Jump to content
POLITISTI.ro

Activităţi pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice


NewsBot

Recommended Posts

Poliţiştii din Covasna au depistat trei bărbaţi care transportau material lemnos, fără ca acesta să fie marcat corespunzător conform normelor legale în vigoare sau fără a avea documente de provenienţă.

Detalii: Flux de stiri MAI

Link to comment
  • 9 months later...

Acţiune pentru combaterea delictelor silvice

Poliţiştii au întocmit 3 dosare penale şi au aplicat aproape 60 de sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni desfăşurate, în perioada 6-7 septembrie, în judeţul Argeş şi pe Autostrada A1, pentru sancţionarea tăierilor ilegale de arbori şi verificarea deţinerii de către transportatori a documentelor obligatorii în baza cărora se poate efectua transportul rutier public de mărfuri.

În perioada 6 – 7 septembrie 2012, poliţiştii au desfăşurat o acţiune pe raza judeţelui Argeş, dar şi pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea şi comercializarea materialului lemnos, precum şi pentru verificarea deţinerii de către transportatori a documentelor obligatorii în baza cărora se poate efectua transportul rutier public de mărfuri şi verificarea stării tehnice a vehiculelor rutiere.

La acţiune au participat ofiţeri din cadrul Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din Direcţia de Ordine Publică – I.G.P.R., care au coordonat direct activităţile desfăşurate, poliţişti din cadrul Biroului de Poliţie A1 din cadrul Secţiei de Poliţie Autostrăzi -I.G.P.R., poliţişti din cadrul I.P.J. Argeş – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice şi a Sustragerilor de Produse Petroliere şi specialişti silvici din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi ai Direcţiei Silvice Argeş.

În cadrul acesteia au fost efectuate 2 controale în fondul forestier şi au fost verificate 112 autovehicule.

Poliţiştii au depistat 3 infracţiuni, respectiv una prevăzută de art. 108 din Codul Silvic- tăiere ilegală de arbori şi două prevăzute de art.281 ind.1 din Codul Penal - transportul materialelor lemnoase pe drumurile publice fără licenţă de transport.

De asemenea, au aplicat 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 129.500 lei, respectiv 33 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 12 la O.G. nr.37/2007, privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto, 4 la H.G. nr.69/2012, privind transporturile rutiere, 2 la O.G. nr.15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare de drumuri naţionale din România, 6 la O.U.G. nr.195/2002R, privind circulaţia pe drumurile publice şi 1 la Legea 136/95 privind asigurarea obligatorie.

Un autovehicul a fost imobilizat, au fost reţinute 3 certificate de înmatriculare şi 4 plăcuţe de înmatriculare.

Oamenii legii au confiscat 42 mc. lemn foc, diverse esenţe, în valoare de 10.080 lei. Materialul lemnos confiscat a fost predat în custodie ocoalelor silvice conform competenţei teritoriale.

Exemple

La data de 06.09.2012, orele 22.05, a fost depistat un bărbat care transporta cu o autoutilitară 10 mc. material lemnos (conform avizului de însoţire primar nr.8152887/06.09.2012), fără a deţine licenţă sau autorizaţie de transport. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute la art.2811 Cod Penal.

Un alt conducător auto din judeţul Argeş, care transporta cu un ansamblu auto 8 m.c. lemn foc fag, fără provenienţă legală, a fost sancţionat contravenţional conform Legii nr.171/2010. S-a dispus confiscarea materialului lemnos.

A fost depistat un conducător auto, de 35 ani, din judeţul Argeş care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 9 m.c. lemn foc fag, fără a deţine licenţă de transport, cu aviz de însoţire primar completat necorespunzător şi fără a avea achitată taxa de drum. Persoanei în cauză i s-a întocmit dosar penal conform art. 281 ind. 1 C.P. şi a fost sancţionat contravenţional conform Legii nr.171/2010 şi O.G. nr.15/2002 cu amendă în valoare totală de 4.000 lei. S-a dispus ridicarea materialului lemnos în vederea stabilirii provenienţei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 weeks later...

Acţiuni pentru combaterea delictelor silvice

Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat, în perioada 4-12 septembrie, o serie de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice în judeţele Suceava şi Buzău. În urma acestora, au fost depistate 22 de infracţiuni, au fost aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale şi au fost ridicaţi în vederea confiscării aproape 300 de mc. material lemnos.

În urma acţiunii desfăşurate în judeţul Suceava, poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, cei ai Poliţiei din Fălticeni şi ai Poliţiei din Vicovu de Sus au efectuat 23 de controale în fondul forestier, 31 de controale privind circulaţia materialului lemnos, au verificat 19 instalaţii de debitat material lemnos şi 4 societăţi comerciale, precum şi 23 de autovehicule şi 10 atelaje hipo.

Astfel au fost depistate 17 infracţiuni privind prevederile legislaţiei în domeniul silvic (tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, falsificare dispozitive speciale de marcat etc.). De asemenea, poliţiştii au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 70.000 de lei. Au fost ridicaţi în vederea confiscării 286 de mc. lemn de foc, în valoare de 45.900 de lei.

În judeţul Buzău, poliţiştii au depistat în urma a 24 de controale în fondul forestier şi în cadrul a 7 filtre pentru controlul circulaţiei materialului lemnos, 5 infracţiuni prevăzute de legislaţia în domeniul silvic.

De asemenea, poliţiştii buzoieni au aplicat 72 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 32.980 de lei. Au fost confiscaţi 8,1 mc lemn, în valoare de 1.040 lei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Acţiune silvică în Suceava

Peste 170 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii suceveni în două zile de acțiune pentru prevenirea tăierii, prelucrării și transportului ilegal de material lemnos.

În perioada 1-2 noiembrie a.c., polițiștii suceveni, sub directa coordonare a ofițerilor specialiști din cadrul Direcției de Ordine Publică din I.G.P.R. au acționat pentru prevenirea şi combaterea tăierii, furtului, depozitării, prelucrării şi transportului ilegal de material lemnos. La acţiune au participat și specialişti de la Direcţia Silvică Suceava.

Polițiștii au efectuat verificări la un ocol silvic, la societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniu, dar și în trafic, unde au controlat peste 90 de autovehicule.

Astfel, au aplicat 173 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 59.700 de lei și au constatat două infracțiuni la regimul rutier.

De asemenea, au fost confiscați 115,22 mc de material lemnos, în valoare de 24.550 de lei, dintre care 50,52 mc lemn de foc rășinoase, 49,80 mc cherestea rășinoase și 14,9 mc lemn de foc specia foioase.

În urma verificărilor efectuate de către ofiţerii din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Ordine Publică şi I.P.J. Suceava – Biroul Combatere a Delictelor Silvice, la o societate comercială din Ostra, s-a constatat faptul că administratorul societăţii, B. Vasile, a primit la punctul de lucru cantitatea de 50,52 mc lemn foc răşinoase, cu aviz de însoţire, în care nu era consemnată provenienţa legală a masei lemnoase. Totodată, s-a constatat faptul că Registrul de evidenţă a intrărilor/ieşirilor materialelor lemnoase al societăţii nu era completat la zi. În cauză, s-au aplicat 2 contravenţii, în valoare totală de 10.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice şi s-a confiscat cantitatea de 50,52 mc lemn foc răşinoase în valoare de 2955,42 lei.

R. Nistor, din comuna Frătăuţii Noi, a fost depistat în trafic, pe D.C. Putna, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 4 metri steri lemn foc fag, fără a deţine documente de provenienţă. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor art. 19 lit. b din Legea nr. 171/2010 şi s-a luat măsura complementară a confiscării materialului lemnos.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 year later...

Material lemnos, confiscat

Polițiștii din Maramureș au depistat 130 mc de lemn de gorun. Materialul lemnos, în valoare de 63.000 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori.

La data de 26 februarie a.c., poliţiştii Secţiei 4 Leordina din cadrul I.P.J. Maramureș împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Poieni au organizat o acţiune pentru prevenirea delictelor silvice.

Astfel, pe raza localităţii Petrova, au fost depistați aproximativ 130 mc de lemn de esenţă gorun, tăiat din pădure şi fasonat pentru a fi încărcat în camioane.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că lemnul aparţine unui bărbat, în vârstă de 64 de ani, din Petrova, şi că a fost tăiat de pe proprietatea acestuia fără documentele necesare prevăzute de lege.

Lemnul, în valoare de 63.000 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării şi predat Ocolului Silvic Poieni.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunii de tăiere ilegală de arbori.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 9 months later...

CONTROALE ALE POLIŢIŞTILOR PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA DELICTELOR SILVICE

 

Peste 300 de brazi şi material lemnos, în valoare de 15.000 de lei, au fost confiscaţi, în doar două zile, de poliţiştii clujeni, în urma unor acţiuni desfăşurate pentru combaterea delictelor silvice. Patru bărbaţi sunt cercetaţi pentru furt şi tăiere fără drept de arbori, iar alţi 13 au fost sancţionaţi contravenţional pentru transport ilegal de material lemnos.

 

În această perioadă, Poliţia Română, prin poliţiştii formaţiunilor teritoriale de ordine publică acţionează în cadrul acţiunii naţionale „Scutul Pădurii” pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor care aduc atingere fondului forestier, având în vedere faptul că aceste fapte ilicite sunt mai frecvente în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

 

În acest context, în perioada 16-17 decembrie a.c., poliţişti ai Biroului Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.P.J.Cluj au acţionat pe raza întregului judeţ, vizând operaţiunile şi transporturile ilegale de material lemnos şi de pomi de Crăciun.

 

De asemenea, echipele de control au avut în vedere şi depistarea persoanelor care taie, fără drept, arbori, în vederea comercializării ilicite.

 

Astfel, poliţişti din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au confiscat, de pe raza localităţilor Călăţele şi Poiana Horii, 120 de brazi, în valoare de peste 3.500 de lei, deţinuţi şi comercializaţi fără îndeplinirea condiţiilor legale, precum şi aproximativ 30 de metri cubi de material lemnos, de esenţă răşinoase, în valoare de circa 8.000 de lei.

 

În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.000 de lei, în conformitate cu prevederilor Legii 171/2010.

 

De asemenea, poliţiştii au surprins, în flagrant delict, patru bărbaţi care tăiau ilegal brazi. Faţă de cei patru, cu vârste cuprinse între 16 şi 62 de ani, se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de furt şi tăiere fără drept de arbori.

 

Trei conducători auto, care transportau brazi nemarcaţi şi fără acte de provenienţă, au fost depistaţi de poliţişti pe raza localităţilor Floreşti şi Gilău.

 

Aceştia au fost sancţionaţi contravenţional, conform prevederilor Legii 171/2010, iar cei aproximativ 40 de brazi, au fost confiscaţi şi predaţi ocolului silvic.

 

Poliţiştii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Câmpia Turzii au depistat pe DJ107N, în comuna Băişoara, un autovehicul cu care se transportau circa 10 metri cubi de lemn, de esenţă răşinoasă, fără documente de transport.

 

Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional, iar materialul lemnos, în valoare de peste 6.000 de lei, a fost confiscat.

 

Poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie au identificat în trafic, pe Calea Floreşti, din Cluj-Napoca, doi bărbaţi, din judeţul Alba, care transportau peste 160 de brazi, fără documente de provenienţă.

 

Cei în cauză au fost sancţionaţi contravenţional, iar materialul lemnos a fost confiscat
 

Sursa: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.