Jump to content
POLITISTI.ro

Lacune legislative

cristiand20

Recommended Posts

Extras din LEGE Nr. 508 din 17 noiembrie 2004

privind înfiinţarea, organizarea si funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism

ART. 9

(1) Ofiţerii si agenţii de poliţie judiciară anume desemnaţi potrivit art. 27

efectuează numai acele acte de cercetare penală dispuse de procurorii Direcţiei de

Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism, sub directa

coordonare si controlul nemijlocit al acestora.

ART. 27

(1) Ministerul Administraţiei si Internelor va desemna nominal, cu avizul conform

al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie,

ofiţerii si agenţii de poliţie judiciară care îşi vor desfăşura activitatea sub

coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate

Organizată si Terorism.

Vreau să vă supun atenţiei următoarea problemă.

Poliţiştii care au aviz de poliţie judiciară şi îşi desfăşoară activitatea sub

coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate

Organizată si Terorism, conform interpretării Art. 9 alin. 1 din Legea nr. 508/2004, pot efectua acte de cercetare sub supravegherea altor procurori, de exemplu a unui procuror de la Parchetul local?

Cam ce argumente sunt în această privinţă?

Până în prezent sunt păreri şi pro şi contra. Aştept şi părerile voastre.

Poliţiştii au aviz de poliţie judiciară de la Procurorul general al Romaniei si efectueaza acte de cercetare penală dispuse de procurorii care arondeaza unitatea de politie din care fac parte acei politisti.

Poliţiştii au aviz de poliţie judiciară de la Procurorul general al Romaniei si efectueaza acte de cercetare penală dispuse de procurorii care arondeaza unitatea de politie din care fac parte acei politisti.

Tot nu m-aţi lămurit cu privire la întrebarea mea.

Cristi, citeste fisa postului si vezi ce e scris acolo. :clip:

Marius am citit fişa postului şi ştiu ce scrie în ea.

Eu vreau să spun că: dacă poliţiştii detaşaţi la DNA nu lucrează decât cauzele cu procurorii DNA şi nimic altceva, atunci poliţiştii de la Brigăzile C.C.O. de ce lucrează şi cu parchetele locale, deşi în art. 9 din Legea 508/2004 apare acea sitagmă numai?

ART. 9

(1) Ofiţerii si agenţii de poliţie judiciară anume desemnaţi potrivit art. 27

efectuează numai acele acte de cercetare penală dispuse de procurorii Direcţiei de

Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism, sub directa

coordonare si controlul nemijlocit al acestora.

Edited by cristiand20
  • Moderator

Cristi în fișa postului ce spune referitor la această situație? Sunt menționate și atribuții privind cauzele de competența parchetelor locale?

Din câte știu, dacă o cauză penală este în competența parchetului local, automat și polițiștii competenți sunt cei de la alte formațiuni. Și mi se pare logic să fie așa, pentru că cele de competența parchetelor locale se prezumă că au o complexitate mai redusă, nu?

Cristi în fișa postului ce spune referitor la această situație? Sunt menționate și atribuții privind cauzele de competența parchetelor locale?

Din câte știu, dacă o cauză penală este în competența parchetului local, automat și polițiștii competenți sunt cei de la alte formațiuni. Și mi se pare logic să fie așa, pentru că cele de competența parchetelor locale se prezumă că au o complexitate mai redusă, nu?

Foarte corect ce spui.

Însă problema este în felul următor. (poţi să întrebi colegii de la CCO, de la jud. unde lucrezi şi ai să vezi că am dreptate)

În anul 2006 printr-o celebră Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, Lgea 508/2004 s-a modificat, în special pe linai competenţelor. Aşa că au ajuns o parte din infracţiunile de la DIICOT din acea vreme să fie ulterior şi în prezent în competenţa Parchetelor locale şi în urmărire penală propreie la poliţiştii care lucrează cu DIICOT-ul, totatal contradictoriu cu art. 9 din Legea 508/2004.

S-a ridicat de multe ori această problemă, răspunsurile au fost împărţite, practica în ţară este neunitară şi fiecare face cum vrea, poate şi cum se înţelege cu procurorul de la locală.

• 1 year later...

1. ”numai acele acte de cercetare penală dispuse de procurorii ..” inseamna strict actele dispuse de procurori..

Ptr. nepriceputi Legea 508 prevede infractiuni considerate grave care sunt de competenta procurorilor (a se citi cercetare proprie). In situatia asta (că nu e prost sa munceasca el) poate delega (delegare de competenta vezi Cpp) org. de cercet. ale pol. judiciare sa faca anumite acte procedurale (adica cam toate), acte ce sunt efectuate in numele procurorului. In spetă nenea militianu trebuie sa faca doar ce scrie in ordonanta de delegare, in termenul prevăzut, si sa nu patineze pe alături ca ce face în plus e lovit de nulitate în sensul Cpp... si urcam la textul de lege ”NUMAI ACELE ACTE” = fix ce te deleagă procurorul de caz (tradus cam ce-i spui tu ca ar trebui facut in dosar). De asta auzi mereu la TV ... Procurorii DIICOT au facut si au dres .. sprijiniti de ... militieni, pe cand in fapt el da cateva delegari si atat..

2. Cei de la CCO fac toti parte din pol, jud. si au in plus acel aviz de a lucra in dosarele DIICOT-ului. Au linii de munca ce prind si infractiuni aflate in cercetarea proprie a politiei care nu figureaza in 508/2002 situatie in care dosarele sunt lucrate cu Parchetele locale..

3. Nu nu primesc nimic in plus la salariu fata de ceilalti din pol. judiciară.. aceeasi indici, aceleasi sporuri.. (M-am mutat eu de curand .. un leu nu am castigat la salariu).

Edited by Ametis