Jump to content
POLITISTI.ro

Contrabandă şi-sau evaziune fiscală cu bijuterii


NewsBot

Recommended Posts

Zece kilograme de bijuterii din aur, susceptibile a fi falsificate, confiscate

 

Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor din Galaţi au efectuat controale pe linia respectării legislaţiei privind regimul metalelor preţioase. În urma unor percheziţii efectuate în cursul zilei de ieri, poliţiştii au confiscat 9.996 grame bijuterii din aur.

 

La data de 7 octombrie a.c., ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorului, au efectuat un control la două puncte de lucru ale unei societăţi comerciale ce are ca domeniu de activitate comercializarea de bijuterii.

 

Au fost ridicate, în vederea confiscării, 8.200 grame bijuterii din aur având aplicate mărci individuale, susceptibile a fi falsificate.

 

În urma expertizei efectuate, specialiştii Agenţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorului au stabilit că bijuteriile au aplicate mărci falsificate, motiv pentru care s-au extins cercetările.

 

La data de 27 octombrie a.c., poliţiştii au efectuat patru percheziţii la sediul societăţii, două puncte de lucru şi la domiciliul administratorului, fiind ridicate, în vederea confiscării, alte 9.996 grame bijuterii din aur, în valoare de 1.499.400 de lei, având aplicate mărci individuale susceptibile a fi falsificate.

 

Cercetările sunt continuate de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a mărcilor individuale falsificate.

 

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R. 

Link to comment
  • 3 months later...

Grupare infracţională suspectată de contrabandă cu bijuterii din aur, destructurată

 

22 kilograme bijuterii din aur descoperite în urma percheziţiilor desfăşurate la sediul a trei societăţi comerciale; două autoturisme de lux indisponibilizate şi 15 persoane aduse la audieri.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Alba, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor D.G.I.P.I., au destructurat un grup infracţional, constituit din 10 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu bijuterii din aur şi evaziune fiscală, fapte prevăzute de art. 8 din Legea 39/2003, art. 270 alin.1 şi 2 teza 1- art. 274 din Legea 86/2006 şi art. 9 lit. b din Legea nr. 241/2005.

În fapt, se reţine că, în cursul anului 2011, membrii grupării ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale din introducerea şi comercializarea în mod ilegal pe teritoriul României, a unor cantităţi însemnate de bijuterii din aur, provenind din Turcia.

Bijuteriile erau comercializate prin intermediul magazinelor de profil pe care suspecţii le administrează în municipiul Sibiu, cu eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 2.400.000 de lei.
Au fost efectuate 12 percheziţii la sediul a trei societăţi comerciale de pe raza municipiului Sibiu, fiind descoperite şi ridicate aproximativ 22 kilograme bijuterii din aur şi indisponibilizate două autoturisme de lux.

În instrumentarea cauzei s-a cooperat cu autorităţile judiciare bulgare.
La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse în vederea audierii 15 persoane, urmând a fi dispuse măsurile legale după finalizarea audierilor. 

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
  • 1 year later...

225 de percheziţii la suspecţi de contrabandă cu bijuterii din aur

 

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S. T. Alba Iulia au efectuat, în această dimineaţă, 225 percheziţii la membrii unei grupări infracţionale, specializate în contrabandă cu bijuterii din aur. Pe parcursul investigaţiilor, au fost ridicate aproximativ 60 de kg. de bijuterii. 100 de persoane urmează a fi conduse la audieri.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Alba Iulia au efectuat, în această dimineaţă, 225 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.

La data de 9 decembrie a.c., a fost începută urmărirea penală faţă de 91 de persoane. Din investigaţii a reieşit că, în cursul anului 2013, pe raza judeţului Constanţa, s-a constituit, la iniţiativa unui cetăţean turc, o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. „Iniţiatorul” ar fi deţinut o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România, cât şi pe alte rute internaţionale.

Gruparea infracţională s-ar fi constituit din intenţia unor mari vânzători de bijuterii de aur, din România şi Europa, de a primi, fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor ilegale, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur. „Marfa” era astfel nedeclarată şi vândută ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.

Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere.

Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând „iniţiatorului”, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri, către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor „cărăuşi”. Aceştia din urmă foloseau mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost. În urma topirii lor, erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, pe teritoriul României şi al altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).

Până în prezent, au fost ridicate aproximativ 60 de kg. de bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 de kilograme.

La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba vor fi aduse, în vederea audierii, 100 persoane.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale IGPR, D.I.P.I. şi S.R.I. şi a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

La activităţi au participat şi poliţişti de frontieră de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Garda de Coastă. 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 4 months later...

11 kg de monede din aur de 24 karate, descoperite de poliţiştii de frontieră în maşina unor timişoreni

 

Poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunse în autoturismul unor cetăţeni români care veneau din Austria, 800 de monede din aur de 24 de karate.
Monedele, în greutate totală de 11,2 kg, au fost predate Trezoreriei Statului, în vederea expertizării detaliate

În data de 14.04.2014, în jurul orei 17.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiş, s-au prezentat pentru a intra în ţară doi bărbaţi, într-un autoturism marca Volkswagen.
Cu ocazia controlului de frontieră, s-a stabilit că cei doi sunt cetăţeni români, Gumi M., în vârstă de 22 de ani şi Ioan B., în vârstă de 65 de ani, ambii cu domiciliul pe raza judeţului Timiş.

Poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra maşinii şi a bagajelor celor doi bărbaţi, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse sub capota şi în bordul vehiculului, 800 monede de metal de culoare galbenă, inscripţionate Franz Josef, 1915.

Monedele au fost trimise spre expertizare specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – Direcţia Metale şi Pietre Preţioase care, în urma expertizei preliminare, au stabilit că piesele sunt confecţionate din aur de 23,6 karate.

Faţă de cele constatate cei doi bărbaţi au declarat că monedele aparţin unor rude din Austria care i-au rugat să le transporte în România.
Cele 800 de monede, în greutate totală de 11,167 kg au fost predate Trezoreriei Statului, in vederea expertizării detaliate, urmând ca în funcţie de rezultatul acesteia să fie stabilită încadrarea juridică a faptei. Cercetările continuă în vederea luării măsurilor legale.

IGPF - Biroul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.