Jump to content
POLITISTI.ro

Taximetrişti, verificaţi de poliţişti


NewsBot

Recommended Posts

Taximetrişti, verificaţi de poliţişti

 

Peste 200 de autovehicule destinate transportului de persoane în regim de taxi au fost verificate şi au fost aplicate 74 de sancţiuni, în urma unei acţiuni organizate de poliţiştii rutieri, în zonele gărilor şi aeroporturilor din Bucureşti şi Ilfov.

În această săptămână, Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R., împreună cu specialişti ai Registrului Auto Român, au organizat o acţiune la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov de control tehnic în trafic.

Activitatea a avut drept scop verificarea respectării normelor legale care reglementează această activitate, depistarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximetrie, precum şi sancţionarea celor care, deşi sunt autorizaţi, nu respectă regulile de tarifare şi calitatea serviciilor.

De asemenea, echipele de control au urmărit diminuarea concurenţei neloiale, verificarea stării tehnice a autovehiculelor destinate transportului de persoane în regim de taxi, verificarea efectuării în termen a inspecţiei tehnice periodice, verificarea funcţionării corecte a aparatelor de taxat şi reducerea victimizării prin accidente rutiere.

În urma verificărilor efectuate de către poliţişti, împreună cu specialiştii Regiei Autonome - Registrul Auto Român asupra a 225 de autovehicule, destinate transportului de persoane în regim de taxi, au fost aplicate 74 sancţiuni contravenţionale.

Din totalul sancţiunilor, 22 au fost aplicate în conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi, iar 52 pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Pentru comiterea unor fapte ce atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 2 permise de conducere, iar pentru defecţiuni tehnice sau dotări suplimentare au fost retrase 19 certificate de înmatriculare.

În cadrul acţiunii au fost identificaţi 2 conducători de autovehicule care efectuau ilegal transport de persoane. Aceştia au fost sancţionaţi contravenţional şi s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculelor prin reţinerea certificatelor de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Exemple

Un bărbat, de 36 de ani, din Bucureşti, a fost depistat efectuând transport public de persoane în regim taxi, fără a fi autorizat pentru desfăşurarea acestei activităţi. Faţă de acesta a fost dispusă măsura suspendării dreptului de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Un bărbat de 43 de ani, din Bucureşti, a fost depistat efectuând transport public de persoane în regim taxi, iar la controlul efectuat de specialiştii R.A.R. s-a constatat că autovehiculul utilizat emana noxe peste limita legal admisă şi avea montate anvelope cu alte dimensiuni decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare. Acesta a fost sancţionat contravenţional şi s-a dispus măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Un bărbat de 40 de ani, din Bucureşti, a fost depistat în timp ce efectua transport public de persoane în regim taxi, fără să elibereze bon fiscal la finalul cursei. Acesta a fost sancţionat contravenţional în conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi de închiriere.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 1 year later...

Taximetrişti, verificaţi de poliţişti

 

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Rutiere au acţionat, în cursul acestei săptămâni, în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi în Capitală, pentru a verifica legalitatea activităţii de taximetrie. Aproape 2.900 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate într-o singură zi, pentru nerespectarea prevederilor legale privind transportul de persoane în regim de taxi şi în regim de închiriere şi pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la data de 9 iulie a.c., o acţiune pentru verificarea legalităţii desfăşurării transportului rutier în regim ,,taxi” şi ,,rent a car cu şofer”. Acţiunea s-a derulat în toate municipiile reşedinţă de judeţ, precum şi în Bucureşti.

La acţiune au participat 907 de poliţişti rutieri şi 97 reprezentanţi ai instituţiilor cu competenţe în domeniu.

Principalul obiectiv al acţiunii a fost impunerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prin depistarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximetrie, precum şi sancţionarea celor care, deşi sunt autorizaţi, nu respectă regulile de tarifare sau calitatea serviciilor.

Poliţiştii au acţionat pentru diminuarea pirateriei şi a concurenţei neloiale. Pe parcursul activităţilor s-a urmărit verificarea modului în care sunt respectate normele legale ce reglementează activitatea de taximetrie.

De asemenea, s-a verificat starea tehnică a autovehiculelor taxi şi funcţionarea corectă a aparatelor de taxat.

Pe parcursul acţiunii, au fost verificate 5.271 de autovehicule, fiind aplicate 2.895 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul sancţiunilor, 338 au fost aplicate în conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi şi în regim de închiriere, 2.547 pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice (dintre care 9 pentru neacordare prioritate pietoni, 2 pentru neacordare prioritate vehicule, 192 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2 pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului electric) şi 10 pentru lipsa asigurării de răspundere civilă auto.

Pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 29 permise de conducere, iar pentru defecţiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege, au fost retrase 95 certificate de înmatriculare.

Totodată, în cadrul acţiunii, poliţiştii au constatat 11 infracţiuni, dintre care 8 la regimul circulaţiei şi 3 de altă natură.

A fost depistat un taximetrist care a efectuat transport de persoane în regim taxi, fiind înregistrat de aparatul radar circulând cu viteza de 103 km/h, pe strada Odoreului din municipiul Satu-Mare. Conducătorului auto i-a fost reţinut permisul de conducere.

Un alt conducător auto, în timp ce efectua transport de persoane în regim taxi în municipiul Piteşti, nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii. Poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere.


În municipiul Cluj-Napoca, poliţiştii au depistat un taximetrist care, în timp ce efectua transport de persoane în regim taxi, a pătruns într-o intersecţie la culoarea roşie a semaforului electric aflat în funcţiune, fiindu-i reţinut permisul de conducere.

În timpul unui control în capitală, poliţiştii au depistat un alt taximetrist care efectua transport de persoane în regim taxi, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Bărbatul s-a ales cu dosar penal.

Unui taximetrist din Braşov i-a fost reţinut permisul de conducere, după ce a fost depistat de poliţişti în timp ce efectua transport de persoane în regim taxi cu un autovehicul ce prezintă defecţiuni grave la mecanismul de direcţie.

În municipiul Călăraşi, poliţiştii au depistat un taximetrist care efectua transport de persoane în regim taxi fără să pună în funcţiune aparatul de taxat. Totodată, în urma controlului, s-a constatat că autovehiculul avea expirată inspecţia tehnică periodică. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Activitatea de taximetrie din zona aeroporturilor, verificată de poliţişti

 

Aproape 90 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti, în urma unei acţiuni desfăşurată în zona aeroporturilor internaţionale Henri Coandă Bucureşti - Otopeni, Timişoara, Cluj - Napoca, Bacău şi Iaşi, privind legalitatea desfăşurării transportului rutier ,,în regim TAXI”.

La data de 13 august a.c., Direcţia Rutieră şi Direcţia de Poliţie Transporturi din cadrul I.G.P.R. au organizat o acţiune de control în trafic, pentru verificarea legalităţii desfăşurării transportului rutier în regim ,,taxi”, în zona aeroporturilor internaţionale Henri Coandă Bucureşti-Otopeni, Timişoara, Cluj-Napoca, Bacău şi Iaşi.

Principalul obiectiv al acţiunii a fost impunerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prin depistarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximetrie, precum şi sancţionarea celor care, deşi sunt autorizaţi, nu respectă regulile de tarifare sau calitatea serviciilor.

În timpul acţiunii, poliţiştii au controlat 232 de autovehicule, iar pentru neregulile constatate au aplicat 88 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 17.350 de lei.

Din totalul sancţiunilor, 12 au fost aplicate în conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi şi în regim de închiriere, 72 pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice şi 4 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

De asemenea, poliţiştii au ridicat 8 licenţe sau autorizaţii emise în vederea practicării activităţilor de taximetrie.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 months later...

Taximetrişti, verificaţi de poliţişti

 

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Rutiere au acţionat, în cursul acestei zile, în municipiile şi oraşele din 13 judeţe, pentru a verifica legalitatea activităţii de taximetrie. Peste 1.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, pentru nerespectarea prevederilor legale privind transportul de persoane în regim de taxi şi pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la data de 25 octombrie a.c., o acţiune pentru verificarea legalităţii desfăşurării transportului rutier în regim ,,taxi”. Acţiunea s-a derulat în municipiile şi oraşele din judeţele Cluj, Braşov, Iaşi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Botoşani, Brăila, Constanţa, Covasna, Harghita, Satu-Mare şi Sălaj.
La activităţi au participat 405 poliţişti rutieri.

Principalul obiectiv al acţiunii a fost impunerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi sancţionarea celor care, deşi sunt autorizaţi, nu respectă regulile de tarifare sau calitatea serviciilor.

De asemenea, s-a verificat starea tehnică a autovehiculelor taxi şi funcţionarea corectă a aparatelor de taxat.

Pe parcursul acţiunii, au fost verificate 2.632 de autovehicule, fiind aplicate 1.011 sancţiuni contravenţionale.

Din totalul sancţiunilor, 133 au fost aplicate în conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi şi în regim de închiriere, 878 pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice (dintre care 7 pentru neacordare prioritate pentru pietoni, 1 pentru neacordarea de prioritate vehiculelor, 50 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2 pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului electric, 76 pentru lipsa valabilităţii inspecţiei tehnice periodice ) şi 3 pentru lipsa asigurării de răspundere civilă auto.

Pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 22 de permise de conducere, iar pentru defecţiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege, au fost retrase 44 de certificate de înmatriculare.

Totodată, în cadrul acţiunii, poliţiştii au constatat 9 infracţiuni, dintre care 6 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge şi 3 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce autovehicule i-a fost suspendată.

A fost depistat un taximetrist care a efectuat transport de persoane în regim taxi în municipiul Sf. Gheorghe cu autoturismul, având o îmbibaţie alcoolică de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un alt conducător auto, a fost depistat în timp ce conducea un autovehicul în regim „TAXI”, pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca, deşi se afla în perioada în care exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul savârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată”.

În municipiul Brăila, poliţiştii au depistat un taximetrist care a efectuat transport de persoane în regim taxi, fără a deţine atestat profesional şi având buletinul de verificare metrologică a aparatului de taxat expirat.

În municipiul Timişoara, poliţiştii au depistat un alt taximetrist care efectua transport de persoane în regim taxi, iar în urma controlului efectuat de specialiştii R.A.R. s-a constatat că autovehiculul are ITP expirat, prezintă defecţiuni la sistemul de lumini şi emană noxe peste limita legală admisă.

I.G.P.R.- Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 months later...

Taximetriștii din zona aeroporturilor, verificați de poliţişti

 

Peste 150 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, ieri, de către polițiștii de la transporturi și de la rutieră, în urma unei acţiuni desfăşurate în zona aeroporturilor internaţionale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind transportul de persoane în regim de taxi şi a normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

 

La data de 15 ianuarie a.c., Direcţia Rutieră şi Direcţia de Poliţie Transporturi din cadrul I.G.P.R., au coordonat o acţiune pentru verificarea legalităţii desfăşurării transportului rutier în regim ,,taxi” în zona aeroporturilor internaţionale.

 

Poliţiştii au acţionat în apropierea aeroportului Henri Coandă Bucureşti-Otopeni, precum şi în zonele adiacente aeroporturilor din Timişoara, Cluj-Napoca, Bacău şi Iaşi.

 

Au fost vizate traseele dinspre şi către aeroporturi, precum şi zonele unde au loc debarcarea şi preluarea pasagerilor, acţionându-se pentru depistarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximetrie, precum şi pentru sancţionarea celor care, deşi sunt autorizaţi, nu respectă regulile de tarifare sau calitatea serviciilor.

 

Prin activităţile desfăşurate, poliţiştii au urmărit şi diminuarea concurenţei neloiale, verificarea stării tehnice a autovehiculelor taxi, precum şi verificarea funcţionării corecte a aparatelor de taxat.

 

Echipele de control au verificat, pe parcursul activităţilor, 284 de autovehicule.

 

Poliţiştii au aplicat 154 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 136 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 14 la Legea 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi şi în regim de închiriere.

 

Ca măsuri complementare, au fost retrase 13 certificate de înmatriculate şi au fost reţinute 3 permise de conducere.

De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice.

 

Alături de poliţişti, la acţiunile de control au participat şi specialişti din cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 5 months later...
Legalitatea transportului public în regim taxi, verificată de poliţişti
 
Peste 1.200 de sancţiuni au fost aplicate pe parcursul unei acţiuni de o zi, desfăşurate în municipiul Bucureşti şi în 16 judeţe. Poliţiştii au reţinut 16 permise de conducere, au retras 89 de certificate de înmatriculare, iar în 3 cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor, întrucât transportul se derula în mod ilegal.
 
La data de 18 iunie a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere – I.G.P.R., poliţiştii rutieri împreună cu inspectori R.A.R. au acţionat în municipiul Bucureşti, precum şi în judeţele Bacău, Bihor, Braşov, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Cluj, Dolj, Gorj, Iaşi, Ilfov, Mureş, Prahova, Sibiu, Suceava şi Vaslui, pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicate autoturisme destinate transportului public de persoane în regim taxi.
 
Pe parcursul acţiunii, echipele de control au urmărit atât depistarea şi sancţionarea conducătorilor autoturismelor destinate transportului public în regim taxi care încalcă normele rutiere, cât şi depistarea autoturismelor care prezintă defecţiuni tehnice.
 
La activităţile din trafic au participat 503 poliţişti rutieri şi 38 de specialişti din cadrul R.A.R., care au verificat 2.666 de autovehicule şi au aplicat 1.259 de sancţiuni contravenţionale. 
 
Din totalul sancţiunilor, 1.061 au vizat încălcări ale normelor rutiere, respectiv 6 pentru neacordarea priorităţii pietonilor, 70 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, restul fiind aplicate pentru alte abateri la regimul rutier. 
 
De asemenea, 17 sancţiuni au fost aplicate pentru constatarea unor defecţiuni de ordin tehnic, astfel într-un caz au fost depistate defecţiuni ale mecanismului de direcţie, iar în 16 situaţii conducătorii de taxi nu au putut prezenta dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice.
 
Totodată, echipele de control au aplicat 181 de sancţiuni pentru nereguli referitoare la legalitatea transportului efectuat.
 
Poliţiştii rutieri au reţinut 16 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce şi au retras 89 de certificate de înmatriculare.
 
În cadrul acţiunilor, au fost constatate 3 infracţiuni, iar pentru eliminarea pirateriei s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor în 3 cazuri în care transportul se derula în mod ilegal.
 
* * * 
 
Un bărbat, de 46 ani, din Iaşi, în timp ce efectua transport în regim de taxi, nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată, deşi semnalele acustice şi luminoase de avertizare erau puse în funcţiune. Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional cu 9 puncte amendă, totodată fiind luată măsura complementară de reţinere a permisului de conducere auto, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. 
 
Într-un alt caz, conducătorul unui autoturism taxi, din judeţul Suceava, a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea cu 115 km/h într-o localitate. Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional cu 9 puncte amendă, iar ca măsură complementară, i-a fost reţinut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 8 months later...

"TAXI"

 

Poliţiştii de la transporturi au verificat taximetriștii aflați în zona aeroporturilor, în cadrul unei acțiuni naționale, derulate pe parcursul a două ore.

 

La data de 11 martie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au acţionat, în zona Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti, precum şi în zona aeroporturilor din Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău şi Iaşi, pentru verificarea autovehiculelor care efectuează transport în regim de taxi.

 

În doar 2 ore, poliţiştii au controlat 146 de autoturisme, iar în urma neregulilor constatate, au aplicat 41 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12.720 de lei.

 

Dintre sancţiunile aplicate, 22 au fost pentru abateri prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 7 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere şi 12 la alte acte normative.

 

Ca măsură complementară, poliţiştii au retras 2 certificate de înmatriculare auto.

 

Acțiunea a avut ca obiectiv depistarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximetrie, care acostează persoane pentru a le oferi astfel de servicii  precum şi sancţionarea celor care, deşi sunt autorizaţi, nu respectă regulile de tarifare sau calitatea serviciilor.

 

Exemplu:

 

Poliţiştii timișoreni au depistat un bărbat, de 26 de ani, în timp ce efectua activităţi de taximetrie în zona Aeroportului Internaţional Timişoara, cu un autoturism care avea poliţa de asigurare de răspundere civilă auto RCA expirată din data de 2 martie a.c..

 

În cauză, poliţiştii au sancţionat contravenţional societatea de taximetrie, cu amendă de 1.000 de lei, au ridicat plăcuţele de înmatriculare şi au retras certificatul de înmatriculare auto.

 

Conform prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, atât persoanele care circulă cu taxi, cât și cele care efectuează transport de persoane în regim taxi, au drepturi și obligații.

 

Obligaţiile clientului:

 

Să solicite, să preia și să păstreze bonul client la coborarea din taxi.

 

Să plătească serviciile prestate de taximetrist, în limita sumei din bonul fiscal.

 

Să acorde sprijin taximetristului în cazul agresării acestuia în timpul efectuării transportului și să anunțe imediat polițiștii în legatură cu aceste evenimente.

 

Să sesizeze primăria localității de autorizare și filiala județeană a Oficiului de Protecție a Consumatorilor, după caz, în legatură cu practici neconforme ale taximetristului, sau care au creat prejudicii ori rabat de la calitatea serviciilor.

 

Să nu ocupe scaunul de lângă taximetrist, dacă există loc disponibil pe bancheta din spate.
 

 

Obligaţiile taximetristului:

 

Să aibă un comportament civilizat și preventiv în relația cu clientul, respectând conduita de bună practică, conform prevederilor din Cartea taximetristului.

 

Să respecte solicitările legale ale clientului.

 

Să oprească pe traseu, la semnul clientului, când se află în poziția de operare Liber, cu excepția cazului când se deplasează să preia un client la comanda dispecerului sau condițiile de trafic nu permit această manevră.

 

Să elibereze bonuri fiscale la finalul cursei, pe baza cărora va încasa contravaloarea prestației efectuate.

 

Să nu pretindă ca plată pentru prestația efectuată decât suma din bonul fiscal.

 

Să transporte clientul la destinație pe traseul optim sau pe traseul solicitat.

 

Să nu execute activitate de transport în regim de taxi fără a avea aparatul de taxat și lampa taxi în funcțiune pentru poziția de operare respectivă.

 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.