Jump to content
POLITISTI.ro

Activităţi ale poliţiştilor pt protejarea fondului forestier, cinegetic şi piscicol


NewsBot

Recommended Posts

Acţiuni pentru protecţia fondului forestier

În perioada 28 august – 2 septembrie a.c. poliţiştii cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj şi Vrancea, împreună cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemons.

Pe raza judeţului Gorj

La data de 29 august a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Mătăsari au fost sesizaţi prin SNUAU 112, de un angajat al Ocolului Silvic Motru, cu privire la faptul că a depistat o persoană în timp ce sustrăgea material lemnos de pe raza localităţii. La faţa locului s-a deplasat echipa operativă care a identificat suspectul, de 45 ani, din judeţul Gorj, în timp ce transporta cu un atelaj hipo trei arbori esenţă gorun, ce nu prezentau marcă silvică.

Arborii au fost tăiaţi fără drept şi sustraşi din pădurea proprietatea Ocolului Silvic Motru, prejudiciul creat fiind de 203 de lei. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept şi sustragere de material lemnos, fapte prevăzută şi pedepsită de art. 108 şi 110 din Legea 46/2008. Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi lăsat în custodie reprezentantului ocolului silvic.

La data de 31 august a.c., Poliţia Municipiului Motru a fost sesizată prin SNUAU 112 de un bărbat din comuna Văgiuleşti, despre faptul că vecinul său sustrage material lemnos de pe fondul silvic al comunei Văgiuleşti. La faţa locului s-au deplasat imediat poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru, care au surprins doi suspecţi de 34, respectiv 42 de ani, ambii din Văgiuleşti. Aceştia transportau cu căruţa peste un metro cub de material lemnos de diferite esenţe, tăiat şi sustras din fondul forestier la Ocolului Silvic Turceni. Prejudiciul se ridică la 530 de lei. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept şi sustragere de material lemons.

La data de 1 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 11 Poliţie Rurală Turceni, împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Turceni, au identificat în pădurea de pe raza comunei Plopşoru, patru tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 28 de ani, din judeţul Gorj, care au tăiat de pe picior 12 arbori de esenţă gorun, de diferite dimensiuni, fără marcă silvică. În cauză, s-a luat măsura indisponibilizării celor două ferăstraie mecanice găsite asupra suspecţilor, până la definitivarea cercetărilor, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art. 108 din Legea 46/2008.

• Pe raza judeţului Vrancea

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Vrancea, Serviciul de Ordine Publică - Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, l-au identificat pe administratorul unei societăţi comerciale având obiect de activitate exploatarea materialului lemnos şi pe un consilier din cadrul unei instituţii cu atribuţii de îndrumare şi control în domeniul silvic din Focşani, suspectaţi că au tăiat arbori fără drept din suprafeţele de pădure proprietate privată, de pe raza comunei Soveja, judeţul Vrancea.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că unul dintre suspecţi a cumpărat mai multe suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră pe raza comunei Soveja, precum şi masă lemnoasă pe picior şi a solicitat la Ocolul Silvic Soveja punerea în valoare de arbori. Marcarea arborilor s-a realizat fără a se respecta prevederile legale, fiind puşi în valoare arborii, deşi nu existau contracte de prestări servicii încheiate între proprietarii terenurilor şi Ocolul Silvic Soveja, iar reprezenatntul acestei unităţi silvice nu avea delegaţie pentru această unitate amenajistică.

S-a constatat că au fost tăiaţi ilegal 669 arbori, cu un volum de peste 1.400 metri cubi şi o valoare de aproxiamtiv 580.000 de lei.

Din cercetări, a rezultat că exploatarea de masă lemnoasă, în speţă tăierea arborilor marcaţi cât şi nemarcaţi, s-a realizat de către o echipă de muncitori zilieri, coordonată de către cei doi suspecţi, persoane care au participat şi la punerea în valoare a arborilor în suprafeţele respective, alături de personal silvic din cadrul Ocolului Silvic Soveja.

Totodată, s-a constatat că administratorul societăţii comerciale nu a inregistrat în evidenţele contabile ale firmei activităţile de exploatare şi valorificare a masei lemnoase, prejudiciind bugetul de stat. Acesta este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de tăiere fără drept de arbori şi evaziune fiscal, Tribunalul Vrancea emiţând un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, pe numele său.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a activităţii infracţionale în cauză.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
 • 4 weeks later...
 • Replies 56
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • NewsBot

  57

Acţiuni pentru protejarea fondului forestier în Suceava, Maramureş şi Neamţ

Ofiţerii Direcţiei de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R. şi poliţiştii cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale privind regimul silvic din Suceava, Maramureş şi Neamţ desfăşoară o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

Astfel, poliţişti ai Serviciilor de Ordine Publică din cadrul I.P.J. Suceava, Maramureş şi Neamţ, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., împreună cu specialişti silvici, au declanşat, în aceaată dimineaţă, o acţiune silvică în judeţele Suceava, Maramureş şi Neamţ, pentru prevenirea transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

Echipele mixte de control sunt sprijinite din aer de un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va coordona echipele de la sol.

În cadrul acţiunii, care se va finaliza la sfârşitul săptămânii, vor fi efectuate controale în fondul forestier, la ocoale silvice de stat şi private, precum şi la 11 depozite şi instalaţii de material lemnos, în vederea verificării legalităţii exploatării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment

Actiuni pentru protectia fondului forestier

În perioada 26 – 30 septembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţişti cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice din cadrul Inspectoratelor de Poliţie al Judeţelor Neamţ, Suceava şi Maramureş, împreună cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

La acţiunea au participat ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcţia de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol care au coordonat direct activităţile desfăşurate de ofiţerii birourilor silvice din judeţele Neamţ, Suceava, Bistriţa Năsăud şi Maramureş.

Totodată la acţiune poliţiştii au fost sprijiniţi de şase specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor , doi specialişti silvici din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, şase comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi 23 specialişti silvici din cadrul Inspectoratelor Teritoriale Regim Silvic şi Vânătoare ale judeţelor Vâlcea, Vrancea, Braşov,Suceava, Covasna şi Buzău.

Astfel au fost verificate 18 societăţi comerciale şi cinci ocoale silvice, din care trei ocoale private şi două aparţinând statului, precum şi 34 de partiţii de exploatare forestieră.

S-au constatat 101 de abateri de la normele contravenţionale în domeniul silvic şi 15 infracţiuni din care 13 la Legea 46/2008, privind tăiere fără drept şi furt de arbori şi 2 la Codul Penal, pentru fals şi uz de fals.

Deasemenea au fost depistate 1.067 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori ( aproximativ 1.200 de metri cubi) şi au fost confiscaţi 156 de metri cubi de material lemons.

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
 • 1 month later...

Acţiuni pentru protecţia fondului forestier

Săptămâna trecută, poliţişti cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Neamţ, Hunedoara şi Alba au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori.

În perioada 7-11 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului General al Poliţie Române, poliţiştii cu atribuţii pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Neamţ, Hunedoara şi Alba au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate, cum ar fi circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

La aceste acţiuni au participat poliţişti ai birourilor silvice, sprijiniţi de specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Astfel, au fost organizate 18 filtre şi au fost verificate 42 de mijloace auto şi hipo.

Au fost constatate 53 de abateri de la normele contravenţionale în domeniul silvic şi 11 infracţiuni, dintre care 6 la Legea 46/2008, privind tăiere fără drept şi furt de arbori şi 5 la alte acte normative.

Totodată, au fost confiscaţi 108,481 de metri cubi de material lemons, în valoare de peste 27.000 de lei.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
 • 2 weeks later...

Acţiuni ale poliţiştilor pentru protejarea fondului forestier

Poliţiştii din mai multe judeţe au organizat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite în domeniul silvic.

Dâmboviţa - Prinşi de poliţişti cu pomi de Crăciun şi cetină

La data de 28 noiembrie a.c., poliţiştii Secţiei 7 de Poliţie Rurală Fieni, împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Ialomicioara, au organizat şi executat o acţiune pe linie silvică, pe raza comunei Moroieni, ocazie cu care a fost identificat în trafic Ş.G., din comuna Moroieni, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 71, având în interiorul acesteia 20 de pomi de iarnă şi aproximativ 150 kg. de cetină, provenită din deteriorarea arborilor din fondul forestier naţional.

Pomii de iarnă aparţineau lui L.C. şi M.G., ambii din localitatea Moroieni, pasageri în aututilitară.

De asemenea, au fost identificaţi alţi şapte bărbaţi, toţi din aceeaşi localitate, care transportau 175 kg. de cetină, provenită din deteriorarea arborilor din fondul forestier naţional.

Pomii şi cele 325 de kg. cetină au fost ridicate şi predate Ocolului Silvic Ialomicioara.

În cauză, s-a întocmit dosar penal. Conform prevederilor art.108, alin.1 din Legea nr.46/2008, tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică.

După finalizarea cercetărilor, urmează să se propună soluţie legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa.

Maramureş - Acţiune în baza planului comun „Scutul pădurii” la Borşa

La data de 27 noiembrie a.c., poliţiştii borşeni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite în domeniul silvic.

Astfel, în doar trei ore, au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.275 lei şi au fost ridicaţi, în vederea confiscării, 38,10 mc. de cherestea răşinoase de la G.G., din Borşa, care a fost depistat în timp ce transporta materialul lemnos cu o autoutilitară, fără documente de provenienţă pentru acesta.

Tulcea - Surprins de poliţişti în flagrant

La data de 27 noiembrie a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Peceneaga l-au surprins în flagrant pe S.A., de 59 de ani, din comuna Hamcearca, judeţul Tulcea, în timp ce livra 12m steri de material lemnos, fără documente de provenienţă, unui bărbat de 37 ani, din comuna Cerna, judeţul Tulcea.

În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de gestiune frauduloasă.

Mureş - Tăiere fără drept şi furt de arbori

La data de 24 noiembrie a.c., în urma unei acţiuni comune la care au luat parte poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Deda, împreună cu lucrători din cadrul Ocolul Silvic Răstoliţa, s-a constatat comiterea unor delicte silvice pe raza Ocolului Silvic Răstoliţa în zona numită Vişa.

Au fost identificate 72 cioate nemarcate, volumul materialului lemnos rezultat din tăierile fără drept fiind de 37,41 mc., din care 19,04 mc. răşinoase şi 18,417 mc. foioase. Materialul lemnos a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Răstoliţa, care urmează să stabilească prejudiciul.

În cauză, s-a întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori faţă de suspectul B.I., de 48 de ani, din localitatea Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud.

În acelaşi judeţ, în urma unei acţiuni desfăşurate de către poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice de la Serviciul de Ordine Publică, a fost depistat în trafic un bărbat din comuna Ibăneşti, judeţul Mureş, care transporta cu o autofurgonetă, 51 pomi de Crăciun, din specia brad, fără a deţine documente legale.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu 3.000 de lei, fiind luată şi măsura confiscării pomilor.

Brăila - Cercetaţi pentru tăiere şi furt de material lemnos.

La data de 26 noiembrie a.c., poliţiştii Secţiei 6 de Poliţie Rurală au fost sesizaţi despre faptul că mai multe persoane sustrag lemne din pădurea din vecinătatea unei mănăstiri. La faţa locului, poliţiştii i-au identificat pe L. P., de 35 de ani, P. I., de 51 de ani şi T. L., de 41 de ani, care au sustras 16 arbori (esenţă carpen) pe care îi transportau cu o căruţă.

Celor trei li s-a întocmit dosar penal, fiind cercetaţi pentru tăiere şi furt de material lemons.

Mehedinţi – Depistaţi de poliţişti în timp ce transportau material lemnos fără documente legale.

P. M., de 33 de ani, din municipiul Motru, judeţul Gorj, a fost depistat în timp ce transporta pe DN 6, în localitatea Strehaia, cu o autoutilitară, material lemnos ce avea modificări necertificate în avizul de însoţire marfă.

S-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform art.20, alin.1 din Legea 171/2010, şi s-a dispus confiscarea a 4 mc. material lemnos, ce a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Strehaia.

Totodată, Ş. G., de 44 de ani, din comuna Bala, judeţul Mehedinţi, a fost depistat în timp ce transporta cu un autocamion 10 m3 material lemnos.

Întrucât pentru materialul lemnos nu avea avizul de însoţire completat cu data emiterii şi data plecării, conducătorul auto a fost sancţionat conform Legii nr. 171/2010, cu 1000 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi predat la Ocolul Silvic Orşova.

Timiş - Material lemnos ridicat în vederea confiscării În localitatea Jebel.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie au acţionat în acest sfârşit de săptămână pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialului lemnos şi a „pomilor de Crăciun”.

În timpul acţiunii, a fost depistată o autospecializată condusă de A.D., de 25 de ani, din localitatea Bocşa, care transporta material lemnos.

Poliţiştii au verificat documentele de transport şi provenienţă în care nu era menţionată cantitatea reală, fapt pentru care cei 16,5 mc. au fost ridicaţi în vederea continuării cercetărilor.

A fost aplicată, de asemenea, o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 171 din 2011 privind contravenţiile silvice.

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
 • 2 weeks later...

Depistaţi în timp ce transportau material lemnos fără a avea documente de însoţire

În urma unei acţiuni desfăşurată în ziua de 7.12.2011 de către poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – Serviciul de Ordine Publică Mureş, împreună cu specialişti din cadrul Ocolului Silvic Reghin, a fost depistat în trafic un bărbat, angajat al unei societăţi, care transporta 10 metri steri lemn de foc, fără a deţine documente legale de provenienţă.

Faţă de acesta s-a luat măsura sancţionării conform Legii 171/2010 şi a confiscării întregii cantităţi de material lemnos, în valoare de 525 de lei.

A mai fost depistat un bărbat care transporta cu o autoutilitară, 2,5 metri steri material lemnos pentru foc, fără documente legale de provenienţă şi transport.

Şi faţă de acesta a fost luată măsura sancţionării contravenţionale şi a confiscării materialului lemnos în cauză.

Poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Sighişoara au depistat pe strada Poeniţei din comuna Albeşti, un bărbat din aceeaşi localitate care transporta cu o căruţă, lemn de foc esenţă stejar, fără a avea documente de provenienţă.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform legii, procedându-se la ridicarea în vederea confiscării a materialului lemnos şi a căruţei.

I.G.P.R.

Link to comment
 • 1 month later...

Material lemnos vândut fără respectarea prevederilor legale

Poliţiştii bistriţeni au depistat o societate comercială care a vândut peste 4000 m.c. de material lemnos, fără a respecta normele legale. Societatea a fost amendată, iar contravaloarea materialului lemnos vândut a fost confiscată.

La data de 16 ianuarie a.c., poliţişti ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud, împreună cu reprezentanţi ai I.T.R.S.V. Cluj-Napoca, au desfăşurat o acţiune privind respectarea legislaţiei silvice.

Astfel, în urma verificărilor efectuate la o societate comercială din Prundu Bârgăului, s-a constatat că aceasta a vândut, în perioada mai - decembrie 2011, 4.020 mc. material lemnos, în valoare totală de 819.371 lei, fără a respecta normele legale.

Societatea a fost sancţionată cu amendă în valoare de 4.500 lei şi, totodată, s-a dispus confiscarea contravalorii materialului lemnos vândut.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
 • 3 weeks later...

Material lemnos tăiat ilegal, recuperat de poliţişti

Poliţiştii din Covasna şi Suceava au depistat mai multe persoane suspectate că au tăiat fără drept material lemnos.

Ieri, poliţişti din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Sf. Gheorghe au fost sesizaţi cu privire la faptul în comuna Bodoc, zona Sos Borviz, judeţul Covasna, mai multe persoane sustrag material lemnos.

O patrulă din cadrul Secţiei s-a deplasat la faţa locului şi i-a identificat pe K. Janos, de 35 de ani, K. Mihaly, de 48 de ani, pe M. Robert, de 21 de ani şi K. Geza, de 47 de ani, toţi din Olteni, care sunt suspectaţi că au sustras lemn de esenţă carpen, gorun şi plop.

Prejudiciul a fost recuperat integral şi predat părţii vătămate.

Faţă de cele patru persoane s-a luat măsura sancţionării contravenţionale, conform legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

În după-amiaza aceleiaşi zile, poliţişti de la Secţia 5 Poliţie Rurală Întorsura Buzăului, împreună cu un reprezentant al unui ocoli silvic, l-au identificat pe B. Ionuţ, de 24 ani, din Barcani, care a tăiat fără drept şi a sustras un arbore de esenţă fag, cu diametrul de 53 cm, din pădurea proprietatea ocolului silvic.

Prejudiciul a fost recuperat integral în natură şi predat părţii vătămate.

Poliţiştii continuă cercetările pentru tăiere ilegală de arbori şi furt de material lemnos.

La aceeaşi dată, în timp ce acţionau pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale, a furtului, prelucrării, transportului şi comercializării ilegale a materialului

lemnos, poliţiştii Secţiei 4 de Poliţie Rurală Vicovu de Jos, judeţul Suceava, au oprit pentru control o autoutilitară condusă de P.Vasile, de 43 ani, din comuna Straja, care transporta material lemnos pentru care nu poseda documente de provenienţă şi însoţire.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform legii 171/2010 cu amendă de 2.000 lei, iar lemnul transportat a fost predat în custodie unui ocol silvic.

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
 • 1 month later...

13 persoane sunt cercetate de poliţiştii nemţeni pentru comiterea de infracţiuni la regimul silvic. Totodată, peste 300 m.c. material lemnos, peşte, plase monofilament s-au confiscat, în perioada ianuarie - februarie a.c., în timpul unor acţiuni desfăşurate în judeţul Neamţ, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori, precum şi pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.

În baza Planului Comun de Acţiune “SCUTUL PĂDURII 2012”, în perioada ianuarie - februarie 2012, pe raza judeţului Neamţ, poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Neamţ, sub coordonarea Direcţiei de Ordine publică – I.G.P.R., au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

Astfel, în urma controalelor efectuate la obiective economice de profil, precum şi a controalelor circulaţiei materialului lemnos pe drumurile publice, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale la legislaţia în domeniul silvic, conform Legii nr. 171/2010, în valoare de 23.000 de lei şi au fost confiscaţi 302,71 m.c. material lemnos, în valoare de 59.744,87 lei.

De asemenea, în baza Planului de Acţiune „STOP BRACONAJULUI 2012”, în aceeaşi perioadă, poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Neamţ au desfăşurat o acţiune şi pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol în albiile râurilor ce traversează judeţul.

În timpul acţiunii au fost constatate 2 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 317/2009 pentru aprobarea O.U.G.23/2008, fiind cercetate 13 persoane.

Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării: 17 plase de pescuit din fir textil, cu dimensiuni de 2x2 m şi ochiuri de 2x2 cm şi 30 kg pește proaspăt, din specia scobar.

În continuare se efectuează cercetări în două dosare penale cu privire la comiterea infracţiunilor de deţinere şi folosire de persoane neautorizate a unor unelte de pescuit comercial, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 64 lit. k) din O.U.G.23/2008, aprobată prin Legea nr. 317/2009.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
 • 3 weeks later...

30 de poliţişti şi 34 de reprezentanţi din cadrul structurilor centrale aparţinând Ministerului Mediului şi Pădurilor, Regiei Naţionale a Pădurilor-ROMSILVA, Garda Financiară şi Garda Naţională de Mediu au participat la acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor silvice în judeţul Bistrişa-Năsăud.

În intervalul 21-22 martie a.c., a fost organizată, sub coordonarea poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. - D.O.P. - Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, o acţiune în sistem integrat pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor silvice şi a evaziunii fiscale pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud. La acţiune au participat 30 de poliţişti şi 34 de reprezentanţi din cadrul structurilor centrale aparţinând Ministerului Mediului şi Pădurilor, Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA, Garda Financiară şi Garda Naţională de Mediu.

Acţiunea a avut ca obiective prevenirea şi combaterea tăierii ilegale de arbori, precum şi combaterea infracţiunilor de evaziune fiscală din domeniul silviculturii- priorităţi naţionale şi judeţene pentru poliţişti pe anul 2012.

Au fost efectuate verificări la 24 de societăţi comerciale care au ca obiect de activitate tăierea, prelucrarea, comercializarea şi transportul materialului lemnos, pe raza judeţului.

Au fost constatate 6 infracţiuni conform prevederilor Legii nr. 46/2008 Codul Silvic, au fost aplicate 52 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 256.500, lei (26 conform Legii nr. 171/2010 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi 26 conform altor acte normative) şi a fost ridicată, în vederea confiscării, cantitatea de 454 mc material lemnos, în valoare totală de 128.320 lei (271 mc cherestea şi 183 mc lemn rotund).

Activităţile vor continua pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
 • 3 weeks later...

Evaziune fiscală cu material lemnos

Un cetăţean palestinian, de 53 de ani, este cercetat de poliţiştii de investigare a fraudelor pentru evaziune fiscală, după ce a prejudiciat statul cu aproximativ 270.000 de lei.

Un cetăţean palestinian, de 53 de ani, este cercetat de poliţiştii de investigare a fraudelor pentru evaziune fiscală, după ce a prejudiciat statul cu aproximativ 270.000 de lei.

În urma investigaţiilor poliţiştilor şi cu sprijinul ofiţerilor D.G.I.P.I., poliţiştii de investigare a fraudelor Ilfov au acţionat, în această dimineaţă, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

În urma verificărilor efectuate la sediul unei societăţi comerciale, din localitatea ilfoveană Afumaţi, poliţiştii au stabilit faptul că, deşi unitatea respectivă se afla în insolvenţă începând cu luna februarie a anului 2010, a continuat să desfăşoare operaţiuni comerciale cu material lemnos, fără a plăti către stat taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe profit.

Totodată, poliţiştii au stabilit că, reprezentantul legal al societăţii, A.H., de 56 de ani, a achiziţionat şi comercializat, în perioada 2010-2012, o cantitate de peste 1000 metri cubi de cherestea, de la mai multe societăţi furnizoare din judeţele Neamţ şi Harghita, pe care a achitat-o cu bilete la ordin fără acoperire.

De asemenea, la sediul societăţii, poliţiştii au descoperiţi cantitatea de 140 metri cubi de cherestea, care urma a fi comercializată.

Pe numele reprezentantului legal al unităţii s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iar cantitatea de cherestea a fost confiscată, urmând a fi valorificată prin Direcţia Silvică Ilfov.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
 • 3 weeks later...

Acţiuni pentru protejarea fondului forestier

11 infracţiuni au fost constatate şi peste 300 de persoane au fost depistate săvârşind abateri la regimul silvic, în urma efectuării mai multor controale desfăşurate de poliţiştii cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, în perioada 23 - 27 aprilie a.c., în şase judeţe.

În perioada, 23 - 27 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Ordine Publică au acţionat pe raza judeţelor Buzău, Braşov, Satu Mare, Caraş Severin, Arad şi Timiş, împreună cu poliţişti din cadrul acestor inspectorate şi specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gărzii naţionale de Mediu şi Gărzii Financiare, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

Au fost astfel verificate 44 de societăţi comerciale, trei ocoale silvice, au fost desfăşurate controale în trafic privind circulaţia materialului lemnos, fiind verificate sute de autovehicule şi atelaje hipo.

Activităţile s-au soldat cu constatarea a 11 infracţiuni, dintre care nouă la Codul Silvic (art.108 şi art.110 – tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos), două prevăzute de Codul Penal (art.249 – neglijenţă în serviciu) şi cu aplicarea a 316 contravenții, dintre care 67 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Cantitatea de material lemnos confiscat s-a ridicat la 800 metri cubi, în valoare de peste 550.000 de lei (cherestea răşinoase, cherestea fag, lemn rotund de lucru şi lemn de foc).

Cu titlu exemplificativ:

În urma unui control efectuat de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Ordine Publică şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Privat Pădurile Făgăraşului, au fost depistate 27 cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, de esenţă de răşinoase, cu un volum de aproximativ 45 metri cubi.

În cauză, s-a efectuat cercetarea la faţa locului, întocmindu-se dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi sustragere de material lemnos, fapte prevăzute de art.108 şi art.110 din Codul Silvic, precum şi comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, faptă prevăzută de art.249 din Codul penal, faţă de pădurarul titular de canton, urmând ca cercetările să fie continuate sub supravegherea parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraş. * * *

La data de 26.04.2012, poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Ordine Publică şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov au depistat, pe raza localităţii Făgăraş, judeţul Braşov, un bărbat care a tăiat fără drept 58 arbori de esenţă răşinoase, cu un volum de şapte metri cubi. În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi sustragere de material lemnos, prevăzute de art.108 şi art.110 din Codul Silvic. Cercetările sunt continuate, urmând ca la finalizarea acestora să se propună soluţie legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş.

* * *

În ziua de 24.04.2012, în urma unui control desfăşurat de Compartimentul Delicte Silvice din cadrul I.P.J. Caraş-Severin, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (I.T.R.S.V.) Timişoara, la o societate comercială din judeţul Caraş – Severin, au fost identificaţi 48 metri cubi de lemn de foc fără documente de provenienţă. Administratorul societăţii comerciale a fost sancţionat cu amendă în valoare de 2.000 de lei la prevederile art.19, litera c, din legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea materialului lemnos.

* * *

În urma unui control efectuat pe raza comunei Remetea Mica, judeţul Timiş a fost depistat în trafic, un autoturism ce tracta o remorcă, condus de un cetăţean maghiar, care transporta 26 metri cubi de lemn rotund. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu corespunde din punct de vedere cantitativ şi numeric faţă de cantitatea înscrisă în documentele prezentate, fapt pentru care conducătorul auto a fost sancţionat conform Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos transportat a fost confiscat şi predat în custodia Ocolului Silvic Timişoara.

* * *

Acţiunile vor continua şi în perioada următoare, în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor silvice şi identificării persoanelor care se fac vinovate de tăierea, exploatarea, prelucrarea şi valorificarea ilegală a materialelor lemnoase.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 2 weeks later...

Actiune pentru protejarea fondului forestier

Poliţişti de ordine publică, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R. au demarat în data de 8 mai a.c. o acţiune pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ, în scopul prevenirii şi combaterii tăierilor ilegale de arbori.

În cadrul acţiunii, oamenii legii au efectuat controale la gaterele din zonă, precum şi la patru ocoale silvice pentru verificarea legalităţii exploatării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

Astfel, până în prezent, cantitatea de material lemnos confiscat s-a ridicat la 112 metri cubi (buşteni) şi se efectuează cercetări privind provenienţa a 2.800 metri cubi de material lemnos.

Activităţile s-au soldat cu aplicarea a şase contravenţii la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de aproximativ 80.000 de lei.

Poliţiştii cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale privind regimul silvic continuă acţiunile pentru protejarea fondului forestier.

Informaţii de background:

20 de poliţişti ai Serviciilor de Ordine Publică din cadrul I.P.J. Suceava şi I.P.J. Neamţ, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., împreună cu specialişti din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai ROMSILVA au declanşat, ieri dimineaţă, o acţiune silvică în judeţele Suceava şi Neamţ pentru prevenirea transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 1 month later...

Acţiuni pentru protejarea fondului piscicol

Peste 5.300 de kilograme de peşte, 44 de ambarcaţiuni, 10 motoare, 1.447 de plase de pescuit monofilament au fost confiscate în urma unei acţiuni desfăşurate de poliţiştii de ordine publică. Totodată, echipele de control au depistat peste 600 de infracţiuni dintre care peste 500 de infracţiuni la O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

* * *

La data de 16 mai a.c., polițiști din cadrul I.P.J. Ialomița - Secţia de Poliţie Rurală Stelnica, au depistat pe M.S., de 44 de ani şi P.Ş.L., de 24 ani, ambii din comuna Stelnica, judeţul Ialomiţa în timp ce pescuiau pe braţul Borcea, folosind 3 plase din nylon trifilare, în lungime de 125 m şi o ambarcaţiune pescărească, tip lotcă, cu 24 crivace.

Suspecţii ar fi capturat un peşte din specia păstrugă în lungime de 117 cm şi 2 peşti din specia cegă, aceştia făcând parte din familia sturionilor, motiv pentru care au fost eliberaţi în mediul acvatic în stare vie. Ambarcaţiunea folosită de cei doi suspecţi a fost lăsată în custodia unui cetăţean din comuna Stelnica, judeţul Ialomiţa, iar plasele de pescuit folosite, au fost ridicate în vederea confiscării. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind pescuitul și acvacultura.

Acţiunile specifice vor continua şi în perioada următoare.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 4 weeks later...

Acţiune pentru protecţia fondului forestier

În urma unei acţiuni care a avut loc în perioada 17-20 iulie a.c., în judeţele Argeş şi Vâlcea, au fost depistate trei infracţiuni, aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale, iar unei societăţi comerciale i-a fost suspendată activitatea.

În perioada 17 – 20 iulie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol au coordonat direct activităţile desfăşurate la nivelul I.P.J. Arges şi I.P.J Vâlcea pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori.

Activităţile au fost derulate în comun cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor - Direcţia de Control în Silvicultură, inspectoratelor teritoriale regim silvic şi vânătoare Vâlcea, Braşov şi Ploieşti, Garda Financiară şi Garda Naţională de Mediu.

Pe parcursul activităţilor au fost verificate 24 de societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu şi un ocol silvic. Totodată, au fost efectuate 56 de controale privind circulaţia materialului lemnos.

În urma acestor activităţi au fost depistate trei infracţiuni de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori şi au fost aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 200.000 de lei.

Au fost confiscaţi 280 m.c. de material lemnos, în valoare de peste 40.000 de lei, iar la trei societăţi comerciale s-a dispus suspendarea activităţii până la intrarea in legalitate.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
 • 1 month later...

Acţiuni pentru protejarea fondului forestier

10 infracţiuni au fost constatate şi peste 50 de amenzi contravenţionale au fost aplicate de către poliţiştii cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, în urma efectuării unei acţiuni pe raza judeţului Buzău, în perioada 30-31 august.

Poliţiştii Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Ordine Publică au acţionat pe raza judeţului Buzău, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Buzău şi specialişti silvici din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

Poliţiştii au efectuat peste 40 de controale şi au verificat în trafic 249 de autovehicule.

Astfel, au fost depistate 10 infracţiuni, dintre care două la Codul Silvic (art.108 - tăiere ilegală de arbori), una prevăzută de Codul Penal (art.2811 – transportul materialelor lemnoase pe drumurile publice fără licenţă de transport) şi alte şapte la regimul rutier.

Au fost aplicate, totodată, 55 de sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 57.260 lei, dintre care 12 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi 43 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Au fost confiscaţi 70 metri cubi material lemnos, în valoare de peste 24.000 de lei (cherestea răşinoase şi lemn de foc).

Cu titlu exemplificativ:

La data de 30 august a.c, a fost depistat în trafic un bărbat de 43 ani, din judeţul Buzău, care transporta 18,99 m.c. cherestea răşinoase, având aviz de însoţire doar pentru cantitatea de 13,996 m.c. Întrucât, în urma verificărilor a reieşit că avizul de însoţire era completat necorespunzător, materialul lemnos a fost ridicat. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei, conform art . 19 alin. (1) lit. n) şi art. 20 lit. a) din Legea nr. 171/2010. Tot în urma controlului s-a stabilit că cel în cauză nu deţine licenţă de transport, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii prev. şi ped. de art. 281 din Codul Penal.

La data de 31 august a.c., poliţiştii l-au depistat în trafic pe T. V., în timp ce transporta cu un autocamion 16.7 m.c. cherestea răşinoase. La control, acesta a prezentat un aviz de însoţire doar pentru cantitatea de 13,02 m.c. cherestea. Existând suspiciuni cu privire la provenienţa cherestelei, persoanei în cauză i s-a solicitat să pună la dispoziţia organelor de control Registrul de Evidenţă a materialelor lemnoase iar, în urma verificărilor, s-a constatat că avizul prezentat la control nu era evidenţiat în registru. Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării, iar conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform Legii nr.171/2010.

În cadrul acţiunii a fost depistat un bărbat de 40 ani, din judeţul Buzău, după ce a tăiat fără drept şi sustras patru arbori de esenţă molid şi fag. Pe numele acestuia s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.

Poliţiştii au oprit în trafic un autoturism care tracta o remorcă neînmatriculată, condus de un tânăr de 25 de ani. În urma testării alcoolscopice cu aparatul Dragger, acesta a indicat 0.57mg/l alcool în aerul expirat. Autoturismul şi remorca au fost controlate, fiind descoperite, în portbagajul maşini, în spaţiul banchetei din spate şi în remorcă, 26 saci cu porumb ştiuleţi, despre care conducătorul auto a afirmat că i-a sustras în noaptea de 30/31 august a.c., dintr-un lan. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui autoturism pe drumurile publice având o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge, tractarea unei remorci neînmatriculată, pe drumurile publice şi furt calificat.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
 • 3 weeks later...

Acţiune pentru protejarea fondului forestier

Peste 20.000 mc. de material lemnos, în valoare de aproape 5.000.000 de lei, au fost confiscaţi de poliţişti în urma unei acţiuni coordonate de Direcţia de Ordine Publică – I.G.P.R., pe raza judeţului Suceava.

În perioada 17 – 19 septembrie a.c., Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R. a coordonat o acțiune, pe raza judeţelui Suceava, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, dar şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

La acţiune, alături de poliţişti au participat specialişti silvici din cadrul I.T.R.S.V. Suceava, comisari din cadrul Gărzii Financiare Suceava şi un specialist silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Pe parcursul celor trei zile au fost efectuate controale la societăţi comerciale care au obiect de activitate în acest domeniu, la un fond forestier precum şi asupra mai multor vehicule şi persoane.

În urma activităţilor desfăşurate au fost depistate şapte infracţiuni, două prevăzute de Legea 46/2008 Codul Silvic (tăiere fără drept şi sustragere de arbori), trei prevăzute de Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi două de Codul Penal (fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals).

De asemenea, echipele de control au aplicat 26 de sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 202.500 lei. Majoritatea dintre acestea (22) au fost la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, trei la H.G. nr.996/2008, pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund şi una la O.U.G. nr.195/2002R, privind circulația pe drumurile publice.

Pentru neregulile constatate poliţiştii au reţinut un certificat de înmatriculare şi două plăcuţe de înmatriculare.

Totodată, au fost confiscaţi 20.126 mc. de material lemons, în valoare de aproape 5.000.000 de lei.

* * *

La data de 18 septembrie a.c., au fost finalizate verificările privind legalitatea achiziţiei, debitării şi comercializării masei lemnoase la o societate comercială cu sediul în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. Astfel, s-a constatat faptul că, în perioada 09.11.2008 - 17.12.2011, societatea în cauză a înregistrat ca intrare în evidenţele contabile 13.050 mc. lemn rotund răşinoase şi 490 mc. cherestea răşinoase, iar ca material lemnos livrat, 7.286 mc. buşteni gater răşinoase şi 5.275 mc. cherestea răşinoase.

În urma verificării avizelor de însoţire prin care s-a achiziţionat masa lemnoasă s-a constatat faptul că, pentru 13.014 mc. buşteni gater răşinoase, achiziţia este fictivă. Aceste avize de însoţire au fost ridicate de persoane juridice din mai multe judeţe şi nu au ca beneficiar societatea verificată. Folosindu-se de achiziţia fictivă, administratorul societăţii este suspectat că a livrat, în perioada 2008-2011, 7.286 mc. buşteni gater răşinoase şi 5.275 mc. cherestea răşinoase.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fapte incriminate de Legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

La aceeaşi dată, în urma controlului efectuat la o societate comercială din Suceava a rezultat că, în perioada 2010 – aprilie 2012, administratorul acesteia a livrat 6.690 m.c. material lemnos (1.597m.c. cherestea răşinoase şi 5.093 m.c. lemn rotund răşinoase), fără a consemna în evidenţele contabile.

Totodată, în urma descărcării partizilor exploatate de această societate s-a stabilit că există diferenţe între cantitatea de material lemnos înscrisă în actele de punere în valoare şi cantitatea de material lemnos obţinută în urma exploatării. Astfel, s-a dispus confiscarea a 791 mc. lemn rotund răşinoase în valoare de 46.257 lei, iar în urma măsurării stocurilor s-a dispus confiscarea a 197 mc. lemn rotund răşinoase şi a 84 mc. cherestea răşinoase.

Societatea în cauză a fost sancţionată contravenţional conform Legii 171/2010 cu amendă în valoare de 24.000 lei şi propunerea de suspendare a acordului pentru eliberarea şi folosirea documentelor cu regim special pe o perioadă de la 1 la 3 luni. De asemenea, în cauză s-a întocmit dosar penal conform Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 1 month later...

Acţiune pentru protecţia fondului forestier

Peste 1.100 mc de material lemnos, în valoare de aproape 180.000 de lei, au fost confiscaţi în patru zile, în urma unei acţiuni care a avut loc în judeţele Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara. Poliţiştii au depistat 11 infracţiuni şi au surprins în flagrant delict 4 suspecţi de infracţiuni.

În perioada 22 – 25 octombrie a.c., sub coordonarea Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publică-I.G.P.R., poliţiştii au acţionat pe raza judeţelor Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea şi comercializarea materialului lemnos.

La acţiune, pe lângă poliţişti din cadrul I.G.P.R., I.P.J. Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara, au participat şi specialişti silvici din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi vânătoare Vâlcea şi Timiş.

Pe parcursul acţiunii au fost verificate 14 societăţi comerciale şi un ocol silvic, au fost efectuate 26 de controlae privind circulaţia materialului lemnos şi au fost verificate 123 de autovehicule şi atelaje hipo.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 11 infracţiuni, 7 fiind tăieri ilegale de arbori, 3 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, iar o infracţiune a fost constatată ca urmare a încălcării legislaţiei referitoare la vânătoare şi protecţia fondului cinegetic. 4 suspecţi au fost surprinşi în flagrant.

De asemenea, au fost aplicate 366 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 400.000 de lei, 68 dintre acestea reprezentând încălcări ale prevederilor legale referitoare la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Totodată, au fost confiscaţi peste 1.100 mc de material lemnos, în valoare de aproape 180.000 de lei, dintre care faptic 59 mc material lemnos în valoare de 7023,5 lei şi valoric 1068,847 mc, în valoare de 169.346,28 de lei.

În noaptea de 23 spre 24 octombrie a.c., în zona Lozna de pe raza Ocolului Silvic Rusca Montană, judeţul Caraş-Severin, a fost depistat un bărbat, care, fără a deţine autorizaţie de vânătoare, a vânat un exemplar de mistreţ. Prejudiciul astfel creat a fost apreciat la 10.000 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic.

Poliţiştii au depistat în flagrant delict un bărbat de 44 ani, care tăia şi sustrăgea arbori din fondul forestier aparţinând Ocolului Silvic Bocşa Română. Pe numele acestuia s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art. 108 alin. (1) lit. b) şi art. 110 alin. (1) lit. b) din Legea 46/2008, fiind ridicat în vederea confiscării motofierăstrăul electric folosit.

În urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Hărău, judeţul Hunedoara, au fost identificate 24 de avize de însoţire material lemnos fără provenienţă legală (7 avize de însoţire material lemnos cherestea fag, 1 aviz de însoţire cherestea molid, 9 avize de însoţire buştean molid şi 7 avize de însoţire lemn foc fag), emise pentru o cantitate totală de 537,922 mc material lemnos, în valoare de 128.262 lei. S-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos şi aplicarea unei sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.000 lei conform art. 19, lit. a) din Legea nr. 171/2010.

Acţiunile vor continua şi în perioada următoare, în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor silvice şi identificării persoanelor care se fac vinovate de tăierea şi exploatarea ilegală a materialelor lemnoase.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Societăţile comerciale cu activităţi în domeniul silvic, în atenţia poliţiştilor

În urma controalelor efectuate de poliţiştii de la investigarea fraudelor, în patru judeţe, la societăţi comerciale de profil, au fost descoperite mai multe achiziţii de material lemnos provenit din tăieri ilegale. Prejudiciul creat statului se ridică la 1.400.000 de lei.

În baza informaţiilor deţinute de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R., în perioada 22-26 octombrie a.c., pe raza judeţelor Alba, Bistriţa – Năsăud, Cluj şi Mureş s-a desfăşurat o acţiune, în vederea prevenirii şi combaterii actelor ilicite cu material lemnos.

În cadrul acesteia au fost efectuate controale şi verificări la mai multe societăţi comerciale care aveau ca obiect de activitate operaţiuni cu material lemnos de către poliţiştii serviciilor de investigare a fraudelor din cele patru judeţe, împreună cu specialişti ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare şi ai Gărzii Financiare

Poliţiştii au stabilit că, în perioada 2010-2011, 6 societăţi comerciale au achiziţionat un volum de peste 28.000 mc. material lemnos în valoare de aproximativ 8.500.000 lei provenit din tăieri ilegale, pe care l-au introdus în circuitul economic legal. Administratorii respectivelor societăţi sunt suspectaţi că au folosit documente de provenienţă cu regim special provenite de la alte 4 societăţi comerciale, fără ca acestea din urmă să fie furnizorii de fapt.

Prin evidenţierea în contabilitate a acestor operaţiuni fictive a fost cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de aproximativ 1.400.000 lei, constând în impozitul pe profit aferent diminuării masei inpozabile.

Poliţiştii au întocmit 6 dosare penale în care sunt cercetaţi administratorii societăţilor comerciale beneficiare de material lemnos pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals şi uz de fals.

De asemenea, faţă de administratorii celor 4 societăţi comerciale care au furnizat ilegal documente de provenienţă cu regim special se efectuează cercetări pentru săvîrşirea infracţiunilor de „punere în circulaţie fără drept a formularelor cu regim special” şi complicitate la evaziune fiscală.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
 • 1 month later...

Acţiunea „Scutul Pădurii”

Peste 4.000 pomi de Crăciun, aproape 8 tone de cetină de brad sau molid, 5.900 de coroniţe de brad şi 5.500 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei, au fost confiscaţi în perioada 15 noiembrie – 7 decembrie a.c..

Ofiţerii Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Ordine Publică – I.G.P.R. şi poliţiştii cu atribuţiuni în acest domeniu din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, în colaborare cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, pe drumurile forestiere şi publice, în zonele împădurite cu răşinoase şi în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare, în perioada 15 noiembrie – 7 decembrie a.c..

Astfel, în urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilegale din acest domeniu, au fost constatate 352 de infracţiuni la Legea nr.46/2008 – Codul Silvic şi aplicate 1.856 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 2.180.000 de lei.

De asemenea, au fost luate măsuri complementare de confiscare a 5.549 metri cubi de material lemnos, în valoare de 866.980 de lei, a 4.188 pomi de Crăciun, în valoare de 192.212 de lei, a 7.706 kg cetină de brad/molid, în valoare de 11.413 de lei şi a 5.990 de coroniţe de brad, în valoare de 3.110 de lei.

Informaţii de background:

Pentru prevenirea şi combaterea agresiunilor îndreptate împotriva fondului forestier naţional, în special a celor de tăiere, transport, prelucrare şi comercializare a speciilor tinere de arborete de răşinoase (brad şi molid), valorificate sub forma ,,pomilor de Crăciun”, la data de 15 noiembrie a.c. a fost pusă în aplicare Dispoziţia privind intensificarea activităţilor desfăşurate de structurile cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi a „Pomilor de Crăciun”, aprobată de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, a Direcţiei Generale Păduri şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pentru perioada 15 noiembrie – 24 decembrie 2012.

Exemple:

La data de 5 decembrie a.c., poliţiştii care au acţionat în oraşul Uricani, judeţul Hunedoara, au oprit în trafic, pe DN 66A, un autovehicul încărcat cu 170 pomi de Crăciun. Conducătorul auto a prezentat documente de însoţire şi crotalii emise în fals. În cauză, s-a întocmit dosar penal conducătorului auto, iar pomii de Crăciun au fost confiscaţi.

La aceeaşi dată, poliţiştii Postului de Poliţie Bicazu Ardelean – I.P.J. Neamţ au depistat în trafic, pe raza localităţii Telec, o autoutilitară condusă de C.M., din judeţul Călăraşi, în timp ce transporta 233 pomi de Crăciun fără sigilii crotalii şi fără documente de provenienţă şi transport. În cauză, s-a dispus confiscarea pomilor de Crăciun, iar conducătorul autoutilitarei a fost sancţionat conform art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 171/2010, cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

La data de 3 decembrie a.c., în urma unui control efectuat de poliţiştii din orașul Cîmpeni – I.P.J. Alba, împreună cu specialişti aparţinând Ocolului Silvic Valea Arieşului, a fost depistat, pe DN 75, S.C., de 38 de ani, din judeţul Alba, care transporta cu autoutilitară 70 pomi de Crăciun, fără documente de provenienţă și fără a fi marcați cu sigiliul - crotaliu, conform normelor silvice în vigoare. Față de acesta a fost luată măsura sancționării contravenționale conform Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 2.000 de lei și măsura complementară de confiscare a pomilor, care au fost predaţi la O.S. Valea Arieşului Cîmpeni.

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliție Arieșeni – I.P.J. Alba, împreună cu jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Arieșeni, l-au depistat, la data de 3 decembrie a.c., pe P.D., de 21 ani, din județul Alba, care transporta 15 pomi de Crăciun, specia brad, nemarcați cu sigiliu - crotaliu și fără documente legale de proveniență și transport. Față de acesta a fost luată măsura sancționării contravenționale conform Legii nr. 171/2010, iar pomii de Crăciun au fost confiscați.

Un alt bărbat de 24 de ani, din judeţul Alba, care a fost depistat de poliţiştii Postului de Poliţie Vadu Moţilor – I.P.J. Alba, transportând cu un vehicul cu tracțiune animală 50 pomi de Crăciun fără documente de provenienţă și fără a fi marcați cu sigiliul - crotaliu, a fost sancţionat contravenţional conform Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 2.000 de lei. S-a luat de asemenea şi măsura confiscării pomilor de Crăciun.

Pe raza oraşului Brezoi, judeţul Vâlcea, în fondul forestier proprietate privată a lui B.M., a fost depistat J.I., din judeţul Vâlcea, care a tăiat şi sustras fără drept 22 de arbori, specia fag, producând un prejudiciu de 2.238 lei. În cauză, a fost întocmit dosarul penal , fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 108 şi art. 110 din Legea nr. 46/2008.

Acţiunile vor continua şi în perioada următoare, sub directa coordonare a Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.G.P.R..

Din legislaţie:

Legea nr.171/2010

ART. 8

(1) Constituie contravenţii silvice următoarele fapte:

a) tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori, puieţi sau lăstari, dacă valoarea prejudiciului adus pădurii, stabilită conform legii, este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute la art. 108 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Se exceptează seminţişul utilizabil vătămat în limitele admise prin normele tehnice în vigoare în parchetele autorizate la exploatare;

b) sustragerea ori însuşirea fără drept a materialului lemnos, a puieţilor ori lăstarilor din fondul forestier naţional, dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

(2) Faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:

a) cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de până la preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei;

b) cu amendă de la 800 lei la 2.000 lei dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de la 1 până la de 3 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei;

c) cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de la 3 până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

ART. 19

Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză transportul şi/sau comercializarea pomilor de Crăciun nemarcaţi cu sigiliul-crotaliu prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare.

ART.21

Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei permiterea comercializării materialelor lemnoase şi/sau pomilor de Crăciun în pieţe, târguri, oboare, burse de mărfuri şi altele asemenea, neautorizate conform normelor privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare;

Legea nr.46/2008 Codul Silvic

ART. 108

(1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

b) cu închisoare de la 6 luni la 4 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este mai mică decât limita prevăzută la lit. a), dar fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs depăşeşte limita prevăzută la lit. a);

c) cu închisoare de la 2 ani la 6 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

d) cu închisoare de la 4 ani la 16 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare si Relatii Publice

Link to comment
 • 2 weeks later...

Acţiuni ale poliţiştilor de la Ordine Publică

În ultima săptămână, poliţiştii au confiscat peste 2.700 pomi de Crăciun, peste 500 kg. de cetină de brad sau molid, aproape 7.500 de coroniţe de brad şi peste 500 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de aproape 800.000 de lei.

Ofiţerii Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul– Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R. şi poliţiştii cu atribuţiuni în acest domeniu din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, în colaborare cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, continuă acţiunile pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice.

Astfel, în perioada 7 – 14 decembrie a.c., în urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilegale din acest domeniu, poliţiştii structurilor de ordine publică au depistat 152 de infracţiuni, dintre care 103 prevăzute de Legea nr.46/2008 – Codul Silvic.

De asemenea, au aplicat 2.769 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.107.375 lei, dintre care 519 sancţiuni contravenţionale prevăzute de legislaţia din domeniul silvic.

Poliţiştii au luat măsuri complementare de confiscare a 526 mc. material lemnos, 2.784 pomi de Crăciun, 550 kg. cetină de brad/molid, şi 7.450 coroniţe de brad, în valoare totală de aproape 800.000 lei.

Pentru prevenirea şi combaterea agresiunilor îndreptate împotriva fondului forestier naţional, în special a celor de tăiere, transport, prelucrare şi comercializare a speciilor tinere de arborete de răşinoase (brad şi molid), valorificate sub forma ,,pomilor de Crăciun”, la data de 15 noiembrie a.c. a fost pusă în aplicare Dispoziţia privind intensificarea activităţilor desfăşurate de structurile cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi a „Pomilor de Crăciun”, aprobată de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, a Direcţiei Generale Păduri şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pentru perioada 15 noiembrie – 24 decembrie 2012.

La data de 13 decembrie a.c., ora 20.30, poliţiştii I.P.J. Sibiu, au depistat un autotractor, în zona Răşinari - Păltiniş, pe D.J. 106A, în timp ce transporta 1.253 pomi de Crăciun, dintre care 850 nu aveau aplicat sigiliu crotaliu, conform legii. Poliţiştii au confiscat cei 850 pomi de Crăciun, iar conducătorul auto a fost sancţionat conform Legii 171/2010 cu amendă în valoare de 5.000 lei.

La data de 10 decembrie a.c., poliţiştii I.P.J. Vâlcea, au depistat pe raza comunei Bujoreni, judeţul Vâlcea, un bărbat de 32 de ani, din municipiul Caracal, judeţul Olt, care transporta cu un autoturism, 178 de pomi de Crăciun, specia molid, fără documente legale de însoţire şi provenienţă. În conformitate cu prevederile art. 19 alin. 1 din Legea nr. 171/2010, s-a procedat la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto, dispunându-se totodată confiscarea pomilor de Crăciun, care au fost predaţi Ocolului Silvic Rm.Vâlcea, în vederea valorificării.

La data de 7 decembrie a.c., ora 18.30, poliţiştii Postului de Poliţie Gălăuţaş din cadrul I.P.J. Harghita au depistat un bărbat din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, în timp ce transporta cu o autoutilitară, 60 pomi de Crăciun specia brad, fără documente legale de provenienţă şi fără a fi marcaţi cu sigiliu crotaliu. A fost sancţionat contravenţional conform Legii 171/2010, art.19, alin.1, lit. c, cu amendă în valoare de 2.000 lei, pomii de Crăciun fiind confiscaţi şi predaţi pentru valorificare Ocolului Silvic Topliţa. În cauză se continuă cercetările cu privire la toate împrejurările comiterii faptei.

La data de 11 decembrie a.c., poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Neamţ, au depistat pe drumul forestier situat în punctul Aţa Mică, de pe raza Ocolului Silvic Tarcău, în apropierea cantonului silvic Smida, un bărbat din comuna Bicaz Chei care transporta cu un atelaj hipo 51 pomi de Crăciun pentru care nu a putut prezenta documente de transport. Acesta a fost sancţionat conform prevederilor Legii 171/2010, alin 1, lit. a, fiind dispusă măsura confiscării pomilor de Crăciun. Ulterior efectuând o patrulare în zonă, în baza datelor obţinute, au mai fost identificaţi încă 51 pomi de Crăciun abandonaţi. Pomii au fost ridicaţi şi predaţi în custodie Ocolului silvic Tarcău, urmând a fi dispuse măsurile legale.

De la declanşarea acţiunii şi până în prezent, poliţiştii de la ordine publică au constatat 689 de infracţiuni, dintre care 455 la Codul Silvic şi au aplicat 11.314 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.607.465 lei, dintre care 2.375 sancţiuni contravenţionale la regimul silvic. De asemenea, au fost confiscaţi 6.972 pomi de Crăciun, în valoare de 815.401 lei, 8.256 kg cetină, în valoare de 11.618 lei, 8.440 coroniţe de brad, în valoare 10.420 lei şi 6.074 mc material lemnos, în valoare de 1.032.719 lei.

Acţiunile vor continua şi în perioada următoare sub directa coordonare a Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
 • 2 months later...

Acţiuni pentru protejarea fondului forestier

Peste 2400 mc de material lemnos, în valoare de peste 477.000 de lei, au fost confiscaţi, în patru zile, de poliţiştii din Suceava.

În perioadele 6 – 7 şi 13 – 14 februarie a.c., poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, împreună cu specialişti silvici din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava au acţionat pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

Pe parcursul activităţilor echipele de control au verificat 12 instalaţii de prelucrat lemnul şi 26 de transporturi de material lemnos.

În urma acestor activităţi au fost confiscaţi 2425 mc de material lemnos, în valoare de peste 477.000 de lei.

De asemenea, au fost constatate două infracţiuni la regimul silvic şi au fost aplicate 25 de sancţiuni la legislaţia silvică, în valoare totală de 61.000 lei.

La data de 6 februarie a.c., a fost depistat un bărbat, de 54 ani, din comuna Straja, administrator la o societate de profil, care, în scopul efectuării unor transporturi suplimentare de material lemnos, a modificat datele înscrise în exemplarele 1, 2 şi 3 la cinci avize de însoţire primare şi secundare. Faţă de administratorul societăţii se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri şi uz de fals.

La aceeaşi dată, s-a efectuat un control la o societate cu sediul în comuna Izvoarele Sucevei, judeţul Suceava, în urma căruia s-a constatat faptul că, în perioada 1 septembrie 2012 – 6 februarie 2013, firma în cauză a livrat din depozit cantitatea totală de 2.247,28 mc. lemn lucru răşinoase, fără provenienţă legală, prin 58 de avize în care, la rubrica „document de provenienţă” au fost consemnate filele unui Registru de evidenţă intrări/ieşiri materiale lemnoase care nu aparţinea societăţii.

În cauză s-a procedat la confiscarea valorică a întregii cantităţi de 2.247,2 mc. lemn lucru răşinoase, în valoare de 447.275,5 lei, livrată fără provenienţă, iar societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Acţiunile pentru prevenirea ilegalităţilor silvice şi identificării persoanelor care se fac vinovate de tăierea, exploatarea, prelucrarea şi valorificarea ilegală a materialelor lemnoase vor continua şi în perioada următoare.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
 • 2 months later...

Acţiuni pentru protejarea fondului forestier

Aproximativ 1.800 de m.c. de material lemnos, în valoare de peste 245.000 de lei, au fost confiscaţi de poliţişti, în urma unei acţiuni coordonate de Direcţia de Ordine Publică – I.G.P.R., în judeţele Alba şi Suceava. Pe parcursul celor patru zile de acţiune, au fost constatate 16 infracţiuni şi aplicate peste 60 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 550.000 de lei.

În perioada 16 – 19 aprilie a.c., Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R. a coordonat o acţiune, pe raza judeţelor Alba şi Suceava, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, dar şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

La acţiune, alături de poliţişti din cadrul I.P.J. Alba, Mureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud, au participat şi consilieri din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi I.T.R.S.V. Vâlcea, Cluj şi Vrancea, specialişti silvici din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, precum şi comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Pe parcursul celor patru zile, au fost efectuate controale în fonduri forestiere, ocoale silvice, la societăţi comerciale cu obiect de activitate în acest domeniu, instalaţii de debitat materialul lemnos, precum şi asupra mai multor vehicule şi persoane.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 16 infracţiuni, dintre care 11 la Legea 46/2008 Codul Silvic (tăiere ilegală de arbori, sustragere de material lemnos, falsificarea dispozitivelor speciale de marcat, folosirea fără drept a dispozitivelor speciale de marcat), 4 la Codul Penal, (neglijenţă în serviciu, fals şi uz de fals) şi 1 la Legea 241/2005 (evaziune fiscală).

De asemenea, echipele de control au aplicat 63 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 553.100 de lei, dintre care 51 pentru nerespectarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 2 la O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi 10 la alte acte normative.

Totodată, au fost confiscaţi 1.784 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 246.263 de lei, un autoturism a fost indisponibilizat, iar 2 plăcuţe de înmatriculare au fost reţinute.

Exemple:

La data de 17 aprilie a.c., cu ocazia controlului efectuat într-un canton silvic din Vulcan, au fost identificate 101 cioate nemarcate, din specia fag, cu un volum total de 279 m.c.. Dat fiind faptul că suprafaţa de fond forestier era în paza pădurarului, care nu a desfăşurat activităţile de pază prevăzute în fişa postului, în cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere de arbori, precum şi neglijenţă în serviciu.

La data de 18 aprilie a.c., în urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Şugag, judeţul Alba, s-a constatat faptul că mai multe avize erau completate necorespunzător, prezentând modificări şi ştersături, precum şi diferenţe faţă de exemplarele 2 şi 3, motiv pentru care au fost ridicate 14 blocuri de avize a câte 50 de bucăţi, în vederea continuării cercetărilor pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 290, 291 din Cod Penal şi Legea 241/2005.

La data de 17 aprilie a.c., poliţiştii au constatat că o societate comercială cu sediul în oraşul Câmpeni, judeţul Alba, a achiziţionat 1.005 m.c. material lemnos, fără documente de provenienţă. S-a dispus confiscarea întregii cantităţi de material lemnos, în valoare de 196.327 lei şi sancţionarea agentului economic cu 15.000 de lei, conform Legii nr.171/2010 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, precum şi propunerea de retragere a acordului I.T.R.S.V.

La data de 17 aprilie a.c., cu ocazia controlului efectuat la o altă societate comercială cu sediul în oraşul Câmpeni, judeţul Alba, s-a constatat faptul că societatea a comercializat 300,96 m.c. material lemnos, fără a emite avize de însoţire. S-a luat măsura confiscării valorice a întregii cantităţi de material lemnos, în valoare de 33.351,55 lei, sancţionarea agentului economic cu 25.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, şi sancţionarea, cu amendă în valoare de 5.000 de lei, a celui care nu a completat corespunzător documentele de transport a materialului lemnos.

La data de 16 aprilie a.c., poliţiştii au identificat în trafic, un bărbat din oraşul Câmpeni, judeţul Alba, în timp ce transporta 12,8 m.c. lemn rotund răşinoase, fără a deţine documente şi licenţă de transport. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu 18.000 de lei pentru nedeţinerea licenţei de transport şi cu 5.000 de lei, conform Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos transportat a fost confiscat.

La data de 16 aprilie a.c., echipe mixte de control au verificat o firmă din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care s-a constatat faptul că societatea în cauză, în perioada ianuarie – aprilie 2013, a achiziţionat, fără documente de provenienţă legală, 30,00 m.c. lemn rotund răşinoase şi 10,5 m.c. cherestea de esenţă răşinoase. Materialul lemnos, în valoare de 12.000 de lei, a fost confiscat, iar administratorul firmei a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 25.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010. De asemenea, pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor rezultate în urma procesării materialului lemnos, administratorul societăţii a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 15.000 de lei, conform H.G. nr. 2293/2004.

La data de 18 aprilie a.c., echipe mixte de control au verificat o altă firmă din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud. În urma verificărilor, a reieşit că societatea în cauză, în perioada ianuarie – aprilie 2013, a achiziţionat, fără documente de provenienţă legală, 120,00 m.c. lemn rotund răşinos. De asemenea, s-a mai constatat că administratorul firmei mai deţinea, în aceeaşi incintă, alte două societăţi de profil, fără ca stocurile de material lemnos să fie evidenţiate separat, pentru fiecare societate în parte. Administratorul societăţilor a fost sancţionat contravenţional, cu două amenzi, în valoare totală de 35.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Verificările continuă şi în perioada următoare, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în activităţile ilicite din domeniul silvic.

I.GP.R. - Centrul de Informare si Relatii Publice

Link to comment
 • 1 month later...

Percheziţii la suspecţi de infracţiuni silvice

 

Poliţiştii din judeţul Prahova efectuează în această dimineaţă opt percheziţii la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea unor delicte silvice.

Percheziţiile sunt efectuate sub coordonarea procurorului şi cu sprijinul luptătorilor S.A.S., în comuna Filipeştii de Pădure şi localităţile învecinate, dar şi în judeţul Dâmboviţa.

Sunt vizate persoane care sunt suspectate că, de la începutul acestui an, ar fi comis delicte silvice care au prejudiciat fondul forestier naţional.

La sediul I.P.J. Prahova vor fi conduse opt persoane, care sunt cercetate pentru comiterea acestui gen de infracţiuni.

I.G.P.R. - Centrul de Informare si Relatii Publice

Link to comment
 • 3 weeks later...

„Scutul pădurii” – acţiuni ale poliţiştilor pe linie silvică

Poliţişti din Harghita și Mureș au efectuat, în perioada 12 – 20 iunie a.c., mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor comerciale ilicite şi delictelor silvice. În urma acţiunilor, au fost confiscaţi aproximativ 174 metri cubi de material lemnos, a fost întocmit un dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 74.000 de lei.

În perioada 12 – 20 iunie a.c., poliţiştii Birourilor de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Harghita și Mureș au acționat pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum și a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

La acţiune au participat şi specialişti silvici din cadrul I.R.T.S.V. Braşov.

Astfel, la data de 12 iunie a.c., polițiștii Biroului Combaterea Delictelor Silvice - I.P.J. Harghita au acționat pe linie silvică, în Bazinul Toplița, fiind efectuat un control la o societate comercială din localitatea Sărmaș. Poliţiştii au găsit 160,14 mc de cherestea de esenţă răşinoase, deținuţi fără documente de proveninţă. De asemenea, au fost identificate 6 avize de însoţire primare și secundare, care nu erau înregistrate în registrul de intrare/ieşire a materialelor lemnoase aparţinând firmei.

În cauză, cantitatea de material lemnos, în valoare de 69.600 de lei, a fost confiscată, iar administratorul firmei a fost sancţionat contravenţional cu două amenzi în valoare totală de 11.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

La data de 19 iunie a.c., polițiștii harghiteni au acționat şi în Bazinul Borsec, efectuând un control la o altă societate comercială, din localitatea Tulgheș, unde s-au descoperit 13,15 mc de cherestea de esenţă răşinoase, fără documente de proveninţă şi 9 avize de însoţire primare şi secundare, neînregistrate în registrul de intrare/ieşire a materialelor lemnoase aparţinând firmei.

S-a dispus confiscarea materialului lemnos, în valoare de 5.700 de lei și sancţionarea administratorul firmei, cu amenzi în valoare de 6.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 171/2010.

În perioada 12-18 iunie a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice - I.P.J. Mureș au efectuat un control la o firmă din localitatea Gheorghe Doja. În urma acţiunii, au fost aplicate societății comerciale patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 57.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată valoric cantitatea de 281,18 mc de material lemnos, respectiv 245,18 mc de cherestea de rășinoasă și 36,00 mc de cherestea fag, în valoare de 144.070 de lei, pentru expedierea de material lemnos, fără a putea face dovada provenienței legale a acestuia.

Din verificări, a reieşit faptul că societatea comercială nu a respectat prevederile legale privind declararea pierderii avizelor de însoțire secundare în termenul și la instituțiile prevăzute în H.G. 996/2008 şi nu a respectat obligațiile referitoare la completarea la zi a registrul de intrări-ieșiri a materialelor lemnoase.

Materialul lemnos în cauză a fost expediat către două societăți comerciale din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, folosindu-se 23 de avize de însoțire secundare. Dintre acestea, 21 de avize au fost completate la rubrica „data emiterii”, cu date din cursul lunii martie 2013, fapt care nu corespunde realității, deoarece acestea au fost achiziționate, de la centrul de distribuție, doar în data de 26 aprilie 2013.

În cauză, a fost întocmit dosarul penal pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 290, Codul Penal.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.