Jump to content
POLITISTI.ro

Sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare

Marius

Recommended Posts

• Moderator

Conform art.9 din Anexa III la Legea cadru nr.330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, functionarii publici beneficiaza de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza.

Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii deosebite de munca, precum si conditiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament de catre ordonatorul principal de credite (IGPR, Directiile Generale, etc.) cu consultarea sindicatelor si avand la baza buletinele de determinare sau dupa caz de expertizare emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.

• Moderator

Dar ordonatorul principal de credite (IGPR, Directiile Generale, etc.) a elaborat acel regulament privind conditiile de acordare, categoriile de personal si marimea concreta a sporului, pana in prezent ?

• 3 months later...
  • 3 months later...

- pentru Marius:

Nu cauta sporuri in legea cadru 330/2009 - salarizarea unitara pentru ca aceasta nu se aplica. Este asa prost facuta, incat nu se poate folosi. Se aplica doar niste reguli de grupare pentru sporurile pe care le primeam la 31.12.2009. Sporul pentru condititii periculoase (pericol deosebit) este de 15-30% din salariul de baza si se acorda de obicei 15% pentru neoperativi si 30% pentru operativi sau sefi. Daca esti operativ ar trebui sa ai 30%, iar suma o regasesti in fluturas la rubrica "suma compensatorie, din care: - percol deosebit .... x lei""

- pentru Elvis:

Sporul despre care vorbesti tu este sporul de conditii grele, cel acordat pe baza de pontaj (antena se mai numea) si este , intr-adevar, 10% din salariul de baza.

Salariul de baza la care se calculeaza sporurile este alcatuit conform salarizarii vechi ( ordonanta 38/2003.)

- pentru radusandu:

Adresa CNP se refera la conditiile de munca in care se desfasoara munca de poltist : acestea se iau in calcul atunci cand iesim la pensie (daca mai apucam): Conform HG.1822/2004 si OMAI 489/2005 politistii sunt incadrati in conditii deosebite de munca (se adauga 3 luni la un an de munca )si speciale (se adauga 6 luni la un an de munca) .

• Upvote 2

• 2 years later...

Foarte interesant acest pe care l-am căutat mult și bine și nu l-am găsit pe nicăieri. Mai mult cei de la IPJ Constanța, Serviciul MRU au fost reticenți în a îl pune la dispoziție pentru lecturat, deși nu are caracter secret. Este deasemenea interesant de ce anexele 1-4 prevăzute la art.13 din OMAI 489/2005 se consideră că ar conține elemente de siguranță națională și ordine publică, potrivit Notei de fundamentare a Guvernului, din 12.04.2006 și nu pot fi publicate în Monitorul Oficial, automat nefiind aplicabil art. 5 lit.a) din Legea nr.53/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică negăsindu-se pe nicăieri. Aduc aminte că în acele anexe sunt prevăzute expres locurile de muncă şi activităţile specifice poliţiştilor, care au dreptul la încadrare în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii. Ce ar putea fi atât de deosebit în aceste anexe, astfel încât să cuprindă elemente de siguranță națională ?!

Dragi colegi vă rog să observați și un alt amănunt foarte interesant și anume că, potrivit art.4alin.2 din prezentul OMAI, atunci când ne aflăm în concediu medical, de odihnă, concediu de odihnă suplimentar beneficiem de acest spor deoarece se consideră ca fiind perioade de timp lucrate în condițiile locului de muncă și cu toate acestea nu beneficiem de el, atunci când ne aflăm în una din situațiile de mai sus. Rog să confirmați sau să infirmați dacă și pe la voi la inspectorate vă aflați în această situație.

Din cate stiu eu salarizarea unitara nu se aplica. Atat timp cat exista inca salarii de merit, 50% si alte sporuri pe nu le au toti politistii salarizarea unitara nu se aplica.

ptr runya am si eu o intrebare, pericolul deosebit se acorda la toti lucratori? Daca raspunsul este da ,de ce nu apare si pe fluturas la toti lucratori?

va zic eu la tulcea la PF. nu beneficiaza de pericol deosebit toti lucratori dintr un efectiv de 150 de lucratori ia acest spor doar 7 ,cand au fost intrebati cei de la financiar de acest aspect au inceput sa o de a in bilbiiala.

Din cate stiu eu salarizarea unitara nu se aplica. Atat timp cat exista inca salarii de merit, 50% si alte sporuri pe nu le au toti politistii salarizarea unitara nu se aplica.

Unde ai auzit tu de salarii de merit în prezent ? Poate la comunitari la tine. În structurile Poliției Române nu se mai acordă aceste sporuri.

Eu am avut la acea dată și salariu de merit și cei 25% pentru studii superioare și nu se regăsesc în salariul meu actual.

am si eu o intrebare cine ma poate ajuta ,carui act normativ se acorda pericolul deosebit,si in ce conditii.

mersi catalin si referitor la salariu de merit inca se mai acorda cei care au ramas cu el in ultimi 3 ani si il au in salariu si il ia in continuare.

• 3 weeks later...

Cred ca trebuie sa lamurim ceva: sporul pentru pericol deosebit nu are legatura cu incadrarea in conditii de munca deosebite/speciale.

Incadrarea in conditii de munca normale, deosebite sau speciale nu se reflecta in salariu, se vede doar la pensionare : 1 an lucrat in conditii normale se ia ca atare ; 1 an lucrat in conditii deosebite = 1 an si 3 luni in calculul vechimii iar 1 an lucrat in conditii speciale = 1 an si 6 luni in calculul vechimii. Politistii (toti, din cate stiu eu) se incadreaza in conditii de munca deosebite sau speciale.

Referitor la sporul pentru pericol deosebit: se acorda in baza unei note raport, intocmita la nivel de unitate si aprobata de esaloanele superioare, in care se specifica toate categoriile de personal si cuantumul sporului. In mod normal, intreg personalul unitatii ar trebui sa beneficieze de el, intr-un procent sau altul, conform dispozitiei de personal.

Marea problema este ca noi primim niste salarii stabilite in legislatia veche, pe o schema din legislatia actuala, care nu se aplica. Acesta este motivul pentru care sporul pentru pericol deosebit nu se mai regaseste ca si denumire in rubricile din fluturas. Insa ca si suma, exista sigur, mai ales pentru cei care il aveau la 31.12.2009, data la care s-au "blocat" salariile.

Cred ca trebuie sa lamurim ceva: sporul pentru pericol deosebit nu are legatura cu incadrarea in conditii de munca deosebite/speciale.

Incadrarea in conditii de munca normale, deosebite sau speciale nu se reflecta in salariu, se vede doar la pensionare : 1 an lucrat in conditii normale se ia ca atare ; 1 an lucrat in conditii deosebite = 1 an si 3 luni in calculul vechimii iar 1 an lucrat in conditii speciale = 1 an si 6 luni in calculul vechimii. Politistii (toti, din cate stiu eu) se incadreaza in conditii de munca deosebite sau speciale.

Conditii speciale = numai politistii operativi(din cate stiu eu).

• 6 years later...

Bună seara,

Pe perioada carierei am participat la mai multe cursuri. Având în vedere că pe perioada cursurilor nu se acordă sporul de condiții deosebite, recent am citit precizările Direcției Resurse Umane, care precizează că pentru a beneficia de sporul pentru condiții trebuie să obținem o adeverință.

Vă rog să mă lămuriți dacă pot beneficia de sporul pentru condiții deosebite și în situația în care voi obține o adeverință de la Școala de Poliție Câmpina, unde am participat la un curs de inițiere în carieră în anul 1995.

Anexez precizările DRU

modificare conditii de munca.pdf