Jump to content
POLITISTI.ro
Sign in to follow this  
Octavian

Cine raspunde intr-o societate in cazul infractiunilor contabile?

Recommended Posts

Octavian

Lamuriti-ma si pe mine, cum sta treaba cu raspunderea in cazul unor infactiuni de natura contabila la o societate comerciala. Cine poarta responsabilitatea?

Multumesc frumos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Sunt mai multe situaţii ce se pot întâlni şi diferă în funcţie de tipul societăţii respective şi modul de organizare a acesteia.

În general, răspunderea pentru contabilitate revine administratorului.

Dar de exemplu la societăţile comerciale mai mari, contabilitatea se ţine de către compartimente separate şi distincte, iar cei ce conduc aceste compartimente automat poartă răspunderea şi pentru modul în care este organizată şi condusă această activitate. De obicei sunt şefii serviciilor de contabilitate, cunoscuţi ca "contabili şefi" sau directorul economic (această titulatură o vei întâlni cel mai des prin societăţile de stat sau instituţiile publice).

Mai nou, există şi posibilitatea externalizării acestor servicii de contabilitate prin încheierea unor contracte de prestări servicii cu firme specializate de contabilitate sau chiar cu persoane fizice autorizate. Dar în aceste situaţii trebuie studiat cu atenţie acel contract de prestării servicii încheiat între ei şi în funcţie de prevederile contractuale stabileşti cine se face răspunzător de aplicarea defectuoasă a prevederilor contabile.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Octavian

Care sunt persoanele fizice autorizate? Cei ce au absolvit o facultate de stiinte economice?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Trebuie să fie membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Nu e musai să aibă absolvite studii economice superioare pentru a fi autorizată, încă mai există contabili vechi de dinainte de 89 (de obicei sunt mult mai meseriaşi decât cei mai tineri).

Această obligativitate a studiilor superioare este valabilă numai în cazul contabililor şefi sau a diretorilor economici, deci nu şi în cazul externalizării acestor servicii.

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu08

si mai exista complicitate, instigare, etc :) administratorul in primul rind si apoi contabilul, directorul economic sau firma de contabilitate in functie de modalitatea de savirsire a faptelor si de fapta retinuta ca infractiunea deoarece evaziunea fiscala inseamna diverse fapte care sunt incriminate sub formula generala de evaziune fiscala.

Share this post


Link to post
Share on other sites
LORD

Nu exista infractiuni contabile... banuiesc ca ai vrut sa spui infractiuni economice( la modul general ) sau infractiuni la Legea contabilitatii (in particular ) .

1.Asa cum ai vazut si in postarile colegilor, trebuie sa stii ca intr-o societatea comerciala (S.R.L. , S.A. , S.N.C. )contabilitatea (evidenta contabila ) este atributul contabilului/economistului sau in functie de dimensiunea societatii contabilitatea poate fi dimensionata ca si compartiment sau directie ( de aici vine si titulatura de director economic, care printre altele este seful contabililor din unitate, dar mai are si alte atributii, nu este cazul sa detaliez ).

Exceptie de la aceasta regula o fac persoanele fizice autorizate cunoscute cu abrevierea P.F.A. ( de exemplu profesii liberale : medic, avocat,etc. sau meseriasi : frizer, cojocar, cizmar, etc. ) acestia nu sunt obligati de cadrul legislativ sa aiba angajat un contabil, ci pot sa isi tina ei evidenta contabila ,, in partida simpla ,, intrucat legiuitorul a prezumat ca aceste categorii au flux minimal de activitati economice, pe care le pot indeplini ei iar angajarea obligatorie a unui contabil le-ar diminua venitul/ profitul ) . In practica rareori P.F.A isi tine el contabilitatea sau are oficial un contabil angajat , de obicei evidenta este intocmita de un contabil care este platit pentru servicii ,, la negru ,, .

2. In ceea ce priveste raspunderea penala (ti-a detaliat maxu08 ) atat contabilul cat si administratorul poate fi autor, complice sau instigator la savarsirea unor infractiuni economice , depinde de particularitatile infractiunii: de exemplu la evaziune fiscala care are o multitudine de modalitati de savarsire a infractiunii - una din ele este sustragerea de la plata impozitelor prin neinregistrarea veniturilor, iar daca contabilul nu a inregistrat documentele din care rezulta veniturile incasate si care nu au fost supuse taxarii/impozitarii , actiune pe care a facut-o din proprie initiativa este autor, daca a facut-o la intelegere cu administratorul este impreuna cu acesta complice, sau in functie de imprejurari administratorul este instigator iar la contabil vorbim de o participatie improprie .

In concluzie, intrebarea ta fiind evaziva si nestiind ce anume (concret) te intereseaza , trebuie sa stabilesti ca la orice investigatie pe linie de investigarea fraudelor :cine, si ce anume a facut, cand a facut , ce calitate avea, cu cine, la cererea cui , ce prejudiciu a facut, cat s-a recuperat, cine a facut plangere sau cine s-a sesizat , de abia atunci poti face o incadrare juridica corecta , altfel este dificil .

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • serk17
   By serk17
   Buna ziua, am un caz destul de complicat pentru ca nu m-am asigurat de la inceput de problemele ce ar putea interveni.
    
   Am gasit un loc de munca part-time ca si colaborator design afise pentru un club din satul Borsa, jud. Cluj. Anuntul era postat de o alta persoana decat patronul clubului, si anume fotograful. Acesta m-a trimis la patron si am purtat cu el o conversatie pe Facebook despre locul de munca. Ne-am inteles la o suma decenta atat pentru mine cat si pentru el, care se va fi dat per afis. Dupa cateva zile, am terminat 4 afise si un logo (2 dintre afise erau doar prototip, ne-am inteles ca nu il voi taxa pentru ele), asadar avea de platit 2 afise si un logo (problema e ca nu m-am semnat absolut nicaieri pe ele, singura dovada fiind conversatia de pe Facebook). Ne-am inteles la o data ca sa ne intalnim sa-mi dea banii, insa nu a respectat-o si a tot amanat, iar intr-un final, dupa o saptamana de la data initiala, mi-a zis ca nu imi da niciun ban. Eu i-am spus ca o sa depun plangere de frauda online (suma e infima, stiu ca nu m-ar baga nimeni in seama), atentie, i-am spus, nu l-am amenintat, iar el a inceput sa ma ameninte ca va trebui sa am grija cand ies in oras, ca el cunoaste multa lume grea etc.
    
   Intrebarea mea este: ce sa fac? Pe langa faptul ca nu mi-am recuperat banii munciti, acum am si un posibil pericol pe cap si nu as vrea sa las situatia in acest stadiu. E vreo metoda prin care as putea sa-l infund? M-ar baga cineva in seama?
    
   Multumesc mult de ajutor!
  • yo3ies
   By yo3ies
   ATENTIE un nou tip de frauda pare sa se prefigureze la orizont. Tocmai acum cateva minute a primit sotia mea un sms in care scrie: Daca poti sa ma suni am ceva important sa-ti spun 009609005781 dupa cod e un numar de international din Maldive si nu avem cunostinte in Maldive, si nu stiu de ce banuiesc ca e un numar cu suprataxa.
  • NewsBot
   By NewsBot
   Grupare infracţională specializată în furturi din societăţi comerciale, destructurată de Poliţia Capitalei
    
   În data de 2 februarie a.c., Poliţia Capitalei – Serviciul de Investigaţii Criminale al Sectorului 2 Poliţie, Secţiile 6, 7, 8 şi 9, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, cu sprijinul Serviciului Special de Intervenţie Rapidă – a pus în executare 16 mandate de aducere şi a efectuat 6 percheziţii domiciliare în judeţul Ilfov, fiind vizată destucturarea unui grup infracţional cu preocupări pe linia furturilor din societăţi comerciale.

   Cu această ocazie au fost ridicate două baxuri ce conţin obiecte de îmbrăcăminte, 300 de articole vestimentare de damă, 22 de baxuri ce conţin câte 36 de geci şi 120 de sisteme Home Cinema despre care există date că provin din furturi din societăţi comerciale. Totodată, au fost conduse la sediul Sectorului 2 Poliţie pentru audieri mai mulţi suspecţi.

   În fapt, în perioada septembrie 2011 – ianuarie 2012, poliţişti din cadrul Poliţiei Sectorului 2 – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au identificat şi documentat activitatea infracţională a unei grupări cu activităţi infracţionale pe linia furturilor din societăţi comerciale care deţin depozite de mărfuri pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.

   Membrii grupării racolau angajaţi ai comercianţilor, în special de naţionalitate chineză, prin intermediul cărora aflau informaţii despre depozitele în care se află bunuri de valoare şi despre programul părţilor vătămate.

   Apoi, folosindu-se de cetăţeni chinezi care se prezentau ca fiind proprietarii depozitelor (utilizând documente de identitate false), au tăiat lacătele depozitelor şi le-au înlocuit cu altele identice ca model, după care au sustras în mod repetat cantităţi foarte mari de bunuri.

   În sarcina membrilor grupării infracţionale a fost stabilită, până în prezent, săvârşirea a două infracţiuni de furt, prima – comisă în luna august a anului 2011, dintr-un depozit situat în incinta unui complex comercial din judeţul Ilfov, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 250.000 de lei, iar cea de a doua – comisă în luna octombrie a anului 2011, dintr-un depozit din judeţul Ilfov, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 175.000 de lei.

   În urma percheziţiilor efectuate, au fost depistaţi şi conduşi la sediul Sectorului 2 Poliţie, S. Daniel de 40 de ani, C. Marian de 31 de ani, C. Gheorge de 26 de ani, Ş. Sorin de 27 de ani, F. Daniel de 23 de ani, B. Mihai de 35 de ani, S. Mihai de 27 de ani, R. Cristian de 21 de ani, S. Vasile de 35 de ani, D. Nicolae de 20 de ani, R. Nicolae de 29 de ani, R. Petre de 27 de ani şi S. Daniel de 29 de ani.

   Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cu S. Daniel, C. Marian, C. Gheorge, Ş. Sorin, F. Daniel, B. Mihai, S. Mihai, R. Cristian şi S. Vasile în stare de reţinere, urmând să fie prezentaţi Judecătoriei Sectorului 2 cu propunere de arestare preventivă.

   Compartimentul Comunicare Publică - D.G.P.M.B.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.