Jump to content
POLITISTI.ro

Politistii "redevin" militari la incetarea raporturilor de serviciu?

Postare recomandată

Publicat

Din Statutul politistului aflam urmatoarele:

Art. 74

(2) La încetarea raporturilor de serviciu poliţistul este obligat ca în termen de 15 zile să se prezinte la centrul militar pe raza căruia domiciliază, pentru a fi luat în evidenţă ca rezervist cu specialitatea "poliţie" şi gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectivă în grupa de evidenţă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

La functionarii publici cu statut special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ei n-au un nume mai scurt?) e asemanator:

Legea 293/2004, Art. 76

(2) Functionarul public cu statut special este obligat ca, in termen de 15 zile de la data incetarii raportului de serviciu, sa se prezinte la centrul militar pe raza caruia domiciliaza, pentru a fi luat in evidenta ca rezervist cu specialitatea "penitenciare", in raport de gradul militar echivalent gradului profesional avut la data incetarii raporturilor de serviciu.

Inteleg ca un comisar sef devine colonel in rezerva, sau un agent sef adjunct devine plutonier major in rezerva. Stiti cumva daca se aplica aceste prevederi? Daca da, ar fi o dovada ca militarii, politistii si "penitenciaristii" apartin aceluiasi sistem, ceea ce e imbucurator pt. un civil interesat de militari si politisti, cum sunt eu.

• Displace 3
Publicat

Poti sa te faci militar si mergand la scolile din MAI, de ex. la jandarmi sau pompieri, nu despre asta era vorba. Stiu ca politistii nici nu mai vor sa auda de militari, dar multe legi ii baga in aceeasi oala, de ex. cea cu pensiile. Plus ca si in scolile MAI se depune inca juramantul militar (cel putin in Academie, nu stiu daca si in Scolile de Agenti - la Academie se poate argumenta ca unii ies militari cand termina, la Scolile de Agenti nu)...

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Voiam sa aflu daca se aplica aceste prevederi din lege, pt. ca multe legi sunt ignorate in Romania, si cam care e parerea politistilor despre acest statut de rezervisti.

• Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Mai interesează-te. Poliţiştii depun un jurământ, dar nu e militar.

• Moderator
Publicat

se depune juramant si la campina si la cluj, nu doar la academie...doar ca, la scolile de agenti se depune la sfarsit

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Mai interesează-te. Poliţiştii depun un jurământ, dar nu e militar.

Studentii de la Academia de Politie, inclusiv cei de la arma Politie, depun juramantul militar in anul I... Sincer nu stiu ce rost are, avand in vedere ca politistii nu sunt militari, si n-au de ce sa jure ca vor respecta regulamentele militare.

• Apreciez 2
  • Displace 2
  • Moderator
Publicat

Studentii de la Academia de Politie, inclusiv cei de la arma Politie, depun juramantul militar in anul I... Sincer nu stiu ce rost are, avand in vedere ca politistii nu sunt militari, si n-au de ce sa jure ca vor respecta regulamentele militare.

Studenţii de la academie nu sunt poliţişti. Devin poliţişti abia după ce termină.

Publicat

Chiar ca nu ii vad rostul acestui topic, asa cum zicea un coleg mai sus! Dar daca nu te prezinti la centrul militar ce se intampla? Iti ia cineva boii de la bicicleta?

Publicat

Dorin17, după ai să citeşti textele de lege, ai să te prezinţi singur şi de bună voie, că doar eşti un iubitor al simţului civic şi cred eu un bun cetăţean care respectă şi pune în aplicare legile. Mă înşel?. Sărbători fericite!

Publicat

cand iesi la pensie, iti iei gradul militar echivalent al celui de politist...de ex. Iesi la pensie Agent Sef Principal, te "transformi" in Plutonier Adjutant Sef s.a.m.d

Subinspector devine Sublocotent,

Inspector - Locotenent,

Insp. Principal - Capitan,

Subcomisar - Maior,

Comisar - Lt. Colonel,

Cms Sef - Colonel

Agent - Sergent Major,

Agent Principal - Plutonier,

Agent Sef Adjunct - Plutonier Major,

Agent Sef - Plutonier Adjutant

Agent Sef Principal - Plutonier Adjutant

Cat despre Chestori :

Chestor de Politie - General de Brigada

Chestor Principal de Polite - Genral Maior,

Chestor Sef de Politie - General Locotenent,

Chestor General de Poltie - GENERAL

Trecerea se face la cerere, dar de obicei se ocupa cei de la cadre...depinde cat de bine va aveti cu ei :)

• Apreciez 1
Publicat

Ziggye, vezi s-a cam lăsat tăcerea pe aici. De, nu toţi oamenii sunt bazaţi pe propriile cunoştinţe şi nici nu sunt interesaţi să citească câte ceva referitor la sugestii..., aşa că şi eu propun îngheţarea topicului, că oricum rezultatul la ieşire la pensie va fi acelaşi. Sărbători fericite!

• Moderator
Publicat

Subiectul ăsta nu are cum să trezească intersul, mai ales având în vedere vremurile pe care le trăim. Nici nu putem avea certitudinea că vom mai ajunge să ieşim la pensie, dar să ne mai intereseze că ne iau sau nu în evidenţă cei de la centrul militar.

Oricum sunt nişte detalii fără importanţă după părerea mea, pentru că după 2007 toţi caporalii au devenit peste noapte ditamai "profesioniştii", sistemul e altul acum. Aşa că nu trebuie să fii supărat dacă acest subiect nu a trezit interesul membrilor.

• Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.