Jump to content
POLITISTI.ro

Proiectul legii "Big Brother"


Cerasela

Recommended Posts

Controversata lege "Big Brother" care obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze timp de şase luni toate apelurile şi mailurile a fost adoptată pentru prima dată de Parlament în 2008. Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat-o neconstituţională în 2009, deoarece "afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale - drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare. " Proiectul actual reia în mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicaţiilor susţine că a încercat să elimine prevederile neconstituţionale. El a adăugat că dacă nu se adoptă această lege România va fi penalizată de către Uniunea Europeană, fiind deja declanşată procedura de infringement. Ministrul a apelat la calea parlamentară, deşi la Ministerul Comunicaţiilor este în lucru un proiect similar, care a fost criticat însă de mai multe ONG-uri.

Ce informatii vor fi stocate timp de sase luni:

"În aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea şi reţinerea conţinutului comunicării sau a informaţiilor consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice, în aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedură penală şi cele din legile speciale în materie", se arată în proiectul de lege depus de deputaţii PDL.

După şase luni toate aceste date vor trebuie distruse ireversibil.

Adrian Bădulescu a declarat urmatoarele: ""Oamenii nu trebuie să se aştepte la nimic în plus. Acest mecanism funcţionează şi în prezent numai că el trebuie adus în legalitate. Este vorba doar despre reţinerea datelor de trafic, asta însemnând numerele de telefon ale celor care apelează şi ale celor primesc şi intervalul cât a durat convorbirea pentru o perioadă de şase luni de zile pentru ca ele în cazul unor infracţiuni să poată servi urmării penale. Deci oamenii nu vor fi afectaţi sub nicio formă. S-au purtat discuţii şi cu societatea civilă şi cu partea de justiţie, am încercat să eliminăm toate elementele de neconstituţionalitate. În momentul de faţă nu avem un control asupra operatorilor, ei pot reţine sau nu datele de trafic. Partea procedurală, ceea ce înseamnă folosirea acestor date în unele procese penale nu poate fi utilizată atâta timp cât ele nu sunt reţinute legal".

Mai multe detalii aici

Edited by Cerasela
Link to comment

Deci totul e functional, dar nu si legal...minunat :) Ma indoiesc ca e vorba doar de date de trafic precum si de faptul ca vor fi folosite doar in cazul savarsirii de infractiuni. Sunt Toma necredinciosul, dar cred ca e in primul rand un minunat instrument politic

Link to comment
  • Active member

El a adăugat că dacă nu se adoptă această lege România va fi penalizată de către Uniunea Europeană, fiind deja declanşată procedura de infringement.

M-am saturat de vrajeala asta, de scuza asta penibila invocata de fiecare data cand vor ei sa faca ceva sau de fiecare data cand o dau in bara. Dau vina pe UE, ca UE cere, ca UE ne obliga si de fiecare data UE vine si ne spune "nu e asa, imi pare rau, noi n-am spus asta niciodata", iar dobitoacele noastre ce ne conduc inca o data isi arata adevarata fata - javre mincinoase.

Acest mecanism funcţionează şi în prezent numai că el trebuie adus în legalitate.

Cu cata lejeritate spune ca pana acum s-a incalcat legea, de parca ne spune ca aseara a nins !

Link to comment

Dupa ei ar trebui sa platim si o taxa ca ne stocheaza convorbirile , sau sa ne dam acordul ca cei ce conduc statul sa poata sa ne ridice spre cercetare oricand daca vorbim cu mai multe subintelesuri la diferite probleme . Sa fim obligati sa vorbim zilnic despre noi , ce-am facut azi ce-am baut chiar singuri fara interlocuitor o forma de spovedanie iar daca uitam o zi -doua, amenda intre 1000-5000 lei sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani .

Se pare ca le vin ideile astea stand pe w.c-ul public din parc...in timp se uita la noi ca avem prea multe pe cap? Se pare ca de...azi maine nu o sa mai aiba ce asculta....azi maine noi romani nu o sa ne mai permitem nici macar reincarcarea la cartela,ce sa mai? O sa mai asculte doar vantul ce mai adie din cand in cand....si o sa auda doar cand o sa ne dam beep-uri unui la alti....o sa vorbim prin codul morse cu beep-urile....mesajele o sa ni le citeasca domnii parlamentari cand o sa invete sa citeasca un SMS....daca stiu ce e ala macar...ar trebui sa moara toti cu zambetul pe fata in timp ce noi formam *100# si ne cerem creditul de rezerva...ca sa putem da un amarat de sms....doamne ce prostie...sa imi asculte mie telefonul....si internetul.....cred ca ma debarasez de ele...o sa ma mut in padure...si o sa incep sa trimit scrisori de adio....

Link to comment

singura treaba ce ma racaie la legea asta (neconstitutionala, ca si prima) e ca va trebui sa platesc un server proxy pentru niste treburi... altfel, o sa-mi iau o cartela telefonica inainte de aprobarea propunerii legislative privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay. in rest, ii salut pe domnii parlamentari! in special pe semidoctu care din ofiter sri a ajuns deputat si a initiat rahatu asta de lege - pe principiu ca o sa intram in infringement. ce sa-ti spun, acum ii arde tare de deciziile ue!

sa punem in practica asadar ce zice mister prezident, sa ne doara la basca de legi si sa merem inainte! ca doar asta se poate concluziona din mesajul domniei sale de urechere a magistratilor!

Link to comment

Eu cred ca ne paste o dictatura mai rea decat cea din care am scapat in '89. Va fi mai rea din cauza ca desi vei fi liber sa iti exprimi nemultumirile, nu te va baga nimeni in seama. Si daca o tin asa, eu prevad un razboi civil in maxim 15 ani.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.