Jump to content
POLITISTI.ro

Depozitarea armelor albe in portbagajul masinii. Ce se intampla in cazul unui control?

Postare recomandată

Publicat

nu arma ucide, ci persoana care o detine. de aceea nu a arme de foc acasa, mi-e frica de ele si in special mi-e frica ptr copii. nu se stie niciodata cind devii neglijent. cu cit o ai de mai mult timp si te obisnuiesti cu ea, cu atit creste riscul sa devii neglijent.

cel putin armele albe pe care le am nu tenteaza copii si oricum sunt inchise in geanta de antrenament, in portbagajul masinii :) sper sa nu ma opreasca cineva si sa se uite in ea :)

btw, o intrebare - daca in geanta cu arme albe am si o legitimatie sportiva care atesta ca practic sport/disciplina martiala ce necesita acele arme (cea mai mare este katana), exista risc de confiscare (nu pun problema de folosire in public, nici macar de scoatere la vedere, ci doar daca la un control de rutina se uita cineva in geanta mea)?

• Moderator
Publicat

Ai o katana veritabila? De ce trebuie sa o tii asupra ta si nu o lasi la sala de antrenamente?

Publicat

Aceaşi întrebare o am şi eu. Posed acasă 6 katane. Precizez că sunt instructor de arte marţiale ( cu atestat în regulă ) şi uneori pe la antrenamente şi demonstraţii trebuie să mai duc vre-una cu mine. Am o husă specială în care o duc, dar dacă "pic" într-un fitru am de suferit ?

Publicat

idem :) o am in husa speciala impreuna cu alte arme albe cum ar fi shuriken, shaken, etc. le car cu mine la dojo si acasa ptr ca dojo nu este al meu si au si altii acces la el. iar o katana nu se lasa si la altii ca nu este amanta :)

este una veritabila, din lame de otel, inscriptionata si personalizata, facuta manual in Japonia la comanda, in functie de caracteristicile mele fizice. castreaza fara sa iti dai seama ca te taie :) poate taia un trup uman imbracat in armura ( daca stii sa o folosesti).

• Membru
Publicat

Ia citiți mai bine Legea nr. 61/1991 și vedeți treaba aia legata de "locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica". Ideea este să mai interpretăm legea și în spiritul ei. E destul de clar că dacă ies cu toporul în mână să tai porcu' vecinului care stă 4 case mai încolo, nu ar trebui să fie incidente prevederile art. 2 alin. (1) pct. 1, dar dacă mă opresc pe la cârciumă, beau o țuică, devin zmeu și îl vântur pe acolo, discutăm altfel. Jurisprudența a statuat destul de clar că acest gen de infracțiune se instrumentează cu precădere în concurs cu alte infracțiuni ca amenințarea, lovirea și alte violențe, ultrajul contra bunelor moravuri, încăierarea, etc.

De asemenea, nu trebuie să omitem și incidența permanentă a art. 44 și 45 din Codul penal (leg. apărare și starea de necesitate) când nu mai contează cu ce și cum acționezi.

Personal, apreciez că uzul personal, casnic, sportiv, etc.al armelor albe nu ar fi o problemă, cu condiția să nu fie purtate în mod vizibil în locuri publice, pe fondul producerii unei posibile temeri pentru alte persoane.

Singura doză de subiectivism pe care o aveam era când depistai înarmat vreun personaj cunoscut cu antecedente penale pentru infracțiuni comise cu violență, predispus permanent la comiterea unor astfel de fapte, la care nu cred că se mai aplicau explicațiile de genul "îl țin să tai salamul/să mă apăr de dușmani/să desfac piulițele, etc". Repet, în ultimul caz sunt subiectiv...

• Apreciez 4
  • Membru
Publicat

Maxu macar nu ai nevoie de avocat :ner:

A explicat foarte bine Ecou.

• Moderator
Publicat

Mie îmi place să cred că orice poliţist din ţara asta poate face diferenţa între un ciocolatiu ce se plimbă noaptea prin oraş dintr-un bârlog de manele în altul, cu un BMW înmatriculat în Anglia sau Franţa, ce pute a stârv, analfabet şi cu lanţ de minim "juma' de kil" la gât, în a cărui maşină îi găseşti o sabie de "ninjălău" şi un om serios în a cărui maşină găseşti o armă albă, dar care îţi oferă nişte explicaţii plauzibile şi logice. Ar fi imposibil ca legea să poată prevede toate situaţiile posibile, de aceea e nevoie şi de un om care să pună în balanţă şi până la urmă să judece într-un mod rapid dacă sunt îndeplinite toate elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de legea 61. Cei ce nu sunt în stare să facă acest lucru, înseamnă că meseria asta e o pălărie prea mare pentru ei. Dar repet, nu cred să existe astfel de cazuri sau cel puţin aşa sper.

• Apreciez 1
Publicat

teoretic si de bun simt este corect, insa exista si exceptia care confirma regula si daca "te lovesti" de unul chitit, sau si mai rau, pus sa faca rau, luind strict dupa litera legii ....

situatie relativ similara (ipotetic vorbind) - vine lumea cu arma/armele la verificat la IPJ, la iesire sta un neica nimeni si-i ia la intrebari pe detinatorii de arme, de ce se plimba cu ele pe strada ;)

• Moderator
Publicat

Chiar dacă am admite că există şi astfel de situaţii, ele sunt doar nişte excepţii. Iar după aceea, fiind vorba de o infracţiune, sancţiunea nu o stabileşte şi o aplică acel poliţist care constată fapta. Mai sunt câteva persoane pe traseu ce trebuie să-i împărtăşească părerea pentru a se ajunge la ceva cu adevărat serios care să-i lezeze drepturile cetăţeanului.

Publicat

In opinia dvs. cum ar trebui modificata legea? Ce spuneti e de bun simt,dar am ajunge in acele rare cazuri sa avem ''infractori'' pt ca sunt in acelasi timp ghinionisti.Ori nu e normal sa lasi asa ceva la mana hazardului.

Pe de alta,un personaj cu antecedente din categoria auschwitz ambulant ar trebui si merita sa fie penalizati.Iar chestia sa apara clar in lege.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

legea o stiu, insa practica ne omoara :) de aceea am intrebat pe forum unde am gasit practicienii.

Publicat

eu as incerca sa il tai dintr-o lovitura cu katana, dar nu cumosc pe nimeni care aibe porc :)

• Apreciez 1
Publicat

"nu arma ucide, ci persoana care o detine" bine spus si ca sa parafrazam: "nu pixul condamna, ci mintea care detine pixul".

parerea mea ca nu ar trebuie sa ai probleme.

la multe zeci de perchezitii domiciliare am gasit arme albe, cutite, sabii ninja-nu le pot numi katana-,etc, iar de fiecare data procurorii au opinat ca atata vreme cat nu persoanele respective nu au fost depistate cu ele intr-un loc public nu se pune problema inceperii urmaririi penale, asa ca de fiecare data le-am ridicat si le-am depus la corpuri delicte.

Publicat

pai vezi, le-ai retinu. katana mea face cit salariile unui echipe ce face perchezitia :) asa ca nu imi pot permite sa fie confiscata din masina. de 10 ani nu s-a intimplat sa fiu controlat in masina insa ... never say never.

• Moderator
Publicat

Ecou, tu tai porcul cu toporul?

Una e injunghierea sau asomarea si alta transarea :clip:

...de 10 ani nu s-a intimplat sa fiu controlat in masina ....

Sa nu-mi spui ca ai sticker cu IPA in geam si nr. cu JUS :naughty:

• Moderator
Publicat

danpin să ştii că de obicei sunt "băftoşi" numai acei clienţi fideli ai celor de la rutieră. Iar fidelitatea aceasta se capătă în majoritatea situaţiilor datorită mentalităţii, a atitudinii şi a inconştienţei respectivilor şoferi. Marea masă a conducătorilor auto sunt oameni cu capul pe umeri, ce sunt opriţi de poliţie foarte rar, trec ani buni de zile până să fie opriţi. Ei nu ies în evidenţă cu absolut nimic în trafic, circulă responsabil şi se pierd în mulţime, nu au nevoie de vreun stiker sau orice altceva.

Publicat

te mai uiti si la calitatea omului. de aceea am spus "sabii ninja" si nu katana.

Publicat

media amenzilor mele este de una la 2 ani, toate ptr viteza. niciodata oprit in trafic de filtre :), 2 supendari de permis in 15 ani.

nu sunt chiar un bad boy in trafic, sunt in medie, zic eu.

Publicat

Maxu parerea mea este ca depinde cine te opreste.

Daca te controleaza vreo patrula de la jandarmi, colaborarile ,,reciproc avantajoase", s-ar putea sa ai surprize.

Eu unul nu as risca.

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat

Ecou, tu tai porcul cu toporul? That's gruesome, dude... :ner:

Era un eufemism draga :). În termeni populari, îi bagi cuțâtul la ghiogârț și îi retezi jugulara, uitându-te cum se scurge viața din el, ahahahah...

• Apreciez 1
Publicat

iar sangele se strange intr'un bol din care se bea in timp ce se danseaza in jurul unui rug in flacari... :ner:

Publicat

Maxu....scuze ca ma bag aiurea in vorba, nu prea am timp de pc, sincer nici de tv sau altceva.....in fine, o mica recomandare sau o cale sa gasesc spre cel care a facut sau de unde ai katana.....nu sunt de genul meu insistent si-mi cer scuze anticipat daca sunt off-topic. Multumiri anticipate !

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.