Jump to content
POLITISTI.ro
Marius

Precizari privind obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna

Recommended Posts

Marius

Având în vedere că mulți conducatori auto nu sunt lămuriți cu privire la obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, cred ca sunt utile câteva precizari.

Actul normativ ce reglementează acest lucru este O.G. nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementări privind creșterea siguranței rutiere publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 80, din 31 ianuarie 2011.

Conform acestuia, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se modifică și se completează astfel:

 • La articolul 6, după punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 61, cu următorul cuprins:

  61. anvelope de iarnă - anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.
  • La articolul 102 alineatul (1), punctul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:

   28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate;

   • La articolul 112 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera h1), cu următorul cuprins:
   • h1) autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate;

     [*]La articolul 112, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

     (2) In situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i),j), l), m), n), t), u), v)şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

     Autoturismele trebuie dotate cu anvelope de iarnă pe toate roţile. În cazul autovehiculelor destinate transportului rutier de marfă având masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, cât şi în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane de peste 8+1 locuri, roţile axelor de tracţiune trebuie dotate cu anvelopele de iarnă sau dispozitive (lanţuri) antiderapante. În cazul în care aceste vehicule sunt dotate cu anvelope de iarnă, nu mai este necesară montarea altor dispozitive antiderapante.

     Conform Directivei 92/23/CE, pneuri pentru zapadă sunt cele pe care se află inscripția "M + S", "M.S." sau "M & S".

     Mai mult, conform aceleași directive, categoriile de utilizare ale pneurilor sunt:

     — pneu normal: pneu pentru utilizarea pe drumuri normale;

     — pneu special: pneu pentru uz special, de exemplu pneu de uz mixt (pe șosea și orice teren) și la viteze limitate;

     — pneu pentru zăpadă;

     — pneu de rezervă pentru uz temporar

     Deși în presă și la TV s-a speculat că sunt considerate de iarna și anvelopele all-season, în lege nu există o asemenea prevedere clară. Actele normative de mai sus nu definesc anvelopele “ALL SEASONS” şi nu prevăd acest marcaj, care este un marcaj de natură comercială.

     În consecinţă, anvelopele “ALL SEASONS” nu pot fi considerate ca fiind echivalente cu anvelopele pentru zăpadă şi nu pot fi recomandate în locul anvelopelor special construite pentru zăpadă, decât dacă sunt marcate suplimentar cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS”, ori “M&S”.

     Prevederile Ordonanței Guvernului nr. 5/2011 intra în vigoare începând cu 1 noiembrie 2011.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cristi

M&S reprezinta cauciucurile allseason. Inseamna Mud&Snow.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Nu neapărat.

Cum indentificam ce fel de anvelopa este, iarna/vara/all seazon?

Trebuie verificata partea laterala a anvelopelor.

 • daca gasiti semnul M+S impreuna cu pictograma "fulg de nea", este vorba de o anvelopa cu profil de iarna
 • daca gasiti inscriptionat doar pictograma M+S, (in unele cazuri, mai rare, AW-all weather sau AS-all season), atunci este vorba de o anvelopa cu profil pentru toate anotimpurile
 • cand nu exista nici unul dintre simbolurile de mai sus, este vorba de o anvelopa cu profil de vara.

Pictograma "fulg de nea"

wintersymbol.gif

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

M&S reprezinta cauciucurile allseason. Inseamna Mud&Snow.

Am pus link catre Directiva 92/23/CE in primul post.

Daca gasesti in acel document vreo specificatie privind anvelopele all season sa-mi arati si mie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cristi

Hai, domle, nu te supara asa.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
danpin

http://www.anvelopeweb.ro/help

Eu inteleg asa: ca daca scrie pe lateralul anvelopei M&S si are si simbolul "fulg de zapada" este bune . ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites
minutzu

Şi dacă nu circul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei în timpul sezonului, primesc amendă ? Aici e marea problemă a Românilor. Foarte mulţi au spus că ei nu ies deloc cu maşina din oraş, aşa că pentru ce să-şi schimbe anvelopele, care în ziua de azi e totuşi o problemă.

Share this post


Link to post
Share on other sites
danpin

pai in oras e drum privat? :) sau vrei sa te plimbi doar in parcare la XXL? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
minutzu

nu tati, în oraş se presupune că drumul e curăţat de zăpadă, gheaţă sau polei. capisci ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
danpin

Da, sigur, vezi cazul sectorului 5 de iarna trecuta, cand primarele care este nu a avut contract de dezapezire incheiat.

Eu nu stiu in ce oras circuli tu, dar eu am fost pus in situatia sa "ar" dimineata parcarea cu anvelopele de iarna pentru a iesi la drum, pe cand alti vecini cu "de vara" s-au lasat pagubasi si au luat autobuzul. Nu exclude cazurile in care apare fenomenul de polei iar cu gumele de vara nici macar nu te urnesti de pe loc.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
videosuzy

Corect. Romanul tot sa fenteze. Stiu ca e gaura in buzunar dar nici la masina nu renunta. Am colegi care se plang ca nu au bani de cauciucuri de iarna, ca abia mai pot sa bage benzina, insa au statia in fata blocului si, cu acelasi autobuz, ajung fix la servici. Replica, la observatia facuta de mine, a fost: "pai sa le suport duhorile nespalatilor?".

Nu spun ca e normal sa ti masina in parcare si sa mergi cu mijloacele de transport in comun, insa, la bugetul de austeritate la care e supusa familia mea (rate la banci, cheltuieli lunare si mai ales cele zilnice), prefer ca cei 250/300 lei pe care i-as folosi pentru carburant, sa iau trei abonamente pe toate liniile (total 150 lei) si sa redirectionez cei 100/150 lei ramasi, catre nevoile casei.

Pana la urma, ai bani, n-ai bani, unde-i lege nu-i tocmeala. Esti comod, treci pe gume de iarna.

Stima

PS: m-am saturat ca iarna, in plin oras, la intersectia stradutelor din cartier, eu, cu cauciucuri de iarna, lanturi si masina ridicata (C5 la maxim), sa stau sau sa imping la masini fara cauciucuri si nici macar cu lanturi, puse chiar la anvelopele de vara sau all season.

Edited by videosuzy

Share this post


Link to post
Share on other sites
danpin

Acum 4 ani cand am constietizat importanta anvelopelor de iarna, trecand de la vechea Dacie la altceva, am facut o investitie si in achizitionarea unor jante de tabla, odata cu anvelopele noi de iarna. Pot spune ca investitia a fost amortizata pana acum, tinand cont ca in fiecare toamna/primavara nu fac decat sa desfac/insurubez niste prezoane, scutind timp si bani dati la vulcanizare pentru schimbarea anvelopelor pe aceleasi jante, echilibrare, umflare, bacsis...

Share this post


Link to post
Share on other sites
vali72

pagina 40 sunt specificate acolo din directiva92/23/1992 ,cerintele privind pneurile,

Share this post


Link to post
Share on other sites
videosuzy

Ca in fiecare an, romanul e luat prin surprindere. In ciuda anunturilor facute in mass-media (de mai bine de 5 zile) in acest moment sunt blocati turisti care au indraznit sa plece joi catre zonele montane, evident cu cauciucuri de vara. Nici macar all-season. Cum spuneam mai sus, asa e romanul. Intotdeauna altcineva e vinovat pentru problemele lui.

O iarna cat mai linistita.

Edited by videosuzy
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
cris91

de cand suntem obligati sa circulam cu cauciucuri de iarna?

Share this post


Link to post
Share on other sites
marcellutz

eu as intreba...vara putem umbla cu cauciucuri de, iarna? no offense. :emo-box: :ner:

Share this post


Link to post
Share on other sites
danpin

de cand suntem obligati sa circulam cu cauciucuri de iarna?

Scrie in primul post, ultimul rand, dreapta, jos.

vara putem umbla cu cauciucuri de iarna?

Anvelopele folosite trebuie sa fie in concordanta cu anotimpul. Daca vei folosi anvelope de iarna la temperaturi de peste 7 gr. C distanta de franare va fi mai mare, nu vei avea o stabilitate buna in curbe iar gradul de uzura va creste considerabil. Daca intrebai pentru a afla daca risti vreo amenda, eu cred ca in primul rand ar trebui sa fie grija pt. siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu08

cauciucurile de iarna merita toti banii, iti salveaza viata mai ales cind vezi alti "destepti" ca devin saniute pe sosea si esti obligat sa faci manevre ca sa-i eviti. de cind am evitat un asemenea Ayrton Sena pe sosea fara ca masina mea sa derapeze mi-am bagat bani in cauciucuri de iarna de cea mai buna calitate.

oricum, un asemenea set te tine ani buni de zile - in general merg maxim 5.000 km cu ele intr-o iarna. la o durata de viata de 40.000 km (unele pina la 60.000km) eu zic ca iti scoti banii.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kayne

eu mi'am luat all season, le'am pus de aproape o luna si sunt linistit si multumit.. sincer mi se pare ca au chiar o aderenta mai buna la franare si pe vremea asta normala... oricum, m'am amuzat, ca a doua zi dupa ce le'am cumparat au dat peste tot la stiri ca se scumpesc cauciucurile de iarna din n motive inventate de importatori / cumparatori.. aparent am fost cu 5 minute mai destept.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
videosuzy

Are si simbolul "fulg de nea", da?

post-574-0-80066500-1318259440.gif

Edited by videosuzy

Share this post


Link to post
Share on other sites
videosuzy

Personal am renuntat de vreo patru ani la all season pentru ca, dupa cum bine se stie, lucrul amestecat...miroase...miroase a incins. Mai concret, un all season este un fel de liliac: nici pasare dar nici soarece. Pe langa faptul ca sunt destul de scumpe (de regula suma celor de iarna cu a celor de vara este mai mica decat valoarea unui set complet all season), calea de rulare se uzeaza mai repede decat la anvelopele de sezon pentru ca, in componenta acesteia ( a caii de rulare a anvelopei all season) exista atat materiale care trebuie sa reziste la temperaturi foarte mari la nivelul asfaltului, in plina vara, cat si sa pastreze elasticitatea la temperaturi cu mult sub 0 grd. Practic, se vor uza prematur vara (compositul pentru iarna se inmoaie la temperaturi ridicate) si vor fi putin mai bune iarna, decat cele de vara (compositul de vara devenind mult mai dur, undeva pe la cateva grade sub 0). Ar mai fi de adus in discutie si profilul anvelopelor: cele all season avand din fiecare cate putin, asta insemnand o mai mica stabilitate la viteze ridicate sau pe suprafete umede-vara si o mai mica capacitate de a taia troienele precum si permanenta autocuratare de zapada ramasa in profil, la care, evident se adauga si stabilitatea in situatii de derapaj-iarna.

Una peste alta, sa le stapanesti sanatos.

Stima

Edited by videosuzy
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam

M-am înscris pe forum tocmai pentru a putea să fiu lămurit în anumite aspecte cărora nu le-am găsit răspuns nicăieri - iar aici pare un forum vizitat de oameni competenți.

1.Prima problemă ar fi noțiunea de cauciuc de iarnă. Am citit atent Directiva 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 dar nu am găsit nicăieri menționat CAUCIUC DE IARNĂ. În schimb apare sintagma de CAUCIUC PENTRU ZĂPADĂ. Vreau să știu în ce măsură noțiunile sunt superpozabile.

2. Nu am remarcat în lege (cu toate completările) unde este menționat intervalul lunar în care este obligatorie echiparea cu cauciucuri de iarnă (pretins în presă a fi noiembrie-aprilie). Aș fi convins dacă aș vedea alineatul care menționează așa ceva (un link dacă se poate). Personal mi se pare normal să ai mașina echipată cu cauciucuri pentru zăpadă chiar și vara dacă urci la munte pe vreme rece dar mă interesează litera legii.

3. În baza cărui argument sunt (sau nu sunt) acceptate cauciucurile all-season? Oare inscripționarea M+S este suficientă?

4. În articolul 28 se stipulează "28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna" - presupune echiparea integrală (pe cele 4 roți)? Lăsând la o parte noțiunea ne-definită dpdv legislativ de anvelope de iarnă nici această formulare nu include obligativitatea echipării integrale ci doar parțiale cu astfel de cauciucuri...

Vă rămân recunoscător dacă mă puteți lămuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rusy

1. Probabil la asta se refera directiva la folosirea cauciucurilor pentru zapada.

2.Nu este mentionat in lege perioada in care trebuie sa fie echipata masina (presa speculeaza unii chiar nu stiu nici diferenta intre contraventie si infractiune sau puncte de penalizare si puncte amenda), la noi poate sa ninga si in luna mai.

3. Nu sunt acceptate cauciucuri all season daca nu au inscriptia M+S (mud &snow).

4. daca este autoturism toate cele 4 roti trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna, este facuta diferenta in lege fata de alte autovehicule.

Edited by Rusy

Share this post


Link to post
Share on other sites
usrnm

Si eu m-am inregistrat azi pentru a putea fi lamurit de cineva avizat ca m-am saturat de prompteriste care nu stiu de capul lor.

@Salam: bine punctat. astea erau si nelamuririle mele.

Insa, as mai avea una si daca ma lamureste cineva ii multumesc: am cauciucuri de iarna din 2007. Pe ele scrie "winter" si "M+S", dar nu are pictograma aceea cu muntele si fulgul de nea de care se tot vorbeste. In acea directiva nu face nicaieri referire la acea pictograma. E vreo problema cu cauciucurile mele? Daca stie cineva in ce lege, directiva etc se gasesc precizari in legatura cu acea pictograma ii rog sa ma ajute sa o gasesc pentru ca am innebunit cautand.

Doarece 2 din cauciucurile de iarna le am tocite (nu pana la acei martori de uzura) vreau sa cumpar altele 2 noi pe care sa le pun pe fata, iar pe spate cele 2 vechi care sunt mai bune. Din cate am citit prin legi nu e nici o problema dpdv legal sa am 2 marci diferite de cauciucuri pe masina de grade de uzura diferite. Am vb cu un prieten din politie si mi-a zis ca atata timp cat sunt dimensiunile scrise in carte nu este nici o problema. Va rog, o a doua, a treia, a cincea parere avizata.

"2.Nu este mentionat in lege perioada in care trebuie sa fie echipata masina"

Sa inteleg ca nu e nici o problema daca la 1 noiembrie nu ai cauciucuri de iarna. Tot ce trebuie sa faci e sa le ai montate daca circuli pe zapada, gheata sau polei, nu-i asa?

Si inca o intrebare si va las: in ce lege in Romania scrie care limita maxima de uzura? In acea directiva UE am gasit 1,6 mm. Pe net am gasit ca in Romania ar fi 2 mm.

Multumesc!

Edited by usrnm

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rusy

Exact.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Ionutz88
   By Ionutz88
   Va salut.
   Am o pereche de manusi de piele captusite marimea 10, dar imi sunt putin mari. Schimb cu o pereche de manusi captusite (de la aceeasi firma) marimea 9,5 (sau daca se pot scoate de la I.P.J., le cumpar...la unele inspectorate "de abia" au adus camasi cu maneca scurta, pantofi de vara, pantaloni de vara, etc.). Precizez ca manusile nu sunt folosite, nu sunt rupte, crapate, etc..
   Multumesc.
   https://www.dropbox.com/s/fcdpvvla9z96gv8/IMG_20171225_171830.jpg?dl=0
    
   https://www.dropbox.com/s/0z8xe5it5jhblj6/IMG_20171225_171900.jpg?dl=0
    
   https://www.dropbox.com/s/oqc0pjo3k4wxuhz/IMG_20171225_171927.jpg?dl=0
    
   https://www.dropbox.com/s/pvp0k21orr27dcv/IMG_20171225_171946.jpg?dl=0
    
   https://www.dropbox.com/s/d40zgpd00x1sbi1/IMG_20171225_172011.jpg?dl=0
    
  • kimo
   By kimo
   Buna ziua,
   Dupa cum bine stiti, legile sunt facute cu aplicare generala, si care orice regulament sau legislatie, exista situatii exceptionale, cand din varii motive (mai mult sau mai putin justificate) se impun derogari, care in cazul Codului Rutier se traduc prin aceste omologari individuale la RAR.
   Eu personal m-am lovit de-o astfel de procedura cand am vrut sa imi omologhez la RAR o noua dimensiune a anvelopelor (practic sa trec, de la 215/45R18, la 225/45R18). Si nu, nu o fac fiindca-s "tuner", ci pur si simplu fiindca gama de anvelope disponibile pe 225 este mult mai satisfacatoare decat cea pe 215. La un calcul simplu reiese o diferenta foarte mica de comportament, care impact concret cred ca are doar asupra vitezometrului, fiindca centimetrul ala in plus (care nu e nici macar 1cm) se compenseaza automat din suspensie. In fine, am sunat la RAR, si omologarea unei dimensiuni noi a anvelopelor (diferite de cele ale producatorului) se poate realiza in urmatorul mod:
   Locatie: doar in Bucuresti (este singurul centru dotat tehnic pentru asa ceva)
   Durata: 1-3 zile, in functie de disponibilitate
   Pret: aproximativ 10.000 de lei (informatiile le am de la un inginer RAR din Cluj, si bineinteles aceasta procedura nu garanteaza ca dimensiunile care se intentioneaza a fi omologate vor si trece testul).
   Acum, deoarece pe masina am bi-xenon din fabrica, si in 80% din timp circul in oras, ziua, nu mi se pare ok sa merg cu farurile aprinse si tot la 2-3 ani sa schimb becurile (care ma costa pe putin 700-800 de lei), asa ca ma gandeam sa imi instalez un sistem DRL, drept urmare, sun iar la RAR. Domnul de-acolo imi spune ca daca masina nu a fost dotata din fabrica, si, daca producatorul nu imi da omologare pt modelul respectiv, nu am nicio sansa sa imi instalez un astfel de sistem. Dar pe site la OSRAM de exemplu, la achizitionarea unor DRL-uri, ei ofera si omologare pentru ele (atasata topicului), si probabil ca ar mai trebui emisa inca una de la service-ul care a facut instalarea. In concluzie, pana la urma se pot pune (legal) DRL-uri pe-o masina care nu le are din fabrica, sau nu? Daca da, care este procedura de omologare a luminilor de zi, sau care sunt conditiile ce trebuie indeplinite?
   Multumesc!
    
   omologare-RAR-lumini-zi-OSRAM.pdf
  • Marius
   By Marius
   Vând set de 4 (patru) anvelope Michelin Energy Saver+, dimensiune 205/55 R16, fabricate DOT 5112 (săptămâna 51 - decembrie, anul 2012) și cumpărate în aprilie 2013 (400 lei/buc).
   Indice viteză V, zgomotul exterior 70 dB, aderenţă pe suprafaţă umedă A, clasă de eficienţă pt. consum B, rulaj maxim 3000 km.
   Preț vânzare: 900 lei set - 225 lei/buc.
   Contact - PM (mesaj personal)
    

    

    

    

    

    

    
    
   Vând set de 4 (patru) anvelope de iarnă Dunlop SP Winter Sport M3 - dimensiunea 195/65 R15, fabricate DOT 3108 (săptămâna 31 - iulie, anul 2008) și cumpărate în noiembrie 2008.
   Indice viteză H, zgomotul exterior 70 dB, aderenţă pe suprafaţă umedă E, clasă de eficienţă pt. consum E, rulaj aprox 5000km.
   Preț vânzare: 440 lei set - 110 lei/buc.
   Contact - PM (mesaj personal)
    
    

    

    

    

    

    

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.