Jump to content
POLITISTI.ro

Am primit o invitaţie la sediul poliţiei

aniko
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna seara!

Azi dupa amiaza am primit o invitatie la politie, nu am fost acasa si mi-a fost lasata la vecini. Trebuie sa ma prezint maine dimineata cu cartea de identitate, dar nu este precizat in ce calitate si sunt foarte nervoasa. Daca as fi reclamata pentru ceva tot invitatie as fi primit sau citatie? Sau in acel caz ar fi precizat si cauza invitatiei?

Chiar mi-e frica si nu stiu ce poate sa insemne aceasta invitatie.

Numai o singura data am avut de-a face cu politia; anul trecut un fost prieten gelos a facut scandal in fata blocului unde stau, atunci mi-au fost luate in evidenta datele personale. S-ar putea ca politi sa reinvestigheze acel caz, fara plangere din partea nimanui?

Va rog frumos sa-mi spuneti niste opinii, sunt extrem de nervoasa.

Va multumesc!

• Replies 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Marius

4

• maxu08

2

• mariana

2

• Blackfang

2

• Moderator
  • Solution

Nu ai de ce sa-ti faci griji, mergi si vezi despre ce e vorba. Nu putem stii care este motivul invitatiei.

Maine, dupa ce obtii mai multe informatii, putem oferii si noi ceva sfaturi. :)

• Member

poate esti chemata ca martor, dar mergi la politie fara probleme, acolo vei afla despre ce este vorba, asa cum zicea colegul, marius, te putem ajuta cu sfaturi smile.gif

Asta este urmare a educatiei care am primit-o cand eram mici,,,daca nu esti cuminte te ia nenea politistul" domnisoara aniko.Politistul nu este un bau-bau.

Cu respect :emo-yessir:

Se pare ca Aniko a rezolvat favorabil problema,altfel intra din nou pe forum sa ne ceara parerile ! Poate ca deacum inainte nu-i va mai fi frica de bau-bau !

• 11 months later...

Cum procedam in cazul cand trebuie invitata o persoana la sediul politiei,dar deplasandu-ne la domiciliul respectivului,fie nu este nimeni acasa,fie gasim in acel moment pe altcineva(sot,sotie,ruda,etc)? Ma refer la faptul ca invitatia trebuie neaparat inmanata personal?De asemenea invitatia trebuie intocmita intr-un singur exemplar?

INVITATIE sau CITATIE PROCEDURALA.

Este o diferenta intre cele doua. Insa pana ne lamuresti si pe noi la ce te referi iti voi face o descriere a fiecareia.

INVITATIE:

INVIT'AŢIE, invitaţii, s.f. Faptul de a invita sau de a fi invitat; chemare; convocare; poftire. ** (Concr.) Document special tipărit, bilet sau scrisoare scurtă prin care cineva este invitat undeva. [Var.: invitaţi'une s.f.] - Din fr. invitation, lat. invitatio.

INVIT'AŢIE s. 1. v. |chemare||. 2. invitare, solicitare, (înv.) poftă. (A dat curs ~ei primite.) 3. îmbiere, poftire, (rar) îmbială. (~ţii reciproce la ...) 4. chemare, convocare, invitare. (~ lor la direcţie.) 5. v. |citare||. 6. v. |somaţie||.

invit'aţie s. f. (sil. -ţi-e), art. invit'aţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. invit'aţiei; pl. invit'aţii, art. invit'aţiile (sil. -ţi-i-) - extras din DEX

CITATIE PROCEDURALA:

Este un act procedural scris prin care o persoana este chemata in fata organelor de urmarire penala sau a intantei de judecata,reglementat in cap. II, t. V, C. proc. pen., partea generala.Citatia are caracter de ordin si obliga persoana citata sa se prezinte la data si locul indicat, in caz de neprezentare putandu-i-se aplica amenda judiciara prevazuta de lege.Citatia este scrisa , dar chemarea se poate face si prin nota telefonica.Legea stabileste ca citatia este individuala si trebuie sa cuprinda : denumirea organului de urmarire oenala sau a instantei de judecata care o emite, numele , prenumele, si adresa celui citat ( localitatea, judet, str., nr., apartament si alte date necesare), calitatea in care este citat si indicarea obiectului cauzei, ora , ziua , luna . anul si locul de infatisare.Citatia se semneaza de cel care o emite.Ea se inmaneaza de agenti anuma desemnati sau prin intermediul serviciului postal.Inmanarea se face personal celui citat, care va semna dovada de primire.Daca persoana nu vrea sa primeasca citatia, sau primind-o nu voieste ori nu poate sa semneze dovada, se incheie proces-verbal.In caz de refuzare a primirii citatiei, acesta se afiseaza pe usa locuintei acestuia.Cand persoana este citata prin serviciul de personal, prin administratia locului de detinere, prin comandantul unitatii militare etc., acestia au obligatia sa inmaneze citatia sub semnatura sau sa arate motivul pentru care semnatura nu s-a putut obtine.Daca cel citat nu se afla acasa, citatia poate fi lasata sotului, unei rude sau oricarei persoane care locuieste cu cel citat (nu poate fi inmanata unui minor sub 14 ani, vecinilor sau persoanei bolnave mintal), ori daca locuieste intr-un imobil sau hotel, administratorului sau portarului.In lipsa acestor persoane citatia se afiseaza pe usa locuintei persoanei citate sau pe usa principala a cladirii, incheindu-se procesul-verbal incheiat demonstreaza faptul ca procedura de citare a fost indeplinita.

Daca nu gasesti pe nimeni, faci un proces verbal de cautare in care mentionezi ca te-ai deplasat la fata locului si nu ai gasit pe nimeni. Bine ar fi sa mentionezi si un vecin cu care ai stat de vorba si care poate confirma ca persoana respectiva nu a mai fost vazuta de o perioada de ....... si este plecata sau este posibil sa fie plecata intr-un anumit loc. Si poti afisa invitatia pe usa in cazul in care persoana se intoarce intre timp.

Daca gasesti un o ruda, o persoana care locuieste cu destinatarul, ii poti da acesteia invitatia, dar sa mentionezi acest lucru pe cotorul invitatiei, sau pe un alt exemplar al acesteia, daca sunt fara cotor, iar cel pe care gasesti sa il pui sa semneze ca a primit invitatia. Este bine pentru tine, sa ai dovada ca l-ai cautat. Daca este plecata si nu se intoarce pentru o perioada mai lunga de timp, p-v de cautare.

Din prezentare poate fi si factor postal. :ner:

Am vrut sa il intreb si eu, dar mi-a scapat.

Edited by Tyropol2000

eu cred ca deja asta e prima intrebare de la interviul in baza caruia se vor face disponibilizari(intrebare pentru cei care nu sunt pe lista lui schindler..sau cum mama naibii se cheama :))))

asa cum s-a spus, invitatia nu este citatie asa cum iarna nu este ca vara (cum a spus un clasic in viata :) )

invitatia poate fi si telefonica asa cum se mai practica prin Bucuresti cel putin. Este adevarat ca in Bucuresti se mai fac si interceptari telefonice ca fiind acte premergatoare insa asta este o alta discutie si tine de Parchet.

Buna ziua

Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta , am primit un telefon de la un agent si m-a chemat la sediu politiei , l-am intrebat ce s-a intamplat si mia spus ca trebuie sa ma prezint ca urmare a unei plangeri din partea fostului sot.As dori sa astiu daca este valabila invitatia facuta prin telefon si nu prin citatie scrisa si daca trebuie obligatoriu sa ma prezint .

Va multumesc.

• Moderator

Da, Mariana, este valabila invitatia.

E vorba de o invitatie, nu e vorba de o citatie.

Probabil politistul vrea sa afle si punctul tau de vedere cu privire la cele reclamate de fostul sot.

• 1 year later...

Buna,daca este o INVITATIE si nu o citatie atunci totusi cum pot fi sanctionat in baza legi 61/1991 cu amenda de la 100 la 500 lei in caz de neprezentare?

Edited by Marton

Politistul care ti-a facut invitatia ,a facut-o in vederea lamurririi unei situatii in care tu ai cunostinta..!! Neprezentarea la sediul politiei iti aduce sanctiunea in baza Legii 61/1991-republicata,care,nu cred ca ai citit-o. Sanatate .

Edited by mosudan

• Moderator

Buna,daca este o INVITATIE si nu o citatie atunci totusi cum pot fi sanctionat in baza legi 61/1991 cu amenda de la 100 la 500 lei in caz de neprezentare?

LEGA nr. 61 din 27 septembrie 1991 (*republicată*)

ART. 3

Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

[ .. ]

31) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;

[ .. ]

ART. 4

(1) Contravenţiile prevăzute la art. 3 se sancţionează după cum urmează:

a) cu amendă de la 100 lei la 500 lei, cele prevăzute la pct. 3), 4), 11), 14), 17), 18), 22), 31), 33) şi 34);

• Upvote 2

• 2 years later...

Buna ziua, tuturor !

Am primit o invitatie de la un agent de politie, cu care am avut o alterctie, verbala, intr-un bar...

Evenimentul s-a produs seara, iar invitatia mi-a fost inminata, personal, de catre agentul respectiv, cam cu 24 de ore mai tirziu.

In coltul din dreapta jos, este marcat "seful politiei", peste care figureaza o semnatura..nici un nume, nici un grad, nici o stampila..

Intrebare 1 : are aceasta invitatie caracter oficial, sau nu ?

Intrebare 2 : daca s-a considerat ca am comis ultraj, contra politistului in cauza, nu trebuia sa incheie proces verbal, atunci, pe loc...semnat, si de niste martori, eventual ?

Intrebare 3.: presupunind, in cel mai rau caz, ca mi se face dosar penal, ce pedeapsa risc ? Inchisoare, inchisoare cu suspendare, amenda penala ? Pina in prezent, nu am mai avut nici o problema cu politia.

Multumesc, mult, pentru ajutor ! 

• Downvote 4

Intrucat ai vrut sa fii smecher in fata prietenilor tai si ai avut o altercatie verbala cu un politist,asa cum zici tu, te asteapta o incarcerare. Sper ca ai invatat ceva,cu cine ai voie sa ai dispute verbale.

• Upvote 4

• 2 years later...

Buna seara.
Am facut o sesizare online pe site-ul IPJ al Politiei din judetul meu in legatura cu o masina parcata ilegal care a blocat banda de circulatie ( cu dovezi evident ).

Astazi am primit invitatie sa merg la Sectia de Politie impreuna cu buletinul.

Ce o sa mi se intample ? Imi este frica.

Edited by Blackfang

• Marius unlocked this topic
  • Moderator

E normal și firesc să mergeți la poliție dacă ați depus o reclamație/sesizare, unde trebuie să confirmați și eventual să mai adăugați și alte clarificări/aspecte referitoare la cele sesizate. Nu aveți niciun motiv de îngrijorare ori de teamă.