Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţia Română participă în misiunile internaţionale de menţinere a păcii


NewsBot

Recommended Posts

Poliţiştii români se alătură acţiunilor umanitare desfăşurate în cadrul misiunilor internaţionale de menţinere a păcii

 

Poliţiştii români care desfăşoară misiuni internaţionale în Afganistan şi Haiti au participat la începutul lunii decembrie a.c., la acţiuni caritabile, organizate pentru a veni în sprijinul copiilor instituţionalizaţi şi al persoanelor aflate în dificultate.

 

În Afganistan, poliţiştii români s-au alăturat iniţiativei reprezentanţilor misiunii EUPOL, sub egida căreia îşi desfăşoară activitatea, şi au participat, la data de 8 decembrie a.c., la un eveniment caritabil având ca scop strângerea de fonduri pentru orfelinatul şi şcoala unde sunt crescuţi şi învaţă copii ai poliţiştilor afgani căzuţi la datorie.

 

Pentru a strânge fonduri, poliţiştii români au organizat un stand cu specific românesc unde, alături de tradiţionalele colinde de iarnă, au oferit invitaţilor – poliţişti din toate ţările care participă la misiunea internaţională de menţinere şi asigurare a păcii – preparate culinare tradiţionale româneşti, pregătite chiar de poliţiştii români.

 

Sumele strânse, alături de donaţiile proprii, au fost oferite de poliţiştii români aflaţi în misiune în Afganistan pentru consolidarea orfelinatului şi a şcolii unde învaţă copii ai poliţiştilor afgani căzuţi la datorie.

 

La eveniment au participat reprezentanţi ai NTM-A (NATO Training Mission in Afghanistan), ISAF, ai corpului diplomatic din Kabul, precum şi membri ai contingentului român de jandarmi din Afganistan.

 

În Haiti, doi poliţiştii români aflaţi în misiune în această ţară au fost, la începutul acestei luni, la orfelinatul din Port au Prince pentru a oferi daruri persoanelor aflate în dificultate, cadourile fiind achiziţionate din sume strânse urmare a unor contribuţii benevole a membrilor întregului contingent de poliţişti români.

 

Cei nouă poliţişti români aflaţi în misiune în Afganistan ocupă poziţii de îndrumători şi consilieri pe lângă oficialii afgani, fiind responsabili de implementarea proiectelor care sprijină democratizarea şi reformarea sistemului din această ţară.

 

Misiunea de poliţie a Uniunii Europene în Afganistan (EUPOL) a fost inaugurată la data de 17 iunie 2007 ca urmare a Conferinţei de la Bonn din decembrie 2001 şi a Conferinţei de la Londra din 31 Ianuarie 2006 cât şi a invitaţiei adresată Uniunii Europene de către guvernul Republicii Islamice Afganistan de a deschide o misiune de poliţie civilă în această ţară.

 

Secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, chestor de poliţie Ioan Dascălu, a efectuat, în luna iulie a.c., o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

 

În acest context, oficialul MAI s-a întâlnit cu cei opt poliţişti români care îşi desfăşoară activitatea în Kabul, în cadrul Misiunii EUPOL Afganistan, sub egida U.E..

 

În Misiunea ONU din Haiti – MINUSTAH, 24 de poliţiştii români, mulţi dintre ei aflaţi la a doua misiune sub egida ONU, desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a criminalităţii, precum şi de pregătire specifică a Poliţiei Naţionale din Haiti.

 

Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne

Link to comment
  • 3 years later...

POLIŢIA ROMÂNĂ PARTICIPĂ PERMANENT ÎN MISIUNILE INTERNAŢIONALE DE MENŢINERE A PĂCII ÎN HAITI

 

13 ofiţeri din cadrul Inspectoratului Genberal al Poliţiei Române vor pleca în America Centrală pentru a participa, timp de un an, la misiuni de menţinere a păcii în Republica Haiti.

 

Poliţiştii români vor desfăşura misiuni specifice în teatrul de operaţii din Republica Haiti, atât în capitala ţării, Port-au-Prince, cât şi în alte patru regiuni, pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi stabilitate în Republica Haiti, precum şi în vederea protejării populaţiei civile împotriva ameninţărilor de violenţă fizică şi asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului.

 

De asemenea, poliţiştii vor avea un rol important în implementarea programelor de dezarmare şi reintegrare socială, în vederea restaurării şi asigurării ordinii şi liniştii publice, lucrând în echipe mixte cu colegii din Haiti în vederea obţinerii unor rezultate cât mai bune.

 

Misiunea permanentă a ONU de menţinere a păcii din Haiti a fost demarată în anul 2004, Poliţia Română participând, încă de la început, alături de parteneri din 188 de ţări, iar până în prezent, ofiţerii români s-au remarcat,

 

Informaţii de backgroud:

 

Republica Haiti este considerată una dintre cele mai sărace ţări din emisfera vestică, astfel că nivelul de trai al locuitorilor este foarte scăzut, speranţa de viaţă este redusă, iar populaţia se află într-o creştere demografică spectaculoasă.

 

Principalele ameninţări la adresa locuitorilor acestor ţinuturi sunt dezastrele naturale, fenomenele meteorologice extreme (uragane şi ploi tropicale de mare intensitate), alunecări de teren cauzate de defrişarea excesivă a vegetaţiei, epidemiile de orice natură(holera), SIDA şi bolile tropicale (malaria şi febra Dengue).

 

Deşi statul Haiti a realizat, în ultimii ani, progrese vizibile pe plan instituţional, social şi economic, există încă situaţii şi aspecte ale vieţii cotidiene greu de imaginat pentru societatea naturală a secolului XXI. Astfel, autori ai unor fapte antisociale încă mai sunt ucişi cu pietre şi macete de către localnici, în numele unei aşa-zise justiţii populare.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.