Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

  • Moderator

Probabil că mulţi dintre voi, cunosc deja aceste lucruri, dar acest topic se adresează celor ce nu au fost interesaţi despre astfel de detalii. Dar cred că e bine să le cunoaşteţi, chiar dacă nu vă sunt pentru moment de un real folos. Iar cei ce puteţi şi doriţi să aduceţi completări, vă rog să nu ezitaţi să o faceţi.

După cum spune şi titlul, aici vom discuta despre cum ne putem da seama dacă o fotografie în format digital a fost sau nu ajustată/îmbunătăţită. Utilitatea cunoaşterii unor astfel de detalii diferă de la o situaţie la alta, dar nu are rost să intrăm în detalii inutile acum.

Trebuie să ştiţi că absolut fiecare fotografie în format digital, are o pagină de caracteristici unice, denumită Exif (traducerea exactă fiind: exchangeable image file format).

Cei ce folosesc windows, o pot accesa (click-dreapta pe foto şi pe "properties" după care apăsaţi tabul de sus "details"), numai că informaţiile ce sunt afişate în acest caz sunt doar cele generale. Deci nu vă vor ajuta prea mult.

5174135uyt0xqfu.png

Dar, pentru cei ce doresc să afle mai multe detalii, date sau informaţii despre o fotografie, există aplicaţii dedicate acestui scop sau extensii ce se integrează în browserul de internet şi care vă pot oferi o mulţime de date despre fotografie, ca de exemplu: aparatul cu care a fost făcută fotografia, când a fost realizată poza, când a fost editată şi cu ce aplicaţie, localizarea gps (dacă funcţia respectivă era activă în momentul fotografierii) şi o mulţime de alte date de natură tehnică.

Una dintre cele mai populare aplicaţii de acest gen, este Kuso Exif Viewer (o găsiţi pe google şi este free), dar acelaşi lucru îl fac şi extensiile pentru Firefox: Exif Viewer sau FxIF. Toate acestea vă pot oferi multe informaţii aflate în spatele unei fotografii digitale, iar dacă de exemplu nu figurează nimic în câmpurile aferente producătorului şi modelului, este posibil ca poza să fie luată de pe net ori să fie trecută printr-un program de editare care să şteargă datele din Exif. Sau dacă în câmpul "Software" există menţiuni veţi putea afla inclusiv ce aplicaţie s-a folosit pentru a se modifica imaginea respectivă. La fel se întâmplă şi în cazul menţiunilor de la secţiunea GPS Information, puteţi introduce coordonatele în Google Maps, iar astfel veţi verifica dacă coordonatele GPS arată că poza a fost în Bucureşti, iar decorul este unul din Londra.

Astfel şansele de a fi păcăliţi, se reduc.

Totuşi, trebuie să ştiţi că există posibilitatea ca şi datele din Exif să fie şi ele la rândul lor măsluite. Pentru acest lucru există aplicaţii speciale, dar probabilitatea este destul de redusă.

Sper să vă fie de folos.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

când am dat mai multe fotografii cuiva (aveau un conținut ceva mai sensibil) am modificat diverse date din exif pentru a face imposibilă o eventuală identificare a momentului și a aparatului (la vremea respectivă, acum câțiva ani, nu foloseam aparat care să păstreze coordonate gps) cu un banal acdsee.

se spune că vorbele i-au fost date omului și pentru a-și ascunde gândurile. majoritatea fotografiilor uzuale au exif-ul nemodificat, dar recomandat e să nu pui bază 100% în ceea ce scrie acolo pentru că poate fi modificat parțial sau total. partea bună este că puțini dau atenție acestui aspect și poate fi exploatat în caz de nevoie, iar asta e valabil și la documentele word, de exemplu.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.