Jump to content
POLITISTI.ro

oopradaoo

Recommended Posts

Buna, am si eu un caz, necaz, am luat o masina in rate de la un prieten , mai aveam sa ii dau ultima transa pana la 1 octombrie, nu am reusit , a venit la mine acum 3 zile sa ii dau banii sau masina.Neavand banii i-am dat masina cu toate actele( mentionez ca actele masinii sunt pe numele sotiei mele) si a plecat fara sa facem nici un act.Astazi cand am facut rost de bani sa l-am rugat sa ne vedem maine sa imi dea masina, mi-a zis ca a vandut-o , ca m-a asteptat de bani si daca nu i-am dat el a dat-o. Ce as putea sa fac sa imi recuperez masina?La telefon i-am zis ca ma duc la politie si dau masina furata..dar nu as vrea sa ii fac rau.. Va multumesc

Link to comment

cand ai cumparat-o ati facut macar un act de mana cu un martor langa voi? cu toate ca nu vrei sa-i faci rau, el ti-a facut...te-a lasat fara masina. ca sa nu ajungeti la discutii mai aprinse, mergi direct la politie... mai ales ca actele sunt pe numele sotiei tale.

Link to comment

cand ai cumparat-o ati facut macar un act de mana cu un martor langa voi? cu toate ca nu vrei sa-i faci rau, el ti-a facut...te-a lasat fara masina. ca sa nu ajungeti la discutii mai aprinse, mergi direct la politie... mai ales ca actele sunt pe numele sotiei tale.

crezi ca te ajuta cu ceva actul de mana??eventual daca mergi la notar!

Link to comment

din ce spui tu se inteleg 2 lucruri:

1. masina a fost a sotiei tale care a vandut-o lui X si de la X ai cumparat-o tu fara a face vreun act

2. masina a fost cumparata de tine si ai facut actul de vanzare-cumparare pe numele sotiei.

lamureste-ne daca vrei un raspuns

Link to comment

citeste art 208 C pen,in acest caz nu e furt cum spune si prietenul CATALIn.(furtul e definit 'luare fara consimtamantul acestuia,si tu zici ca i-ai dat masina de buna voie.

Link to comment

masina am cumparat-o pe numele sotiei de la prieten, cand i-am dat masina de buna voie am crezut ca vrea sa o tina ca si garantie pana ii dau banii , nu ca o sa o vanda. Practic daca a facut vreun act de vanzare cumparare cu alticineva fara acordul sotiei ..eu zic ca e caz penal...

Link to comment

Nu putea vinde masina decit daca pe contractul de vinzare apare numele sotiei tale ceea ce inseamna ca semnatura de pe contract este falsa (presupunind ca noul proprietar a indeplinit toate procedurile legale). Iar aici avem o mare problema- rolul fiscal al masinii in lipsa caruia orice vinzare este nula cf art 135 cod fiscal.

De aici imi vine ideea ca vinzarea nu s-a efectuat cf legii si deci este nula, pe cale de consecinta nu avem infractiune. si daca invoca existenta unui imprumut de folosinta sau comodat (ambele contracte consensuale fara a fi contracte reale) va duce la aparitia titlului legal ptr posesia sa si inlatura orice infractiune la care va puteti gindi.

Asa ca singura varianta este calea civila, costisitoare si lunga ca durata in timp si se numeste actiune in revendicare sau actiune in pretentii daca mergi pe ideea unui contract de imprumut de folosinta. Si trebuie sa probezi dreptul de proprietate si/sau existenta contractului, prin orice mijloace de proba.

  • Upvote 3
Link to comment

Din câte înţeleg, oopradaoo sau, mă rog, soţia sa, a încheiat un contract de vânzare cumpărare cu "prietenul" şi nu s-a achitat integral de obligaţia de a plăti preţul. "Prietenul" poate invoca excepţia de neexecutare a obligaţiei de plată a preţului de către cumpărător. Astfel, deposedarea cumpărătorului de bunul vândut poate fi considerată o rezoluţiune a contractului de vânzare-cumpărare, caz în care vânzătorul este îndreptăţit să redobândească dreptul de proprietate asupra bunului vândut, el fiind obligat să-i înapoieze cumpărătorului sumele de bani plătite de acesta din urmă până atunci.

Link to comment

Da dar cand am facut actele, nicaieri nu scrie ca am luat masina in rate. Am facut contract de vanzare-cumparare normal ca si cand as fi achitat toata masina. Chestia este ca eu acum am banii pentru ultima rata dar nu vrea sa ii mai ia.El nu are nici o dovada ca mai trebuia sa ii mai dau bani, pentru ca a fost o intelegere verbala fara martori fara nimica.

Masina e un ford fiesta de 1.1 rosu-visiniu cu nr de inmatriculare SB-09-FKS

Link to comment
  • Moderator

În cartea de identitate a maşinii şi pe certificatul de înmatriculare cine figurează ca proprietar? Soţia ta sau amicul respectiv?

Link to comment

eu din ce spui tu inteleg asa:

aveai un prieten cu o masina, vroia sa o vanda, v'ati inteles ca ii dai banii in rate, ca de aia e prieten. ati facut actele (vanzare cumparere, circa financiara, rar, inmatriculari) masina figurand peste tot ca a sotiei tale. la ultima rata a venit la intimidare ca nu aveai banii, i'ai dat toate actele (inclusiv civ'ul) plus masina. rezumat corect?

daca e asa, prin fals si uz de fals a putut vinde masina catre un tert, iar tu va trebui sa te "certi" cu ala in justitie sa iti recuperezi masina.

daca nu, "prietenu" a luat doar banii, urmand ca cumparatorul sa iti bata la usa sa faceti actele. tot la trebonal ajungi...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.