Jump to content
POLITISTI.ro

Campanie M.A.I. impotriva etnobotanicelor.


Cristi

Recommended Posts

  • Moderator

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a pornit o nouă campanie împotriva etnobotanicelor

Deşi magazinele care comercializau substanţe halucinogene legale au fost închise în toată ţara, numărul consumatorilor a crescut.

Campania “Nu etnobotanicelor!” cu sloganul “Diferenţa dintre un consumator de etnobotanice şi o vacă este că ea ştie ce iarbă să consume” cuprinde atât postere, cât şi clipuri. Sursa.

etnobotanice.jpg.

Comentariu pur-personal : Din analizarea sloganului : "Diferenţa dintre un consumator de etnobotanice şi o vacă este că ea ştie ce iarbă să consume" am inteles doua lucruri :

1. Ori cel care l-a elaborat este retardat.

2. Ori este consumator de "iarba".

De ce? Pentru ca implicit, prin aceasta comparatie/diferentiere, se induce ideea publicului larg ca nu este benefic consumul de ierburi etnobotanice, ci de alte ierburi, mai exact, Maria Ioana. Superb, domnilor/doamnelor din M.A.I. care ati gandit aceasta magnifica metafora.

Edited by Cristi
  • Upvote 2
Link to comment

Ma bucur ca ai deschis acest topic.

Referitor la campania M.A.I....am ramas "interzis". NO COMMENT!

Voi face si o mica descriere la ceea ce reprezinta etnobotanicele precum si riscurile consumului acestor droguri. Materialul este adunat de pe internet.

iStock_000015723867Small-300x178.jpg

Usor accesibile si, desi interzise, tot mai utilizate de catre tineri, etnobotanicele sunt considerate „droguri usoare”. Paradoxal insa, efectele pe care le provoaca aceste plante psihoactive nu sunt deloc usoare si nu ar trebui neglijate!

Etnobotanicele sunt amestecuri de plante uscate care pot avea efect de drog. Multi considera ca ele nu pot avea efecte nocive dat fiind ca sunt „naturale”, insa aceasta idee este complet gresita. Este posibil chiar ca uneori plantele care se vand in asa numitele „magazine de vise” sa fie amestecate cu substante sintetice extrem de periculoase.

Chiar daca poate fi extrem de tentant sa fumezi etnobotanice pentru a incerca senzatii pe care nu le-ai mai trait niciodata, e bine de stiut ca starile pe care le provoaca aceste plante nu sunt deloc „de vis”. Deoarece contin substante halucinogene, etnobotanicele dau senzatia de ameteala (te simti „high”), induc iluzia unei alte lumi si pot provoca stari precum ras fara motiv, euforie sau relaxare. La celalalt capat se afla stari precum frica, angoasa, tristetea sau paranoia. Desi poate fi tentanta idee de a te detasa de lumea reala, problemele de concentrare si dificultatile in rationament te pot conduce la actiuni pe care sa le regreti ulterior. Mai mult, unii consumatori marturisesc ca au trait chiar halucinatii deosebit de grave, cu consecinte periculoase atat pentru ei cat si pentru cei din jur.

Dincolo de aceste stari mentale, fizic poti resimti senzatii de greata, varsaturi, transpiratie excesiva, tremurari ale corpului, disfunctii ale ritmului cardiac. Nu putine sunt cazurile in care este necesara spitalizarea, iar tratamentul este mult mai dificil deoarece nu se cunosc exact compozitiile chimice ale substantelor consumate. Iar problemele nu se opresc aici. In cadrul unor studii realizate, cercetatori din Germania au observat fapul ca multe persoane care au intrerupt consumul au resimtit stari similare sevrajului (stari de voma, palpitatii, dureri de cap, depresie si neliniste), dovedind astfel ca etnobotanicele provoaca dependenta.

Desi pare o distractie nevinovata, consumul de etnobotanice se poate transforma intr-un vis urat pe care cu siguranta nu iti doresti sa il traiesti. Asa ca inainte sa te grabesti sa incerci doar pentru ca altii fac asta sau pentru a-ti satisface curiozitatea, ia in calcul toate consecintele si gandeste-te daca merita! Vise frumoase!

Sursa: http://copii.viatame...tnobotanicelor/

Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) a analizat componenţa celei mai des întâlnite game de produse, vândute sub numele de „Spice”. În urma unor cercetări care au decodificat structura moleculară şi biochimică a ierburilor, cercetătorii au descoperit că efectele halucinogene descrise de consumatori sunt cauzate de nişte substanţe sintetice, adăugate de către producători, care poartă numele de canabinoide. Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018, HU-210 şi CP 47, 497.

tipuridroguri_44.jpg

Aceştia sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de sute de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis. Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea chiar reziduuri de metale grele, periculoase pentru organism.

Aceste produse se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub denumite denumiri ca: Spice Gold, Genie, Pulse, Spice Diamond, Wild Opium Mix, Mojo, Shunk, Smoke, Hummer, Fly Agaric Mushroom, sau plante celebre ca zorele, salvia, cornul secarei, mitragina, keraton, etc.

Consumul de etnobotanice este mai periculos decât cel de droguri, pentru că nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse îl pot avea şi, prin urmare, medicii nu ştiu ce tratamente pot aplica.

Plantele etnobotanice halucinogene pot acţiona asupra organismului în diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat acest produse poate resimţi diverse efecte fizice:

· Dureri puternice de cap;

· Ameţeli, senzaţie de greaţă şi vărsături;

· Creşterea frecvenţei cardiace;

· Creşterea tensiunii arteriale;

· Transpiraţie excesivă;

· Dilatarea pupilelor;

· Tremurături ale corpului.

Efectele psihice produse de folosirea plantelor psihotrope sunt:

· Stări confuzionale – pierderea identităţii;

· Dispoziţii schimbătoare;

· Atacuri severe de panică, senzaţie de moarte iminentă;

· Râs fără motiv, euforie, relaxare;

· Imposibilitatea de a se concentra şi memora, diminuarea atenţiei;

· Probleme de raţionament logic, clarviziuni;

· Iluzii senzoriale şi distorsiuni spaţio-temporale;

· Halucinaţii, senzaţia decorporalizării (ieşirii-expulzării din corp);

· Senzaţie de omniscienţă (persoana se crede atotcunoscătoare);

· Frică, anxietate, angoasă, tristeţe, iritabilitate, paranoia, etc.

Ceea ce este deosebit de important de specificat este că anumite persoane pot manifesta halucinaţii deosebit de grave care pot deveni extrem de periculoase atât pentru ele, cât şi pentru cei din jur.

etnobotniceeee.jpg

Plantele şi substanţele etnobotanice interzise în România

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată în data de 10 februarie de Guvernul României, au fost interzise 36 de plante şi substanţe etnobotanice cu caracter halucinogen. Persoanele care comercializează sau consumă una dintre aceste plante psihotrope riscă să fie pedepsite cu închisoarea.

Plante interzise:

Anumite specii de salvie (Salvia divinorum Epling & Játiva). Planta produce halucinaţii – se pedepseşte cu închisoarea de la 3-15 ani.

Anumite specii de mitragina (Mitragyna speciosa Korth (Kratom). Planta are efecte similare cocainei, care creează dependenţă - se pedepseşte cu închisoarea de la 3-15 ani.

Ciuperci interzise:

Amanita muscaria - se pedepseşte cu închisoarea de la 3-15 ani.

Amanita pantherina - se pedepseşte cu închisoarea de la 3-15 ani.

Toate speciile din genul Psilocybe - planta care produce halucinaţii, cu efecte similare LSD (Acidul Lisergic) - se pedepseşte cu închisoarea de la 10-20 ani.

Substanţe interzise:

LSA (amida acidului lisergic) - se pedepseşte cu închisoarea de la 3-15 ani.

Ketamina - creează dependenţă şi poate provoca chiar şi deces - se pedepseste cu închisoarea de la 3-15 ani.

Derivaţi din piperazina - produce halucinaţii - se pedepseşte cu închisoarea de la 10-20 ani.

Sare de baie (Mefedrona) - au fost înregistrate cazuri de deces - se pedepseşte cu închisoare de la 10-20 ani.

Lista substanţelor interzise de Guvern este următoarea:

· DOC (2,5-dimetoxi-4-cloroamfetamin) = 1-(4-clor-2,5-dimetoxifenil)propan-2-amina

· DOI (2,5-dimetoxi-4-iodoamfetamina) = 1-(2,5-dimetoxi-4-iodofenil)-propan-2-amina

· 4-metilmetcatinona (mefedrona) = 1-(4-metilfenil)-2-metilaminopropan-1-ona

· Fluorometcatinona (flefedrona) = 1-(fluorofenil)-2-(metilamino)propan-1-ona

· 4-metoximetcatinona (metedrona) = 1-(4-metoxifenil)-2-(metilamino)propan-1-ona

· ß-ceto-MDMA (metilona) = 2-metilamino-1-(3,4-metilendioxifenil)propan-1-ona

· ß-ceto-MBDB (butilona) = 1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-(metilamino)butan-1-ona

· CPP (clorofenilpiperazina)

· TFMPP (trifluorometilfenilpiperazina)

· BZP (benzilpiperazina)

· CP 47,497 = 2-(3-hidroxiciclohexil)-5-(2-metiloctan-2-il)fenol

· JWH-018 = Naftalen-1-il-(1-pentilindol-3-il)metanona

· Indanylamphetamine

· Toate speciile din genul Psilocybe

· Amida acidului lisergic

· Rivea Corymbosa (L.) Hallier f.

· Toate speciile din genul Argyreia

· Nymphaea caerulea Sav.

· Acid ibotenic

· Muscimol

· Amanita muscaria (L:Fr.) Lam

· Amanita pantherina

· Ketamina

· Salvia divinorum Epling & Jativa

· Salvinorin A-F

· Tabernanthe iboga (L.) Nutt.

· Ibogaina

· Mitragyna speciosa Korth (Kratom)

· 7-hidroximitragynina

· Mitragyna

· Nitril de amil

· Bromo-dragonfly = 1-(8-Bromobenzodifuran-4-il)-2-aminopropan

· Gama-butirolactona (GBL) = Dihdrofuran-2(3H)-ona

etnobotanice1.JPG

sursa: http://www.asociatia-profesorilor.ro/Spune-Nu-drogurilor-tipuri-de-droguri-plante-etnobotanice.html

  • Upvote 5
Link to comment
  • 1 month later...

paradoxul este ca desi se numesc "substante etobotanice" multe dintre aceste substante sunt substante pulverulente, cristaline, care se administreaza prin injectare la fel ca si heroina, de fapt se fac joint-uri de heroina si etnobotanice.

cele mai periculoase acestea sunt, pentru ca sunt substante obtinute prin reactii chimice, nu au nimic natural in ele.

una din cele mai periculoase reactii este aceea ca, aceste substante le accentueaza fobiile, le da o stare de panica persoanelor care le consuma, cei mai multi sfarsind prin a se sinucide convinsi ca doar asa pot scapa de frica si panica instalata.

NU ETNOBOTANICELOR!

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Este doar un exemplu elocvent al disoluţiei autorităţii statului. În acest clip putem vedea cum statul român este prins pe picior greşit şi complet descoperit faţă de această nouă ameninţare pentru sănătatea societăţii.

Iar acest mod prin care poliţia încearcă să facă ceea ce trebuie este doar o dovadă clară că cei în drept sunt total dezinteresaţi de adevăratele probleme. Ar trebui ca poliţia să aibă la îndemână instrumente puternice, legi clare şi dure, pentru a putea fi eficientă.

  • Upvote 1
Link to comment

Aceste substante sunt periculoase pentru ca toate sunt derivate ale metamfetaminei....de asta sunt pulverulente, de asta , folosesc un citat al unui consumator de astfel de substante "ne prajeste creierul"!!!

  • Upvote 1
Link to comment
  • Active member

nu e deloc pe picior gresit. E foarte simplu. Detinerea acestor substante e INTERZISA! Daca le trimite cineva la laborator o sa vedeti ca toate sunt pe lista de substante interzise.

Link to comment
  • Moderator

Şi nu ar fi normal ca şi comercializarea către public să fie interzisă?

Nu-i poţi cere unui poliţist să fie la curent cu toate substanţele ce apar zi de zi, prin diverse procedee chimice şi efectele ce le au acestea. Poliţistul nu este un chimist. Trebuie ca statul să interzică comercializarea lor şi să închidă aceste magazine, printr-o lege aspră şi cu ajutorul controalelor făcute de specialişti în chimie, medicină, etc.

Link to comment
  • Active member

iti spun sigur ca majoritatea, sau chiar toate sunt pe acea lista. Daca stii tu mai multe da, te rog, exemplu de substanta care nu e pe lista si e comercializata de aceste magazine.

Link to comment
  • 8 months later...

O femeie suspectată că a vândut „etnobotanice” a fost arestată preventiv

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. suspectează două femei, mamă şi fiică, din municipiul Călăraşi, că au vândut produse cu efecte psihoactiv.

În perioada mai – iulie 2012, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Călăraşi, cu sprijinul ofiţerilor D.G.I.P.I., au documentat activitatea infracţională a lui F. L., de 39 ani, şi F. D., de 18 ani, ambele din municipiul Călăraşi, care au efectuat operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege.

Produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive („etnobotanice”) erau procurate din municipiul Constanţa, fiind porţionate în doze şi comercializate tinerilor din municipiul Călăraşi la preţul de 30 lei doza. Majoritatea operaţiunilor se desfăşurau în zona „2 Moldoveni” din Călăraşi, direct de la locuinţa celor două suspecte sau erau livrate personal de F. L. consumatorilor.

În ziua de 19 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Crminalităţii Organizate Călăraşi, în cooperare cu ofiţeri D.G.I.P.I., au efectuat o acţiune de prindere în flagrant a patru cumpărători, asupra cărora au fost găsite 5 pliculeţe cu substanţe etnobotanice, urmată de o percheziţie domiciliară la locuinţa lui F. L.. Aici au fost găsite şi ridicate 50 de pliculeţe din folie transparentă în care se aflau fragmente vegetale de culoare verde-olive. Suspecta a declarat că sunt substanţe “etnobotanice”, pe care le-a procurat din municipiul Constanţa.

Cele două femei au fost conduse de poliţişti pentru cercetări la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Călăraşi, procurorul de caz luând măsura reţinerii pentru 24 de ore a lui F. L. şi prezentării acesteia în faţa magistraţilor Judecătoriei Călăraşi cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege.

Ieri, 20 iulie, Judecătoria Călăraşi a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 zile pe numele lui F.L., care a fost introdusă în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi.

Cercetările continuă în vederea probării întregii activităţi infracţionale a suspectelor.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
  • 2 weeks later...

Majoritatea etnobotanicelor noi care apar folosesc aceleasi substante pulverulente ce se regasesc si in continutul "Pure by Magic" ori "Spice" ce au fost declarate interzise. Le dau dreptate atat lui Bozo cat si lui Teolucian63, care afirma ca, tot ce apare nou, daca s-ar face analize de laborator temeinice, ar fi usor de depistat ca fiind pe lista cu substante interzise. Imi pun intrebarea de ce primariile autorizeaza asemenea puncte de vanzare pentru substante etnobotanice ?

Link to comment
  • Moderator

Nu știi de ce?

Pentru că primarii din țara asta sunt niște îngeri căzuți pe pământ. Pentru că primarii din țara asta sunt preocupați și interesați de sănătatea comunității și de starea infracțională din societate. Și pentru că primarii nu sunt deloc interesați de bănuți, comisioane, premii și dedicațiile ce se dau pentru eliberarea unor astfel de autorizări. :naughty:

Link to comment
  • Active member

McNally magazinele respective au ca domeniu de activitate declarat altul decat vanzarea de plante etnobotanice.

De exemplu unul are ca domeniu de activitate vanzarea de jucarii sexuale, iar pe plicul de substante au scris "pudra de talc pentru curatarea vibratoarelor", iar la continut: pudra de talc si parfum. Din informatiile pe care le am (multe direct de la consumatori) substanta ar ramane neschimbata, decat ce scrie pe plic se schimba(de exemplu sare de baie, ingrasamant de flori, etc) si sunt mai nocive decat heroina.

Eu personal mi-am pus ambitia si am sicanat un patron al unui magazin asemanator, pe care l-am depistat cu cantitati mari de astfel de substante de mai multe ori, i-am facut dosar de fiecare data si pana la urma a inchis singur.(normal era sa stea multi ani la inchisoare, deoarece in mod sigur cel putin unele din substantele in cauza erau in anexa lg 143/2000 in categoria drogurilor de mare risc)

Din toata tarasenia asta nu pot sa inteleg decat ca mai multe institutii ale statului sunt implicate...

Link to comment

Bozo, dupa mine, acesti patroni de magazine sunt mai periculosi de 1000 de ori decat micii traficanti de heroina de pe Livezilor si imprejurimi si merita bagati jos fara drept de apel! Astia nu fac altceva decat sa se imbogateasca vanzand "moarte la pliculeț"!

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.