banca.

Nu a mai putut plati ratele, a pierdut si banii pe care ii platise pana la acea data, are un copil iar dupa 20 de ani de serviciu s-a mutat cu chirie.

Parca ministerul odata in viata trebuie sa ajute fiecare politist sa-si cumpere ,,o casa". S-a intamplat?

Nu mai suntem militari, ca sa iti repet ce ti-a spus Catalin, priveste ,,uniforma" ca pe un echipament de protectie, si iti pot da asigurari ca electricianul de la CEZ este mult mai bine echipat decat majoritatea politistilor de la P.O., ca tot imi place mie domeniul.

Te-ai gandit macar o singura data ca s-ar putea ca niciun politist sa nu fi aruncat cu cascheta?

Eu am o singura cascheta, care are pretul de ,,catalog" la magazia IPJ 100 de leuti.

Crezi ca sunt chiar asa de tampit incat sa arunc cascheta la Cotroceni , iar atunci cand ajung acasa in buget sa am mai putin cu 100 de lei?

Sunt frumoase mitingurile organizate din fata televizorului, mai ales daca esti un lup moralist cu burta plina.

Nu sunt in masura sa il judec pe tanarul locotenent, o vor face cu siguranta altii si sunt convins ca va raspunde pentru ce a facut.

Pentru ca a gresit.

Insa apreciez curajul lui.

Sper sa-l ajute Dumnezeu si sa-si angajeze avocati foarte buni.

Va avea nevoie.

Edited by Elvis
  • Upvote 3

@catalin+Elvis:

Nu e nevoie sa imi dati exemple punctuale, sunt mii de politisti in situatii de genul asta si singurul motiv pentru care Ministerul nu poate afirma ca il doare in [cenzurat] de ei e pentru ca nu are [cenzurat]. Altfel ar face-o.

Da, uniforma nu e militara. Nu mi se pare suficient, ca motiv, sa ne p.sam pe ea. Rectivic, MIE nu mi se pare. Nu va oblig sa achiesati.

Deasemenea, nu am spus ca cei care au aruncat cu caschetele, au facut-o de bucurie, de plitiseala sau de caldura... Evident ca a fost un gest de frustrare maxima, de cutit ajuns la os. Emotional, e justificat. In general toate gesturile emotionale, inclusiv cele deplasate, au o justificare. De multe ori chiar plauzibila.

Cu toate astea, eu imi mentin parerea: justificat, emotional, provenit din acumularea prea multor neputinte insa, totodata, urat. Am spus, poate nu sunt eu suficient de modern, de in pas cu vremea, insa as fi preferat ca lui Basescu sa i se dea cu tifla intr-un mod elegant, care sa il umileasca, care sa ii arate diferenta dintre noi si altii.

Jeez, cre' ca sunt cripto-nostalgic, hm? :D

• Upvote 2
  • Downvote 1

• Moderator

Eu privesc în alt fel lucrurile. Aceea aruncare a caschetelor a fost un gest simbolic, că doar nu au renunțat definitiv polițiștii să mai poarte acel element al uniformei pentru totdeauna.

Și din orice parte aș privi ceea ce s-a întâmplat atunci, acolo părerea mea este că nu este nimic de blamat. Și mi-am susținut acest punct de vedere tot timpul, chiar și înainte de apariția protestelor din ultimele zile, unde românii au adoptat lozincile polițiștilor, ce până acum erau atât de blamate de tot felul de politruci, analiști sau lupi moraliști pe la televizor. Din păcate chiar și din rândul reprezentanților polițiștilor au fost exemple de tâmpi ce au blamat pe la televizor gestul polițiștilor de la acel miting de pomină, deși chiar și apariția lor la televizor se datorează tot acelui miting.

Nu are rost să mai repostez aici ce am mai spus despre acest subiect, le poți citi și (și mai există posturi în legătură cu acest subiect, dar nu am avut răbdarea să le caut). Concluzia este că atunci și acolo polițiștii au demonstrat încă o dată că sunt cu un pas înaintea societății civile, au fost pragmatici și și-au atins scopul (nimeni din societatea civilă nu auzise sau știa de existența sindicatelor din poliție sau de problemele acestei categorii profesionale), iar protestele din zilele trecute nu au făcut decât să confirme că cei ce s-au grăbit să blameze polițiștii au cam dat cu bâta-n baltă.

Eu nu am pus in discutie aspectele la care faci tu referire in alin. 2 si 3. Doar pe cel al datului cu caciula dupa caini. Ma rog, cu cascheta dupa Base. Si nici macar pe ala nu l-am pus eu in discutie, m-a intrebat cineva ce parere am, sau cam asa ceva.

Evident ca a fost un gest simbolic. Si daca si-ar fi dat pantalonii jos si ar fi scandat Ca sa mearga treaba snur, Pupa-ne pe toti in..., sau ceva in genul asta, tot un gest simbolic era, ca doar nu ar fi avut nimeni pretentia ca intimatul chiar sa onoreze propunerea. Macar pentru faptul ca ar fi durat destul de mult pana ii pupa pe toti.

Dincolo de simbolistica gestului, eu il apreciez in continuare asa cum am spus.

Whatever, ca si in cazul discutiei despre Locotenentu' lu' Peste, lucrurile sunt relative. Cum se spune...the beauty is in the eye of the beholder. Adica fiecare interpreteaza cum vrea, cum crede, cum simte.

Edited by DarkSide
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Nu e nevoie sa imi dati exemple punctuale, sunt mii de politisti in situatii de genul asta si singurul motiv pentru care Ministerul nu poate afirma ca il doare in [cenzurat] de ei e pentru ca nu are [cenzurat]. Altfel ar face-o.

Faci pariu ca are?

(...)

Și din orice parte aș privi ceea ce s-a întâmplat atunci, acolo părerea mea este că nu este nimic de blamat. Și mi-am susținut acest punct de vedere tot timpul, chiar și înainte de apariția protestelor din ultimele zile, unde românii au adoptat lozincile polițiștilor, (...)

banuiesc ca te referi in primul rand la deja clasicul refren "Iesi afara, javra ordinara", nu? :D

Edited by DarkSide

• Moderator

Ai dreptate. Aceea lozincă a fost adoptată acum de cei ce protestau, probabil tocmai datorită faptului că societatea civilă a observat că deranjează și datorită ei polițiștii au avut de suferit.

Nu stiu ce sa zic. Poate tie ti se pare un motiv de mandrie si poate chiar e. Dar daca luam in calcul ca, la randul lor, politistii cei degraba aruncatori de caschete, au preluat sloganul de la o galerie a unei echipe de fotbal (din cate stiu eu, lui Piturca i s-a strigat pentru prima data asta, in Ghencea, acum cativa ani), tot asa de mandru esti?

Acum nu zic, era mai greu sa preia un slogan al Academiei Romane...

Si nici nu spun ca era frumos daca ar fi cantat Gaudeamus Igitur pe la gardul Cotrocenilor. Insa, cum spuneam, as fi vrut sa aratam ca suntem ceva mai mult decat o galerie ofticata pe antrenor.

Deci poti sa imi repeti cat vrei tu ca e un motiv de mandrie, sa dai, ca politist, cu cascheta dupa seful statului si sa ii strigi iesi afara, javra... Mie mi se pare ca fazele astea doua, dimpotriva, mai rau au stricat imaginea politistului in ochii publicului, decat sa o ridice.

DarkSide.....cred ca te inseli,societatea civila nu cred ca ne priveste urat din cauza expresiei ""javra ordinara"" ,pur si simplu actualul(inca) presedinte merita acest apelativ!

• Moderator

Acela nu a fost primul miting al polițiștilor, au mai existat câteva și înainte, fără acest gen de scandări sau gesturi. A auzit cineva de ele sau își mai amintește cineva? Nimeni, absolut nimeni. I-a băgat cineva din minister sau igpr în seamă? Răspunsul este același, absolut nimeni. Doar au mimat ceva interes și i-au trimis la plimbare. Că ulterior mitingului liderii polițiștilor nu au știut să exploateze acel miting de pomină și au trădat, e altă discuție.

După acel miting toate categoriile au preluat aceea scandare, medici, profesori și alții. Probabil că și ăia sunt niște inculți sau lipsiți de imaginație. De ce au făcut-o? Pentru că au înțeles și ei necesitatea abordării unui limbaj exact la nivelul fiecăruia, pentru a te putea face înțeles sau auzit. Așa stă treaba cu comunicarea. Poți să-i cânți cât dorești unui individ Gaudeamus Igitur, dacă el îl aude pentru prima dată mă tem că doar îți pierzi vremea.

Oare crezi că dacă un judiciarist ce sarcinile de serviciu îl duc printr-o mahala și discută cu ăia povestindu-le din vreo carte de filozofie sau sociologie, vor înțelege ceva vreodată? Te asigur că nu, iar polițiștii au dat dovadă că știu ce presupune comunicarea.