Jump to content
POLITISTI.ro

Sfaturi si discutii despre asigurarile de viata


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Vă propun să strângem aici informaţii utile despre asigurările de viaţă, respectiv, sfaturi, trucuri, ce e bine de ştiut, eventuale întrebări sau nelămuriri, capcane, ce trebuie evitat, etc.

Sunt mulţi colegi care din dorinţa de a se pune la adăpost, au semnat o poliţă de asigurare de viaţă pentru ca ulterior aceste sume economisite să se întoarcă la ei sub forma unei pensii suplimentare.

Cum funcţionează acest sistem al asigurărilor de viaţă?

În mare totul constă în semnarea unei poliţe prin care clientul va plăti periodic o sumă, iar sumele respective ar trebui să fie investite de către compania de asigurări astfel încât ambele părţi să aibă de câştigat. Cu alte cuvinte clientul dă unei firme de asigurări nişte bani pentru ca aceasta să-i înmulţească. În teorie totul pare foarte frumos, numai că în realitate nu se întâmplă întotdeauna aşa.

Datorită unor plasamente sau investiţii total neinspirate dar şi a unor chichiţe din respectivele contracte sunt multe situaţii în care clienţii au rămas cu buza umflată.

Ce e bine să ştiţi:

Puteţi să alegeţi doar investiţii sigure (dobânzi sau titluri de stat), există şi opţiunea stop loss pentru poliţa de tip unit linked (oprirea pierderilor) sau întrebaţi dacă poliţa ce urmează să o semnaţi este una de tipul "cu câştig garantat".

E bine să vă asiguraţi că venitul va acoperi măcar inflaţia (sau media acesteia din ultimii ani).

Întrebaţi încă de la început dacă există riscul pierderii banilor pe care-i investiţi, precum şi dacă există un comision în cazul încheierii contractului înainte de termen.

De asemenea e bine să solicitaţi periodic (măcar anual) situaţia contului vostru, respectiv dacă există pierderi sau câştiguri.

Link to comment

Am lucrat cu cineva care facea asigurari de tot felul, prin urmare si cele de viata...am in calculator diferite materiale in ceea ce priveste asigurarile, din ce stiu suma pe care ar trebui sa o plateasca asiguratul sa nu fie mai mare de 12 % din venitul familiei, exceptand cazurile cand poate da mai mult. Nu exsta comision la incheierea contractului, cel care face asigurarea respectiva are comisionul de la firma de asigurare. Din cate stiu iti poti verifica contul din prima luna de cand ai incheiat contractul, numai ca in timp se vor vedea modificarile.

Link to comment

nu am date precise insa poate ca un exemplu va poate lamuri - cind mi-am facut asigurarea de viata ptr creditul imobiliar, la o suma asigurata de 51.000 ron ptr 30 de ani (adica peste 30 de ani, daca traiesc voi incasa suma de 51.000 ron sau aceeasi suma se achita urmasilor) platesc anual o prima de 2.800 ron adica aproximativ 200 ron / lunar.

intrebasem la un moment dat cit ar costa sa inchei o asigurare ptr o renta viagera de 1.000 euro lunar, peste 35 ani (adica peste 35 de ani sa incasez lunar 1.000 euro pina la finalul vietii, indiferent cind ar surveni acesta) si imi facusera un calcul de prima anuala de cca 3.000 euro.

s-or mai fi schimbat lucrurile (asta era acum 3-4 ani) insa fiti sigur ca asemenea asigurari desi sunt binevenite sunt totusi scumpe raportat la cit se cistiga.

Link to comment
  • 1 year later...

Eu m-am ars rau de tot cu o asigurarea de viata. Hai sa va spun o parte din povestea mea, poate astfel unii se vor proteja-eu nu am avut pe nimeni care sa o faca !!!-: in anul 2009 am incheiat o asigurare de viata, atat eu cat si nevasta-mea. Asigurarea consta in: pensie privata, dupa cotizatii pana la 65 ani (atunci era maturitatea) cand rebuia sa primesc 500 lei pe luna +un spor cuprins intre 15%-25% din suma platita si o suma de aprox. 100.000 platibila in minim 10 ani - deci trebuia-teoretic- sa ajung la 75 ani sa incasez grosul banilor, Plateam pe an aprox. 1200-1300 ron de persoana. Din aceasta prima, care crestea cu 3% anual, ajungang in 2013 la 1360 ron, societatea lua 85%din bani si ii investea. Pentru asigurarea de viata nu plateam nimic-chipurile- daca eu muream nevasta-mea incasa 102.000 ron si invers eu primeam 101.000 ron. Pana anul asta dupa ce am platit (eu+nevasta-mea) aprox.10700 ron, fara sa beneficiem de ceva, nu am mai vrut sa continuam- trebuia sa dam prea multi bani si am si aflat intre timp ca eram asigurati doar pentru invaliditate permanenta, daca ne rupeam vreu picior nu primeam nimic nici macar bani de spitalizare, medicamente, ce sa mai zici de operatii...., am solicitat prin mail societatii sa ne spuna care este suma de bani  pe care o primim daca renuntam la a mai plati . Raspunsul a fost: eu 1001+8,31(bonificatie-adica investitie in 4 ani) ron nevasta-mea 1200+13,02 ron bonificatie adica in total putin peste 2200 in contextul in care am cotizat de 10.700 ron. Sfatul meu este sa cititi contractul de asigurare cat mai bine si sa nu picati in plasa nemernicilor!!!

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.