Jump to content
POLITISTI.ro

O plangere impotriva mea la parchet. Pot invoca legitima aparare?


bibian

Recommended Posts

Buna seara sunt din Craiova si acum cateva luni de zile am avut o altercatie cu o persoana aflata in stare avansata de ebrietate,acesta a venit la mine m-a injurat,ma amenintat dupa care a dat in mine,bineinteles ripostand si eu.Problema este mult mai grava pt ca sunt subofiter iar el si-a scos certificat medico-legal de 16 zile(iar el a lucrat in acele zile mentionate in certificat) a depus o plangere impotriva mea direct la parchet,mentionand in declaratie ca a fost lovit cu obiecte dure si ca i s-a furat telefonu mobil ceea ce nu s-a intaplat,plangere a fost depusa la sediul de politie pe 28 octombrie iar eu am fost chemat abia astazi la sediul de politie...Intrebarea mea este cam cat de grav poate fi in caz ca nu il conving sa isi retraga plangere? Multumesc

Link to comment
  • Moderator

Din ce povesteşti, situaţia nu e deloc roză pentru tine.

Zilele de îngrijiri medicale nu sunt acelaşi lucru cu zilele de spitalizare sau concediu medical. Nu trebuie să le confunzi. De exemplu în cazul unei fracturi, membrul respectiv este imobilizat şi pacientul este trimis acasă, deci nu va mai sta internat în spital deşi o astfel de leziune este destul de serioasă. În plus, dacă mai lucrează şi la birou, poate merge şi la muncă fără să mai stea în concediu medical. Cu toate astea, el a suferit nişte leziuni, iar medicul legist (care nu e unul şi acelaşi cu cel de la spital/urgenţă) apreciază, coroborând cunoştiinţele din domeniul medical cu cele din sistemul juridic şi stabileşte acele zile de îngrijiri medicale, ce constituie o dovadă în procesul penal că individul a suferit vătămari corporale. Dar acestea nu corespond şi nici nu sunt acelaşi lucru cu zilele de spitalizare sau de concediu medical.

Tu ai fost la medicina-legală?

Link to comment
  • Moderator

Chiar dacă povestea cu tâlhăria, nu va ţine, oricum rişti să fii trimis în judecată pentru că l-ai bătut. Şi asta pentru că ăla are probe. Dar există şi posibilitatea ca omul să aibă habar despre ce presupune documentarea şi dovedirea unor fapte sau să fie sfătuit de vreun avocat deschis la minte. De aceea există riscul să te alegi şi cu o acuzaţie de tâlhărie, care e destul de gravă şi serioasă. Iar din ce spui, eu înclin să cred că individul este versat, probabil vreun procesoman, mai ales că a ştiut exact ce are de făcut şi cum să înflorească şi să cosmetizeze povestea.

Link to comment
  • Moderator

Iar in cazul in care vei fi condamnat de instanta, avand in vedere ca e vorba de o infractiune comisa cu intentie, iti poti lua adio de la serviciu.

Link to comment
  • Moderator

Totul depinde de contextul in care s-au savarsit faptele, daca se poate contura o legitima aparare sau nu, daca puteai evita conflictul pur si simplu plecand de la fata locului sau asa mai departe. Martori sunt? Daca da, ce declara fiecare?

Link to comment

probe nu are cum sa aibe pentru ca acest lucru nu s-a intamplat...asta o poate spune doar un martor influentat de el

dupa ce am fost lovit de el am ripostat dar el a continuat sa faca scandal,deci nu am putut sa evit pentru ca oriunde ma duceam venea dupa mine

Link to comment
  • Moderator

În general trebuie să ştii că sunt foarte rare astfel de cazuri în care să ţină invocarea legitimei apărări. Aceste prevederi referitoare la legitima apărare, dacă le citeşti, par clare, numai că în realitate ele sunt interpretabile.

Link to comment

martorii nu au fost audiati urmeaza sa fie chemati la postul de politie

am vorbit azi cu un avocat care mi-a spus acelasi lucru ca este cam grav dar daca dovedesc ca el minte in legatura cu talharia sau k am fost agresat si eu el poate pati ceva?

Link to comment

depune plingere impotriva lui daca probe privind faptul ca si el te-a agresat. asta va echilibra putin balanta si va submina declaratia sa, iar daca au mai participat si alte persoane le va inlatura credibilitatea ca martori. insa ai nevoie de martori, nu poti lasa dosarul doar pe subminarea pribatoriului sau.

discuta cu avocatul ce sa declari la audiere si cum sa o faci. prima declaratie conteaza.

  • Upvote 1
Link to comment

Mi s-a spus astazi la postul de politie ca nu mai pot sa depun plangere impotriva lui deoarece nu am depus plangere impotriva lui in termen de 60 de zile.El a facut plangerea la parchet cei de acolo au tinut dosaru vro 58 de zile dupa care l-au trimis la sediul de politie ca sa nu cumva sa aflu depre plangere si sa am timp sa depun si eu impotriva lui

Link to comment

problema este ca daca ai fi fost agresat si te-ai fi simtit victima, depuneai plingere fara sa fi fost conditionat de existenta unei plingeri din partea lui. exact asta a fost si intentia parchetului :) este una din smekeriile profesiei. In lipsa ei, nu poti poza ca victima agresata deoarece vei fi intrebat de ce nu ai depus plingere in urmatoarele 2-3 zile.

sfatul meu: get a lawyer

  • Upvote 1
Link to comment

eu zic sa o faci inainte de a ajunge la o intelegere, dosarul este deschis si vei fi chemat la audieri. eu zic sa nu mergi fara avocat. te costa bani insa poateinveti ceva din chestia asta - adversarul nu trebuie sa mai fie in stare de depuna plingere ptr 2 luni dupa terminarea confruntarii :)

Link to comment

o sa imi i-au un avocat sper sa se termine cu bine lucrurile astea pt k nu ma consider vinovat decat 50% din cele intamplate

dar daca o sa dovedesc ca el minte in legatura cu ceritificatul si cu furtul telefonului ce se poate intampla atunci?

Link to comment

tu nu trebuie sa dovedesti nimic, este sarcina politiei. de aceea se numeste prezumtia de nevinovatie.

nu este suficient sa spuna ca a avut un telefon si ca l-ai luat, trebuie sa dovedeasca ca telefonul nr serie..... a fost al lui si ca tu ai luat acelasi telef nr serie ..... imi imaginez ca nu mai are factura de la telefon ca sa doveasca macar ca l-a avut macar.

eu cred ca l-a scapat pe jos si l-a pierdut si acum vrea sa obtina de la tine banii pe telefon. simplu, nu? :naughty:

Edited by maxu08
Link to comment

bibian, priveste lucrurile cu seriozitate. In practica judiciara, la un numar mai mare de 12 zile ingrijiri medicale se propune trimiterea in judecata. Un coleg a patit-o dupa 23 ani de politie, pentru o cearta cu un vecin si un certificat medico-legal cam cu acelasi numar de zile. Dupa un proces de 3-4 ani cu epuizarea tuturor cailoir de atac, colegul nostru a primit 2 ani cu suspendare. Hotararea a fost adusa la cunostinta IPJ tot de victima si avand in vedere ca a fost condamnat definitiv pentru o fapta cu intentie i-a fost desfacut contractul de munca. A facut si memoriu la ministru dar nu a mai putut face nimic. Propunerea mea : daca vrei sa iti pastrezi locul de munca, impaca-te cu persoana respectiva. Mai bine ii dai acum 2-4 salarii decat sa fi dat afara si sa te alegi si cu cazier. Atentie la negociere, observ ca avocatul lui joaca dur.Talharia , chiar daca exista, poate fi exclusa din declaratiile partilor, daca va doriti acest lucru. Succes.

Link to comment

se pare ca are un avocat care joca dur sa i dau 4 salarii inseamna sa i dau 60 mil si plus o amenda pe care o s-o primesc pt tulburarea ordinii publice sau mai rau sa se autosesizeze organele de politie...oricum situatia este destul de grava la cum il cunosc eu pe el o sa fie cam greu sa cadem de comun acord

Link to comment

stii cum se spune - trebuie sa stai capra ca sa-ti rezolvi problema altfel va fi mai rau ptr tine si tot viitorul asa cum l-ai prevazut va fi redus la 0 (zero) daca vei avea cazier (inteleg ca esti in MAI). pune in balanta - 60 mil azi sau un viitor in afara meseriei actuale. alegerea este a ta.

scuze ptr minorii si doamnele care acceseaza forumul, am vrut doar sa fiu clar in exprimare :)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.