Jump to content
POLITISTI.ro

Neclaritati din legea armelor si munitiilor

Alien

Recommended Posts

LEGEA Nr. 295/2004 -

REPUBLICARE

privind regimul armelor

şi al muniţiilor *)

M.Of. nr. 814 din 17.11.2011

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

Domeniul de reglementare

(1)

Prezenta lege stabileşte categoriile de arme şi muniţii, precum şi condiţiile în care deţinerea,

portul, folosirea şi operaţiunile cu aceste arme şi muniţii sunt permise pe teritoriul României.

(2)

Prevederile prezentei legi nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către

instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice.

......................................................................

MA PUTETI LAMURI, VA ROG, CARE ACT NORMATIV REGLEMENTEAZA UZUL DE ARMA AL INSTITUTIILOR PUBLICE CU ATRIBUTII IN DOMENIUL APARARII, SIGURANTEI NATIONALE SI ORDINII PUBLICE ?

ps: nu este absolut necesar, doar ca ma interesam pentru achizitia unei arme si "mi-a sarit in ochi " paragraful de mai sus pe care nu stiam sa fie acolo acum muuulta vreme cand am avut de a face cu aceasta lege.

Va multumesc

• Moderator

Nu cred că este poliţist. În caz contrar ar fi trebuit să ştie răspunsul unei astfel de întrebări.

De fapt nu cred că are vreo legătură cu sistemul juridic.

nu, nu sunt incadrat in sistem. doar incercam sa ma documentez in privinta achizitiei unei arme cu glont ( sunt la faza de informare ), si am citit aceasta lege care m-a zapacit, ca sa zic asa. Lucrez in sistemul bancar, si periodic transport sume mari de bani, acte, etc. care tind sa fie destul de ispititoare pentru anumite categorii de persoane.

Acum, revenind la dilema initiala, ma puteti ajuta cu un raspuns sau este ceva clasificat?

Am primit raspunsul necesar. O sa ma documentez corespunzator si daca nu sunt lamurit voi reveni.

multumesc ptr timpul acordat, o zi buna si eventual Sarbatori fericite tuturor( in caz de nu mai intru pana atunci ).

• Moderator

Fiecare instituţie din domeniu apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice, are astfel de prevederi în legea de organizare şi funcţionare proprie. Şi nu sunt clasificate, sunt acte normative, publicate în monitorul oficial.

Ps: Băncile transportă banii cu ajutorul firmelor de pază. Angajaţii lor nu ar trebui să presteze astfel de activităţi.

...........................

Multumita rabdarii membrilor de pe forum am gasit si raspunsul la ce ma macina. Este reglementat de art. 146 din L. 295/2004 reglementata

"...Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 74 din 11 aprilie 1996, cu exceptia prevederilor art. 46-52, care raman in vigoare pentru fiecare institutie care are incadrate persoane ce ocupa functii care implica exercitiul autoritatii publice, inarmate cu arme de aparare si paza...."

Si acum ultima afirmatie in acest topic dupa care se poate inchide ( s-a gasit rezolutia ) : De ce in art. 1 pct 2 face specificatia ca nu se aplica institutiilor investite.... * se stie care sunt .... ca pe urma sa faca mentiunea *cu exceptia ...( e mentionat mai sus ) si sa enumere aceleasi institutii care le-au exclus in mod initial chiar din primul articol?

Eu unu ma mut la unul dintre Poli :))

Fiecare instituţie din domeniu are astfel de prevederi în legea de organizare şi funcţionare proprie. Şi nu sunt clasificate, sunt acte normative, publicate în monitorul oficial.

Ps: Băncile transportă banii cu ajutorul firmelor de pază. Angajaţii lor nu ar trebui să presteze astfel de activităţi.

nu am spus ca sunt banii bancii :) doar am spus ca transport bani :) *nu este cazul sa se intre in detalii, este legal), dar actele mai suntem, cu totii, nevoiti sa le luam acasa spre a fi analizate mai atent, verificare, finalizare, etc. chiar cred ca toata lumea care munceste cu "hartii" este nevoita sa faca asta. despre asta vorbeam. Oricum, daca este justificat sau nu portul unei arme, sunt sigur ca voi fi lamurit la Politie. Momentan, doar ma documentez.

:good:

Ai drept doar la arma neletala( munitie bila de cauciuc, munitie cu gaze), arma cu munitie pe glont nu ai voie indiferent de suma de bani transportata, decit daca ai fost politist, militar, judecator, si c-am atat.

• Upvote 1

• Member

Ba incercarea asta are moarte. Te-a scutit de un drum facut degeaba. Asa e legea, daca nu te incadrezi in una din categoriile mentionate mai sus nu ai drept la arma letala pentru paza si aparare. Oricum de ceva timp au ajuns si pe piata noastra ceva arme neletale pe care te poti baza, si chiar te sfatuiesc sa iti cumperi una daca iti permiti si ai nevoie de ea, si nu in ultimul rand daca poti sa iti asumi aceasta responsabilitate.

Daca nu crezi sau nu intelegi ce scrie in lege poti intreba la AEST daca poti sau nu sa iti iei un pistol letal, oricum daca ai probleme in a intelege legea 295/2004 te sfatuiesc sa nu-ti iei arma sub nici o forma, este posibil sa ai mari probleme cu ea.

am citit si inteleg binisor legea 295/2004. E cam cu bataie lunga achizitia de arma letala, atat de lunga incat s-ar putea sa se si piarda entuziasmul pe parcurs dar cu toate astea imi voi obtine permisul petru portul si folosirea unei arme in vederea pazei si auto-apararii. Cat despre raspundere, cred ca din moment ce m=am hotarat sa fac pasul asta in urma unei analize indelungate si a mai multor discutii pro/contra purtate cu mai multe persoane, si in urma punerii in balanta a riscurilor cu a eventualelor castiguri..crede-ma, nimic nu trage atat de greu la cantar cat dorinta de a ma sti cu o sansa in plus ptr supravietuire ( ammers spre extrem fiindca suna mai dramatic )

• Moderator

Nu ştiu unde ai văzut tu aceea "bătaie lungă", dar legea e destul de clară şi restrictivă în privinţa categoriilor de persoane ce pot obţine permis pentru arme letale. D.p.d.v. legal nu vei putea obţine permis pentru o armă letală.

sinceritatea dumneavoastra este dezarmanta. :) va multumesc. O sa fac o pauza, in privinta achizitionarii unei arme, pe perioada sarbatorilor. Intra-adevar, este bine "desenat" in lege cum sta treaba cu armele letale, cu toate astea nu sunt dezamagit fiindca daca voi dori vreodata sa incerc o arma letala ma pot deplasa oricand la un poligon ( sau poligonul ) din Bucuresti, unde ma pot "juca" in voie cu armele ...si cu portofelul. Pana una alta, Sarbatori fericite si sa ne vedem sanatosi la anu`. va multumesc

PS: la ski nu am semnal la net..URA! ( automat nici la telefon - scapat de sefu` )