Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţişti români în misiuni internaţionale


NewsBot

Recommended Posts

Poliţişti români în misiuni internaţionale de menţinere a păcii

În Misiunea ONU din Haiti – MINUSTAH, 24 de poliţişti români desfăşoară, alături de autorităţile locale, misiuni de menţinere a ordinii publice şi prevenire a criminalităţii.

 

Ministerul Administraţiei şi Internelor participă cu 258 de lucrători la misiuni internaţionale de menţinere a păcii, cooperare şi prevenirea conflictelor, sub egida ONU, UE şi OSCE, în Georgia, Bosnia Herţegovina, Kosovo, Afganistan, Moldova/ Ucraina, Congo, Timor şi Haiti.

 

În Misiunea ONU din Haiti – MINUSTAH, 24 de poliţişti români desfăşoară, în prezent, activităţi de prevenire şi combatere a criminalităţii, precum şi de pregătire specifică a Poliţiei Naţionale din Haiti. Pentru majoritatea dintre cei 24 de poliţişti români, aceasta este a doua misiune sub egida ONU.

 

Poliţiştii români au o prezenţă activă şi desfăşoară împreună cu autorităţile locale activităţi pe linia restabilirii ordinii şi siguranţei publice, prevenirii şi combaterii criminalităţii, protecţiei minorilor, dar şi operaţiuni speciale. Una dintre atribuţiile principale vizează şi implementarea unor programe de dezvoltare şi mentorat în cadrul Poliţiei Naţionale.

 

Pentru profesionalismul de care dau dovadă în desfăşurarea misiunilor, poliţiştii români se bucură de aprecierea autorităţilor locale şi a cetăţenilor.

Pe lângă activităţile poliţieneşti specifice, pe parcursul misiunii, ofiţerii M.A.I. s-au implicat, alături de ceilalţi reprezentanţi ai misiunii internaţionale, şi în acţiuni umanitare, pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate.

 

Participarea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu efective la misiunea din Haiti a demarat în anul 2004, la momentul respectiv fiind trimişi pentru misiuni operative poliţieneşti patru poliţişti. Ulterior, în baza prevederilor legale, şi în mod special a bunei colaborări cu autorităţile din Haiti şi a rezultatelor obţinute de poliţiştii români, contingentul a fost suplimentat cu efective, în prezent, fiind angrenaţi în misiuni specifice 24 de poliţişti.

 

Selecţia poliţiştilor care participă la această misiune este riguroasă, pe lângă criteriile specifice stabilite pe baza cerinţelor impuse de organizaţia internaţională sub egida căreia se desfăşoară misiunea, fiind impuse şi criterii precum studiile de specialitate, rezultatele obţinute în activitate, aptitudinile personale (capacitatea de a lucra sub presiune, în condiţii de stres, condiţie fizică bună, echilibru emoţional).

 

Detalii: Flux de stiri MAI

Link to comment
  • 10 months later...

Misiune internaţională a poliţiştilor români, în Haiti

Vineri, 14 septembrie a.c., şapte poliţişti români au plecat în misiune operativă în Haiti.

Începând de vineri, România este reprezentată, în cadrul Misiunii Naţiunilor Unite pentru stabilizare din Haiti, de un contingent format din 24 de poliţişti, ce vor desfăşura activităţi în capitala ţării, Port-au-Prince, şi în alte patru regiuni.

Cei 7 ofiţeri care au plecat vineri în misiune, vor completa contingentul român din Haiti, format iniţial din 17 poliţişti. Aceştia îşi vor desfăşura activitatea în Teatrul de Operaţii, pentru o durată de un an de zile.

Unul dintre poliţiştii plecaţi la data de 14 septembrie, a mai fost în misiune în această ţară, în perioada 2007 – 2009, iar un altul a participat la alte 4 misiuni, în calitate de ofiţer de legătură în Republica Franceză, în perioada 2010 -2011.

În misiunea O.N.U. din Haiti sunt poliţişti din 49 de ţări.

Misiunea Naţiunilor Unite pentru stabilizare din Haiti (MINUSTAH) a fost înfiinţată prin Rezoluţia Consiliului de Securitate nr. 1542 din 30 aprilie 2004 şi are ca obiective asigurarea unui climat sigur şi stabil în Haiti, instruirea, restructurarea, reformarea şi monitorizarea Poliţiei Naţionale Haitiene, precum şi implementarea programelor de dezarmare şi reintegrare. De asemenea, se are în vedere restaurarea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea populaţiei civile împotriva ameninţărilor de violenţă fizică, sprijinirea procesului constituţional, organizarea unor alegeri prezidenţiale şi parlamentare libere şi corecte, precum şi asigurarea respectării drepturilor omului.

Data: 15/09/2012 Sursa: IGPR

Link to comment
  • 1 month later...

Misiune Frontex executată de polițiștii de frontieră români

Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime model CPV P-157, se întorc astăzi acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Mediterană, Marea Ionică şi Egee, timp de trei luni de zile.

În perioada 14.08 - 09.11.2012, nava maritimă de supraveghere tip CPV P-157 M.A.I 1102, din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, a participat la Operaţiunea Comună „EPN POSEIDON Sea 2012”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E.

Nava Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare, alături de forţele de poliţie ale tuturor celor 27 state membre U.E. participante la misiune, la frontiera maritimă sud-vestică şi sud-estică a Greciei.

S-a avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia combaterii fenomenului migraţiei ilegale la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.

Poliţiştii de frontieră români au executat 57 misiuni, cu un total de 83 zile de patrulare, timp în care nava M.A.I. 1102 a parcurs 3.577 Mile Marine.

Au fost supravegheate şi monitorizare peste 100 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare a navei Poliţiei de Frontieră.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „EPN – POSEIDON Sea 2012 a fost prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale la frontierele maritime ale Uniunii Europene dinspre Turcia şi nordul Africii (Libia, Egipt) către Grecia ca urmare a faptului ca migranţii, în încercarea de a ajunge la destinaţiile lor finale în UE, utilizează frecvent Marea Ionică.

La nivelul întregii operaţiuni au fost depistate peste 3300 persoane, posibil migranţi, majoritatea afgani, sirieni, pakistanezi, irakieni şi cetăţeni din Bangladesh.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia Frontex pentru combaterea migraţiei ilegale, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor elene, cât şi din partea Agenţiei Frontex.

Operaţiunea a fost finanţată de către Agenţia Frontex.

I.G.P.F. - Biroul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 2 years later...

MISIUNE OPERATIVĂ A POLIŢIŞTILOR ROMÂNI ÎN OLANDA, DE „ZIUA REGELUI”

 

Doi ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, vor efectua, în perioada 25-27 aprilie a.c., o misiune operativă, la Amsterdam, în Olanda, cu ocazia „Zilei Regelui”.

 

Poliţiştii români, cu experienţă pe linia combaterii furturilor din buzunare, vor acorda asistenţă tehnică de specialitate şi vor sprijini anchetele referitoare la activitatea infracţională, în scopul îmbunătăţirii cooperării pe domeniul de competenţă.

 

Acţiunea se desfăşoară la solicitarea partenerilor din Olanda, ca urmare a bunei cooperări poliţieneşti, precum şi a Programului de lucru privind cooperarea dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Poliţia Naţională Olandeză 2014-2015.

 

Conform Programului de lucru, poliţiştii români şi cei olandezi vor colabora în domeniul combaterii infracţiunilor contra patrimoniului şi al furturilor din buzunare.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 months later...

MISIUNE OPERATIVĂ A POLIŢIŞTILOR ROMÂNI ÎN FRANŢA

 

În această dimineață, șeful Poliţiei Române, chestor-general de poliţie Petre Tobă, s-a întâlnit cu cei 20 de poliţiştii români care vor efectua o nouă misiune de cooperare poliţienească internaţională pe teritoriul Franţei. 

 

Șeful Poliţiei Române, chestor-general de poliţie Petre Tobă a avut o întâlnire, în cursul acestei dimineți, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, cu polițiștii care vor desfășura o misiune pe teritoriul Franței.

 

,,Aportul Poliţiei Române la creşterea cooperării poliţieneşti în plan european şi internaţional plasează România în topul statelor care luptă împotriva criminalităţii. Misiunile operative pe care le-am derulat împreună cu partenerii francezi și-au atins obiectivul, iar în actualul context de securitate această nouă misiune va contribui la întărirea colaborării dintre Poliția Română și Poliția Franceză. Vă doresc o misiune fără evenimente nedorite și vă asigur de întreg sprijinul meu.” – le-a transmis şeful Poliţiei Române poliţiştilor care participă la misiune.

 

În perioada 8 iulie – 28 august 2015, 20 de poliţişti români vor participa la o nouă misiune de tip suport operativ – patrulare, în Paris, Franţa. Aceştia vor însoţi autorităţile de resort pariziene în activităţi de patrulare, misiuni de siguranţă publică şi vor acorda sprijin şi asistenţă directă în instrumentarea cauzelor de natură judiciară, în care sunt implicate persoane de cetăţenie română.  În această regiune este menținut primul nivel de alertă teroristă.

 

Poliţiştii care participă la misiuni au experienţă în structurile operative ale Poliţiei Române şi au parcurs un proces de selecţie ce a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii ţării în care vor desfăşura misiunea, dar şi a îndeplinirii la standarde europene a activităţilor specifice muncii de poliţie.

 

Misiunile de suport operativ desfășurate de polițiștii români pe teritoriul Franței au început în anul 2012, aceasta fiind cea de-a șaptea activitate de acest gen.

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.