Jump to content
POLITISTI.ro

Ţigări fără documente legale, ridicate de poliţişti


NewsBot

Recommended Posts

  • 3 years later...

PESTE 1.000.000 DE ŢIGARETE FĂRĂ DOCUMENTE LEGALE, RIDICATE DE POLIŢIŞTI, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

În perioada 16 – 20 februarie a.c., Poliţia Română a acționat atât în zona județelor aflate în zona de frontieră, cât și în cele din interiorul țării pentru combaterea contrabandei cu produse accizabile. În urma activităților desfășurate, au fost ridicate peste 1.000.000 de țigarete, aproape 9 tone de tutun, precum și dispozitive artizanale de confecționat țigarete.

Acțiunile desfășurate de poliția Română pentru protejarea mediului de afaceri împotriva activităților comerciale ilicite continuă și în perioada următoare.

În ultima săptămână, sub coordonarea de specialitate a direcţiilor centrale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii structurilor de investigare a criminalităţii economice, combatere a criminalităţii organizate, investigaţii criminale, ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi operaţiuni speciale au acționat în sistem integrat, la nivel național, pentru combaterea activităților economice ilicite.

Acțiunile organizate au vizat, în principal, descoperirea activităţilor ilicite din domeniul contrabandei cu țigări, precum și identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor aferente către bugetul de stat prin desfăşurarea de operaţiuni comerciale cu încălcarea legislaţiei, fără evidenţierea activităţilor comerciale.

În această perioadă, poliţiştii au efectuat 78 de percheziţii, au indisponibilizat 7 mijloace de transport, au confiscat o maşină electrică şi 3 dispozitive artizanale pentru confecţionat ţigarete. De asemenea, au fost ridicate 1.045.300 de ţigarete şi aproape 9 tone de tutun.

Totodată, poliţiştii au confiscat 325 de litri de alcool, 58.500 de lei, 750 de euro, 205 bucăţi de piese auto şi de biciclete, susceptibile a proveni din furturi şi un pistol cu aer comprimat, deţinut ilegal.

Acțiunile desfășurate de poliția Română pentru protejarea mediului de afaceri împotriva activităților comerciale ilicite continuă și în perioada următoare.

Exemple:

La data de 17 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Caraş-Severin, au efectuat 35 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în contrabandă cu ţigări.

În urma percheziţiilor, polițiștii au descoperit și ridicat peste 460.000 de ţigări, aproximativ 90.000 de lei, precum și alte alte mijloace materiale de probă.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2014, un bărbat ar fi constituit un grup infracţional organizat, structurat pe trei paliere: aprovizionare, transport-depozitare şi distribuţie stradală a ţigărilor.

Activitatea grupării s-ar fi desfăşurat după anumite reguli, în sensul că erau evitate contactele directe între membri grupului, legătura fiind asigurată de lider.

Cei în cauză ar fi folosit termeni codaţi pentru a comunica trasee, locuri de depozitare sau de distribuire a mărfii.

Pentru asigurarea transporturilor, membrii grupării ar fi folosit antemergători şi staţii de emisie recepţie, traficând astfel peste 77.000 de pachete de ţigări.

Șase persoane au fost reţinute inițial pentru 24 de ore, magistrații dispunând ulterior masura arestului la domiciliu pentru acestea.

La data de 18 februarie a.c., polițiștii din cadru I.P.J. Botoșani au efectuat 3 percheziţii domiciliare şi 3 percheziţii auto într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă calificată.

În urma acestor activități au fost ridicate 40.420 de ţigarete de diferite mărci, de provenienţă Republica Moldova şi duty free, pentru care nu existau documente legale şi în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că provin din activităţi de contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia. De asemenea, au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probantă.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2014-2015, patru persoane, din județul Botoșani, ar fi procurat, deţinut, transportat şi comercializat în spaţiul comunitar însemnate cantităţi de ţigarete provenite din activităţi de contrabandă, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor către bugetul de stat.

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

La data de 19 februarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au surprins în flagrant delict, pe raza județului Ilfov, trei bărbaţi, în vârstă de 29, 32 respectiv 36 de ani, în timp ce mutau cinci genţi de voiaj dintr-un autovehicul de mare tonaj, înmatriculat în Republica Moldova, în două autoturisme.

În urma verificărilor, s-a stabilit că în genţile de voiaj se aflau 150.400 de ţigarete, marcate cu timbru de acciză emis de Republica Moldova.

Prejudiciul stabilit în cauză este de 90.000 de lei.

Cei trei bărbați sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

La data 19 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniţi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Hunedoara, Mureş, Maramureş, Cluj şi Bistriţa Năsăud, au efectuat 27 de percheziţii domiciliare şi la sediile societăţilor comerciale aparţinând unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigări.

Din cercetări, a rezultat faptul că 16 persoane, în perioada 2014 – 2015, ar fi deţinut, transportat şi comercializat ţigarete, care proveneau din contrabandă, din Republica Moldova şi Ucraina.

În urma percheziţiilor, au fost găsite şi ridicate 20.500 de ţigarete şi 325 litri de alcool, care ar fi provenit din contrabandă.

De asemenea, au fost ridicate sume de bani (26.500 de lei şi 750 de euro), un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal de către o persoană din judeţul Hunedoara, dar şi mai multe piese de biciclete, suspectibile a proveni din furturi şi care au fost identificate în urma unei percheziţii ce a avut loc în judeţul Cluj.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale în cauză.

Acţiunea s-a desfăşurat cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.