Jump to content
POLITISTI.ro

Procedura recuperare taxa poluare


geony

Recommended Posts

Cum pot proceda pentru recuperaea diferentei de bani, in urma achitarii in urma cu peste trei ani a taxei de poluare ?

In octombrie 2008 am platit echivalentul in lei a 2000 E, pentru a putea sa inmatriculez atunci o masina model 2003 cu motor de 2497 cmc.

Acum dupa noua lege ce sa inteleg ?

Pot recupera o parte din banii acestia, depunand niste acte la trezorerie ?

A aparut acum un nou calculator al acestei taxe functie de anul fabricatiei, capacitatea motorului, norma de poluare, emisii CO2 etc, si aplicand acum la masina mea a reiesit peste 5000 E(Daca a-si fi in situatia sa o inmatriculez acum)

Eu ce sa inteleg, mai trebuie sa platesc acum inca echivalentul a 3000 E pentru a o putea pastra in continuare in circulatie(pentru ca este inca functionala) sau se face diferenta intre ultima valoare a taxei pana la intrarea in vigoare a noii legi(cand taxa era mai mica) si cat am platit eu ?

Va rog lamuriri, pentru cine este in tema ?

Edited by geony
Link to comment
  • Moderator

Noua taxa de poluare a fost introdusa prin Legea nr. 9/2012, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 17, din 10 ianuarie. Legea a intrat in vigoare la 3 zile de la momentul publicarii, mai exact incepand cu 13 ianuarie.

Legea prevede ca numai daca taxa auto, pe care ati platit-o in perioada 1 iulie 2008 si pana in prezent, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea noilor prevederi, legea ofera posibilitatea de a va primi inapoi diferenta de taxa platita, daca veti face o cerere in acest sens la ANAF.

Modalitatea de restituire va fi stabilita prin normele de aplicare ale acestei legi, care urmeaza sa fie elaborate in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii privind noua taxa de poluare.

Ministrul Mediului a anuntat ca pentru a primi inapoi banii din taxa auto platita in plus, este necesara depunerea la organele fiscale a unui formular-tip prin care se solicita restituirea diferentei de taxa platita. Aceste formulare vor fi disponibile de luni, 16 ianuarie, la directiile de finante judetene.

Formularul trebuie depus alaturi de cateva documente:

  • documentul doveditor al platii taxei pe poluare, taxei speciale pentru autoturisme: chitanta fiscala sau ordin de plata si extras de cont;
  • copia cartii de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

Link to comment

Problema pe care o ridica geony cred ca este problema pe care o intampina toti sau aproape toti:

-s-a platit taxa de prima inmatriculare/"poluare" intre anii 2008 si 2011 suma fiind X euro si acum ,dupa ce gunoiul de borbely :emo-box: a anuntat ca va plati diferenta celor care au platit taxa intre '08 si '11,la calcul s-a dovedit ca diferenta este cvasi-inexistenta respectiv dupa noua formula taxa este in unele cazuri dubla , tripla chiar in sensul ca noua taxa este 1,5X euro , 2X euro, 3X euro...Se mai poate actiona in instanta?....mie ,personal avocatul mi-a spus ca se mai poate actiona in instanta...dar poate nu strica si alte pareri....desi logic ar fi sa se mai poata actiona statu' in instanta fiindca la data cand s-a platit taxa aceasta era ilegala ,ma rog ...a fost ulterior gasita ilegala

BTW:Eu de exemplu am platit in nov 2009 taxa 1805 euro....cu noua taxa e 2460 euro...si cu cati am vorbit la toti taxa noua e mai mare cu mult...bine macar ca nemernicii nu vin cu solutia radicala sa ne puna la plata diferentei...sau...mai stii...ca borbely are aceleasi apucaturi de belit populatia ca si mos chiorpec zis si Old Jack no.7 :emo-box:

Sa mai zambim amar : cum ii zice la basescu in maghiara? ... borbely :doh:

Link to comment
  • Moderator

Până acum procesele s-au câştigat pentru că taxa era discriminatorie. Mai exact eu dacă cumpăram o maşină de la Berlin nu eram tratat la fel ca în cazul în care aş fi cumpărat aceeaşi maşină din ţară. Iar taxa încălca principiile pieţei comune, la care România a aderat odată cu intrarea în UE.

Link to comment

geony, nici-o masina inmatriculata in Romania incepand cu data de 01.07.2007 nu va mai trebui sa plateasca vreo diferenta la revanzare intru-cat masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in temeiul art 214 1 – 214 3 din Codul Fiscal iar pentru cele inmatriculate incepand cu 01.07.2008 legea prevede numai achitarea din partea statului a diferentei dintre ce s-a platit la momentul inmatricularii si valoarea care reiese dupa calcularea taxei cf. noii forme a legii.

axle15, geony, nu e chiar asa - ati aplicat si cota de reducere prevazuta in anexa 4 din Legea nr. 9/2012? -cel putin la geony cota de reducere este de 61%.

Catalin, chiar daca prin Legea nr. 9/2012 s-a introdus egalitatea de tratament pentru toate masinile, tot mai exista o categorie de posesori auto care pe drept cuvant isi pot exprima indignarea si nemultumirea. Este vorba de persoanele care au achizitionat in Romania un autoturism fabricat in UE la momentul cand Romania nu facea parte din comunitate. Pentru aceste masini nu s-a platit taxa de poluare in schimb s-au platit taxe vamale care erau cam la nivelul taxei de poluare in actuala forma a legii. Deci pentru acele masini, la o eventuala revanzare trebuie sa se plateasca si taxa de poluare.

In concluzie - un Golf 5 achizitionat in Romania in anul 2006 este supus la 2 taxe, taxa vamala iar la revanzare taxa de poluare, in schimb un acelasi Golf 5 din Germania produs si inmatriculat la aceeasi data cu cel achizitionat in Romania, revandut la momentul actual in Romania va plati numai taxa de poluare.

Edited by Cromatic
Link to comment
  • 7 months later...

Cel care a platit taxa de poluare si ulterior a vandut masina mai poate recupera diferenta?..buna intrebare, sau dak actionez acum in instanta, pot vinde masina inainte de a primi verdictul de la judecatorie, fara a avea de pierdut?

Link to comment
  • 1 month later...

Am vazut zilele astea in media stirea potrivit careia orice a platit aceasta taxa intre 2008 si prezent va primii esalonat banii inapoi pentru a degreva instantele de procese pe care oricum statul le pierde.

Daca cineva stie mai exact, si anume;

- daca trebuieste facuta cerere la finante ?

- daca trebuie dat statul in judecata, ca fiind singura optiune functionala ?

- in situatia in care eu am depus in 19.03.2012 solicitarea la ANAF, pentru a primii diferenta intre cat am platit atunci(6873 lei) si cat reprezinta acum(taxa de poluare)de unde am primit raspuns ca am dreptul la 0 lei, mai este nevoie sa fac din nou solicitare la ANAF ?

Link to comment

Salutare tuturor! Văd că pe acest topic s-a adus in discuție taxa de poluare introdusă anul acesta prin legea nr. 9. În legătură cu această taxă am anumite nelămuriri acestea referindu-se la: modul în care îți poți recupera această taxă după ce a fost achitată înainte de a înmatricula autovehiculul; și dacă te poți adresa instanței fără să fi plătit taxa de poluare, iar aici aș vrea să detaliez. Am auzit, și doar atât, că înainte de a înmatricula auto poți face o cerere către S.R.P.C.I.V și finanțe prin care soliciți înmatricularea fără a mai plăti taxa de poluare, invocând aici decizia I.C.C.J prin care se arată că această taxă este nelegală. Răspunsul va fi unul negativ, iar instituțiile sus-menționate vor invoca la rândul lor prevederile legii 9/2012, și astfel, îți vor preciza că pentru a înmatricula autovehiculul trebuie să duci la îndeplinire toate formalitățile, adică să plătești această taxă. Apoi, în baza răspunsului primit, și aici intervine dubiul pe care îl am, te poți prezenta la judecătorie, unde după ce achiți o taxă de timbru judiciar, ți se va înregistra sesizarea și se vor face demersuri în acest sens. Întrebarea ar fi următoarea: Poate instanța de judecată să oblige S.R.P.C.I.V să îți atribuie în continuare numere provizorii până la definitivarea procesului? În județul Timiș, la un asemenea caz, respectivul a circulat cu numere provizorii timp de 8 luni, după care și-a înmatriculat autovehiculul fără a mai plăti taxa, întrucât instanța i-a dat câștig de cauză. Interesant este și faptul că prevederile actuale nu îți permit să obții autorizație de circulație provizorie pentru o perioadă ce depășește de 90 de zile. Aștept sugestii și păreri. Vă mulțumesc anticipat! :)

Link to comment

@ maxu08. Am accesat link-ul postat de tine, iar după ce am citit documentul, tind să cred că orice instanță de judecată din țara aceasta ar putea obliga S.R.P.C.I.V să îți înmatriculeze autovehiculul fără a mai achita taxa de poluare. Însă, această ordonanță presedintiala pe care o invoci tu trebuie să îndeplinească anumite condiții, și poate fi apreciată în mod diferit de la o instanță la alta. Dacă, spre exemplu, am obținut recent a doua autorizație de circulație provizorie, ar trebui să încep demersurile pentru a acționa în judecată S.R.P.C.I.V? Care ar fi pașii de urmat, și dacă pot să obțin o a 4-a autorizație provizorie de circulație, până la pronunțarea intanței.

Link to comment

adevarul este ca am colegi ce maninca taxa pe,paine si imi sounea ca difera de la un tribunal la altul practica in problema inmatricularii provizorii. unii recomanda sa iti inmatriculezi masina in anumite judete ( dupa cum se descurca fiecare).

din cauza asta trebuie discutat cu un avocat local care stie exact ce practica este la tribunalul local

Link to comment

După lupte seculare care au început la 01.01.2007 prin introducerea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, trecând şi prin OUG nr. 50/2008 declarată de nenumărate ori ca fiind contrară TFUE de chiar CJUE dar şi anterior de către instanţele din România, Parlamentul României din epoca lui decembrie 2011 a găsit soluţia ideală pentru ca taxa auto să nu mai poată fi combătută. Astfel, din străfundurile necesităţii de fonduri la bugetul de stat s-a născut Legea nr. 9/2012 care a înlăturat discriminarea prevederilor anterioare şi a stabilit, printr-o exprimare demnă de tehnica abstractului, că noua taxă – cea pentru emisiile poluante – va fi achitată şi de către cetăţenii care achiziţionează autovehicule second hand de pe teritoriul României şi pentru care nu s-a achitat niciodată nici taxa de primă înmatriculare şi nici taxa pe poluare.

La scurt timp după intrarea în vigoare a taxei pentru emisiile poluante prevăzută de Legea nr. 9/2012, regretabilul ministru Laszlo Borbely anunţa public că taxa pentru emisiile poluante se va suspenda parţial exact pentru cei care o făceau să nu mai fie discriminatorie. Astfel s-a născut prima ordonanţă de urgenţă din anul 2012.

Pentru binele poporului, limitându-şi setea de bani la bugetul de stat, s-a dispus ca prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9/2012 să fie suspendate până la 1 ianuarie 2013 (care va veni după alegeri). Totodată s-a dispus ca persoanele care au plătit taxa pentru emisiile poluante în perioada mai scurtă de o lună în care a fost în vigoare legea plină, taxă achitată pentru autoturisme second hand înmatriculate anterior pe teritoriul României, să primească banii înapoi.

După alte lupte seculare din timpul tumultuosului an de graţie 2012, Parlamentul a ajuns la sfârşit de vară în octombrie la măiastra concluzie că OUG nr. 1/2012 trebuie aprobată exact în forma în care o emisese Guvernul. Preşedintele nu a putut decât să fie de acord. De aici şi până la titluri din presă ca acesta sau acesta sau acesta, pasul spre prăpastie a fost foarte mic.

Deoarece presa liberă din România nu se preocupă decât de o continuă campanie electorală, indiferent de culoarea politică, în prag de alegeri parlamentare aceasta anunţă cu litere de-o şchioapă că taxa auto s-a suspendat şi că şoferii vor primi banii înapoi.

Pe româneşte şi pe scurt, în concluzie: cei care au plătit taxa auto în ianuarie 2012 pentru maşini second hand deja înmatriculate pe teritoriul României au dreptul să li se restituie pe cale administrativă sumele plătite încă de la intrarea în vigoare a OUG nr. 1/2012 iar nu începând cu momentul aprobării acesteia – octombrie 2012. Celelalte persoane care au achitat taxa începând cu anul 2007 pentru autoturisme second hand înmatriculate anterior într-un stat membru al UE trebuie să se adreseze instanţelor de judecată.

Bun, mă (vă) veţi întreba: şi care e noutatea? NICIUNA! OUG nr. 1/2012 care produce efecte din februarie 2012 până în ianuarie 2013 a fost aprobată prin lege exact în forma în care a emis-o Guvernul. Wag the Dog, Charlie!

Faptul că, pe de o parte, presa a vehiculat ideea suspendării taxei şi a restituirii administrative a tuturor sumelor achitate iar, pe de altă parte, că unii jurişti au crezut şi/sau cred asta fără să consulte actul normativ sau să aştepte publicarea sa în Monitorul Oficial nu face decât să-mi întărească refuzul de a citi presă, respectiv convingerea că expresia doi jurişti – trei păreri ar trebui să fie înlocuită, pe alocuri, cu una nouă: doi jurişti – trei ziarişti.

Viorel PAPU

Avocat, Baroul Constanța

preluare juridice.ro

Link to comment
  • 1 month later...

Salutare tuturor! Văd că pe acest topic s-a adus in discuție taxa de poluare introdusă anul acesta prin legea nr. 9. În legătură cu această taxă am anumite nelămuriri acestea referindu-se la: modul în care îți poți recupera această taxă după ce a fost achitată înainte de a înmatricula autovehiculul; și dacă te poți adresa instanței fără să fi plătit taxa de poluare, iar aici aș vrea să detaliez. Am auzit, și doar atât, că înainte de a înmatricula auto poți face o cerere către S.R.P.C.I.V și finanțe prin care soliciți înmatricularea fără a mai plăti taxa de poluare, invocând aici decizia I.C.C.J prin care se arată că această taxă este nelegală. Răspunsul va fi unul negativ, iar instituțiile sus-menționate vor invoca la rândul lor prevederile legii 9/2012, și astfel, îți vor preciza că pentru a înmatricula autovehiculul trebuie să duci la îndeplinire toate formalitățile, adică să plătești această taxă. Apoi, în baza răspunsului primit, și aici intervine dubiul pe care îl am, te poți prezenta la judecătorie, unde după ce achiți o taxă de timbru judiciar, ți se va înregistra sesizarea și se vor face demersuri în acest sens. Întrebarea ar fi următoarea: Poate instanța de judecată să oblige S.R.P.C.I.V să îți atribuie în continuare numere provizorii până la definitivarea procesului? În județul Timiș, la un asemenea caz, respectivul a circulat cu numere provizorii timp de 8 luni, după care și-a înmatriculat autovehiculul fără a mai plăti taxa, întrucât instanța i-a dat câștig de cauză. Interesant este și faptul că prevederile actuale nu îți permit să obții autorizație de circulație provizorie pentru o perioadă ce depășește de 90 de zile. Aștept sugestii și păreri. Vă mulțumesc anticipat! :)

Ca sa te lamuresc iti spun speta mea: am cumparat un auto pe 30 dec. 2011. Am facut toate demersurile pt. a obtine dosarul complet (autentificare RAR, traduceri brief mare-mic, RCA, ITP, etc.) si in data de 10 ian. 2012 am solicitat prin adresa scrisa S.R.P.C.I.V DB sa imi inmatriculeze permanent auto fara plata taxei de poluare> Am primit un refuz categoric cum ca se incalca un ordin al MAI privind inmatricularea auto, si ca sunt obligat sa platesc taxa de poluare in baza unui calcul efectuat de DGFP. Dupa refuz in 14 ian 2012 m-am adresat Tribunalului DB in contencios adm. si fiscal, cu o cerere de chemare in judecata a Institutiei Prefectului DB - S.R.P.C.I.V si instanta (dragalasa )mi-a dat termen 02.aprilie a.c. . Am castigat si dupa publicarea si comunicarea hotararii (2 saptamani a durat ca suntem in Romania) Institutia Prefectului mi-a facut recurs la Curtea de Apel Ploiesti. Am avut termen 05 oct. a.c. . Am castigat si aici si am m-ai asteptat alte 4 saptamani (dosarele se iau - cica - doar miercurea de la Curtea de Apel) pana la comunicarea si investirea cu titlul definitiv si irevocabil hotararea din fond. Bineinteles ca a trebuit sa trec iar pe la RAR (autentificarea e valabila doar 60 zile) sa fac alt RCA si in data de 15 noiembrie a.c. am reusit sa inmatriculez auto B-) .

In ceea ce priveste prelungirea numerelor provizorii iti spun ca: ele NU se pot prelungii, dar se pot lua alte numere cu valabilitate de 30 zile fiecare(EXCLUS DAMBOVITA-cica ei respecta legea) - desi m-am certat cu seful SRPCIV aratandu-i pe baza ca la aceeasi serie de sasiu figureaza 8 numere provizorii in BV - daca arati ca ai dosar pe rol (certificat de grefa). Mai poti sa soliciti instantei de judecata sa iti elibereze o ordonanta presedintiala care sa oblige SRPCIV-ul sa iti inmatriculeze temporar(provizoriu) auto, DAR trebuie sa demonstrezi onoratei instantei de judecata ca este necesar acest lucru si ca altfel nu se mai poate repara un prejudiciu cauzat de neinmatricularea auto-ceea ce e o lupta cu morile de vant.

Cu stima.

  • Upvote 2
Link to comment
  • 6 months later...

Mi se pare cumplit felul in care trateaza guvernul acest subiect, au dat pur si simplu unda verde excrocilor din toata tara sa dea tepe omului mai putin informat… Eu am o masina achizitionata in 2009 de la Timisoara. Am verificat pe portalul instanțelor de judecată, si nu am gasit urme ca taxa ar fii fost recuperata, oricum sa ma conving am sa fac o cerere la ANAF insotita bineinteles de un contract "temporar" de vanzare cumparare (iar o bucla penibila si nenecesara in sistemul romanesc). Intrebarea mea este, pot in vreun fel sa impiedic primul proprietar sa-si recupereze taxa? 

Multumesc, 

Link to comment
  • Moderator

Nu poţi să-l împiedici în niciun fel. Este un drept al său, el a plătit o taxă ce s-a dovedit a fi ilegală, lucru stabilit chiar de către o instanţă europeană.

Link to comment

Am in mana hotararea ,ramasa definitiva ,de restituire a taxei de poluare instanta stabilind sa-mi fie restituita suma rezultata din 6707 lei + dobanda fiscala aferenta perioadei 24.11.2009(ziua platii)-ziua restituirii efective.

Poate cineva sa ma lumineze cam la ce suma totala sa ma astept daca s-ar face plata sa zicem fix pe 24.11.2013?

Link to comment
  • 8 months later...

<<<Sumele care trebuie restituite de stat, conform hotărârilor judecătoreşti, reprezentând taxa auto, dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi alte sume, devenite executorii până la 31 decembrie 2015, vor fi plătite doar într-un interval de cinci ani, cu plata anuală a numai 20% din valoare.Modalitatea de plată a fost stabilită de Guvern prin ordonanţă de urgenţă."Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stablite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata în fie care an a 20% din valoarea acestora", este decizia Guvernului.

În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.Sumele de plată vor fi actualizate cu inflaţia, iar graficul de plată a tranşelor anuale va fi stabilit de autorităţi.Aceeaşi procedură va fi aplicată şi pentru plata restanţelor reprezentând titluri executorii deja emise şi pentru care nu a început încă executarea silită.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta declara că persoanele care au plătit taxa auto vor primi banii înapoi, în urma deciziei definitive a Curţii de Justiţie a UE dar preciza că Guvernul analizează modalitatea şi durata de efectuare a operaţiunii, în funcţie de restricţiile şi posibilităţile bugetare........>>> sursa

Urmeaza taxa de 0.07 euro/ litru in aprilie ......... vazand cat se agita romanii sa iasa-n strada sa dea de pamant cu jegurile astea nu pot decat sa-i multumesc Maestrului Tutea pentru o vorba de duh....Platesti din greu si apoi stai ca ti-i dau in cinci rate......banii mei plagiatorul asta ordinar mi-i da in 5 ani....Nice!

Respect Ucraina!

....Romania!

 

Link to comment

în martie 2013 am plătit timbrul de mediu pentru un autoturism, cumpărat in februarie 2013 din Romania, ce a fost înmatriculat pentru prima dată în Romania în anul 2006 (an fabricație 2006). Întrebarea este: se poate recupera taxa plătită sub forma timbrului de mediu? Există precedent pană în momentul de față? Multumesc anticipat.

Link to comment

.........................se poate recupera taxa plătită sub forma timbrului de mediu? Există precedent pană în momentul de față? Multumesc anticipat.

In teorie da.....pana la primul recurs declarat de jegul de statul roman si castigat de amaratul de contribuabil  nu avem precedent iar mizeria noastra de sistem judiciar nu recunoaste decat orientativ precedentul ....Cauta pe Tribunalul MH si CA Craiova dosarul 6615/101/2013.....si daca castigi o sa primesti banii in transe , in 5 ani ca asa o hotarat tinta cap cu cercuri nr.666 - Plagiatus Captivus...

Edited by axle15
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.